Inlägg från: två lingon och ett blåbär |Visa alla inlägg
  • två lingon och ett blåbär

    ADHD-mammor rusar vidare i mot och medvind

    God morgon i tråden

    Henkel, välkommen hit!

    Första veckan för M har tydligen gått riktigt bra (förutom kisserihistorien, men nu har hon börjat gå på toa här hemma igen iallafall och det hade bara hänt en olycka i går på skolan).
    Starten på skolan känns jättebra, det är en vikarie inne i klassen och hon ska stanna i 3veckor till är det tänkt.
    Jag pratade med henne i måndags (hon jobbade på skolan för 3årsedan när M började i förskoleklassen så hon har lite bakgrundshistoria) hon ville veta lite om hur vi tänker kring skolan och Ms behov. Vi hade ett kort samtal om läxor och placering i klassrummet.
    Igår ringde hon mig och berättade om hur Ms vecka varit och att hon och M kommer ha samtal varje fredag för att gå igenom vad som varit bra och ev svårt under veckan. Dessa samtal ska vara uppmuntrande och fokus ska ligga på det som varit positivt.
    Tycker att vikarien löst läxan på ett jättebra sätt. För att M ska slippa hålla ordning på flera olika böcker har hon fått EN bok där alla läxor klistras in, läraren kopierar de sidor i matteboken, samt svenska läxan och klistrar in dem i läxboken. M vet vilken bok som ska hem och vi ser precis vad hon har i läxa.
    Det är ju något sådant här vi försökt få hennes ordianrie lärare att göra, men han har ju styvnackat vägrat i 2 års tid.
    När läraren kommer tillbaka om 3 veckor kommer vi kräva att han fortsätter med det sätt som vikarien har infört. Om han inte vill göra det så går vi vidare till rektorn.

    Nu är det kaos på övervåningen så jag får lägga ner en stund

  • två lingon och ett blåbär
    Petrah skrev 2010-08-23 21:33:29 följande:
    Tack alla ni som bryr er och försöker hjälpa till önskar dt fanns fler av er. men världen är EGO!!!! jag har själv alltid försökt hjälpa andra men när man själv faller så finns ingen där, då är dt bara jobbigt - känns dt igen??? hatar sånt!! Demon man kan lätt känna sig utnyttjad ibland.

    idag har jag vart hos HAB och tömt av mig i över 2 timmar, dt kändes jätteskönt. Så nu har jag satt bollar i rullning igen, dt är jag bra på men sen kommer alltid nån som ska avbryta det så får man börja om igen. men nu bad jag om en utredning på Asp. och bolltäcke,öka medecinen,psykologkontakt till bara joakim, kontakt för mig då jag kan få råd och stöd hur man hantera honom bäst, hjälp med ökat vårbidrag för nu har han ingen säng heller, den hoppade han sönder igår så dt flög plankor här    byxkor har han inga heller, det är hål i alla han har. imon har han skolfoto men köpa kläder till honom är hopplöst, han vägrar ha nått annat än joggingbyxor - hur kul är det?? och alla dom han har är dt hål i överallt.

    jag ska testa och köpa EPAplus eller var dt hette på hälsokost, tack för det
    Bra kämpat Håller tummarna för att bollen ska fortsätta rulla och inte fastna i något hörn.
    Kram
  • två lingon och ett blåbär

    Vi hade barnvakt här i lördags och det hade tydligen inte gått så bra   (hon vill aldrig sitta barnvakt igen.)
    Det var farmor som var barnvakt och hon har alltid sagt att vi inte har några problem med barnen utan att vi överreagerar på barnens "trots". "Det är jobbigt att ha barn" predikan brukar hon köra ofta.
    På ett sätt är jag glad att hon fick se hur vi kan ha det samtidigt som jag tycker synd om henne och skäms över barnens uppförande (mycket blandade känslor).
    Maken ska ringa och  prata med henne och ta reda på vad som egentligen hänt, för lilleman tycker inte att han  behöver be farmor om ursäkt eftersom hon inte har gjort det, punkt slut!.

    Haft samtal med Ms resurslärare idag, det känns jättebra. Hon ska hjälpa till att se till att klassläraren (när han kommer tillbaka) följer de överenskommelser vi gjort samt att hon ska ta ett övergripande ansvar för Ms matte och svenskaundervisning med inriktinig mot de nationella provenså att M får möjlighet klarar dem i mars.

  • två lingon och ett blåbär
    Trollet Ludenben skrev 2010-08-24 11:51:09 följande:
    två lingon: oj då, låter ingen höjdare med farmor men hoppas att hon förstår i fortsättningen att ni inte överreagerar och att hon låter bli "det är jobbigt att ha barn-snacket". Hoppas din make kan tala henne till rätta och att hon får lite förståelse. Om hon aldrig vill vara barnvakt mer låter det som hon haft en kämpig dag i lördags.

