• Anonym (desperat mamma)

    Vad ska underhållsstödet täcka?? Kläder?

    Hej-...
    Jag och barnens pappa har en ständigt pågående konflikt om en så banal sak som kläder... (massa andra, mycket viktigare saker också;)) Jag har underhållsstöd via fkassan (EJ underhållsbidrag). Jag hat alltid skickat med ombyten när de har umgänge, vilket har varit 4 nätter på en 14 dagarsperiod. Pappan anser alltid att det är nåt fel på kläderna, vilket det absolut inte är. Jag får aldrig tillbaka alla kläder som jag skickar, det försvinner bara mystiskt hos pappan. Jag har länge känt mig som en tvättinrättning, då jag skickar en full väska med rena, vikta kläder och får tillbaka en skitig hög, eller ja, jag får inte ens tillbaka allt. Jag blev less och bestämde mig fö att ge pappan en ordentlig omgång med kläder som han kunde behålla där, så att jag slapp packa hela tiden, och tvätta åt honom. Dessutom tyckte jag att det kunde vara trevligt för flickorna att ha lite kläder hos pappa och inte leva i kappsäck. Detta skapade om möjligt ännu mer konflikter. Jag får aldrig tillbaka kläder längre, utan de kläder de har på sig när de åker, hamnar där och de kommer hit i små gamla ärvda kläder. Jag är så trött på det här! MÅSTE man skicka med kläder som boendeförälder? Kan tillägga att han inte hjälper till med några som helt kostnader i övrigt. Någon?

  • Svar på tråden Vad ska underhållsstödet täcka?? Kläder?
  • Anonym (desperat mamma)

    Anonym (74) skrev 2009-09-23 18:03:40 följande:


    Det finns INGEN lag som tvingar bf att skicka med kläder. Underhållet är till för att täcka en del av det barnet kostar hos bf.
    Finns det skrivet någonstans? Jag har egentligen inte haft något emot att skicka med kläder, men det blir ett irritationsmoment när det bara klagas över kläderna och att kläderna inte återställs. jag vet som inte hur jag ska kunna göra honom nölj och jag börjar bli jävligt less på att krypa för honom.
  • smurf52

    Citat:
    "Om umgängeskostnader

    Den bidragsskyldige föräldern (umgängesföräldern) bidrar till barnets underhåll, förutom att betala underhållsbidrag, även genom att ha barnet boende hos sig kortare och längre perioder. Då har den umgängesföräldern föräldern vissa kostnader för barnet, medan boendeföräldern har motsvarande minskade kostnader.

    Umgängesföräldern har rätt till avdrag om barnets vistelse varat under en sammanhängande av minst fem hela dygn. Avdrag får göras med 1/40 del av underhållsbidraget för varje helt dygn. Summan skulle kunna utgöra det belopp som umgängesföräldern ska betala.

    I umgängesförälderns förbehållsbelopp för egna levnadskostnader ingår inte kostnader för umgänge med barnet. Socialstyrelsen rekommenderar därför att inte hela överskottet tas i anspråk till underhållsbidrag. När underhållsbidraget fastställs bör umgängesföräldern få behålla 300 kr utöver förbehållsbeloppet.

    Det beräknade beloppet för umgängesavdrag plus den summa som föräldern får betala utöver förbehållsbeloppet skulle kunna ses som en ekonomiska ram för umgängeskostnader inklusive resekostnader.

    Boföräldern kan bli bidragsskyldig vid umgängesresor om kostnaden resan är betydande. En resekostnad anses vara betydande om avståndet för en enkel resa överstiger tio mil."

    Källa: www.famratt.com/underhall/und_ingaendekost.htm

    Vilket i klarspråk innebär att du inte har skyldighet skicka med ett enda klädesplagg (Ja utöver det dom har på sig). Som någon föreslog så tar du på dem samma kläder som du sist fick tillbaka dem, vid nästa umgänge.

  • Anonym (74)

    Anonym (desperat mamma) skrev 2009-09-23 18:22:50 följande:


    Finns det skrivet någonstans? Jag har egentligen inte haft något emot att skicka med kläder, men det blir ett irritationsmoment när det bara klagas över kläderna och att kläderna inte återställs. jag vet som inte hur jag ska kunna göra honom nölj och jag börjar bli jävligt less på att krypa för honom.
    Nej, eftersom det inte finns någon lag om att bf måste skicka med kläderna så finns det inte skrivet någonstans. Be pappan visa dig var det står skrivet i lagen att du måste skicka med kläder, det är upp till honom att bevisa att han har rätt om han vill tvinga dig!

    Strunta i att krypa. Strunta i alla kommentarer. Strunta i att försöka göra honom nöjd. Vad du än gör så kommer han ändå aldrig bli nöjd, det kommer alltid finnas något att gnälla över. Se det som att det är bättre att han gnäller över kläderna än att han gnäller över något annat. Men strunta som sagt i hans gnäll och kommentarer. Ha ett standardsvar färdigt som du använder varje gång han klagar. Tex "Jaha, tycker du så, då tycker vi inte likadant". Gå inte in i några som helst diskussioner för då förlorar du direkt (jämför med att barnet vill ha en glass och du svarar att då kommer barnet inte orka maten, varpå barnet säger att han visst orkar maten och sen är hela snurren igång och det slutar med att barnet får en glass eller att du blir jättearg).

