• Anonym (desperat mamma)

    Vad ska underhållsstödet täcka?? Kläder?

    Hej-...
    Jag och barnens pappa har en ständigt pågående konflikt om en så banal sak som kläder... (massa andra, mycket viktigare saker också;)) Jag har underhållsstöd via fkassan (EJ underhållsbidrag). Jag hat alltid skickat med ombyten när de har umgänge, vilket har varit 4 nätter på en 14 dagarsperiod. Pappan anser alltid att det är nåt fel på kläderna, vilket det absolut inte är. Jag får aldrig tillbaka alla kläder som jag skickar, det försvinner bara mystiskt hos pappan. Jag har länge känt mig som en tvättinrättning, då jag skickar en full väska med rena, vikta kläder och får tillbaka en skitig hög, eller ja, jag får inte ens tillbaka allt. Jag blev less och bestämde mig fö att ge pappan en ordentlig omgång med kläder som han kunde behålla där, så att jag slapp packa hela tiden, och tvätta åt honom. Dessutom tyckte jag att det kunde vara trevligt för flickorna att ha lite kläder hos pappa och inte leva i kappsäck. Detta skapade om möjligt ännu mer konflikter. Jag får aldrig tillbaka kläder längre, utan de kläder de har på sig när de åker, hamnar där och de kommer hit i små gamla ärvda kläder. Jag är så trött på det här! MÅSTE man skicka med kläder som boendeförälder? Kan tillägga att han inte hjälper till med några som helt kostnader i övrigt. Någon?

  • Svar på tråden Vad ska underhållsstödet täcka?? Kläder?
  • h8him

    Anonym (insatt) skrev 2009-09-24 10:52:08 följande:


    h8him skrev: "Eftersom uf betalar underhållsstöd" UF betalar inte underhållsstöd utan underhållsbidrag, som ibbland kan vara fastställt till samma belopp som underhållsstödet! "har rätt till avdrag om h*n haft barnen nog länge under en månad så ska uf stå för kläder under umgänget." - Tankevurpa? Var finns den kopplingen? UF blir kompenserad för 1/40 - inte 1/30 som vore mest logiskt - orsaken är att bf inte skall drabbas fullt ut eftersom hÄn har ytterligare kostnader för barnet (utöver de dagliga mat och husrum) nämligen kläder, fritidsaktiviteter mm.. "Bf har inga skyldigheter att stå för något barnet behöver under umgänget om denne inte har en högre inkomst än uf." - Jaså? Var finns den instruktionen ... och var går gränsen för när uf i så fall skall slippa stå för barnets kläder? Kan man enligt någon lag kräva av en uf som har umgänge med sitt barn 2 timmar 2 gånger om året i närvaro av kontaktperson (jo, sådana domar finns!) att h*n tex skall investera i regnkläder för barnet? "tyvärr ryms inte även kläder för umgänge i många bf´s budgetar." - Och då är vi inne på ett mer moraliskt resonemang - igen .... "Det finns ingen lag som du kan hänvisa till där det framgår att uf, som enbart betalar underhållsstöd , inte ska köpa kläder och saker till barnet för umgänge. " - UF betalar inte underhållsstöd - däremot kan bf efter bedömning av föräldrarnas samlade akonomiska förmåga åläggas betala ett underhåll till en summa motsvarande underhållsstödets ... Lagen uttrycker klart att båda föräldrarna är skyldiga att försörja sitt barn. UF fullgör sin del av försörjningegn genom att betala underhållsbidrag (lagtexter - se inlägg 30) "Du verkar förutsätta att alla föräldrar som separerar ordnar med underhållsbidrag, så som lagen säger att det ska vara, men faktum är att många höginkomsttagare betalar endast underhållsstöd á 1273 kr/månad då de vägrar försörja sitt barn utifrån sin inkomst och vet att bf inte har råd att stämma uf på underhållsbidrag utan får nöja sig med ett minimum till barnen. Sunt förnuft och samarbete för barnets bästa är en annan sak än den lag som reglerar detta." - Ja, jag inser att den här diskussionen mer handlar om moral än om lag! Och tänker inte skriva fler inlägg i denna tråd ....
    Ts skriver att uf betalar underhållsstöd! Förstår inte hur du kan påstå att det är underhållsbidrag trots det...
  • h8him

    Vill även tillägga att personer med försörjningsstöd (i de flesta kommuner i landet) får räkna med alla umgängesbarnets kostnader, inkl. kläder. Varför ska uf få stöd till kläder om det inte är så att uf ska betala några kläder?

  • Anonym (desperat mamma)

    Anonym (insatt) skrev 2009-09-24 09:23:12 följande:


    - jag må vara korkad men jag förstår inte hur du kan dra slutsatsen att den UF som inte kan betala upp till 1273 i underhåll (och där underhållsstöd alltså utgår) skall ha högre krav på sig att stå för garderob till barnet vid umgänge än den som har bättre ekonomi och är ålagd betala 1273 eller mer!??
    Kan bara tillägga att jag har underhållSTÖD därför att han vägrade betala underhållsBIDRAG. Inte för att han har dålig ekonomi. Underhålls STÖD utgår även om någon vägrar betala för sina barn. Så det är inte bara de med dålig ekonomi som betalar underhållsSTÖD.
  • Anonym (desperat mamma)
    h8him skrev 2009-09-24 10:57:14 följande:
    Anonym (insatt) skrev 2009-09-24 10:52:08 följande:
    Ts skriver att uf betalar underhållsstöd! Förstår inte hur du kan påstå att det är underhållsbidrag trots det...
    Jag förstår inte heller det. Visst är det väl ändå skillnad?? Om han hade betalat underhållsBIDRAG så hade man väl räknat ut barnens FAKTISKA kostnader, med aktiviteter, cyklar och hela köret. Uf betalar i mitt fall INGET utöver underhållsstödet, som väl ändå bara ska täcka det allra nödvändigaste? Eller??
  • h8him