    Skönt att det finns en ljuspunkt i skolan i alla fall. Bra att de satt upp klara mål och planer för hur de ska nå dit. Håller alla tummar för att det ska bli ett bra år!!
    Tack vännen

    Den ordinarie läraren pratade före sommarlovet om att han ville att jag skulle vara med i klassen en dag var 6:e vecka ungefär, och när jag pratade med FK, verkar det som att vi kan få ett högre vårdbidrag om skolan kräver att vi är med.
    Vi har varit lite lata och fortfarande efter 3 år har vi inte fått iväg någon VB-ansökan, men damen från FK skulle skicka hem blanketter och dessutom gav hon mig förslag på saker att ta upp som merkostnad som jag inte tänkt på själv.
  • två lingon och ett blåbär
    tristania skrev 2010-08-24 14:15:26 följande:
    Här går det inget vidare alls för tillfället......Marcus var med min mamma i söndags, och snattade 100 kr från henneFörvånad. Jag har "varnat" henne förut att han inte är så plålitlig, och då valde hon att testa honom (dumt kanske, jag vet inte...). Hon la sin plånbok på ett synligt ställe, och hade räknat pengarna noga.
    Mycket riktigt: väl hemma och pengarna var borta.

    Vi har misstänkt att han även snott från sin syster hela sommaren (pengar) men vi har inga bevis....

    Min man och jag satt i söndags kväll och funderade hur fanken vi skulle säga dettta till Marcus, om han skulle bli skrämd eller om vi skulle göra på annat sätt...Jag ringde polisen. Tänkte att dom kanske kan komma hem till oss och berätta vad som som händer (för Marcus) om polisen "tar" honom när han är straffmyndig...Men polisen kommer tydligen inte hem till folk och gör sånt här.

    Min mamma och styvfar, tillhör den hårdare uppfostran at tman "minsann tvingar med ungen och ber om ursäkt och ger tillbaka pengarna!" Det kanske tillhör "sunt bondförnuft" att göra så, men jag vill inte tvinga Marcus på något, utan försöka prata lugnt med honom om situationen...

    Nåväl, jag började mitt samtal med att berätta för Marcus att jag älskar  honom över allt anant och at than tillhör våran familj. (Han har ju varit på ett "hem" 1 månad när det var som värst). Jag berättade hur duktig jag tyckte han va på allt, både i skolan och hemma och med kompisar och att jag är glad över våran fina relation.
    MEN, sa jag, att stjäla är oacceptabelt!  Och så berättade jag vad jag visste (han satt bara tyst), och att "nästa gång detta händer, tänker jag faktiskt ringa polisen och göra en anmälan på dej..." Polisen sa nämligen att föräldrar gör så ibland för att "Mota Olle i grind och få stopp på snattandet".

    Jag frågade honom varför han snattar, och vad han saknar. Han visste inte.....
    Jag sa att "kom till mej nästa gång du har lite pengar, vi är inga miljonärer men någon tjugolapp då och då kan du få, bara du slutar snatta!" 

    Vi kom alltså överens om detta, men jag har mått skit över situationen ändå....Jag känner mej medskyldig till att han tog från mamma och jag är rädd att mamma ska tycka att jag inte är hård nog...Jag litar inte på min förmåga, helt enkelt.

    Jag är rädd att förstöra min fina relation med Marcus och jag vill inte agera nån jävla Hitlermorsa.....

    Jag har pratat med en familjebehandlare - hon tyckte jag gjorde rätt. Samtal är det viktigaste med sin tonåring, sa hon, inte själva straffet eller konsekvensen.

    Är jag en mesig morsa? Vad känner ni när ni läser det här? Jag somnade sams med min pojk i söndags kväll  - DET är av värde. Inga gap och skrik, inga hot, inga arga tårar......Det måste väl ändå betyda någotFörvånad
    Tycker att du hanterade situationen fantastiskt bra
    Sådana här saker är alltid svåra att hantera och förhoppningsvis får detta M att tänka till innan det händer igen. Våra barn är ju impulsstyrda och saker bara händer utan att de vet varför, men jag tror att ett sådant samtal som du förde med sonen tränger in lite djupare och kanske fastnar någonstans där inne som en liten varningsklocka. Skäll "fäster lika bra som bränd mat i teflonpanna".

    Kram
  • två lingon och ett blåbär

    carita 1974

    Vuxna människor kan vara så tanklösa och rent av elaka och så undrar de varför barn är dumma och retar andra.
    Blir riktigt arg när jag läser om er situation  på sjukhuset

  • två lingon och ett blåbär

     Med M funkar det mesta ganska bra (förutom att hon bajsade ner sig igår (men det var förhoppningsvis en engångshändelse.)
    Jag håller på att tappa tålamodet med lilleman som verkar så disträ. Jag måste hela tiden tala om för honom vad han ska göra (upplever att detta kommit smygande och att det bara blir värre) Vid frukostost idag fick jag hela tiden påminna om att han skulle stoppa maten i munnen. Nu förtiden verkar det som att han inte kan göra något om man inte sätter saker i händerna på honom eller hjälper honom att lägga undan det han har i händerna för att kunna göra det han ska.
    Någon här som varit med om liknande??

