• Lilla Morran

    Omhändertas barn utan grund?

    Hej!

    Har läst flertalet trådar här på FL där förälder eller annan anhörig beskriver hur barn har blivit omhändertagna trots att vårdnadshavaren inte har gjort något fel i omhändertagandet.

    Jag ifrågasätter ingen enskild historia utan förutsätter att det som skrivs är sanning, tills motsatsen bevisats i alla fall...

    Hur som helst, kan det verkligen vara så att det i många fall omhändertas barn som inte är i behov av det? Jag har själv arbetat inom socialtjänsten (dock inte med själva omhändertagandet) och min erfarenhet är att det görs mycket grundliga utredningar och att socialtjänsten vill ha mycket på fötterna innan de gör ett omhändertagade. De ska ju alltid ha barnens bästa i fokus och detta är så långt det är möjligt att bo med sin/sina vårdnadshavare. jag kunde i flera fall tycka att man väntade för länge innan man omhändertog barnen och att de fick utstå för mycket innan man flyttade dem från vårdnadshavare som var uppenbart olämpliga.

    Som sagt, jag ifrågasätter ingen enskild historia, det är bara de inblandade i varje fall som vet hur det egentligen ligger till.

    Vill bara ha en diskussion kring detta - tror du att socialtjänsten omhändertar barn på för vaga grunder? Och händer detta ofta?

  • Svar på tråden Omhändertas barn utan grund?
  • en glad
    MysTic PrincesS skrev 2010-05-18 22:43:00 följande:
    Och här vill jag komma med en kommentar. Ett omhändertagande kan beslutas på en utredares utredning, de ska vara 2 men detta efterföljs då rakt inte. När utredningen är klar så skriver båda utredarna på och då ger det sken av 2 st utrett. Och beslut fattas utifrån 1 persons utredning i domstol.
    I domstolen finns 1. en utredning, 2. en bedömning från kommunens socialnämnd, där parter och ombud förhoppningsvis ställt in sig vid ärendets behandling och framfört sina synpunkter, 3. möjlighet att överklaga nämndens beslut 4. närvaro av parter och ombud 5. vittnesförhör 6. möjlighet att förte egen bevisning 7. nämndemän som har att ta (kritisk) ställning 8. möjlighet för domstolen att begära komplettring på oklara punkter 9. möjlighet att överklaga ett beslut som går emot ... i slutändan har vi kommit väldigt långt bort ifrån en enskild soc sekr.!!
  • Lvu morsan

    Jag hatar socialen av hela mitt hjärta. Min mamma förstörde Mitt liv och socialen sket i vilket fram tills jag var 2 år. Sen blev jag placerad i ett hem där min fosterpappa och min socialsekreterare inledde ett hemligt förhållande. Dom dålde tillsammans att man begått sexuella övergrepp på mig och klassade mig som sinnessjuk. När jag sedan själv fick barn tog samma socialsekreterare honom från mig en timme efter jag komm hem från bb. Men dom kan skriva vad dom vill i sina papper för det är väl klart att det dom skriver är sanningen.
    Jag får träffa min snart ett år gamla son en timme i veckan och så har det varigt sen han fick Lvu vid 3 mån ålder.

  • Fennyxx

    Personligen undrar jag varför soc skulle vilja omhänderta en massa barn som redan har det bra? Vilka motiv skulle de ha? Det är ju jättejobbigt för dem att fixa bra familjehem, dessutom dyrt, en massa krångel. Vad jag hört försöker man undvika tvångsomplaceringar  i det längsta.

     Sedan finns det ju alltid människor som är på fel jobb, och inget system är helt säkert, men logiskt sett borde lata och inkompetenta socialsekreterare snarare leda till att man gör för lite än för mycket?   

  • Nic72
    MysTic PrincesS skrev 2010-05-18 21:07:19 följande:
    Nu kommer jag väl få på näbben men men....

