• L E A

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    Dill skrev 2010-06-02 21:39:31 följande:
    kela81: Tack för tipset, låter svårt men i brist på annat så... I en bättre värld önskar jag att det fanns bindor som reagerade på ph-värde eller något och färgade urinet el. vattnet så att man visste
    Är du riktigt orolig så har dom stickor på förlossningen som dom kan kolla. Vet sen inte hur lätt det är att få dessa stickor.
  • L E A
    shooz skrev 2010-06-09 22:33:46 följande:

    Hej på er tjejer :) Har länge följt denna tråd men ger mig in i den på riktigt nu. Är gravid i vecka 36 (35+1) och väntar mitt andra barn som är beräknad till 12 juli. Hade GBS även när jag väntade nummer 1. Denna graviditet har varit jobbig med sammandragningar från vecka 17 och 6 antibiotikakurer. Avslutade min senaste kur kåvepenin för en vecka sedan och börjar om idag igen då man åter konstaterade GBS. Är så trött på detta och nonchalansen runt det hela. Har GBS både i urinen och cervix :( Låg i helgen uppe på förlossningen för kontroll där det visade sig att mina sammandragningar är kraftiga och att cervix var påverkad. Trots detta menade läkaren på att det inte alls var nått att oroa sig för med GBSen...
    Mina GBSinfektioner har aldrig upptäckts på stickor utan enbart på odling. Mitt enda men dock så besvärliga symtom är sammandragningarna som hela tiden stör. Nu håller jag bara tummarna för att allt ska gå bra inför förlossningen och att jag får penicillindroppet satt i tid. När jag väntade min flicka fick jag det endast en timma innan hon föddes...snabb förlossning och ingen kontroll efter. Nu har jag äntligen fått dela med mig lite :)
    Sköt om er!


    Älskade Ella
    Tråkigt att du har så mycket besvär av din gbs. Skönt att den är upptäckt för då får du ju hjälp. Visst, du kanske får tjata till dig all hjälp men kom ihåg att det är den ooptäckta gbsen som är farlig och kan leda till komplikationer.

    Gbs kan endast odlas fram! Det man får fram på stickor är valig uvi som för vissa kan vara ett första täcken på ökade halter gbs.

    Undrar förresten om du alla 6 gånger fått kåvepenin? Tänkte på att det finns annat som biter på gbs om inte kåvepenin funkat. Jag fick selexid mot uvi o så fort man hade fått bukt på denna så sjönk även halterna gbs.

    Har du lämnat en ny odling 10 dagar efter avslutad kur?!
  • L E A
    kela81 skrev 2010-06-10 12:01:03 följande:
    Jag har ochså bara fått Kåvepenin, har även fått det nu, började en ny kur i förrgår. Inte heller jag kontrollerades efteråt utan fick själv kontakta min MVC. Ska de kontrollera på förlossningen?
    ***Älskade Signe,18 maj 2010***
    Man brukar få lämna en ny odling 1v - 10 dagar efter avslutad kur för att se om det hjälpt.
  • L E A
    kela81 skrev 2010-06-10 21:14:50 följande:
    ok...jag har alltid gått själv och lämnat när jag varit orolig, aldrig att min mvc har bett mig lämna efter avslutade behandling eller så. Även denna gången gick jag ner med ett prov själv efter att ha fått veta att det var för höga världen precis innan förlossningen...
    ***Älskade Signe,18 maj 2010***
    Som du kanske märkt så skiljer sig rutinerna från landsting till landsting otroligt mycket. Här har dom det som rutin inte bara vad det gäller gbs utan även vid vanlig uvi att man ska lämna en ny odling eller ett vanligt prov 1v-10 dagr efter avslutad kur.

    Jag har dock haft turen att antibiotikan gjort nytta så jag har aldrig behövt ta två kurer efter varandra. Det kortaste jag hade mellan två behandlingar var 6½ vecka.

    Men det är rätt skrämmande att dom gör lite som dom vill för vissa saker ska va samma överallt tycker man.
  • L E A
    Myran 08 skrev 2010-07-07 14:54:18 följande:
    Hej på er! 

    Hittade denna tråd nu när jag sökte lite. Har fått att jag har GBS och har fasiken ingen aning om vad det innebär.

