• Lilla Morran

    Omhändertas barn utan grund?

    Hej!

    Har läst flertalet trådar här på FL där förälder eller annan anhörig beskriver hur barn har blivit omhändertagna trots att vårdnadshavaren inte har gjort något fel i omhändertagandet.

    Jag ifrågasätter ingen enskild historia utan förutsätter att det som skrivs är sanning, tills motsatsen bevisats i alla fall...

    Hur som helst, kan det verkligen vara så att det i många fall omhändertas barn som inte är i behov av det? Jag har själv arbetat inom socialtjänsten (dock inte med själva omhändertagandet) och min erfarenhet är att det görs mycket grundliga utredningar och att socialtjänsten vill ha mycket på fötterna innan de gör ett omhändertagade. De ska ju alltid ha barnens bästa i fokus och detta är så långt det är möjligt att bo med sin/sina vårdnadshavare. jag kunde i flera fall tycka att man väntade för länge innan man omhändertog barnen och att de fick utstå för mycket innan man flyttade dem från vårdnadshavare som var uppenbart olämpliga.

    Som sagt, jag ifrågasätter ingen enskild historia, det är bara de inblandade i varje fall som vet hur det egentligen ligger till.

    Vill bara ha en diskussion kring detta - tror du att socialtjänsten omhändertar barn på för vaga grunder? Och händer detta ofta?

  • Svar på tråden Omhändertas barn utan grund?
  • en glad
    Liljorna skrev 2010-05-18 00:14:05 följande:
    En god vän till mig har idag 4 barn i åldrarna 20-12år han är själv 45år och har barn med sin ex fru. Problemet låg i exets missbruk... dock omhändertogs barnen och placerades hos modern i början eftersom de ansåg att min vän inte kunde ta hand om dem... (detta för bara ett par år sedan vilket innebär att de var inga småbarn det gällde) trots moders välkända psykoser och tunga piller/alkohol/drog missbruk. många vändor på både psyk och rehab för hennes del. När modern omyndighetsförklarades och tvångsvårdades blev barnen placerade i tillfälligt boende... dvs INTE med sin pappa som slogs med näbbar och klor att få dem hem till sig... det tog honom 1 och ett halvt år innan han fick fullvårdnad för dem... Jag fattar inte hur socialtjänsten har under några som helst omständigheter ens ha övervägt tanken av att ta dem ifrån honom. Han är inte perfekt, men i förhållande till självdestruktivitet, missbruk och vanvård (som gällde med morsan) är han father of the year...Fattar verkligen inte resonemanget i detta fall.. i ett sådant fall som denna har socialtjänste JA tagit barnen utan någon som helst vettig grund  ( från pappan givetvis)
    Han hade inte del i vårdnaden då, kan jag tro .... och hans ex, som var ensam(?) vårdnadshavare slogs säkert med näbbar och klor och argumenterade för att barnen inte skulle till pappa.... men det är dåligt att hans omsorgsförmåga inte utreddes på ett tidigt stadium ...
  • Liljorna

    De har alltid haft delad vårdnad och om nu socialtjänsten känner till moderns missbruk sedan länge hur kan dom placera barnen hos henne??? Det är sjukt, hon tog pengarna som skulle vara till dem och brände dem på droger... hon hotade med att ta livet av sig när dem var närvarande när är detta ett bättre alternativ än deras pappa som alltid har varit delatig i deras liv???...( tack vare honom är inte dem helt första ungar idag)  Hans omsorgförmåga?? varför är det en sån jävla självklarhet att hon trots svårt självmordbenägenhet och tungt missbruk ska ha rätt??
    som jag sa han är inte perfekt men han är då en vettig och bra pappa!

  • en glad
    Liljorna skrev 2010-05-18 00:38:44 följande:
    De har alltid haft delad vårdnad och om nu socialtjänsten känner till moderns missbruk sedan länge hur kan dom placera barnen hos henne??? Det är sjukt, hon tog pengarna som skulle vara till dem och brände dem på droger... hon hotade med att ta livet av sig när dem var närvarande när är detta ett bättre alternativ än deras pappa som alltid har varit delatig i deras liv???...( tack vare honom är inte dem helt första ungar idag)  Hans omsorgförmåga?? varför är det en sån jävla självklarhet att hon trots svårt självmordbenägenhet och tungt missbruk ska ha rätt?? som jag sa han är inte perfekt men han är då en vettig och bra pappa!
    Om föräldrarna gade gemensam vårdnad så var pappan absolut delaktig i utredning och placering av barnen .... var det fråga om tvångsomhändertagande prövades också omhändertagandet i domstol. Soc får inte ensamma fatta beslut om tvång .... frågan är ad deras juridiska ombud hade för roll i det hela ....
  • Liljorna
    en glad skrev 2010-05-18 19:18:32 följande:
    Om föräldrarna gade gemensam vårdnad så var pappan absolut delaktig i utredning och placering av barnen .... var det fråga om tvångsomhändertagande prövades också omhändertagandet i domstol. Soc får inte ensamma fatta beslut om tvång .... frågan är ad deras juridiska ombud hade för roll i det hela ....
    han ville inget heller än att barnen skulle vara med honom, han ville inte placera dom någon annastans än hos sig... jag förstår inte... verkar bara så otroligt fel gjort av alla roller... det tog honom 1 och ett halvt år att få ensamvårdnad... jag fattar inte... om han ville ha dem på full tid hos sig varför placerades barnen först hos mamman men sedan på ett tillfälligt boende som varade i ett och ett halvt år? det är bara inte rimmligt...
  • MysTic PrincesS

    Nu kommer jag väl få på näbben men men....