    Det finns de som jobbar inom detta yrke som hittar på saker om de inte hittar skäl till nån form av insats eller omhändertagande. Det finns de inom socialen som använder sig av hot för att skrämma föräldrar till att lämna ifrån sig barnen "frivilligt".

    Det finns ett stort mörkertal med omhändertagande mm där det inte har gått rätt till och där föräldrarna inte vågar protestera eller kämpa emot.

    Att envist hävda att detta inte sker eller säga att föräldrar ljuger, utelämnar saker eller saknar självinsikt är att göra som strutsen. Det är ett misslyckande från samhället, regering och myndigheter att det ens får ske en gång.
    Av vilken anledning skulle socialsekreterarna hitta på saker???? Vet du hur dyrt ett omhändertagande är? Vet du hur alla kommuners budget ser ut? Nej misstänker att du inte vet det. För jag kan informera om att budgeten gör att det finns många barn som egentligen skulle behöva omhändertas men inte görs det. I stället måste socialsekreterarna trixa med öppenvårdsinsatser som bara ger: stöd är död!!

    Jag anser inte att föräldrarna ljuger, för i deras värld är detta sanningen. Det som är tragiskt och som många gånger gör ett omhändertagande är just deras brist på självinsikt. Hade de den självinsikten vore det kanske inte nödvändigt med ett omhändertagande då föräldrarna då såg sina brister och skulle kunna arbeta med dem.
  • Lilla jag2

    Japp. Jag tillhör den skaran som fick båda mina barn tagna. Dock var det socialtjänsten Gävle som hjälpte pappan att sätta ihop en "hon är så farlig" historia. Om du ändå kunde läsa mina papper.
    Om du fick det kanske dina pusselbitar falla på plats.


    ”Barnen glöms bort i vårdnadstvisten”


    Föräldrasamtalen fungerade inte
    Tingsrätten blev oundviklig när Caroline och hennes barns far skulle göra upp om vårdnaden av barnen - ett scenario som drabbar allt fler.


    – Det kändes som att de hade svårt att vara opartiska och tog parti för barnens far, de tyckte att det var synd om honom, säger hon.
    Eftersom barnens far begärde ensam vårdnad om de två barnen fanns inget annat alternativ än att gå till tingsrätten. I samband med inledningen av överläggningarna i tingsrätten anmälde barnens far Caroline för misshandel av honom under flera års tid, något som han inte kunde styrka och anmälningarna lades ner. Socialtjänsten förstärker sitt ställningstagande genom att kopiera och dubbelregistera så kallade orosanmälningar och begärde in anmälningar från för-skolan mot Caroline. Ärendet är ett av flera som Socialstyrelsen nu granskar i Gävle kommun och kom mer snart med granskningsresultatet.


    Där hamnar alltfler. Många föräldrar och barn kan vittna om jobbiga skilsmässor följda av ut-dragna processer, något som alla inblandade far illa av.
    – I vårdnadstvister försvarar vi oss och vårt eget och tenderar att slänga skit på varandra. Man tänker i svart och vitt. Det krävs en mognad för att inte göra det och framförallt för att inte dra in barnen. Man är kränkt och sårad, vårdnadstvister är smärtsamma situationer och då kan man säga i princip vad som helst, säger Christina Hermnarud, psykoterapeut.


    År 2006 ändrades lagen för att göra det enklare för föräldrar att komma överens utan att gå till domstol. Nya siffror visar att effekten blev den omvända. En undersökning som Dagens Nyhet-er gjort visar att lagändringen snarare har fått motsatt effekt – i stället för att minska har antal-et vårdnadstvister i domstolarna ökat med 32 procent de senaste fyra åren. Bara förra året gick 4 000 fall till domstol, samtidigt som antalet skilsmässor var intakt.
    Ofta blir rättsprocessen en föreställning i smutskastning mellan föräldrarna - i stället för att handla om barnens bästa. Experter ifrågasätter nu om vårdnadstvister verkligen ska lösas rättsligt.
    - I en vårdnadstvist finns det ingen som har rätt
    , säger Anna Singer, docent i familjerätt.


