• moln och sol

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.

    Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.

    Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...

    Jag skulle vilja ha massor av tips:

    1) Hur man håller en grundordning.

    2) Hur ofta man ska göra vissa saker.

    3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.

    Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!

    Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:

    1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?

    Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.

    2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?

    Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? 

    Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)

  • Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...
  • Nyfiken gul
    Ankissen skrev 2010-04-14 11:57:50 följande:
    Vilken superbra tråd!! Jag har inte läst allt, kanske har ämnet varit uppe tidigare, men jag behöver hjälp... Vi har ett grytskåp, ett hörnskåp med två snurrbara hyllplan. I det skåpet samsas just nu grytor, stekpannor, durkslag, litermått, sockerkaksform, och 1000 burkar, bigpacklådor, lunchlådor och liknande saker, med och utan lock huller om buller. Hur gör ni, främst med sådana burkar? Hur förvaras burkar och lock för att det ska vara lätt att hitta? Här hittar man aldrig ett lock som passar till en burk när man väl ska använda den. Locket på vid förvaring? Då går det ju inte stapla... Jag känner mig lost!
    släng alla skitburkar!!

    Jag har satsat på bra burkar från IKEA, jag köpte tror jag ett set om 40 delar. tjugo burkar i diverse storlekar och tjugo lock. Alla stapelbara med varandra.

    Inget annat används.

    Jag sparar aldrig längre glassburkar och barnmatsburkar och sånt  helt enkelt för att 1: det finns inte plats 2: man hittar sällan rätt lock till rätt burk och 3: många burkar saboteras i diskmaskinen så lock inte längre passar.

    Så rensa i burkskåpet och spara aldrig fler burkar än vad faktiskt som går åt. Ha varsin matlåda - diska och använd igen!
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Paulina Paulina

    När det gäller barn och att få dem att plocka undan... så försöker jag köra med att man plockar undan när man är klar med något (helt enkelt! {#lang_emotions_wink}) och så är jag inte stenhård, tycker det viktigaste är att hon lär sig och ser att det ska göras, sen så förväntar jag mig inte perfekt resultat och uthållighet. Hon måste t.ex. hjälpa till att duka undan, men det är ok om hon bara tar en grej om hon är på trotsigt humör, för jag vet att det kommer andra dagar då hon glatt leker robot och tar hand om alltihop. Och så blir det ett större röj emellanåt, dock inte varje dag även om det nog vore bra, ska försöka införa det - samma princip då, dvs viktigast att hon är med, inte att hon gör det perfekt. Dottern är 5½ år.

    Det som är svårt tycker jag är alla småprylar! Var gör man av dem!? Alltså alla små plasthundar från burger king, gulliga små nyckelringar, glittersaker, söta burkar, osv osv.....

  • Nyfiken gul
    Paulina Paulina skrev 2010-04-23 23:43:07 följande:
    Det som är svårt tycker jag är alla småprylar! Var gör man av dem!? Alltså alla små plasthundar från burger king, gulliga små nyckelringar, glittersaker, söta burkar, osv osv.....
    Ett enkelt svar på det: Används prylarna så ska dom läggas där andra liknande saker förvaras.. Dvs nyckelringar hängs i nyckelskåpet eller förvaras med familjens övriga nycklar, leksaker i leksakslådorna, glittersaker bland brevpapper och kollegieblock, burkar i något lämpligt skåp eller som prydnad på någon hylla...

    om sakerna bara är söta men inte fyller nån funktion och inte heller används - SLÄNG!!!!!

    Man kan inte spara på allt fnös och fnul bara för att det råkar vara nån gullig ängel på locket eller för att kinderägget innehöll en söt plaståsna...
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Paulina Paulina
    Nyfiken gul skrev 2010-04-24 10:31:33 följande:
    ... om sakerna bara är söta men inte fyller nån funktion och inte heller används - SLÄNG!!!!! Man kan inte spara på allt fnös och fnul bara för att det råkar vara nån gullig ängel på locket eller för att kinderägget innehöll en söt plaståsna...
    {#lang_emotions_laughing} Hehe, hade på känn att jag skulle få det svaret. Helt rätt såklart!

    Håller på att lära mig det där med att slänga. Jag har kvar sånt där krafs ända sedan JAG var liten (jo, sant, klistermärken etc) - kul för dottern givetvis nu när jag tar fram det, men hallå liksom, hur viktigt var det att spara på det i 25 år.........

    Jag har slängt massor senaste tiden, den här tråden har varit till stort stöd! Trasiga kläder som skulle lagas (jo tjena, de har legat i den högen i flera år!), nostalgigrejer som jag inte kollat på de senaste tio åren, bra-att-ha-grejer som inte heller blivit använda på decennier - och pappershögar som skulle gås igenom....... Det är en sån oerhörd befrielse att jag ääääntligen börjat kunna slänga!

