Inlägg från: Mela78 |Visa alla inlägg
  • Mela78

    Allergitråden

    Tibell skrev 2010-05-25 20:34:07 följande:
    Jo det är ju just vikten som är ett stort problem och har varit jätte länge nu. Jag gick hos 3 olika dietister och fick dricka 3-4 näringsdrycker om dagen ( som bara gjorde att jag mådde ännu mer illa ) och på detta år gick jag bara upp 1 kg. Tillslut sa dietisten rakt ut att de inte kunde hjälpa mig mer för ingenting funkade! Så jag förstår att du reagerade på vikten =) Men nu äter jag som sagt frukost, middag samt kvällsmat + att jag dricker shaker! Dessutom tackar jag aldrig nej till godis, kakor mm. Men det är precis som att kroppen inte tar upp något utav det jag äter!! Men på något sätt kanske allt detta hör ihop med något ex Celiaki, struma, hög ämnesomsättning eller kanske något med sköldkörtlen... Men jag känner ju själv att denna enorma trötthet inte är normalt för en 23-åring. Tack för att du tog dig tid att svara !!
    Jag kan inte förstå varför din man ringer SIN mamma för att diskutera din hälsa när du nu tagit tag i det hela och kontaktat vården? Det enda som jag kan se att hans mamma kan ha som merit för att kunna avgöra om du behöva uppsöka läkare eller inte vore om hon var läkare. Hmpf. Om det varit min man hade jag sagt ett par mindre väl valda ord med något för hög volym.

    Funderade just på sköldkörteln, har du tagit prover förut på din ämnesomsättning? Ett tips är att du faktiskt för dagbok över ditt matintag och räknar kcal. tex matdagboken.se kan vara till hjälp, är gratis. Där ser du även om du får i dig tillräckligt med näringsämnen. Det bör räcka med en vecka eller två för att se hur du ligger en genomsnittlig dag i ditt kcalintag och sen kunna jämföra om du får i dig lika mycket som du förbrukar. För det är klart att du inte ska behöva äta lika mycket som en fullvuxen skogshuggare när du är bara 155cm lång.
  • Mela78
    Ellisizza skrev 2010-05-25 20:16:28 följande:
    Tack så hemskt mycket för svaret! Har resonerat lite som du skriver och därför har jag gett mat först och Neocate sen så han blir mätt. Men sen var jag på BVC igår och hon påpekade att äta på natten bör han ju inte göra. För då äter han sämre på dagen sen. Och om jag ger Neocate efter målen så lär han sig ju det och vill inte ha maten. Kände mig som världens sämsta mamma när jag gick därifrån Struntade i att försöka ge honom mat till middag utan han åt bara flaska då och sen åt han bara flaska till kvällen så nu har han varit nöjd och glad. Får fortsätta erbjuda puréer och plockmat när han vill ha. Har funderat på det där med att göra välling av Neocate. Han blir väldigt lätt förstoppad så jag tänker att det kanske blir värre om man gör ersättningen tjockare?
    Även jag skulle ge barnet att äta det han vill ha för att sedan ge ersättning för att "toppa upp". Ang nattmaten så beror det på hur mycket han äter på dagen resp. natten, och hur gärna han vill ha ersättning på natten. Det har visat sig i studier att barn som äter på natten går upp sämre i vikt än de som inte äter på natten, men det är ju på gruppnivå och säger föga om individen.
    Har du provat att göra välling? Min son åt bara ersättning, han började gråta de gånger han fick smaka på välling. Gick bra det med, han åt ersättning tills han var drygt 1,5 år.
  • Mela78
    Shea 1 skrev 2010-05-25 20:29:39 följande:
    Hej! Jag brukar läsa här i allergitråden ibland och skulle vilja ha era råd! Det är ju helt otroligt vad ni är insatta i olika födoämnen/allergier!! Min son (2 år) har alltid haft problem med eksem. Som spädbarn mest på kroppen. Nu har det flyttat sig och sitter mest i ansiktet. Jag har SÅÅÅ många gånger varit på bvc (två olika orter då vi flyttat) men även på barnmottagning samt vanliga vc, och alltid blivit nonchalant bemött för min sons problem har aldrig varit något att "gå vidare med". Gå hem och smörj med kortison och miniderm är de råd vi fått. Jag har också tyckt att han gått upp dåligt i vikt men aldrig fått gehör för det. Nu har eksemen i ansiktet eskalerat, han har stora blodiga sår som han river sönder varje natt. Grannen frågade om han ätit jordgubbskräm och glömt att tvätta sig... Igår var vi (återigen) på bvc och fick träffa barnläkaren. Nu tyckte de att det var dags att agera (...) han fick en ny kräm (minns ej namnet, det har inte kommit till apoteket ännu) utan kortison, samt  antibiotika då eksemen var inflammerade. Vi ska dit och ta blodprover för att kolla de vanligaste födoämnena och alla (vad han nu menade med det?) luftburna allergener. Dessutom påpekade han att viktkurvan inte såg bra ut PÅ 18-MÅNADERSKONTROLLEN, så han ville ha en vikt + längd -Kurvan blev en nedåtböj både på vikt och längd. Det var min sambo som gick på 18-månaderskontrollen, men varför reagerade ingen då, tänker jag...  Förutom såren i ansiktet har han alltid varit lös i magen (inte vattniga diarréer mer som komockor) samt har sedan värmen kom hostat jättemycket på nätterna. Jag har aldrig lyckats få grepp om vad som gör eksemen värre/bättre, bara en sak: När han fyllde år så badade vi på badhuset (det har vi inte gjort sadan han gick på babysim) och han fick vid ett fika äta en kokosboll (sådan med "skum" i). Dagen efter var hans ansikte som ett öppet sår. Nu har vi en uppföljningstid om 14 dagar och om eksemen inte läkt då så skickas vi vidare till barnmottagningen på sjukhuset. Jag känner mig orolig för att det inte kommer att göras mer om eksemen har läkt hyfsat, jag har hela hans liv haft "på känn" att han är allergiker men aldrig fått något gehör för det. Ni som är så insatta, vad tänker ni om hans symtom? Vad ska jag "kräva"? Ska jag nöja mig med att vi inte får fortsatt hjälp om eksemen ser fina ut (vilket de ofta "oturligt" har gjort då vi träffat läkare)? Förlåt för att det blev så långt, hoppas någon orkat läsa. Tack på förhand!
    I fall eksemen skulle vara läkta när ni har återbesöket och de inte vill remitera er till barnmottagningen kan ni fråga vad de tänkt att göra åt pojkens tillväxt. Det är ju inte bara eksemen som är problem. Stå på er och kräv en grundlig undersökning.
  • Mela78
    Ellisizza skrev 2010-05-25 21:00:13 följande:
    Han vill gärna ha sitt nattmål och gråter om han inte får. Om man ger en mindre mängd kan han börja gråta när flaskan är slut. Har inte hjärta att låta honom vara hungrig då. Har inte provat göra välling än. Vet inte riktigt hur jag ska blanda det. Kan inte ge köpevälling utan det måsta blandas på Neocate i så fall.
    Han är inte så gammal än och om han vill/behöver en flaska eller två på natten så kanske ni ska fortsätta ett tag till. Min son fick ersättning på natten tills han var 1,5 år, dotter valde självmant att sluta nattamma när hon var 10 månader annars hade hon fått äta på natten ett tag till.
  • Mela78
    Tibell skrev 2010-05-27 15:32:58 följande:
    ska tillägga att hon ätit HELT mjölkfritt i nån månad nu. Jag ser att man kan misstolka det som att hon haft i maten. Men så är inte fallet =)
    Vad jag förstått så är det vanligt att man blir känsligare mot allergenet när man varit helt utan ett tag än vad man var innan när man kanske fick i sig lite grann då och då. Det skulle stämma med din stora dotters symtom.
  • Mela78