    Titti Mattsson, docent i socialrätt vid Lunds universitet tycker att statistiken är besvärande.
    – Det går emot lagstiftarens ambitioner. När jag läste juridik i början av 1990-talet fick vi lära oss att i vårdnadstvister var det att skaffa en advokat som gällde. I dag säger man till män-niskor att gå till socialnämnden i stället. Systemet har gått från ett där man vill ha tvistande parter till ett där man i stället försöker få dem att komma överens. Det är en god tanke, men svårt i praktiken när det är så många uppslitande känslor inblandade.


     Ett av problemen när familjer hamnar i rätten är att fokus ofta försvinner från barnens bästa och i stället hamnar på föräldrarna som försöker överbevisa varandra.


    – Det är ett glapp i systemet när tingsrätten ska ha hand om föräldrar i kris. I krig är det inte alltid schyst, i krig används barnen som vapen och så ska det inte behöva vara. Vad jag som förälder än tycker om mitt ex så ska barnen kunna känna att de kan lita på båda sina föräld-rar. Hur ska de kunna göra det när vi vuxna går ner på grottstadienivå? Menar Titti Mattsson.


    Experter ifrågasätter nu också om det över huvud taget är rätt att vårdnadstvister ska lösas i domstol.
    Anna Singer, docent i familjerätt vid Uppsala universitet, är en av dem. Hon tycker inte att en vårdnadstvist är en rättslig tvist – utan att det snarare handlar om människor i existentiell kris.
    – Man måste hitta andra sätt att lösa vårdnadstvister än att låta föräldrar smutskasta varand-ra i en domstol. De är föräldrar och ska vara det i resten av sina liv, man ska sätta dem i terapi om det är det de behöver. En domstolstvist handlar om vem av parterna som har rätt, men i en vårdnadstvist finns det ingen som har rätt, säger Anna.


    Bland annat kan föräldrar nu åberopa samarbetssvårigheter som ett skäl till att inte dela på vårdnaden. Och vad som räknas som samarbetsproblem är enligt Singer vagt formulerat. I praktiken räcker det med att den ena föräldern inte vill samarbeta för att det ska kallas sam-arbetsproblem.
    – Det kan ha gjort att fler tagit chansen. Så länge det går att gå till domstol gör folk det, säger hon.


    – Den här lagen är konfliktdrivande i stället för konfliktlösande. De borde införa en lag som säger att båda föräldrarna har lika mycket rätt till barnen.


    Barnombudsmannen Fredrik Malmberg tycker att barnens perspektiv ofta försvinner i vård-nadstvister, men poängterar att domstolen inte direkt låter barnen välja var de ska bo, utan att det mer handlar om att barn i en viss ålder och mognad ska ha rätt att komma till tals.
    – Hur barn påverkas av en vårdnadstvist beror på hur föräldrarna hanterar det. Om de lyckas skydda barnen från sin egen konflikt eller inte. Jag tycker att barnens perspektiv ofta glöms bort, därför borde barnen få ha ett eget juridiskt ombud vid vårdnadstvister, säger han.


    Det riktas stark kritik mot socialtjänstens utredningskompetens och orsaken sägs vara syst-emfel. Men problemen inom socialtjänsten ligger på individnivå, bland socialarbetare och deras chefer.


    Om man inte längre kan lägga fullt engagemang och ge positiv energi till människor som har svåra problem ska man byta arbete, skriver Peter Althin och Anton Strand i Aftonbladet 2008-04-24.


    Tidigare i höst presenterades en utredning enligt vilken mer än hälften av socialarbetarna an-ser att kommunens ekonomi är minst lika viktig som klienternas bästa. Endast 20 procent av de tillfrågade socialarbetarna hade tagit avstånd från påståendet.


