Inlägg från: två lingon och ett blåbär |Visa alla inlägg
  • två lingon och ett blåbär

    ADHD-mammor rusar vidare i mot och medvind

    mammaflickan skrev 2010-01-16 12:40:31 följande:
    Åh, fredad zon det låter ju härligt. Hur lyckas ni med det, får jag också undra då? Jag har en känsla av att min son faktiskt inte minns såna "regler", när han börjar projekten så tänker han inte på att han stökar. Vet inte hur jag ska förklara va jag undrar, men menar finns det ett sätt o få till det utan att för den skull ha militäriska regler i hemmet? Jag springer efter o plockar tillbaks, det är ju fel det med säkert. Men han gör det ju inte själv, han "kan" inte! Känns som att man inte vill hålla på o domdera för strikt heller. Vi har försökt o hjälpa genom o skapa lekrum till dem o säja HÄR får man röja. Men det är som han inte kommer håg det, han blir lika förvånad varje gång jag påminner om att inte röja runt nere o flytta möbler. Suck.
    Hur vi lyckats. Tja, när vi flyttade från lägenheten (som var lite större än huset) för 5 år sedan så tog det inte lång tid förren hela huset var ett enda "lekrum". På bottenvåningen har vi "bara" 2 rum (kök och vardagsrum) och ingen i familjen mådde bra av röran. Då bestämde vi oss för att all lek sker på övervåningen. Det tog ca 6-8 månader innan den "regeln" satt, men nu i efterhand, när det är inlärt så trivs hela familjen med den lösningen. Det var ett hästjobb i början men väl värt slitet
  • två lingon och ett blåbär

    Hej i tråden!
     Var ett par dagar sedan jag var här inne nu.
    Maken har aritbortrest hela veckan och jag har varit ensam med barnen sedan i söndags kväll.
    Det tar endel tid och mycket ork att vara ensam med dem, men veckan har gått över förväntan och i morgon kväll kommer maken hem igen


    mammaflickan skrev 2010-01-16 14:51:12 följande:
    Hur gjorde ni då för o få det att funka? Eller dom kanske inte var lika glömska som min son, för han blir verkligen förvånad när jag påminner om vissa grejer vi bestämt. Som om det är nåt helt nytt jag kommer med, o kan inte fatta varför, han måste veta varför varför o så duger inte det jag ger som orsak o så är man igång.Finns det nåt knep o få dem o komma ihåg liksom?
    (citatet ovan, om att ha leksaker på bestämt ställe och "fredad zon" #82)
    Som jag skrev så tar det tid att få det att funka (för oss tog det ca 8 månader och de glömmer fortfarande av sig ibland). Från början var det endel tjat och plock. En medtod som vi använde oss av var att gå in i leken och "leka upp oss" på övervåningen igen. Det tar en hel del tid och man måste vara fast besluten om att genomföra det, annars blir det svårt.
    Min dotter är oerhört glömsk, trotts att hon är 8år får vi fortfarande påminna om spolning på toaletten och handtvätt efter toabesök tex.
    Att prata om det vid tillfällen när barnet inte är mitt upp i leken (då är de mer mottagliga för argument om att leksakerna är på fel plats).