    Letade efter lite info om sojaallergi, och hittade detta på allergimat: "sojaprotein kan vara deklarerat som vegetabiliskt protein". Har helt missat detta, hur kan man tillåta att soja inte behöver skrivas ut? Nu har vi fått förklaring på varför dottern ibland har lite smått eksem fast vi är så otroligt noga...

  • Mela78
    Miralicia skrev 2010-05-28 21:10:36 följande:
    ... däremot så behöver det inte anges mer specificerat om det vegetabiliska proteinet är av andra baljväxter som tex ärtor....
    Då är det detta som vi fått reaktion på isåfall. Inget allvarligt för våran del, bara lite eksem som inte besvärar dottern så mycket. Blev lite fundersam när hennes eksem inte försvann och jag såg detta på allergimat.
  • Mela78

    Hur mycket symtom på allergi framkallar ni när ni provocerar?

    Gjorde hudtest igår på dottern som gav ingen reaktion, detta är ett stort framsteg och vi är jätteglada för det. Idag fick hon en droppe kokt laktosfri mjölk och har under kvällen fått lite utslag och en slemmig illaluktande diarré. Samma symtom som hon fått tidigare på kontakt och via amning, fast mildare. Nu har det inte gått så pass länge att vi räknar med att symtomen kulminerat men om det inte blir värre än så här bör vi då fortsätta provoceringen med lite mera mjölk imorgon? Hon har ju inte utvecklat eksem (än iallafall) och bara haft en diarré.

  • Mela78
    myran82 skrev 2010-05-29 19:55:04 följande:
    Måste bara berätta! I dag skrattade & log vår lille son som är 8 veckor =). Det är väl något han "borde" gjort innan men har man ont i magen mest hela tiden så finns det ju inget som är vidare roligt. Sonen har aldrig varit så lugn & harmonsikt som han är nu efter att ha fått ahltera ersättning! Det är så underbart & skönt att han äntligen mår bra =) Han ligger brevid mig i soffan & kikar lite, ingen skrik eller ledset ansikte utan jag har en glad unge =)
    Va härligt! Som det ska va!
  • Mela78

    Tack för era svar. Dottern sov gott hela natten vilket hon inte gjort vid allergireaktioner. Blev inga fler diarréer och utslagen var borta imorse. Så nu har hon fått 1ml mjölk.

Svar på tråden Allergitråden