    Jag tycker det känns lite jobbigt då förlossningen med sonen gick så otroligt fort och plus att jag ska byta landsting så här 23 dagar innan BF är. Dock är det några dagar kvar innan det är dags att flytta ca 3 veckor. Hade det inte varit för flytten hade jag inte varit så orolig.

    Ni som fått barn redan som har GBS hur har det gått för er?  
    Hej!
    Nu så blev jag snittad så det gjordes inget mer än lite övervakning på bebisen när han väl kom ut. Men så kommer du nog genom att bara läsa här upptäcka att rutinerna kring behandling av en gbsbärare skiljer sig otroligt mycket från landsting till landsting. Tycker du ska ta reda på hur rutinerna just på ditt landsting är. Det är en offentlig handling så du har rätt o se den.

    Jag kände alltid min gbs (förhöjda halter) via uvi. Jag fick alltid uvi och när jag lämnat odling så visade det sig att det var höga halter gbs. Jag behandlades med antibiotika och det hela lugna sig. Flera gånger under graviditeten. Första gången fick det så långt så jag började kissa blod och det var då som mitt gbs upptäcktes. Det förklare i princip alla dom små blödningar, bruna flytningar och avslagliknande kalas som kom från v4-v11.

    Jag fick uvi dagen efter förlossningen, dom blåste bort det som att det var kateten som gjorde det. Jag gav mig inte o fick dom att skicka odling. Vips så visade den skyhöga halter så det blev en omgång antibiotika direkt efter fölossningen.

    Det du ska komma ihåg är att en gång gbs - alltid gbs. Det kan komma o gå lite som det vill och det är långt ifrån alla som får känningar.

    Får du kraftida sd eller misstänker vattenavgång ska du åka in!
  • L E A
    Myran 08 skrev 2010-09-08 08:14:20 följande:
    Kan berätta att jag har fött en lite gosse för snart en månad sedan. 

    Klotlisa: För mig har det gått jätte bra. Jag hann få en påse dropp under förlossningen (hade en snabb förlossning) och jag blev kvar en natt på BB. De tog CRP prover på sonen i var sjätte timme, tills vi gick hem. Men proverna var fina så vi fick gå hem efter ca 1,5 dygn på BB. Men annars har det gått jätte bra. 

    De övriga frågorna kan nog tjejerna i tråden svara på bättre. Dem är så mkt mer insatta än vad jag är.

    Vill bara önska dig lycka till! Det kommer gå kanon fint.  
    Grattis!!
  • L E A
    masias46116 skrev 2010-09-13 17:03:51 följande:
    Hej!

    Vad glad jag blev över att ha hittat denna trad. Imorse ringde det pa mobilen med beskedet att jag har gbs..sa klart blir man jätte orolig efter att ha läst hur gbs kan paverka barnet i magen och en stark antibiotika kur vid förslossning är väl heller inget man önskar sig. Tänkte höra i fall att det är nagon som har fatt besked om gbs inte via urinprov utan via "screening" slidprov?  Vet nagon om behandling före och vid förlossning är densamma som om man hittar det i urinen?? Hur rädd ska man vara för att gbs paverkar barnet i magen? Star ju visserligen överallt att det är sällan som det leder till komplikationer under graviditeten men har läst om skräckhistorier där gbs bakterien vandrar upp till moderkakan och orsakar blodförgiftning hso barnet, usch vad rädd man blir. Bör man kräva antibiotika dropp vid förlossning eller bara vid de sk riskfaktorerna, lang vattenavgang, feber mm? Jätte tacksam för all information, erfarenheter mm!
    Gbs ska odlas fram och då tar man urinodling eller odling från slidan. Har man det i urinen så har man det i slidan också. Gbs kan finnas i analen, näsan och på övriga kroppen också.
    Det heter en gång gbs - alltid gbs. Det som är lurigt med gbs är att den kan komma o gå. Många har inga känningar alls många får mer besvär av det hela.
    Själv fick jag väldigt mycket flytningar som var brun/rosa samt en hel del blödningar i början av graviditeten. Sen så upphörde allt detta men så fort halterna av gbsen steg så fick jag urinvägsinfektion. Det var då enkelt för mig att veta. En gravid kvinna ska alltid behandla uvi så på detta vis fick jag pencillin. Många i tråden får ju ingen hjälp om dom inte har besvär hur än höga halter dom har.
    Personligen höll jag på o hamna på psykakuten då jag fick reda på vad som kan komma o ske när man är bärare. För att jag skulle bli lugnare fick jag min bm att gå med på att skicka odling var tredje vecka.
    Denna gång skulle jag snittas och då får man ingen antibiotika. Annars har dom som rutin att alla gbs bärare får antibiotika innan förlossningen just för att inte riskera oavsätt om dom har besvär eller inte.

