Inlägg från: två lingon och ett blåbär |Visa alla inlägg
  • två lingon och ett blåbär

    ADHD-mammor rusar vidare i mot och medvind

    Ännu en ny tråd där vi föräldrar till barn med ADHD kan snacka vidare och stötta varandra.
    Är du förälder till ett barn under utredning eller om du känner oro för att ditt barn har svårigheter är du också sälvklart välkommen hit

    Hoppas ni alla håller tillgodo med denna enkla start.

    Vill tacka elegi som hållit i trådstarten under lååååång tid och som gjort det med bravur.
    Kramar till dig och hoppas att vi får se dig i tråden

    Länk till gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m47886577.html
    I trådstarten där finns även länkar till våra gamla trådar samt pressentationstråden.

  • Svar på tråden ADHD-mammor rusar vidare i mot och medvind
  • två lingon och ett blåbär

    Då är vi 3

    Är lite spänd inför  i morgon när M ska göra sitt första QB-test (1 av 3).
    Nästa vecka ska hon göra det igen 2gg och då med 5 resp 10 mg Ritalin.
    Sedan får vi vänta på ett läkarutlåtande och ev börja medicinera 1 februari.
    Känns som allt tar så lång tid.... 15 september pratade vi med BUP om medicinering och sedan ramlade vi mellan stolarna och blev upplockade igen i början på Dec.
    Känns lite märkligt att det ska ta sådan tid, när man läser om andra som får börja medicinera samma dag som diagnosen sätts.

  • två lingon och ett blåbär

    Idag har M varit på BUP occh gjort QB-test.

    Testet går till så att man får ett pannband, med en reflex fästad runt huvudet och sedan ska man titta på en datorskärm och klicka på en knapp när det kommer prickar. Vissa av prickarna har x över sig och då ska man inte klicka.
    Testet pågår under 15 minuter och under den tiden registreras varje liten rörelse och man mäter uppmärksamhet, koncentration och impulsivitet. Detta används som stöd i ADHD utredningar och för Ms del handlar det om att se om hon skulle bli hjälpt av att medicinera.

    När hon kom till bup i morse ville hon inte göra testet alls, men efter lock och pock samt muta genomförde hon testet.
    Det märktes snabbt att koncentrationen försämrades och innom 4 minuter började hon klaga på huvudvärk. För att kunna slutföra testet fick hon tillsist sitta i sin pappas knä. Det var han som var med på testet idag.
    På Onsdag nästa vecka är det min tur att vara med och då ska hon ha tagit 5mg Ritalin en halvtimme före testet.

    Om det blir aktuellet med medicin så kommer hon att få Concerta, men under testtillfällena får hon Ritalin för att det går fortare ur kroppen. 

  • två lingon och ett blåbär
    pcalma skrev 2010-01-08 20:31:43 följande:
    Två lingon: Hur gammal är din M? Tror aldrig att min M på 5,5 år skulle reda ut det testet..Tack för omtanken om min åtta. Väldigt irriternade eftersom tangentbordet är nytt pga att han slet bort S:et o B:et fr 2 månader sedan. Kan ju inte heller skriva nåt med parantes heller! Inget kan man ha framme...har haft planeringsdag på jobbet idag o träffade en kollega som arbetade på småbarnsavdelningen där min Anton var innan han började storbarnsavd. Hon undrade över hur det gick o berättade allt om utredningar o NPF osv. Hon sa att hon alltid sagt att det är något med honom men A ,min svägerska, o den andra kollegan där är väldigt principfasta o menade prompt på att alla barn är olika o att det kommer att rätta till sig! Min kollega sa med att de är sååå svåra att stå emot o det vet jag ju mkt väl. Kändes sknt att även hon sett. Inte klokt ju att personal kan vara så!!! Efter en månad på storbarn hade vi krismöte med resursansvarige o spec.ped i kommuen fr att han inte funkade o en vecka senare har de fått en extra personal för anton!!VAD ni har skrivt!!! :) Orkade inte läsa ikapp men skickar kramar till allihop!!!
    M är 8,5 år.
    Har ingen aning om det finns någon rek. ålder för hur små barn som kan göra testet.
    Har en kompis, vars barn gjorde ett liknande test vid 5 års ålder när de utredde autism. Vet inte om det var samma test, men det utfördes på samma sätt som detta QB-testet.

    Skönt att ni fått stöd för A på förskolan=) ju tidigare desto bättre.

    Tar till mig en kram och fyller på förådet att plocka fram när värre tider stundar!