    Avdelningsdirektören och juristen Suzanne Julin vid Socialstyrelsen har vidare bekräftat den skarpa kritik som riktats mot utredningskompetensen inom socialtjänsten och uttalat att ny personal många gånger får ta hand om de svåraste uppgifterna. För oss innebär dessa larm-rapporter inga nyheter i sak. Det är sedan länge känt att socialtjänsternas utredningar ofta innehåller direkta sakfel och inte sällan är vinklade gentemot utredarens slutsats. En standard-åtgärd vi använder oss av i mål rörande till exempel LVU (lag om vård av unga) är därför att kontrollera presenterade uppgifter genom samtal med de personer som hörts av socialtjän-sten, skriver Peter och Anton.


    I Sverige finns en tendens att skylla problem på systemfel och anonyma kollektiv. Bland annat menar Karin Björnsson, samordnare vid länsstyrelsen, att larmen i det ovan nämnda ”barnupp-draget” främst beror på systemfel och inte på enskilda socialarbetare.


    Detta sätt att rikta abstrakt kritik är fel väg att gå för den som vill komma till rätta med konkre-ta problem. Problemen inom socialtjänsten ligger inte primärt på kollektiv- eller systemnivå utan på individnivå bland socialarbetare och deras chefer.


    Följande exempel är hämtade från mål som handlagts på advokatbyrån under år 2007:


    ü  I en utredning hade en mamma med bristfällig svenska hörts utan tolk och centrala delar av socialtjänstens slutsatser visade sig bero på språkförbistring.


    ü  I en utredning hade en person med positiv syn på en mammas föräldraförmåga inte hörts trots att mamman begärt det.


    ü  I ett mål hade en mamma fått beskedet att socialtjänsten skulle omhänderta hennes barn varefter det, per e-post, meddelades att det hela var ett misstag och att en place-ring inte skulle ske. Därefter meddelandes, åter igen per e-post, att det föregående be-skedet var felaktigt och att en placering av barnet ändå skulle ske.


    I utredningen beskrevs senare mamman som inkonsekvent och svår att samarbeta med.


    ü  I en utredning fanns en felaktig specifik uppgift beträffande en ung mans sjukdom. Uppgiften kunde senare motbevisas med stöd av den behandlande läkaren.


     


    Socialtjänstens utredningar utgör många gånger utgångspunkt för förvaltningsdomstolarnas bedömningar i mål som för individen kan vara livsavgörande.


    Ur rättssäkerhetssynpunkt är det därför helt oacceptabelt att felaktiga uppgifter presenteras eller att uppgifter som inte stämmer överens med socialtjänstens bedömningar utelämnas.


    Vårt intryck är att medarbetare vid socialtjänsten många gånger inte är medvetna om att de är part i en juridisk process, att en domstol ska pröva deras resonemang och att därför alla upp-gifter måste läggas fram, samt vara korrekta.


    För att komma åt problemen inom socialtjänsten måste kontrollfunktioner, ansvarighet, rek-rytering och utbildning ses över beträffande socialtjänstens befattningshavare. Ett införande av legitimationskrav, en legitimation som kan återkallas vid behov, kan vara ett steg i rätt rikt-ning men det är långt ifrån tillräckligt.


    Många av våra klienter berättar att de från socialtjänsten möts med arrogans och ovilja att hjälpa. Tyvärr överensstämmer denna bild många gånger med vår bild.


    Den som blir utredd av socialtjänsten har rätt till en opartisk bedömning. Men i många fall är det utredarnas egna tolkningar och känslor som styr. Det hävdar Bo Edvardsson, docent i ut-redningsmetodik.