    Tycker du ska ta reda på vad det är för rutiner som gäller på just detta sjukhus som du ska föda på. Man bör sen lyssna på kroppens signaler. Vi har tyvärr fall i tråden där bebisen dött i magen på grund av gbs. Sen har vi fall där bebisen dog kort efter förlossningen på grund av att missar har gjorts. Det jag kan lugna dig med är att din gbs är upptäckt! Det är just den oupptäckta gbsen som är farlig! För många av gbsbärarna vet inte ens om att dom har gbs.
    Här märker dom journalen med röd tuschpenna och tejpar på en tejpremsa som det står GBS positiv på så dom på förlossningen ser det direkt.

    Riskerna är som sagt väldigt små att barnet i magen ska smittas men man ska vara på sin vakt då gbsen luras. Bättre att kolla en gång för mycket än en gång för lite. Va uppmärksam på läckage, urinträngningar, tidiga samandragningar.

    Och det viktigaste - glöm inte att njuta av din graviditet!
  • L E A
    masias46116 skrev 2010-09-15 20:06:18 följande:
    Hej Lea,

    Tack för utförligt svar och toppen trad, alltid bra att kunna utbyta information. Är fortfarande lite förvirrad, det finns ju otroligt mycket information att läsa och tyvärr leder det ju lätt till att man far hjärtklappning..puh, jag vet att det inte hjälper att oroa sig men det är ju lättare sagt än gjort..Vad jag ännu inte lyckats klura ut är de fall som jag som vet att jag har gbs efter att de har tagit slid och ändtarsmprov men urinen var ren?? visserligen kollade de nog bara urinen med sticka och inte via odling. Men kan man ända ha gbs i urinen trots att sticka inte ger utslag och trots att jag inte har nagra tecken pa uvi??! har förut haft mkt uvi sa brukar känna ganska snabbt när det är pa gang. Jag har inte fatt antibiotikakur nu utan bara nagra kapslar med askorbinsyra för att om jag fattat det rätt aterställa ph balansen i slidan, nagpn som ocksa har fatt sadana kapslar eller vet om det hjälper? Antibiotika sätts tydligen först in vid förlossning eftersom enligt min läkare sa tar det aldrig helt bort gbs:en i slidan. Är gbs anledningen till att du far snitt denna gang? Har funderat mycket pa om det är bättre att kräva snitt pga mindre infektionsrisk men inte läst om sa manga som gjort det. NAgot annat jag funderat pa är hur sammandragningar känns för jag vet helt ärligt talat inte om jag har det, later knäppt men sa är det. Är i vecka 34 och far med ojämna mellanrum grymma stickande smärtor langt ner i muffan, känns som om nagon sticker in en kniv alternativt borrar pa urinblasan, är sa svart att beskriva. Om jag har förstatt det rätt sa känns sammandragningar annorlunda och inte som ilningar sa satt säga. Manga fragor som sagt var..Nagon som känner igen denna typ av smärta och vet vad det beror pa? Borde inte vara bebisen som fixerar sig för det sker väl inte sa tidigt som i vecka 34 eller?
    Skönt att du kunnat få svar på en del av dina frågor och här ska jag försöka svara dig på dom frågor du ställt i detta inlägg.

    Jag kan börja o berätta att mitt k-snitt denna gång hade inget med mitt gbs att göra. Jag hade en fruktansvärd förlossning med mitt första barn som började som en vanlig förlossning men urartade totalt o slutade med snitt. Denna gång ville jag inget annat än snitt.