    Efter ett tag märkte barnen själva att det var skönt att inte ha all röra omkring sig och då behövde man inte tjata utan det räckte med en liten påminnelse om det började dras fram grejor.
    Vi har sattsat på en "förändring" åt gg.
    Nu håller vi på med att försöka få M att ta ansvar för sin ryggsäck, att gympakläder packas och att de plockas upp ur väskan när hon kommer hem, att läxor kommer med hem och sedan tillbaka till skolan och det är INTE lätt.
    Vi har fokuserat på ett mål åt gången och jobbat aktivt med det hela familjen, jag tro att det är så vi fått bra resultat. Har man förmånga bollar i luften blir det svårt att minnas allt och som förälder tycker man att man bara tjatar och så tröttnar man och det blir ingenting av någonting
  • två lingon och ett blåbär
    Trollet Ludenben skrev 2010-01-20 07:51:35 följande:
    Har inga saker till pluslistan idag för Frodo klev upp 5 och var inte särskilt trevlig alls...Eller jo en sak+ åt upp all havregrynsgröten till frukost... han har krånglat med frukost ett tag nu men idag åt han.Annars är vi som pcalma mitt upp i utredning angående autism. Begåvningstester håller på att göras. Jag är lite smått orolig för konsekvenserna av denna utredningen. Om endast ADHD kommer att kvarstå, vad händer med hans skolplacering? Han går i en klass för barn med något av diagnoserna inom autismspektrat. Deras pedagogik passar honom bra och han smälter bra in i gruppen. De är högfungerande. 4 st barn. Han har en kompis han tycker särskilt mycket om som är ungefär likvärdig i nivå med Frodo. Och han får möjlighet att jobba mycket ensam med vuxen och hans fröken har skrivit i underlaget till utredningen att han fungerar bäst med en vuxen och han får det svårt att arbeta i klassrummet om det är andra barn där. Och då är de bara 4 st i klassen.Om begåvningstestet visar att han är normalbegåvad och enbart ADHD finns så vad händer med skolan? Jag hoppas att de ser hans behov och låter han gå kvar för i en vanlig klass skulle de bli kaos.Om begåvningstestet visar på låg begåvning, vilket jag inte tror men om det gör det så har de en jättebra särskoleklass här där det är samma möjligheter som den klassen han går i nu.Men om inget begåvningshandikap finns vill jag inte att han går på särskolan.Usch, funderingarna är många. Samtidigt blir jag glad över om autismdiagnosen tas bort för då känner jag på nåt sätt att han är "friskare" (fel ord att använda men jag vet inte hur jag ska beskriva annars) än vad de först trodde. Så blandade käsnlor...
    Skickar kramar!!
    Förstår att du är orolig för skolplaceringen, men skulle faktiskt tro att han får behålla den iom att det fungerar för honom.
    Specialpedagogen här var beredd på att skriva en remiss till Resursskolan här för Ms del men vi har valt att avvakta svaret på medicinutredningen och resulatet på medicineringen om det blir aktuellt.
    Det viktiga är ju att barnen hamnar i en fungerande skolform och jag tror att rektorn kan se fördelar med att låta Frodo gå kvar i klassen, istället för att sätta honom i stor klass med resurs tex.
  • två lingon och ett blåbär

    Länge sedan jag var här i tråden och det är kul att se att det kommit nya hit och att en del "gamlingar" hänger kvar.

    Här hemma har det varit ganska lungt sedan M började medicinera i mars. Det största problemet vi har är att läkaren missar att skriva ut recept på medicinen varje gång det varit dags för receptförnyelse.
    Lite trist att stå i kö på apoteket och när man kommer fram så finns det inget recept.....
    Första gången hade läkaren glömt för att hon varit ledig, då fick en annan läkare på bup skriva ut. Nu andra gången hade hon över 2 veckor på sig att få iväg receptet och denna gången var hon också ledig så då fick jag åka ner till bup och hämta 10 kapslar där för att det skulle täcka Ms behov under läkarens ledighet. Vi har blivit lovade ett nytt recept 2:e Juli och finns det inget då kommer vi be att få byta läkare. 

    Så, har gnällt av mig en lagom dos och önskar er alla en härlig sommar!

  • två lingon och ett blåbär
    Trollet Ludenben skrev 2010-06-30 12:47:37 följande:
    men be att få den manlige läkaren. Han är jättebra, missar aldrig nåt recept utan han lägger in det med en gång man vart där eller pratat på telefon. Förstår att du blir irriterad när medicinen inte läggs in på recept som de sagt.
    Det var han som skrev ut receptet när vår läkare missat första gången.
    Jag ringde till motagningen och pratade med en sköterska, 10 min senare ringde hon upp och sa att vi kunde hämta medicinen. Då gick det fort!
  • två lingon och ett blåbär
    Little Ms Chatterbox skrev 2010-06-30 14:04:30 följande:
    Man kan kolla på apoteket på nätet om det finns recept inne och hur många gånger man har kvar att hämta ut och annan bra info, bla hur man ligger till i högkostnadskortet.. Man loggar in sig med bank-ID.

    Vi bor ute i skogen så för oss är det alltid rutin att kolla recept innan man åker iväg annars kan det bli en massa åkande runt halva Småland innan man får rätt. (fick sambon göra när stormen Per hade dragit över här, ingen mobil funkade och jag visste inte var han var. Räknade lite på hur lång tid värsta resan skulle kunna ta men han var ändå 2 h sen, visste inte var jag skulle göra av mig själv innan han äntligen kom hem *nervvrak*)

    Finns både för och nackdelar med att bo i skogen/på landet Jag som bor i stan har inte riktigt fått in rutinen att kolla upp sådant i förväg...