    Jag har haft ett sånt krampaktigt förhållande till att spara, varit rädd att jag ska ångra mig sen osv - så att jag fått ont i magen bara av att höra andra berätta om sina utrensningar och hur mycket de slängt! Hjälp - tänk om de slängt nåt ANVÄNDBART, eller FINT eller ........ Åh, pust, nu SLÄPPER jag det! Skööönt.
  • Nyfiken gul
    Paulina Paulina skrev 2010-04-24 10:47:58 följande:
    Hehe, hade på känn att jag skulle få det svaret. Helt rätt såklart! Håller på att lära mig det där med att slänga. Jag har kvar sånt där krafs ända sedan JAG var liten (jo, sant, klistermärken etc) - kul för dottern givetvis nu när jag tar fram det, men hallå liksom, hur viktigt var det att spara på det i 25 år.........Jag har slängt massor senaste tiden, den här tråden har varit till stort stöd! Trasiga kläder som skulle lagas (jo tjena, de har legat i den högen i flera år!), nostalgigrejer som jag inte kollat på de senaste tio åren, bra-att-ha-grejer som inte heller blivit använda på decennier - och pappershögar som skulle gås igenom....... Det är en sån oerhörd befrielse att jag ääääntligen börjat kunna slänga!Jag har haft ett sånt krampaktigt förhållande till att spara, varit rädd att jag ska ångra mig sen osv - så att jag fått ont i magen bara av att höra andra berätta om sina utrensningar och hur mycket de slängt! Hjälp - tänk om de slängt nåt ANVÄNDBART, eller FINT eller ........ Åh, pust, nu SLÄPPER jag det! Skööönt.
    Jag tyckte att städtanterna i tv-programmet "Rent hus" hade en bra kompromiss..

    Vill man spara saker av nostalgiskäl kan man göra en LITEN låda att spara saker i, typ en liten skokartong eller liknande. Och när lådan är full får man göra en rensning helt enkelt.
    På så sätt kan man fortfarande ha kvar nostalgin men ändå ha ordning och reda. För då får man lära sig att anpassa sparandet efter utrymmet. Då kan man inte spara 25 suddgummin från barndomen utan man kanske får nöja sig med 5 stycken  och man kan inte spara hela studentklänningen utan man kanske får nöja sig med bara studentmössan osv osv..

    En ide för dig kanske?
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Mamma 04 och 06

    Fast sparar inte de flesta fler saker än att det får plats i en skokartong? En flyttlåda tycker jag i alla fall är rimligt... Eller två...

  • sommarblomma1
    Paulina Paulina skrev 2010-04-23 23:43:07 följande:
    När det gäller barn och att få dem att plocka undan... så försöker jag köra med att man plockar undan när man är klar med något (helt enkelt! ) och så är jag inte stenhård, tycker det viktigaste är att hon lär sig och ser att det ska göras, sen så förväntar jag mig inte perfekt resultat och uthållighet. Hon måste t.ex. hjälpa till att duka undan, men det är ok om hon bara tar en grej om hon är på trotsigt humör, för jag vet att det kommer andra dagar då hon glatt leker robot och tar hand om alltihop. Och så blir det ett större röj emellanåt, dock inte varje dag även om det nog vore bra, ska försöka införa det - samma princip då, dvs viktigast att hon är med, inte att hon gör det perfekt. Dottern är 5½ år. Det som är svårt tycker jag är alla småprylar! Var gör man av dem!? Alltså alla små plasthundar från burger king, gulliga små nyckelringar, glittersaker, söta burkar, osv osv.....
    Vi har börjat nyligen med vår dotter på 20 månader att på kvällen precis innan välling plockar vi undan allt och då hjälps vi åt alla. Vi säger att nu plockar vi undan och sedan är det välling, så blir det som en slags belöning till henne när vi är färdiga, något hon ser fram emot. Ibland hjälper hon glatt till, ibland tar hon bara en sak och ibland ingenting.

    Sedan vi började med det har hon inte dragit fram lika många saker runt om i hela huset. Ibland är hon också duktig att på eget initiativ plocka undan efter sig det hon precis lekt med. Det har hon lärt sig på dagis men vi ber henne inte göra det hemma.
    Syskon BF 100810 ~*~♥~*~ Thilda 080810 ~*~♥~*~
  • Nyfiken gul
    Mamma 04 och 06 skrev 2010-04-24 11:52:13 följande:
    Fast sparar inte de flesta fler saker än att det får plats i en skokartong? En flyttlåda tycker jag i alla fall är rimligt... Eller två...
    inte när det handlar om nostalgi anser jag.

    Att man sparar i flyttlådor saker av olika anledningar är väl en sak men att spara halva barndomen fast man är 41 år i femton flyttlådor tycker i alla fall jag inte är okej, det måste finnas gränser.

    Jag själv har sparat min studentklänning, min brudklänning och ett par fotoalbum med minnessaker från barn/tonårstiden och ett par mindre prydnadssaker som är ärvda står i bokhyllan. Det är dom minnena jag vill vårda och viktigt för mig att ha kvar. Och studentklänningen och brudklänningen är ju sånt som kan ärvas vidare i generationer och kan därmed ha betydelse för fler.

    men att ha kvar hela suddgummisamlingen från 1981 och en pärm med gamla filmaffischer tycker jag inte verkar vettigt.. till vem sparar man dom? och varför?
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • AnnelieTyresö

    Om det känns svårt att slänga så ge bort till en återvinnings central, eller till en socond hand, på så sätt gav jag bort 25 flyttlådor, perfekt!
    slänga dte kunde jag inte, men ge bort var inga problem :)

Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...