    Som jag skrev till dig så är det med största sannolikhet att du har gbs i urinen också eftersom du har det i slidan. Gbs kan man enbart ODLA fram, det går allså inte att få fram det på någon sticka. Det som går att få fram via sticka är väl socker o protein samt vanlig urinvägsinfektion. Det bästa är att lämna odling på morgonurin.

    Sen så kan jag berätta hur jag upplevde sammandragningar. Det var som mensvärk. Det knöt sig i magen o släppte efter ett tag. Precis som om att få kramp med mensvärkliknande smärta som efter en stund går över. Dessa stickningar du känner är nog bebisens huvud som trycker mot urinblåsan eller någon nerv.

    Fråga på...Det är ingen bra att oroa sig! Glöm bra inte o njuta av din mage o graviditet.
  • L E A
    masias46116 skrev 2010-09-16 17:08:21 följande:
    Hej igen Lea,

    Sag förresten att du hade bf i april, hoppas allt gick bra och du fick en bättre förlossning med snitt denna gang. Kul att du fortfarande är sa aktiv och hjälper oss förvirrade med svar pa det som gar! Jag ska nog be dom ta en odling pa urinen nästa gang för jag har ju gatt omkring här o trott att eftersom urinen varit "ren" sa har jag inte gbsen i urinen..Du skrev att du fick din bm att ta odling var tredje vecka, nu kommer ännu en san där hysterisk-tanke fraga, om man nu har väldigt höga halter av gbs utan att själv märka det och om det kommer till skräckscenariot att gbsen vandrar upp till livmordern och orsakar blodförgiftning hos bebisen hur lang tid "tar" detta sa att säga? märker man verkligen ingenting? Vill inte ens tänka tanken att barnet skulle kunna dö i magen och man hinner inte göra nagot..var enligt din bm odling var tredje vecka tid nog att hinna upptäcka farlig utveckling eller bör det ske oftar mot slutet av graviditeten? de otroligt tragiska fall jag har hört om har det oftast varit i ett väldigt sent stadie av graviditeten som det gatt illa för bebisen i magen. Har läst sa mycket jag kunnat om gbs men inte funnit nagonstans information om symptom/atgärder att förhindra att barnet blir sjuk under graviditeten. Jag tycker att de inom sjukvarden verkar tycka att man är helt hysterisk men det är klart att det är lätt som läkare att säga att man inte ska oroa sig i onödan men det är ju inte deras barn det handlar om..Du verkar ju ha mycket erfarenhet, är det inte maga som, sa som jag, oroar sig för att det inte ska hinnas sätta in AB-dropp fyra timmar innan bebisen föds? Man kan ju omöjligt veta pa förhand hur lang tid det kommer att ta.. Är det manga här i forumet som krävt snitt pga gbsen?
    Hej!
    Det gick bra denna gång med förlossning och sånt. Jag behövde inte stanna kvar på uppvaket några längre stunden och dom pratade mer med mig om vad dom gjorde o så. Dock så fick jag uvi direkt efter förlossningen. Dom sa att det var för kateten men hade då fel. Jag fick dom att ta en odling och den visade mycket riktigt höga halter gbs så jag åke på en pencillinkur direkt.
    Två dagar innan förlossningen var min odling negativ.

    För att bakterierna ska vandra in till bebisen måste det finnas "ett hål". Då bör man ha märkt att vatten sipprat eller att bitar av slemmproppen lossnat. slemproppen kan se lite olika ut men det är en geléklumpt och kan inehålla spår av blod. Lite trådiga spår av blod. Slemmproppen kan också se ut som vilken flytning som helst men oftast så ser man skillnad. Fostervattenläckage upptäcker man enklast om man sitter på toa och hostar lite då ska det komma från slidan och om du försöker knipa så ska det inte gå om det är fostervatten. Nu blev det lite rörigt men be din bm förklara på hur du ska känna igen en ev läckage. Sen så ska du inte glömma att man kan ha något rikligare flytningar sådär på slutet samt läcka vanligt urin på grund av trycket. Fostervatten liktar hos visa så man kan nog lukta sig fram. Det är väl detta man ska vara uppmärksam på.

