Inlägg från: Starkast |Visa alla inlägg
  • Starkast

    Ta inte vaccinet!

    Nej det kan jag inte, därför att det virus vi ser idag är än så länge ganska beskedligt, men vad händer om det slår sig ihop med mer sjukdomsframkallande agens? Jo en himla massa människor kommer inte att hinna bli vaccinerade. Låt säga att fågelinfluenzans sjukdomsbild som var dramatisk hos de få som fick den slår sig ihop med svininfluenzan som smittar lätt mellan människor och en massa människor står ovaccinerade, då kommer många människor att dö och vaccinet kommer att ta slut snabbt! Ett scenario som WHO vill slippa!Under århundraden har sådana här pandemier kommit och gått och skördat massor av människor. Förr hade man dock vett att vara försiktig och ha respekt för sjukdomen, medan man idag saknar den respekt vilket också gör att sjukdomen sprider sig snabbt mellan folk och länder!
    Men den risken är ju rätt liten. OM det vore en större risk skulle vaccinet redan finnas eftersom det är ett prototypvaccin som kan godkännas på några få dagar. Därimot har media blåst upp historien och skrämt upp människor (framför allt lättpåverkade svenskar )

    Glöm inte bort att den vanliga influensan är lika "dödlig". Glöm inte heller att svininfluensan funnits bland oss människor tidigare.
  • Starkast
    Nej, det tar 3 månader att komma igång med tillverkningen av vaccin i någon större skala och sedan det klassades som pandemi, har dessa 3 månader inte riktigt gått än.Den vanliga influenzan är än så länge kanske tillochmed mer dödlig, men allvaret i svininfluenzan och rädslan för att den skall mutera (eller mer aggressiva agens förs över i virusets genom) och bli mycket mer aggressiv är befogad. Om detta som faktiskt inte är så otroligt skulle ske kan vi förvänta oss ett riktigt taskigt läge om många i landet är ovaccinerade. Anledningen till detta är att väldigt få har antikroppar dvs att immunförsvaret inte har någon modell att bygga försvar på och eftersom tex. fågelinfluenzan var så aggressiv hann kroppen inte tillverka egna antikroppar, det egna försvaret innan kroppen var så nedbruten att döden var ofrånkomlig. Den vanliga influenzan har många människor åtminstone liknande antikroppsmodeller för så immunförsvaret snabbt kan börja försvara sig. De länder som tillverkar vaccin kommer att sälja det till Sverige så länge som svininfluenzan är tillräckligt "mild" men skulle det bli kris och influenzan skulle mutera kan de bryta sina avtal och i första hand sälja det inom sitt egna land och Sverige skulle kunna stå utan vaccin helt och hållet samma sak gäller ju Tamiflu. Vi får hoppas att influenzan håller sig mild så att alla som vill kan vaccinera sig, inför ett allvarligare scenario som faktiskt inte är så osannolikt.I Sverige finns tror jag 6 platser för ECMO, det vill säga en sjukvårdsplats där man kan kopplas till lungmaskin för att på konstgjord väg syresätta blodet, när lungorna är för sjuka för att klara det på egen hand. Blir det katastrofläge och många inte har vaccinerat sig kommer många att dö för att det inte finns tillräckligt många platser. Inom sjukvården kommer man att vara tvungen att välja vem som skall få vård och vilka som får dö. Andra länder som man annars kan skicka patienter till för ECMO ex Köpenhamn kommer att själva ha fullt för sina medborgare.Att inte vaccinera sig är heltokigt!
    Det tar några få dagar att få vaccinet GODKÄNT - vilket det fortfarande inte är.

    Alla tycker vi olika. Personligen tycker jag det är heltokigt att vaccinera sig med ett oprövat vaccin. Hade det varit en farlig sjukdom, då hade man fått tänka annorlunda och hade det varit det skulle vaccinet varit godkänt för länge sen. Men nu är den varken farlig eller vaccinet godkänt.

    Alla influensor förändras. Det kommer den här också att göra.
    Alla ser vi olika på det. Jag ser det ändå som en större risk att ta ett oprövat vaccin än att få influensan. När man dessutom läser att det är väldigt liten risk att den blir farlig känns det ännu mer långsöka att vaccinera.
  • Starkast
    stockrosen skrev 2009-07-21 17:55:40 följande:
    oj, nu blev jag rätt arg. Förlåt!!Men glöm inte bort som sagt att barn under två år är i riskgruppen och det är inte många som skriver det utan fortätter att bara prata om underliggande sjukdomar.
    Men det är ju inte så många av dem som kommer få ta vaccinet?
    Det var väl 1,5år det kunde godkännas, men var inte säkert uppfattade jag det som?

    Jag tänker då två saker...
    Dels, att varför de inte godkänner det för en yngre riskgrupp? (är riskerna för stora i förhållande till sjukdomen?)

    Del, min uppfattning är att den åldersgruppen inte tas upp i diskussionen pga att ganska få av dem blir aktuella för vaccinet.
  • Starkast

    Jag tror det var i en annat tråd frågan ställdes(?) Men det är en intressant fråga.

    På andra sidan atlanten, hade tydligen den vanliga influensan HELT försvunnit nu när den nya kom?
    Någon som vet något om det?
    Tycker det låter konstigt då det är olika virusar...

  • Starkast
    Det är just precis anledningen till att det är så märkligt att friska, vuxna väljer att inte vaccinera sig. Speciellt såna som har småbarn hemma. Varför vill man gå omkring och riskera sprida denna sjukdom till småbarn, som inte kan vaccineras, som löper stor risk att bli riktigt sjuka, och där det inte finns något egentligt botemedel? För att man själv kanske bara får lite ont i kroppen och snuva av influensan?
    För att vi som inte vill vaccinera oss har förstått att det inte är farligt (men jobbigt!) att vara sjuk.
    Dessutom lär vi få världens immunitet mot sjukdomen och våra barn slipper bli sjuka i influensa på bra många år istället.
    Så vida man inte ska fortsätta vaccinera varje år, men så långt tror jag att många inte har tänkt.
  • Starkast
    Nja, alltså, det brukar ju inte vara många fall av "vanlig" influensa så här års. Så det är väl inte så lustigt. Det "lustiga" var ju att denna kom när den kom.
    Här i vårt land ja, gäller samma överallt?
  • Starkast
    Jag TROR det har med att det är svårt att testa mediciner på så små = svårt att få det godkänt.
    Varför svårare?
  • Starkast
    Den stackaren (tidigare frisk 20-åring) som ligger i ECMO (syresätta med konstgjordlunga) pga influenzabetingad lunginflammation + komplikationer nu på KS och svävar mellan liv och död skulle nog tycka att du underdriver riskerna en del!Grejen är att man aldrig vet vem som blir så sjuk!
    Och alla de som inte hamnat där? Det är ju en jättemycket större grupp.
  • Starkast
    För små barn är det farligt med svininfluensa, inte jobbigt, inte besvärligt. Farligt.
    Om det nu skulle vara farligt, kan man ju fundera på varför de inte kommer godkänna vaccinet för de yngsta.

    Har inte hittat någonstanns att influensan är farlig, därimot att den är mild.
Svar på tråden Ta inte vaccinet!