    - Att motbevisa subjektiva, luddiga och osakliga anklagelser kan vara mycket svårt. För den som utsätts för felaktiga, negativa omdömen och påståenden i utredningar som görs av exem-pelvis socialtjänsten eller psykiatrin kan det vara snudd på omöjligt att få upprättelse. Det säg-er Bo Edvardsson, docent i psykologi vid universitetet i Örebro, som specialiserat sig på utred-ningsmetodik.


    - Självklart blir folk som utsätts för detta både förtvivlade, frustrerade och förbannade. En del blir deprimerade av den vanmakt de känner. Även när felen är uppenbara vägrar ofta myn-digheten att rätta till dem, säger Bo Edvardsson.


    Det händer att barn far illa i sina hem och att socialtjänsten inte ingriper i tid, eller på rätt sätt. De senaste åren har medierna berättat om flera upprörande fall där barn misshandlats till döds i sina familjer.


    - Men det händer också att social­tjänsten omhändertar barn på felaktiga grunder. Ett sådant ingripande med separation mellan föräldrar och barn kan också få mycket svåra konsekvenser för framför allt barnen, säger Bo Edvardsson.


    Båda problemen - att socialtjänsten inte ingriper tillräckligt, och att den ingriper "för mycket", har samma bakgrund, hävdar han: undermåliga utredningar där uppgifter inte kontrollerats, där man låtit bli att hämta in viktiga uppgifter, där man bygger på subjektiva omdömen och "skvaller", och där man ofta har strävat efter att bekräfta en bild som man bestämt sig för red-an på förhand.


    - Jag har sysslat med det här i 25 års tid och har granskat väldigt många utredningar, säger Bo Edvardsson. Dålig kvalitet är snarare regel än undantag. Det saknas styrande frågeställning-ar och urvalet av uppgifter är skevt. Man missar kontroller som är lätta att göra, man skiljer inte på fakta och egna tolkningar, man låter inte männi­skor bemöta kränkande påståenden eller anklagelser. Allt sådant som är elementärt i utredningsarbete.


    - Speciellt allvarligt är att man gör slutbedömningar utan att på ett rimligt sätt ha säkerställt uppgifterna som de bygger på. Utredare ska följa grundlagens princip om opartiskhet och sak-lighet. Det gör de tyvärr alltför sällan i den här typen av utredningar.


    - Det kan vara svårt och tidsödande att bemöta luddiga och orättvisa utredningar, till exempel när det gäller ens lämplighet som förälder, säger Bo Edvardsson. De jurister som ska bistå för-äldrarna får inte betalt av samhället för att lägga ner den tid och energi som behövs. För många klienter är det omöjligt att själva betala hela kostnaden.


    Att vara subjektiv är mänskligt. Att ens egna känslor, åsikter och fördomar kan färga hur man uppfattar omvärlden är väl känt inom psykologin. När man arbetar med känsliga utred-ningar är det därför viktigt med kontrollsystem och kvalitetssäkring, säger Bo Edvardsson.


    Att utbilda socialsekreterare i kvalitetsgranskning skulle förbättra situationen. Men även till exempel domstolarna borde ha bättre kunskaper om utredningsmetodik och högre kvalitets-krav, anser han.


    - Alla som är med i processen har ett källkritiskt ansvar. Utredningar, intyg och dokument, till exempel från barnpsykiatrin, som inte håller måttet ska inte accepteras, vare sig av chefer eller domstolar.


    Enligt Bo Edvardsson förekommer det att utredningar urartar till ren förföljelse av de personer som utreds - när det handlar om omhändertagande av barn gäller det ofta föräldrarna.


    - Man plockar fram allt som talar emot dem, ofta även triviala saker, utan att kontrollera upp-gifterna ­eller sätta in dem i ett sammanhang. Man undanhåller mycket som är positivt. Uppgifter kan överdrivas och till och med fabuleras fram, man har exempelvis "upplevt" eller "känt" att det förhåller sig på ett visst sätt. Man använder negativa personliga omdömen om klienterna. Utredningarna görs då på samma sätt som propaganda eller reklam, ofta med upp-repningar av samma uppgifter.