    Urinträngningar i sig är rätt vanliga men har man mycket av sånt ska man ta det som ett litet täcken på att det är lite obalans. Sånna vanliga känningar som man brukar ha vid en vanlig uvi.
    Det som hände mig var ju att jag för första gången i mitt liv fick uvi under denna graviditet. En odling skickades och det var där man upptäckte gbs. Hon viftade bara bort det hela men markerade min journal med röd tuschpenna och satte på en tejpremsa som det var skrivet på att jag var gbs bärare. Jag tänkte inte mer på det förän jag som många andra gör googlade om det hela. Sen så kom jag i kontakt med tjejer från denna tråd som lugnade mig. Insåg väl ganska snart att rutinerna kring behandligen av gbs var olika från sjukhus till sjukhus och att man fick tjata sig till prover och annat. Bokade genast en tid till min bm och för att jag skulle kunna bli lugn så kom vi fram till att jag skulle lämna odlingar. 
    Jag ska tala om för dig att jag kissade blod första gången jag åkte på uvi. Innan det så hade jag blödit från o till i flera veckors tid. Trode med handen på hjärtat att det var kört med bebis men han ville komma till oss. Åkte också på svininfuelnsan i v19  så denna graviditet var ingen dans på rosor.

    Sen så tror jag faktiskt att det inte är någon som fått snitt just på grund av gbs i denna tråd men det kan nog säkert förekomma om inte gbsen går att behandla. Det ligget inte till grund för ett snitt. Jag som hade sånna psykiska problem och som i 6 år efter min första förlossning gått hos en psykolog o kurator fick tjata o blöa mig till ett snitt. Fick det beviljat 4 dagar innan snittet togs så dom har plågat mig in i det sista. Jag var påväg att åka till Danmanrk o bekosta allt själv på en privat klinik....

    Så fort du märker att förlossningen är på G så tycker jag att du ska åka in o bli undersökt. Dom får titta på dig och kolla om du börjat öppna dig mm. Du ska åka direkt in om din förlossning startar med vattenavgång eller att slemmisen lossnar. Skit i vad dom säger att du ska avvakta, bättre o få det kollar så säga. Det kan ju din bm hjälpa dig med så du inte åker på någon envis när du ringer till dom på förlssningen. men min första son hade jag gått med mensvärk en hel dag innan för att vattnet skulle börja sippra dan efter. Tog en dusch o så åkte vi in. Inga värkar eller nått. Väl inne var jag 5 cm öppen! Åkte hem o väntade in värkarna. när dom satte igång på kvällen typ 11 h efter vi åkt så åkte vi in igen. Då var jag bara 6 cm öppen o fick stanna kvar. Så man öppnas olika och det hela startar olika för oss alla...Men vattenavgång för en gbs smittad utgör en fara för att bakerierna ska vandra upp till bebis.
  • L E A
    Mysmamma70 skrev 2010-09-16 17:30:02 följande:
    Hej,

    när jag födde min dotter -96 hade jag troligen GBS (man tog inga prover på den tiden) och hon var nära att dö i blodförgiftning, vilket upptäcktes efter födelsen. Tre olika sorters penicillin sattes in, hon fick ligga i kuvös och efter tre dygn vände det. Vi fick åka hem efter en vecka och sedan dess har hon varit frisk 

    När jag födde min son 1,5 år senare var jag orolig, men de tog prover på förlossningen på livmodertappen och då hade jag ingen GBS.

    För 10 månader sedan födde jag en son igen, då hade jag GBS. Ingen behandling skedde under graviditeten, utan jag uppmanades att åka in i god tid till förlossningen för att hinna för penicillin minst 6 timmar innan förlossningen. Jag blev igångsatt pga högt blodtryck och hann få tre doser var sjätte timme innan han föddes, frisk och kry

    Nu är jag gravid igen med BF 25 december, och har haft problem med tidiga sammandragningar. Ingen GBS i början av graviditeten, men den senaste odlingen nu i vecka 24 visade på GBS så nu ska jag ta en kur penicillin.

    Är lite bekymrad den här gången, faktiskt, även om jag fått många kontroller och bebisen verkar må fint därinne och livmodertappen är inte påverkad.
    Skönt att det gått bra! Hoppas det går lika fint denna gång också. Vad har du fått för medicin?
Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*