• MIA SD

    40 000 i restskatt som tack för att man är Familjehem!!

    Jag vet inte om det är jag som gjort fel eller vad det är som skett!
    Jag o min man har varit familjehem under förra året, mellan feb- dec.
    Under den tiden fick vi pengar för det, en del skattefritt o en del vi skattr för. Samtidigt har jag jobbat ca 70-80% som uska på det lokala sjukhuset!
    Va faan Ska det va så här.. Nu får vi ju betala tillbaka alla pengar vi fått som familjehem. Är det nån mer som upplect det här? Vad kan jag göra förrutom att kontakta vår soc. sekreterare vilket jag gjort..

  • Svar på tråden 40 000 i restskatt som tack för att man är Familjehem!!
  • Anonym

    samma problem här, får restskatt varje år på flera tusen. har ett kontaktmannaskap
    inom kommunen(LSS). Boven i dramat är ju omkostnadsersättningen, är skattefri
    när du får den varje månad men i deklarationen tas det upp som kostnadsersättning,och som någon skrev här så får du stå för dom första 5000 själv
    och sedan får du dra av 30%, helt sjukt system, idag har kommunerna svårt att
    rekrytera folk till sådana här uppdrag, tror fan det när du får betala själv det mesta,
    kommunerna får böta när dom inte kan rekrytera enligt LSS som är en lagstadgad
    rätt för funktionshindrade. Detta är ju en politisk fråga och skall drivas på en
    central nivå för att rätta till problemen annars urholkas lagen och inga vill väl
    göra en insats på dessa premisser. Att du får förlora på att ställa upp och vara
    medmänniska.

  • Anonym

    Sen gör det ju inte saken bättre att kommunerna känner till detta dilemma men
    gör inget åt det. Böter på 60-70000 blir följderna av att det är hopplöst att
    tillgodose de funktionshindrades rätt eftersom skattelagen ser ut som den gör.
    Jag har arbetat i 10 år inom LSS och fått restskatt under 10 år så då förstår
    Ni att systemet är sjukt.

  • Anonym

    Familjehem kanske inte var någon bra idé för er?! Ni borde låtit soc vända sig till en annan familj med pojken - en som var förberedd på att ta hand om en tonåring.

    När det gäller skatten så tjänar ju familjehem väldigt mycket pengar, ni har säkert råd att betala tillbaks en hel del. Men när man läser i tråden ser det ut som ni slipper det - grattis!

  • annbom

    Du är helt ute och cyklar. Man blir inte rik på att vara familjehem. Omkostnadsersättningen är för mat, kläder och hyra och varför ska familjehemmet betala skatt för den delen?


    Anonym skrev 2009-04-01 10:19:41 följande:
    Familjehem kanske inte var någon bra idé för er?! Ni borde låtit soc vända sig till en annan familj med pojken - en som var förberedd på att ta hand om en tonåring.När det gäller skatten så tjänar ju familjehem väldigt mycket pengar, ni har säkert råd att betala tillbaks en hel del. Men när man läser i tråden ser det ut som ni slipper det - grattis!
  • Anonym
    annbom skrev 2009-04-01 10:32:38 följande:
    Du är helt ute och cyklar. Man blir inte rik på att vara familjehem. Omkostnadsersättningen är för mat, kläder och hyra och varför ska familjehemmet betala skatt för den delen?
    Jag anser med mina mått mätt att familjehem tjänar väldigt bra. Men när det gäller ts så verkar hon gnälla över att "helt plötsligt" bara få en pojke inkastat i hennes hem ....... dumma dumma soc ......
  • annbom

    ca 4200kr/månad för att jobba 24/24 är inte vad jag anser som bra lön. Sedan ska de dra skatt på dessa pengar också. Omkostnadsersättningen kan man inte räkna som lön eftersom det går till banets mat, kläder och annat som barnet behöver. Omkostnadsersättningen är samma summa som föräldrarna skulle betalat underhåll för sitt barn om den bott hos den andre föräldern.

    Hon gnäller över att fått så mycket restskatt, inte över att hon är familjehem. Det är en ganska stor skillnad. Tar man hand om ett barn i sitt hem så vill man inte gå back på det, tror jag inte att du vill heller.


    Anonym skrev 2009-04-01 13:29:56 följande:
    Jag anser med mina mått mätt att familjehem tjänar väldigt bra. Men när det gäller ts så verkar hon gnälla över att "helt plötsligt" bara få en pojke inkastat i hennes hem ....... dumma dumma soc ......
  • Anonym
    annbom skrev 2009-04-01 14:33:09 följande:
    ca 4200kr/månad för att jobba 24/24 är inte vad jag anser som bra lön. Sedan ska de dra skatt på dessa pengar också. Omkostnadsersättningen kan man inte räkna som lön eftersom det går till banets mat, kläder och annat som barnet behöver. Omkostnadsersättningen är samma summa som föräldrarna skulle betalat underhåll för sitt barn om den bott hos den andre föräldern.Hon gnäller över att fått så mycket restskatt, inte över att hon är familjehem. Det är en ganska stor skillnad. Tar man hand om ett barn i sitt hem så vill man inte gå back på det, tror jag inte att du vill heller.
    Jo, hon gnäller ett flertal ggr om att soc "plötsligt bara kastat in en unge i hennes hem"....... läs själv!