    Bakom sådana fall kan det till exempel ligga en maktkamp mellan socialtjänsten och föräl-drarna, säger Bo Edvardsson. Utredarna kan känna sig personligt kränkta av föräldrarna, eller känna stark antipati mot dem.


    Socialsekreterarna söker stöd hos varandra och enas om en negativ bild av dem som utreds, en bild som blir till en övertygelse. Stress i arbetssituationen kan bidra till processen.


    - Man kan ibland tala om en "organisationspsykos", säger Bo Edvardsson. Gruppsykologiska processer gör att enigheten blir viktigast, man bortser från verkligheten och kan drabbas av ett slags kollektiv förföljelsemani där man ser klienterna och andra kritiker som onda.


    - En stark enighetssträvan är ingen bra miljö för kritiskt tänkande, det blir svårt att ha civilkura-ge och våga ha en annan åsikt. Det behövs en bättre kontroll och reglering av den makt som socialtjänsten har.


    Men kan det inte vara oro för att missa allvarliga missförhållanden som gör att socialsekrete-rare lyfter fram det negativa, för att det kan signalera att barnet far illa?


    - Jo, och självklart ska sådana signaler tas på allvar, säger Bo Edvardsson. Men det gör man bäst genom ett metodiskt och seriöst utredningsarbete. Det finns inget som helst stöd i forsk-ningen för att subjektiva metoder, där man åsidosätter logiken och inte kontrollerar uppgifter och källor, skulle vara bra för någon. Visa mig ett enda fall där barn har gagnats av en osaklig utredning.


    Kritiken av socialtjänstens utredningar är inte ny, och på Social­styrelsen är man medveten om att det finns problem, säger Åsa Börjesson, chef för Socialstyrelsens social­tjänstavdelning.


    Är det rimligt att det ska få gå till såhär. Vad tänker ditt parti/du göra för att lindra innebörden i denna kritik?

    Frågorna e-postas till nedanstående politiker i Gävle, svaren kommer att skickas till media och läggas ut på nätet, senast den 14 september…


    Lili André, KD:


    Roland Ericsson, C:


    Mats Ivarsson, FP:


    Ewa Stenberg Jäderberg, M:


    Åsa Wiklund Lång, S:


    Marita Engström, V:


    Tomas Fransson, MP:


    Roger Hedlund, SD:

  • Lilla jag2

    Vi hälsar Dig välkommen till RFFR!


    Vad vill du veta om RFFR
    - Känner du att det är svårt att klara alla krav som ställs på dig som förälder?
    - Har familjen hamnat i en kris?
    - Ligger du i vårdnads eller umgängestvist?
    - Riskerar ditt barn att omhändertas?
    - Behöver du någon att tala med?
    - Vill du själv ger stöd åt en familj i kris?

    RFFR anser:
    Värna barns rätt till sitt ursprung.
    Att stärka barnens rättigheter genom samverkan.


    Vad vill RFFR


     


    RFFR har snart verkat i 30 år!
    RFFR idag verkar för barns och föräldrars gemensamma rätt. Vi ger stöd och råd till familjer i kris, särskilt när omhändertagande av barn aktualiseras.
    Många gånger möter vi människor som känner sig maktlösa inför socialtjänsten, polisen eller domstols utredningar och beslut. De har vandrat i maktens korridorer och är oförmögna att veta vilka eller vilken dörr de kan öppna för att få hjälp. I den akuta känslomässigt förödande inledningsfasen är deras intellekt bortkopplat och hatet mot makten tar över. De kan och vill inte samarbeta. Socialtjänsten känns för de som en fiende och måste besegras kosta vad det kosta vill! Allvarliga hot, tårar, uppgivenhet blir vardag för många människor i denna situation. De vet inte vem de kan vända sig till och slutligen hamnar de i en ond cirkel där de beskyller myndighetspersoner som är satta att hjälpa de.