    Jag kan förstå att man kan missa någon enstaka gång att skriva ut ett recept (det kan komma något i vägen) men vad gäller denna läkarens missar så är det en hel följetong.
     När vi beslutat i samråd med Bup att testa concerta dröjde flera månader innan vi fick komma på första läkarbesöket trots att vi blivit lovade en tid inom 4 veckor. Psykologen hade lagt in en "flagga" i läkarens datasystem som hon missat. Efter ett par telefonsamtal blev vi kallade för läkarundersökning samt en medicinutredning där M fick testa olika doser. Av den högre dosen rusade blodet och hennes trycket låg på 160/118 vilket var aldeles för högt. När medicinutredningen var klar och vi var på ett sista samtal innan vi skulle påbörja den "riktiga" medicineringen skulle läkaren skriva ut ett recept på den höga dosen, vi ifrågasatte detta och när hon gick tillbaka i sina antecningar såg hon ju att hon tidigare fattat beslut om en lägre dos. (Tycker att man kollar sådant innan man tar in pacienten, så att man har ett hum om vad man talar om )
     Dagen efter när vi skulle hämta medicinen fanns inte receptet inne, vi fick ringa och fråga efter det. Då fick vi för en månad och sedan skulle vi tillbaka på kontroll. Alla värden var bra och vi skulle få recept för 3 månader, denna gången fanns det inte heller något recept och vi fick ringa igen, denna gången skrev en annan läkare ut det.

     9 juni var vi på ny kontroll och vi skulle få nytt recept för 3 månader. 22 juni går jag förbi apoteket efter jobbet, inget recep. 23 juni ringer jag bup och de ber att få återkomma. På eftermiddagen ringer en sköterska som talar om att jag får komma och hämta medicin hos dem så att den räcker under den veckan barnen är hos mormor.

    Att det blev en miss första gången köper jag som sagt, men andra och 3:e gången tar jag det som nonchalans från läkarens sida
    Många är de kolegor till läkaren som bett om ursäkt för hennes missar (vilket jag inte tycker att de ska behöva göra, men med tanke på att de gör så, så misstänker jag att detta är vanligt förekommande betende hos läkaren i fråga).


    Ps. skönt att din man kom välbehållen hem efter stormen


     


     


     


     

  • två lingon och ett blåbär

    Ge mig styrka. Genomgår just nu en maktkamp med dottern för att få henne i säng.
    Hon har rivit ner saker i halva huset och just nu är det tvättstugan som får ett nytt utseende med smutstvätt långt upp i gardinerna....

  • två lingon och ett blåbär

    Utbrottet urartade totalt.
    M började välta möbler och kasta grejor omkring sig, hon skrek att vi hatade henne och att hon kunde sticka en kniv i sig framför ogonen på oss och dö för vi skulle ändå inte bry oss, eller så kunde vi låsa in henne i klädkammaren och när hon började ruttna kunde vi slänga henne i sjön. Hon skrek massa hämska saker som lillebror hörde och då blev han jätte orolig och fick ont i magen.
    Det hela slutade med att jag fick ta med mig M på en åktur till havet och en promenad på klipporna så hon fick lugna ner sig. Pappa fick vara hemma och lugna lillebror.
    M var så ledsen efter sitt utbrott, hon menade inte det hon sa, det bara kommer ur munnen fast hon inte vill och hon var jätte ledsen för att lillebror blev så rädd. Det var ett par timmars kaos...
    Eftersom klockan var över 00:00 innan hon kom i säng får vi hoppas att hon somnar fort nu.
    Nu ska även jag krypa till kojs, natti på er.

  • två lingon och ett blåbär
    Rullan71 skrev 2010-07-05 00:03:58 följande:
    Har heller inte fått Jonathan att somna...! Klockan 10 gjorde jag som Kinsale tänkte göra...satte mig i soffan och läste en bok. Flört
    Nu gick sambon upp med honom för en halvtimme sen, hoppas att han får honom att somna.
    Ikväll funkade ingenting, han sa att han ville somna på en gång, men att det var så himla mycket tankar som snurrade i huvudet.

    Känner igen det där...! Skrikandes

    Jag har frågat tidigare i tråden, men aldrig fått något svar...somnar era barn MED medicin i kroppen eller UTAN...? Det skulle vara så himla intressant att veta hur ni gör.

    Kram på er
    M somnar utan medicin i kroppen, den går ur mellan 17-19 lite beroende på hur dagen har varit.
Svar på tråden ADHD-mammor rusar vidare i mot och medvind