    Kram på er alla i tråden
  • två lingon och ett blåbär
    Trollet Ludenben skrev 2010-01-09 08:38:52 följande:
    pcalma: ja det var tur att mamma kunde rädda mig Idag sov Frodo till klockan 7. Men då hade han vart uppe och traskat inatt flera gånger. Han kom vid 3 och tänkte vara uppe. Jag la tillbaka honom och han kom upp igen. Tillslut tröttnade jag och blev riktigt sur, då la han sig och somnade om. Men en timme var han säkert vaken. Plus Elis som vart vaken mycket i natt men slemhosta och låtit hemskt illa i luftrören. Hoppas att bricanylbehandling löser det. Han kan dessutom vara smittad av vattkoppor. Svärmor var här förra helgen, i lördags. Och i måndags vart hon hos läkare med bältros. Ringde 1177 och de sa att bältros smittar personer med vattkoppor lika lätt som de som har vattkoppor för smittan vidare. Det räcker ju att vistas i samma rum och det smittar ju 1-2 dagar före. Ingen aning om hon haft det när hon vart här heller. Håller tummar för att han inte är smittad för olägligt just nu. Frodo har massa bupbesök inbokade och Elias skulle bli tvungen att följa med och dit kan man ju inte ta ett vattkoppssjukt barn. Sambon har nytt projekt i gång på dagarna och olägligt att han stannar hemma om det inte gäller liv eller död. Tur att Frodo har haft det i alla fall. Han såg ut som en salamikorv. Han hade så mycket och i huvudet fick han stora variga bölder (ursäka detaljerna). Det var inga koppor utan bölder. Hoppas Elias får lindrigare.
    Hoppas att barnen håller sig på banan så att ni kan genomföra de planerade bup besöken.
    Det värsta är ju att om man missar en tid så drar allt ut på tiden

    Såg i almenackan att M har ett tandläkarbesök inbokat samma tid som nästa bup besök, så nu måste jag komma ihåg att avboka tandis på måndagmorgon......
    Jag är en glömsk person så alla som är här får gärna påminna mig under helgen
  • två lingon och ett blåbär
    Karina09 skrev 2010-01-09 09:02:06 följande:
    Intressant att få höra om QB-test - har aldrig hört talas om det tidigare. Vi var ju igång med utredning för sju år sedan och då var debatten runt dessa diagnoser mycket ifrågasättande. Kunskaperna ökar. Tur för oss alla att vi lever i denna tid, för även om vi ofta möter okunskap, så har det faktiskt blivit bättre.Vattkoppor är så lurigt - det är fruktansvärt smittsamt, men det är ändå inte alltid som man är mottaglig för smittan verkar det som. Hoppas ni klarar er denna gång och att han får det senare i stället (för det är ju bra att ha det "avklarat"). Min kille fick komplikationer, men det blir för långt att berätta om. (Nu blev ni allt nyfikna).
    Visst är det skönt att kunskaperna går frammåt.
    Att den här typen av test utvecklas kan ju faktiskt hjälpa våra barn till en "rättvis" diagnos. Det blir ju svårare att påstå att ADHD och andra NPF inte existerar utan är påhittade diagnoser.
    Maken sa att han kunde följa testresultatet under tiden som testet utfördes i form av diagram som visades i realtid på en dataskärm och att det resultatet stämmde väl överens med hur M agrade.
  • två lingon och ett blåbär

    Idag är Ms första dag att testa ritalin.
    Vi har varit på bup och gjort QB-test 2 av 3 och jag säger bara -Vilket tråååkigt test!
    Förstår verkligen att hon tröttnar fort.
    Om man jämför testresultatet idag med det hon gjorde för en vecka sedan så var hon mer avslappnad (fick ingen huvudvärk)  hade högre svarsfrekvens och fler rätt. Maken sa att testet förra gången gick bra och jag tyckte inte att detta gick särskillt bra, men trots det var testresultatet bättre, så vi har nog lite olika sätt att se saker och ting på.

    Hon ska tillbaka igen i morgon och göra den sista testen, med en högre dos ritalin, sedan får vi vänta tills 29/1 innan vi får svar på testerna och om det blir medicinering eller inte.