    Med så många känslor inblandade är det inte konstigt att människor går på kollisionskurs mot myndigheter. Polis och socialtjänst verkar för barnens bästa och är oftast övertygade att deras beslut är det rätta. Tyvärr, agerar de ibland efter sina kunskaper och glömmer bort människan, deras sociala kompetens åsidosatts och empati för medmänniskor existerar inte. Mer än en gång har en socialsekreterare uttalat sig om en klient att "Jag förstår"! Hur kan en barnlös 24-åring direkt från socialhögskolan, förstå en mammas dödsångest, en mammas förtvivlade rop till ett omhändertaget barn samt en mammas oförmåga att förstå vad som pågår.

    RFFR Vill..
    Vi vill ha ett samarbete med socialtjänsten där våra ombud kan gå in och hjälpa människor tolka socialtjänstens byråkratiska utredningar, vända klientens negativa/destruktiva och tidskrävande beteende till något positivt. Möta människan där hon är och få henne mot ett bestämt mål samt sätta barnen i centrum och ger barnen rätten till sina föräldrar


    Aktuellt


    Persius Advokatbyrå AB,Kungsbacka


    Familjerätt, LVU. Brottsmål mm.

  • Imortaelis

    Att det händer? Ja absolut! Vet två fall i min egen närhet.
    Men jag tror inte det är något som förekommer ofta. Då verkar det vara mer vanligt med att ingripanden sker efter för lång tid eller när det är försent.


  • maaammaaa

    Hej trådstartaren och alla andra. Inledningsvis mobbare finns på många områden i arbetslivet.
    Vi bor i Finland och socialen är ofta helt osamarbetsvilliga här med.

    Våra barn har blivit brådskande placerade utan saklig grund. Vår familj har blivit illa bemött av en icke kompetent familjevårdare. Hennes slutsatser och numera även socialens strider mot läkarens och så har hon gått fram med både lögner och halvsanningar som socialen tror på.

     Numera ställer socialen egna diagnoser för psykisk sjukdom som de påstår att jag har. (psykiskt sjuk, labil, svartsjuk, kontrollbehov mm.)De har försökt få in mig på tvångsvård, men läkaren vägrade skriva in mig för han tyckte jag var frisk, de hotade ta barnen ifall jag inte gick till psykolog, psykiatriker, psykiatrisköterska och läkare. Så har jag gjort. Ingen har hittat någon sjukdom så nu skriver de till domstolen att dessa plus speciallärare och neurolog, barnneurolog, barnrådgivning, mödrarådgivning, barnmorskor och överläkare inom psykiatri och andra psykiatriläkare har fel och inte kan veta något om hur vi sköter våra barn.

     Jag känner mig oerhört kränkt av allt det här. Långvarig sömnbrist efter psykisk misshandel och mobbning från socialen och familjevårdaren resulterade i en ickeorganisk psykos. Alltså jag var dödstrött och hade endel vanföreställningar som försvann med medicinering och i och med att min sömnrytm ordnade upp sig. Jag hade inga syn eller hörsel hallucinationer. Jag ansågs kunna sköta mina barn med hjälp av min man eller lite avlastning från mor eller farföräldrar någon enstaka gång.

    Ännu en orsak till omhändertagandeansökan som riktas till domstol eftersom vi inte går med på det frivilligt är: Vår ena dotter är livlig i dagis och vill inte alltid göra som hon blir tillsagd och speciellt inte göra som alla andra i gruppsituationer, speciallärare har jobbat med vår dotter ibland, så ja hon är orolig på dagis. En gång hade hon en liten fläck på skjortan i tre dar till dagis, en gång hade hon handen i byxan och ofta innanför skjortan; det kallade socialen för onani, de tyckte det var en orsak till omhändertagande de ansåg att hon hade trauma, kan tillägga att andra inte tycker det.