    Anonym (desperat mamma) skrev 2009-09-24 12:49:59 följande:


    Jag förstår inte heller det. Visst är det väl ändå skillnad?? Om han hade betalat underhållsBIDRAG så hade man väl räknat ut barnens FAKTISKA kostnader, med aktiviteter, cyklar och hela köret. Uf betalar i mitt fall INGET utöver underhållsstödet, som väl ändå bara ska täcka det allra nödvändigaste? Eller??
    Underhållsstöd är en minimiersättning för försörjning av barn som har umgängesföräldrar som inte har råd att betala underhållsbidrag samt för de som struntar i att ta sitt ansvar att försörja barn utifrån sin ekonomiska förmåga.
  • Anonym (ganska mycket)

    Anonym (74) skrev 2009-09-23 19:43:11 följande:


    Anonym (ganska mycket) skrev 2009-09-23 19:30:17 följande:
    Ni måste haft en kass advokat eftersom det klart och tydligt står i lagen att uf står för de kostnader som uppkommer vid umgänget.Möjligen kan han ha använt sig av möjligheten att omvänt stämma för underhållet, dvs han stämde för att få betala så lite som möjligt med tanke på att han hade så låg inkomst. I det läget kan det bli så att den ena föräldern ska stå för 99% av barnets kostnader och den andra 1%, och om det då är uf som ska stå för 1% så kan man hamna i situationen att bf ska stå för sånt som används hos uf.
    Jag tror vi hade en kass advokat alls...han betalar ju en del till fk ialafall...men har inte råd at betala oss hela... Jag har aldrig uppfattat som att det är skillnad på underhållsbidrag eller stöd, rent lagligt? ...bara det att fk går in och betalar...kanske jag har missuppfattat.. Dem sa klart och tydligt åt oss att han fullgjort sin "underhållsskyldighet" när han betalar och att vi är tvungen att sköta inköp av kläder osv... Jag kanske är ute och cyklar men då är både soc. och jurister i den här kommunen det med...och vi har köpt och skickat kläder helt i onödan..blir rörigt...som jag förstått är väl bidrag rätt så:
    underhållsstöd, bidrag till barn vars föräldrar inte bor tillsammans; utbetalas om den underhållsskyldiga föräldern inte betalar underhåll eller om detta är lägre än 1 273 kronor per månad (2009). Den underhållsskyldiga föräldern ska helt eller delvis ersätta Försäkringskassan för kostnaderna för underhållsstödet. Han ska ändå betala tillbaka till fk..men han gör ju ändå sin bidragsplikt, likväl som om det skulle komma ur hans egen ficka...????????????????
  • Anonym (Upprörd)

    Anonym (74) skrev 2009-09-23 18:03:40 följande:


    Det finns INGEN lag som tvingar bf att skicka med kläder. Underhållet är till för att täcka en del av det barnet kostar hos bf.
    Ja, just det. Uf ska betala BÅDE för barnet när det är hos honom OCH när det är hos bf.
  • Anonym (Mia)

    Synd att tjfsa om allt, det blir bättre när barnen kan ansvara för kläderna själva

    Hur gamla är flickorna?
    Min väninnas flickor har en väska som de tar med till pappan,
    Inget saknas (om det inte är i tvätten då) när de kommer hem igen.

    Kan/får man neka till att betala underhållsstöd för sina barn som man ungås med??

    (min grannes ex är skyldig en hel del, hade han kunnat säga, "jag vill inte betala" )

  • Anonym (Undrar lite...)

    Jag blir alldeles snurrig av alla inlägg här... :-P
    Kanske jag kan få låna tråden och ställa en enkel fråga till de som vet lite mer...?

    Jag har mina två barn boende hos mig under veckorna och de åker till sin pappa varannan helg.
    Nu har jag fått en "klädbeställning" via sms som består av t.ex. 3 par byxor var, 4 långärmade tröjor var, 2 t-shirts var samt underkläder (av barnens pappa).

    Min fråga är då...
    Är jag skyldig att införskaffa dessa kläder för att han säger så? Han har barnen 5-6 dagar i månaden; de flesta av kläderna hinner ju bli urväxta innan de ens används! Kan ju aldrig behövas så mycket ombyten under en enda helg...?

    Ska väl tillägga att han är otroligt förbannad över att jag har underhållsstöd på 1273 kr/månad, som han anser går direkt i min ficka och till mina kläder/behov. För er information så är det naturligtvis INTE så. De flesta vet väl att barn knappast är någon vinstdrivande "verksamhet"..... ? Ursäkta ordvalet, men ni förstår kanske hru jag menar...?

    Jag har gett som förslag att jag kan skicka med en packad väska härifrån och så kan han bara packa tillbaka samma kläder i väskan när helgen är slut (även om kläderna är smutsiga; han behöver inte tvätta dem). Det är inget han är intresserad av; jag vet att han bara vill se till att jag får betala så mycket det bara går. Helst i onödan om det går att få till......

    Tacksam för svar....

Svar på tråden Vad ska underhållsstödet täcka?? Kläder?