  • två lingon och ett blåbär
    pcalma skrev 2010-01-13 21:53:16 följande:
    Härligt 2 lingon att det är på G o att det verkar hjälpa!! Kram till dig..o alla andra.
    Tack för kramen, skickar givetvis en tillbaka till dig
    Trollet Ludenben skrev 2010-01-14 07:56:53 följande:
    Blä vilka dagar... Elias åkte på magsjuka här om dagen. Han spydde ner hela sin säng men ungar kan ju kräkas för allt möjligt. Trodde mest att han stoppat nåt olämpligt i munnen för vi plockar saker från hans mun ideligen som han hittat. Visst, det var ju inget han ätit utan förmodligen vinterkräksjuka. Igår natt fick jag det och jag var sängliggande hela dagen igår och skitdålig. Nu har sambon det Frodo är den enda hittills som sluppit undan. Hoppas han smiter förbi det. Sambon fick ta hand om ungarna igår. Frodo är inte alls van att se mig så dålig för jag är väldigt sällan sjuk. Han var så orolig och så jobbig. Och han är fortfarande superjobbig fast jag är på benen igen. Han var hemma tidigare i veckan med förkylning och skulle kunna gå idag egentligen men det är ju en ganska dålig ide att skicka honom dit fall han blir dålig och smittar alla andra. Då finns ju ingen av oss som kan hämta honom för jag vågar inte gå ut nånstans och sambon kan inte gå nånstans heller.Mamma jobbar annars hade hon kunnat ta ut honom ett tag men nu blir vi inne hela dagen
    Usch, Vinterkräksjukan är verkligen ingen höjdare (inte magsjukor i allmänhet heller, men Vinterkräksjukan är verkligen hemsk!!! uha)
    Hoppas att Frodo klarar sig.

    Kramar till dig och resten av gänget Hoppas att ni alla får en bra dag
  • två lingon och ett blåbär

    Hej mammaflickan, välkommen hit


    TwistedSister skrev 2010-01-15 00:09:34 följande:
    Åh vad härligt ändå med kreativiteten. I har alltid haft sån prestationsångest, eller sen han började på dagis iaf. Han tror inte att han kan nånting. Blir så ledsen att det är så. Han har alldeles nyss vågat börja försöka bygga med lego själv innan har han inte vågat sig på det utan alltid frågat nån annan om de kan bygga ihop och så förklarar han men man fattar ju ändå aldrig hur det ser ut i hans huvud och så bryter han ihop för att man gör det "fel". Men nu har det iaf lossnat, med just legot då, och här står helt fantastiska legobyggen överallt rymdskepp och fartyg och flyplan och bilar och propellerhajar, väldigt fantasifulla.
    Min M har också alltid haft en stor prestationsångest. Redan som 2åring jämförde hon sig mad andra och tyckte att hon inte kunde.
    Första gången hon ritade en gubbe (faktiskt 2 st) var hon 4,5 år. Teckningen var helt fantastisk i mina ögon. Hon sa att det var mamma och pappa och vem som var vem var inte svårt att lista ut, Pappa lång med rektangulär kropp, mamma mindre och RUND ( )
    Precis som din son har hon velat att man ska göra saker åt henne, men hon blev inte nöjd eftersom det inte blev som i hennes tanke.
    Efter att M fick sin diagnos har hon blivit mer framåt och vågar testa att göra saker, det är inte så farligt om det blir "fel". Visst slängs det fortfarande massor av teckningar som hon är missnöjd med men ilskan är inte så långvarig.
    Nu flödar kreativiteten och hon använder lego basicbitar till att bygga figurer i 3D.
    Henes senaste skapelse är Elvis, med "raggarvågsfrisyr" helt otrolig!
    Kojor byggs det också högt och lågt här hemma, men det är värre när sakerna ska plockas bort igen efter lek, då blir det utbrott -Jag kan INTE städa! Jag vet inte hur man gör!! och sedan smälls det i sovrumsdörren.
  • två lingon och ett blåbär

    För att slippa detta med leksaker som släpas runt och en allmän oreda här hemma, är bottenvåningen "fredad zon"= inga leksaker.
    Barnen får leka på sina rum och i allrummet på övervåningen, i köket nere får de spela spel, rita och baka med play doo.
    Många som kommer hem till oss undrar hur vi lyckas hålla leksakerna ifrån gemensama rum, men att släppa på den regeln skulle bli kaosartat här hemma.
    Hela familjen behöver den frerdade zonen för att må bra.
    Vi har ingen tv i vardagsrummet heller (den är på övervåningen) vilket gör att det blir mer rofyllt och vi kan istället krypa upp i sofforna med en bra bok eller bara sitta och samtala tillsammans utan att barnen distraheras av tvn och vi får en mysig stund.

Svar på tråden ADHD-mammor rusar vidare i mot och medvind