     Det här har gjort att barnen omplacerades brådskande trots att jag kunde sköta barnen och rutinerna och hushållet mycket bra. Det mesta baseras på lögner och felaktiga slutsatser som dragits. Lögner som familjevårdaren sagt åt en psykolog som gjorde en föräldrabedömning om oss tillsammans med familjevårdaren.

    Barnen har inte fått träffa psykiatriker ens för en oberoende läkares bedömning. Socialen låter dem inte  träffa psykiatriska småbarnsteamet som jobbar med barn till psykiskt störda föräldrar bla. eller barn som har nåra problem av olika art. Vi har talat med dem och de anser att vi sköter oss och alla rutiner bra samt bemöter våra barns emotionella behov bra.

    Trots allt har socialen tagit våra barn, kan nämnas att ingen av socialens personal har barn och vi har tre barn, psykologen en ung tjej har inga barn, familjevårdaren har tre barn men de kom med fem års mellanrum. Vi har en ettåring en tvååring och en femåring. Vi får träffa våra barn tre dagar i månaden, då får de vara hemma hos oss utan socialens tillsyn. Hoppas vi får våra barn tillbaka efter rättegången då socialen ansöker om omhändertagande.

    Omgivningen är chockad och de flesta anser att socialen gör fel att det inte är någon fara för barnens hälsa eller  utveckling.

  • en glad

    Som vanligt i sådana här trådar blandas "hej vilt" ¨åsikter om barnskyddsutredningar med familjerättsutredningar (= två helt olika regelverk). "Vanligt folk" förstår inte skillnaden .....  

  • Kajee
    MysTic PrincesS skrev 2010-05-18 21:07:19 följande:
    Nu kommer jag väl få på näbben men men....

    Det finns de som jobbar inom detta yrke som hittar på saker om de inte hittar skäl till nån form av insats eller omhändertagande. Det finns de inom socialen som använder sig av hot för att skrämma föräldrar till att lämna ifrån sig barnen "frivilligt".

    Det finns ett stort mörkertal med omhändertagande mm där det inte har gått rätt till och där föräldrarna inte vågar protestera eller kämpa emot.

    Att envist hävda att detta inte sker eller säga att föräldrar ljuger, utelämnar saker eller saknar självinsikt är att göra som strutsen. Det är ett misslyckande från samhället, regering och myndigheter att det ens får ske en gång.

    Personligen har jag varit med om att mitt ex anmälde mig till socialen och påstod att jag inte gav dom mat eller höll dom hela och rena. Allt var en stor lögn. Socialen gjorde utredning - dom är ju tvugna. De kom fram till att det nog hade varit så som mitt ex sa men att barnen nu hade det bra. Jag har ingen anledning och sitta här och ljuga om det men allt det mitt ex sa var som sagt rena smörjan! Även om soc gjorde en utredning som var grundlig så var den oändligt vinklad. De pratade tex med min fd svärmor (som aldrig varit hemma hos mig) och min äldsta dotter (som soc efteråt har konstaterat inte vågar säga emot sin far) men de pratade inte med mina föräldrar (som ofta är hemma hos mig) och de pratade inte med mina två andra barn (som kanske hade vågat säga något annat än det pappan planterat i dom). De pratade dessutom med mitt ex sex gånger och med mig två gånger.

    Jag tror inte att barn omhändertas "utan anledning".  Däremot tror jag att soc faktiskt inte fått fram sanningen alla gånger, även fast de tror det. Mitt ex är vältalig och manipulativ. Väldigt mycket som står i utredningen är lögn och påhitt. Och soc trodde på honom. Då står man sig ganska slätt. Som tur var kunde jag visa att barnet "i nuläget" hade det bra. Men soc vägrade tro på att det alltid hade varit så eftersom mitt ex sagt något annat.
    ?I, not events, have the power to make me happy or unhappy!
Svar på tråden Omhändertas barn utan grund?