  • två lingon och ett blåbär

    Tack för era svar.


    Tankarna går runt.
    Sonen har ju inga koncentrationssvårigheter i den vägen som M har.
    Pratade med hans fröken idag och hon sa att han jobbar på så bra i skolan att man blir förvånad som lärare.
    Han är särskilt duktig i matte men också i svenskan. 
    Man är ju "skadad" som diagnosförälder och tankarna mal ju på, inte åt ADHD hållet kanske utan snarare åt AS hållet.
    Ja, ja skulle det vara så, så reagerar väl Skolan, AS-diagnoser sätts ju ofta senare än ADHD om jag förstått saken rätt. Samtidigt så upplever jag honom inte (missförstå mig rätt) som autistisk eftersom han är väldigt social.

    Många kramar

  • två lingon och ett blåbär
    Trollet Ludenben skrev 2010-08-27 19:43:21 följande:
    jag är inte alls ute efter att sätta nån diagnos eller nåt (inte ute efter att oroa heller)... men Frodo har ju AS och han är väldigt social. Han är kontaktsökande, charmig, pratglad mm.... men han har svårt att behålla kontakterna .Han förstår inte detta med revir och gränser eller sociala koder. Han är rigid och har svårt att hänga på andras tankebanor och blir då inte flexibel i samspel och sånt. Då blir det problem i kontakt med andra. Men han är absolut inte osocial utan tycker om kontakt.
    Men det stämmer att AS oftast sätts i skolålden. BUP vi är på sätter inte den för tidigt utan ser de autistisk problematik sätter de någon annan diagnos inom spektrat vid låga åldrar. Frodo fick autismliknande tillstånd, ospecificerad först. Det är för att sånt som förstå ironi, talesätt, skoj, läsa mellan raderna och liknande som kännetecknar AS är färdigheter människan inte har vid låg ålder.
    Håller tummarna för att vara disträ är ett personlighetsdrag eller en omognad hos din pojke bara, vissa är ju sånna som personer. Man blir skadad som diagnosförälder, det håller jag med om
    Oroar är ingen riska att DU gör , det gör vi så bra själva maken och jag
    Och något vi lärt oss under årens gång är att det inte behöver vara en dom att få diagnos utan att det kan underlätta lite i vardagen. Känns inte så skrämmande nu heller, ett eller 2 barn med diagnos gör ingen skillnad barnen är ju de samma ändå

    Men självklart finns det mycket oro kring sonen och att han ska "råka illa ut". Han är omtyckt av sina klasskamrater men han dras till "fel" kompisar. Även om han vet att något är fel så kan han inte säga nej utan gör som "kompisarna" säger till honom. tex Om inte du slår Malin så får du inte vara med oss och leka (han vet att det är fel att slå och han tycker om Malin, men gör det ändå) eller de andra barnen går ut på parkeringen och kastar sten på bilarna, han vet att det är fel men gör samma när de säger till honom att göra det. Mycke sådanna grejer ligger i bakhuvet och tanken om vad han kommer att dras med i när han blir äldre...
    Än så länge fungerar det bra i skolan, det är värre på fritids då det inte är så styrt, då spårar det ur oftare.
    Maken vill att vi väntar med en utredning och ser hur allt utvecklar sig och en så länge funkar det ju någorlunda i vardagen (med lite lotsning och handfast vägledning).
    När vi utredde M så var det ju för att hon mådde så psykiskt dåligt och situationen var mycket akut.
  • två lingon och ett blåbär
    TwistedSister skrev 2010-08-27 19:32:24 följande:
    Vi var på första utredningssamtalet idag, I skötte sig exemplariskt Han är hur harmonisk som helst den här veckan!
    Håller på med det där formuläret nu med nästan 200 frågor. Jag sa till läkaren att om jag fyller i det idag så blir det hur bra som helst för han är ju verkligen på sitt bästa humör den här veckan Men så skulle man inte fylla i sa han utan hur han är som mest under en längre period är det visst som gäller. Tänk hellre hur det är när ni har en dålig period, sa han, för det är ju det beteendet vi har sökt för och det som är intressant i sammanhanget. Jag trodde nästan läkarn skulle säga att det här var ju inga problem alls så ni behöver inte komma hit nåt mer, I satt bara snällt i ett hörn och byggde med duplo hela tiden som vi var där Men det sa han inte i alla fall. 
    Skönt att ni kommit igång och att ni verkar fått en bra "utredare"
Svar på tråden ADHD-mammor rusar vidare i mot och medvind