    Och som sagt, se till att alltid skicka tillbaka barnen i de kläder de hade när de kom från honom. På det viset blir du inte av med några fler kläder.
  • Anonym (ganska mycket)

    Vi har själv varit i processen och man ÄR skyldig att hålla barnet med mycket om man uppbär underhållsstöd...vi hade stöd eftersom ex. tjänade för lite och kunde inte betala sitt bidrag själv...Vår advokat meddelade att förarbeten /lag meddelar detta. Kanske kan vara till lite hjälp.. Vi var även skyldig att skicka med kläder, blöjor till och med välling...allt....det är förjävligt men så är det...det gick så långt att han slapp TVÄTTA barnets kläder (som han haft) pga. att vi skulle stå för tvättmedel...

    Det är vanligt att föräldrar hamnar i en diskussion om vad som ingår och vad som inte ingår i underhållsbidraget. Skillnaden på stöd och bidrag är att bidrag är bestämd i i en civlrättslig process efter mannens/kvinnas inkoms..

    För att få exempel på kostnader som ingår, respektive inte ingår, får man gå till lagens förarbeten, socialstyrelsens allmänna råd samt uppgifter från konsumentverket och Sparbankerna.

    Följande poster ingår i schablonbeloppet
    enligt socialstyrelsen, förarbeten, konsumentverket och Sparbanken

    Livsmedel
    Bygger på en fyra veckors näringsberäknad matsedel med vanliga rätter. Både råvaror och halvfabrikat ingår. Men inte godis, snacks och vin.

    Kläder och skor
    Kemtvätt, skoreparationer, väska, klocka och paraply.

    Förbrukningsvaror
    Tvätt, diskmedel mm

    Hygien
    Tvål, tandkräm, hårklippning, blöjor, mensskydd för kvinnor

    Lek och fritid Cykel, leksaker, cd-skivor, böcker, träningsoverall, skridskor, vanliga skidor, pjäxor, gymnastikskor, avgift till idrottsklubb

    Husgeråd och inventarier Sådan utrustning som slits och ersätts. Möbler, husgeråd, TV, textilier. TV radio reparationer mm

    Dagstidningar, telefon mm
    Brev, kort och frimärken

    Barnvagn, spjälsäng mm

    Hushållsel
    Gäller medelförbrukning i lägenhet utan disk- och tvättmaskin.

    Försäkringar
    Barn- och ungdomsförsäkring avseende sjuk- och olycksfall. Samt hemförsäkring.

    Fickpengar (bio, bad, tidningar "fika" mm)

  • Anonym (ganska mycket)

    Ska tillägga att han kontaktade en advokat och fick rätt i detta...vi var skyldiga att skicka med kläder, detta bekräftade även vår advokat...sen beror det väl på hur man vill att barnen ska se ut, är det som i vårat fall där han vägrade tvätta så hade vår son sett ut som en liten lortgris i en hel helg och där sätter min samvete stopp...det handlade om mitt omdömme som mamma, enligt advokaten och det kunde jag förlora på i längden

  • smurf52

    Anonym (ganska mycket) skrev 2009-09-23 19:06:45 följande:


    mycket
    Det är fel!
    Om det är så att umgängesföräldern hamnar under norm gällande ekonomiskt bistånd när man räknar med umgängeskostnader bör givetvis UF också söka det biståndet. Hamnar UF över norm säger sig svaret självt.
  • Anonym (ganska mycket)

    Beror kanske på vem du har att göra med...är han som mitt ex så drar han mig genom eld och lite till bara för att ställa till problem...vi har lärt oss att det är bara att ställa in sig i ledet.... Ett tips : FOTA kläderna, han är däremot skyldig att skicka tillbaka, och han kan då inte klaga på att du skickar fel kläder...det har vi också fått lära oss..

  • Anonym (ganska mycket)
    Diverse skrev 2009-09-23 19:16:24 följande:
    Anonym (ganska mycket) skrev 2009-09-23 19:06:45 följande:
    Det är fel! Om det är så att umgängesföräldern hamnar under norm gällande ekonomiskt bistånd när man räknar med umgängeskostnader bör givetvis UF också söka det biståndet. Hamnar UF över norm säger sig svaret självt.
    Nu förstår jag inte??? Han fick själv söka avdrag om han hade våran son mer än avtalat.. men han hade ingen rätt till bidrag för den lilla tid han hade sonen...
  • smurf52

    Anonym (ganska mycket) skrev 2009-09-23 19:17:17 följande:


    Beror kanske på vem du har att göra med...är han som mitt ex så drar han mig genom eld och lite till bara för att ställa till problem...vi har lärt oss att det är bara att ställa in sig i ledet.... Ett tips : FOTA kläderna, han är däremot skyldig att skicka tillbaka, och han kan då inte klaga på att du skickar fel kläder...det har vi också fått lära oss..
    Nej. Det beror på att det är skillnad på underhållsbidrag och underhållsstöd. Vid beräkning av underhållsbidrag tas båda föräldrarnas inkomster med i beräkningarna. Det gör att underhållsbidraget skräddarsys efter varje familjs förutsättningar till skillnad från underhållsstödet som är enligt schablon.
  • Anonym (ganska mycket)

    Jo men bidrag var aldrig aktuell för oss överhuvudtaget då han är arbetslös, så det lilla han hade bidragit till hade varit 0. Därför gick fk in och betalade via utfyllnads bidrag den del som han inte klarade av.. men vi är ändå tvungna att stå för barnets kostnader.. Hade han däremot tjänat väldigt bra så sa våran advokat att det varit en fördel att starta en process i bidrags frågan, men det är inte värt det med hans inkomst..

Svar på tråden Vad ska underhållsstödet täcka?? Kläder?