    Det finns de som jobbar inom detta yrke som hittar på saker om de inte hittar skäl till nån form av insats eller omhändertagande. Det finns de inom socialen som använder sig av hot för att skrämma föräldrar till att lämna ifrån sig barnen "frivilligt".

    Det finns ett stort mörkertal med omhändertagande mm där det inte har gått rätt till och där föräldrarna inte vågar protestera eller kämpa emot.

    Att envist hävda att detta inte sker eller säga att föräldrar ljuger, utelämnar saker eller saknar självinsikt är att göra som strutsen. Det är ett misslyckande från samhället, regering och myndigheter att det ens får ske en gång.

  • Rundabullar
    MysTic PrincesS skrev 2010-05-18 21:07:19 följande:
    Nu kommer jag väl få på näbben men men.... Det finns de som jobbar inom detta yrke som hittar på saker om de inte hittar skäl till nån form av insats eller omhändertagande. Det finns de inom socialen som använder sig av hot för att skrämma föräldrar till att lämna ifrån sig barnen "frivilligt". Det finns ett stort mörkertal med omhändertagande mm där det inte har gått rätt till och där föräldrarna inte vågar protestera eller kämpa emot. Att envist hävda att detta inte sker eller säga att föräldrar ljuger, utelämnar saker eller saknar självinsikt är att göra som strutsen. Det är ett misslyckande från samhället, regering och myndigheter att det ens får ske en gång.
    Här kommer näbben! {#lang_emotions_wink} Nej, som sagt jag har aldrig bott i Sverige, så jag vet inte.
    Jag är säker på att fel förekommer, det ÄR svåra saker att utreda, saker som efteråt kan verka självklara är det inte när man är mitt uppe i det. Jag är också säker på att det finns människor med dålig arbetsmoral och en "dold agenda" inom soc, precis som på alla andra arbetsplatser. Att förneka det vore som att säga att "mobbing inte förekommer i vår skola, därför måste vi inte arbeta med antimobbing.."
    Däremot tror jag att de är undantag! Det är ingen prestige i att vara socialarbetare och man blir inte socialarbetare för att man vill sätta dit föräldar eller trassla till saker i onödan. Man blir inte heller socialarbetare för att man älskar att jobba med blanketter och papper, vilket många tycks tro. 
    Jag är måhända naiv, men jag tror verkligen att de allra flesta VILL hjälpa, kan hjälpa och gör sitt allra bästa för att lösa situationer. Sen att resursena är otillräckliga är ju dystert. 
    mvh
  • en glad
    MysTic PrincesS skrev 2010-05-18 21:07:19 följande:
    Nu kommer jag väl få på näbben men men....Det finns de som jobbar inom detta yrke som hittar på saker om de inte hittar skäl till nån form av insats eller omhändertagande. Det finns de inom socialen som använder sig av hot för att skrämma föräldrar till att lämna ifrån sig barnen "frivilligt". Det finns ett stort mörkertal med omhändertagande mm där det inte har gått rätt till och där föräldrarna inte vågar protestera eller kämpa emot.Att envist hävda att detta inte sker eller säga att föräldrar ljuger, utelämnar saker eller saknar självinsikt är att göra som strutsen. Det är ett misslyckande från samhället, regering och myndigheter att det ens får ske en gång.
    Ja, du får på "näbben" ... för vi i Sverige har ett rättssäkerhetssystem kring tvångsomhändertaganden som utesluter att en enskild socialarbetare får ta beslut om stadigvarande placering - det får bara domstol bestämma om - så begås fel så är det väl i så fall i domstolen, som tar beslut på dåligt utredda grunder?
  • VNmamma
    en glad skrev 2010-05-18 22:21:40 följande:
    Ja, du får på "näbben" ... för vi i Sverige har ett rättssäkerhetssystem kring tvångsomhändertaganden som utesluter att en enskild socialarbetare får ta beslut om stadigvarande placering - det får bara domstol bestämma om - så begås fel så är det väl i så fall i domstolen, som tar beslut på dåligt utredda grunder?
    Jag håller med om att det finns mycket myter kring omhändertaganden.
    Men MysTic PrincesS har delvis rätt: Det finns frivilliga placeringar och det finns "frivilliga" placeringar. Med andra ord en del föräldrar ställs inför att gå med på ett omhädertagande enligt SoL för att slippa riskera ett LVU.
    Därför är det missvisande att säga att 2/3 av alla omhändertaganden är frivilliga. Det finns ett mörkertal i den statistiken, hur stort har jag ingen uppfattning om.
  • VNmamma

    Vill bara tillägga att det - för barnens bästa - inte behöver vara dåligt med dessa "frivilliga" placeringar. Jag tror socialtjänsten har bra på fötterna när de gör sina bedömningar. Det handlar ofta om barn som behöver omplaceras.


    Som någon skrev så sker det antagligen för få placeringar än för många.
  • MysTic PrincesS
    en glad skrev 2010-05-18 22:21:40 följande:
    Ja, du får på "näbben" ... för vi i Sverige har ett rättssäkerhetssystem kring tvångsomhändertaganden som utesluter att en enskild socialarbetare får ta beslut om stadigvarande placering - det får bara domstol bestämma om - så begås fel så är det väl i så fall i domstolen, som tar beslut på dåligt utredda grunder?
    Och här vill jag komma med en kommentar. Ett omhändertagande kan beslutas på en utredares utredning, de ska vara 2 men detta efterföljs då rakt inte. När utredningen är klar så skriver båda utredarna på och då ger det sken av 2 st utrett. Och beslut fattas utifrån 1 persons utredning i domstol.
Svar på tråden Omhändertas barn utan grund?