    Hur kan man jobba 24/7 ???? De allra flesta familjehem har vanliga heltidsjobb vid sidan av sitt familjehemsuppdrag, barnen går i skola/fritids/dagis, alla människor sover väl minst 6 tim per natt.
    Men det är alltid lätt att överdriva "jobbet" och underdriva "lönen"
  • MIA SD
    Anonym skrev 2009-04-01 15:10:10 följande:
    Jo, hon gnäller ett flertal ggr om att soc "plötsligt bara kastat in en unge i hennes hem"....... läs själv!Hur kan man jobba 24/7 ???? De allra flesta familjehem har vanliga heltidsjobb vid sidan av sitt familjehemsuppdrag, barnen går i skola/fritids/dagis, alla människor sover väl minst 6 tim per natt.Men det är alltid lätt att överdriva "jobbet" och underdriva "lönen"
    Du verkar inte ha en jäkla suck om vad det handlar om att vara failjehem eller att ha barn överhuvudtaget!! Självklart stod vi med på listan över jourhem eftersom de ringde.. Men att plötsligt få en tonåring som bor hos dig och dessutom med ett trassligt bagage gjord att jag prioterade anda saker än att kolla att mina skattepapper var i ordning.. Det är inte förrän nu när pojken har flyttat som man märker att man faktiskt "jobbar" 24/7!! Även om man inte är fyskiskt med honom hela tiden så tänker man ju konstant på honom, vilket jag tror de flesta begåvade föräldrar håller med om!!
    Dumma dig..
  • annbom

    Man har ett övergripande ansvar dygnet runt för ett barn som inte är ens eget och man jobbar därför även när man gör annat. Du kanske tycker att man ska göra jobbet idiellt och inte få någon lön alls, men då hade vi nog inte många familjehem. Sedan så kan det vara så att barnet är en närstående av något slag och de känt sig med eller mindre tvugna att ställa upp.

    Har du varit familjehem? Om inte så tycker jag att du ska vara tyst. Det är oftast inga välanpassade barn som placeras i familjehem utan det krävs massor av familjen som tar hand om barnet. Barnet kan vara mycket svårt att nå, stänger in sig och går rent bokstavligt inte att prata med. Barnet kan göra brott, misshandel, snattning och supa så fort det får chansen. Sedan så måste man ta hand om föräldrarna också till en viss del och det är inte roligt. Vissa föräldrar skiter helt i barnet så då slipper man den delen, men många föräldrar spyr ut sin galla på familjehemmet trots att det inte är de som tagit beslutet att barnet ska omhändertas. Inget barn som familjehemsplaceras mår bra för då skulle de inte bli placerade.


    Anonym skrev 2009-04-01 15:10:10 följande:
    Jo, hon gnäller ett flertal ggr om att soc "plötsligt bara kastat in en unge i hennes hem"....... läs själv!Hur kan man jobba 24/7 ???? De allra flesta familjehem har vanliga heltidsjobb vid sidan av sitt familjehemsuppdrag, barnen går i skola/fritids/dagis, alla människor sover väl minst 6 tim per natt.Men det är alltid lätt att överdriva "jobbet" och underdriva "lönen"
  • Anonym
    annbom skrev 2009-04-01 16:07:41 följande:
    Man har ett övergripande ansvar dygnet runt för ett barn som inte är ens eget och man jobbar därför även när man gör annat. Du kanske tycker att man ska göra jobbet idiellt och inte få någon lön alls, men då hade vi nog inte många familjehem. Sedan så kan det vara så att barnet är en närstående av något slag och de känt sig med eller mindre tvugna att ställa upp.Har du varit familjehem? Om inte så tycker jag att du ska vara tyst. Det är oftast inga välanpassade barn som placeras i familjehem utan det krävs massor av familjen som tar hand om barnet. Barnet kan vara mycket svårt att nå, stänger in sig och går rent bokstavligt inte att prata med. Barnet kan göra brott, misshandel, snattning och supa så fort det får chansen. Sedan så måste man ta hand om föräldrarna också till en viss del och det är inte roligt. Vissa föräldrar skiter helt i barnet så då slipper man den delen, men många föräldrar spyr ut sin galla på familjehemmet trots att det inte är de som tagit beslutet att barnet ska omhändertas. Inget barn som familjehemsplaceras mår bra för då skulle de inte bli placerade.
    Du behöver inte berätta något för mig angående familjehem då jag arbetar med bland annat detta.
    Men det sista du skriver stämmer inte alls - "Inget barn som familjehemsplaceras mår bra för då skulle de inte bli placerade."
    Många barn mår bra INNAN de placeras i familjehem! Därefter mår däremot inget barn bra.
Svar på tråden 40 000 i restskatt som tack för att man är Familjehem!!