• L E A

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    Mysmamma70 skrev 2010-09-16 19:03:52 följande:
    Amoxicillin, är det bekant?
    Jag klarade mig med selexid. Direkt så sjönt värdet och så försvann min uvi då jag oftast åkte på det samtidigt som gbs halterna steg. namnet känner jag igen från tåden för det är någon mer som fått denna medicin. Hoppas den hjälper!
  • L E A
    masias46116 skrev 2010-09-16 22:20:59 följande:
    Vad skönt att det gick bra för dig trots allt hemskt under graviditeten..svininfluensan dessutom, liten tröst kanske är att du o bebisen nu i alla fall har antikroppar om det kommer en ny vag.
    Hemskt att man ska fa leva sa länge i ovisshet om man vill ha snitt, du hade ju dessutom en väldigt väldigt bra anledning. Man maste verkligen kämpa mot sjukvarden och enligt vad jag har upplevt, oftast "överdriva" för att bli tagen pa allvar. Tänkte som du skriver att det borde vara sa gbsen kan komma upp i livmodern och bli farlig för bebisen. nu later det som jag inte gör annat än söka nagot att oroa mig för men jag har ocksa upptäckt att jag har betydligt mer flytningar nu och att det känns svart att avgöra om det är fostervatten läckage eller ej..ska prova det du sa om hosta pa toa, dum fraga, jag utgar ifran att det ska man göra när man inte är kissnödig?!  hm det är man ju nästan jämt:) läste om en tjej som tipsade om nagot papper man kunde köpa pa apoteket försjälvtest, det är inget du har prövat? andra tycker nog att man är hysteriskt paranoid men det kan inte hjälpas..sedan är jag jätte glad för att jag upptäckt denna trad, toppen stöd när man sitter hemma och försöker lugna ner sig efter att ha googlat sig till hjärtklappning! Ska abdolut göra som du säger och direkt aka in sa fot jag verkar tro att det är pa gang, de pa förlossningen fa tycka vad de vill och porta en kan de väl knapast. Det jag fortfarande tycker är lite klurigt är ju att för manga verkar slemproppen ibland ga veckor föer det hela startar, vad gör man da om man är gbs bärare? Sätter de igang en da? Later ju som det mest logiska. Ska försöka fraga allt detta nästa vecka när jag ska pa koll och försöka att inte ta till mig av bortviftningar som indikerar att man fragar alldeles för mycket. Tack för stöd!
    Ja, vi mår prima nu! Har dock misstänkt länge att allt inte var rätt med min sköldkörtel men fick nu i dagarna veta att allt är ok. Det är dock min pms som ställer till en hel del för mig.

    Ett tips till dig är ju att slita googla om det går. Jag tvingade mig att sluta googla så fort jag hittade denna tråd och alla dessa tjejer här på fl som var så pålästa. Här får man liksom läsa om riktiga historier och som tur är så har det faktiskt gått bra för dom flesta. Som jag skrev till dig så är det den ooptäckta gbsen som är farlig. Det är allså när en kvinna har gbs men inte vet om det. Det är just därför som många försöker få Sveriges sjukvård att ändra reglerna. Många länder testar alla gravida kvinnor flera gånger under graviditeten för att upptäcka gbs på ett tidigt stadium. En odling kostar ca en 100 lapp och det är tyvärr där som skon klämmer. När man oftast av ren slump upptäckt gbs hos en kvinna så kan hon känna sig rätt trygg fast hon får inte glömma att kontrollera rutinerna.
    Tycker du ska be din bm om just en föresktift över rutinerna på det sjukhus du ska föda på. Där får du exakt veta hur just ditt sjukhus behandlar gbsbärare. Dom har ju alla socialstyrelsens föreskrifter som dom ska följa så det är bra om du ber om en sådan från just ditt sjuhus.

    Det finns tester som man kan få fram om det just är fostervatten eller inte men jag har själv inte använt dom. Vet inte om dom finns på apoteket men dom används inom vården. Den gång som jag misstänkte att jag läckte åkte jag in direkt och då var det en gynundersökning som gjordes på mig. Då var det ok och dom kom fram till att det var urinträngningar.
    Om slemmproppen går tidigare vet jag inte vad som gäller men hoppas att din bm kan svara dig.

    Ikväll så går dock mina tankar till dom små änglarna som fått sätta livet för vårdens slarv och besparingar! Det är därför som vi bör sprida kunspap om denna luriga bakteri som tyvärr skördar liv
  • L E A

    Kunskap är makt och vården är till för er! Synd bara att man ska behöva tjata/överdriva mm för att få rätt vård.

    Trevlig helg på er o njut av graviditeten!

  • L E A
    Lindizz skrev 2010-09-20 11:20:07 följande:
    kan någon kortfattat ge mej lite info om vad jag ska göra...jag har beräknat att fda 23/9 nu och fick konstaterat att ja hade gbs rätt tiigt i grav innan v.18 och jag hade då mkt sammandragningar och även ont när ja kissade hade aldrig haft urinvägsinfektion och proverna visade nte på det men odlingen visade på gbs och ja fick selexid att äta och efter det har ja inte haft ont när ja kissat osv

    Men nu inför förlossningen vad ska ske..min bm har inte sagt någonting om nått börjar bli lite rädd och orolig då det är ytterst få dagar kvar till bf...snälla om nån kan ge mej info så ja hart lite kött på benen imorrn när ja ska till bm

    tack
    Det sägs en gång gbs alltid gbs. Det kan ligga vilande i kroppen och då ger det inget utslag på odlingen heller. Det kommer som sagt o går lite som det vill o man vet inte riktigt vad det är sm utlöser det hela.
    Det som vanligtvist sker är att  man får antibiotika innan förlossningen. Rutinerna skiljer sig otroligt mycket från landsting till landsting så jag tycker att du ska ringa till den förlossning du ska föda på o ta reda på hur rutinerna är just där.
    Det du bör tänka på är att du ska åka in ifall du misstänker vattenavgång eller om slemmisen börjat lossna. Då är det nämligen fritt fram för bakterierna att ta sig upp till bebisen. Men som sagt ring o hör dig för.
  • L E A
    Helene OSV skrev 2010-09-20 18:48:38 följande:
    Holger är här! 

    Vi åkte in i onsdags för UL (pga minskat sf-mått, allt såg bra ut)
    Stannade kvar och fick sovdos för att jag var helt slut.
    På torsdagen (v. 41+0) sattes en propess vid 10:30.
    15:00 undersöktes jag och INGENTING hade hänt, tappen var fortfarande bara öppen 2 cm och bakåtriktad.
    Tillbaka på rummet på bb (vi hade ett familjerum längst bort i korridoren för att få lugn och ro).
    15:30 började jag ha värkar med tio minuters mellanrum.
    16:30 var det fem minuter mellan värkarna.
    17:30 började det vara riktigt riktigt jobbigt och mellanrummen mellan värkarna blev mindre och mindre.
    18:30 var det olidligt och jag ville ha något som gav mig en paus så min man rullade in mig till förlossningen.
    Hade INGA mellanrum mellan värkarna!
    Bm undersöker mig och vattnet går.
    Suger i mig lustgas för att få "försvinna" lite, orkar inte vara med och fattar inte att det verkligen är DAGS NU!!
    18:40 börjar jag få krystvärkar och får PANIK.
    18:51 säger bm till min man "ska du ta bäbisen`" och min man tar tag och drar upp vår son på mitt bröst.

    20 minuter var jag inne på förlossningsrummet så de hann kbappt sätta nålen, än mindre något dropp.

    Holger vägde 4735 g och var 52 cm lång.

    Vi fick stanna i tre dygn, fick 3 timmars "dispens" och gick hem när han var 69 timmar istället för 72 som de har som policy, han var så stor och fin och stark så doktorn tyckte att det var helt ok.

    Världens finaste lilla gos ligger nu på mitt bröst och sover som en liten gris!
    'Stort grattis o skönt att allt gått bra! njut...min lilleman är 5½ månad...
  • L E A
    Belliz skrev 2010-09-24 15:45:48 följande:
    Hej!
    Jag vet inte säkert om jag hör hemma i den här tråden då jag inte är säker på om det är GBS jag har.
    jag bad min BM på MVC att få lämna ett urinprov för jag kissade jätte ofta och har mycket sammandragningar, även när jag är still och allra helst när jag kissar.

    jag fick lämna prov som skickades på odling och efter några dagar ringer dom mig men jag lyckas missa samtalet så dom ringer till min sambo som får veta att jag har penicillin att hämta ut på apoteket. Det var kåvepenin 1g som jag ska ta 3 ggr/dag. fick 20 tabletter utskrivna men jag vet inte hur många dagar jag ska ta dom. försökte ringa min BM idag men dom har inte telefontid på fredagar

    Det jag undrar nu är om det är en "vanlig" UVI jag åkt på och om man ger kåvepenin mot det eller om det kan vara GBS?

    Är det nån här som vet om man ger kåvepenin mot vanlig uvi?

    MVH bella
    Min syster fick kåvepenin mot vanlig uvi. Jag fick det mot halsfluss.
    Selexid verkar vara det dom mest kör med just mot uvi...Tycker du ska ringa o höra dig för. Står det inte på paketet?1 Oftast brukar dom skriva 1x3 mot urinvägsinfektion eller så...
  • L E A

    Ring o fråga så får du säkert veta. Om det hade varit uvi så behöver dom ju inte skicka en odling för att få fram det. Det räcker med sticka i dom flesta fall. GBS måste dock odlas fram.

    Kom ihåg att du 1v-10 dagar efter avslutad kur lämnar en ny odling på morgonurin så dom kan kolla upp det hela...

  • L E A
    LillaPinglan skrev 2010-09-29 13:13:40 följande:
    min dotter föddes i förrgår i v 23 
     vi hade GBS. jävla skit.
    Beklagar djupt! Vad lessen man blir
  • L E A
    Ova skrev 2010-09-29 21:01:44 följande:
    Jag får tyvärr ansluta mig till denna tråden. Jag har aldrig haft urinvägsinfektion vad jag vet. Hade ett ma och ett mf innan vi fick vår dotter som föddes med lunginflammation. De visste inte vad som orskade det och utredde det inte vidare. Eftersom jag denna graviditet är orolig för förlossningen så gjorde de en odling från livmoderhalsen i förra veckan och jag var då postiv för GBS. Inte roligt alls och gör mig inte lugnare inför förlossningen. Jag som hade lyckats intala mig själv att denna gång går det bra och sannolikheten att det ska hända igen är så liten.
    Det är bra att din gbs är upptäckt! Beklagar det du varit med om innan.
    Kom ihåg att det är den ooptäckta gbsen som är farlig. Nu ska du bara se till o lyssna på din kropp. Gör som jag att du lämnar en ny urinodling var tredje vecka så kan du hålla dig lugn och ha bättre koll på det hela.
  • L E A
    Ova skrev 2010-09-30 10:00:28 följande:
    Jag har bf 19 oktober så det är inte så långt kvar. Är det inte så att de måste fråga efter gbs specifikt på urinodlingen? Jag har gjort 2 odlingar nu som varit negativ, men undrar om de har haft specifik frågeställning.
    Ja, dom måste kryssa i vad det är dom vill odlingen ska testas för.
Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*