• Mli79

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)

    Mile skrev 2010-04-30 09:24:55 följande:
    Hej! Vad tycker du jag ska göra, jag har följt dig och andra genom denna tråd nu i all evighet.. Fick bekräftelse igår från lanskrona om 24 mån.. vad e den verkliga skillnaden mellan valfrihet i vården och vårdgaranti tackk
    Svarar dig i den här tråden istället.

    Om du väljer valfrihet inom vården har du rätt till en bedömning inom 90 dagar och sen en OP inom 90 dagar därefter. Tyvärr funkar det inte så i verkligheten, sjukhusen har inte kapacitet för att ta emot alla patienter.
    Väljer du valfrihet kan du be Sofie på Landskrona att skriva en betalningsförbindelse till det sjukhus du vill bli flyttad till, det innebär att de står för kostnaderna för själva OP men inget annat typ som resor och boende och sånt. De kan skriva betalningsförbindelse till de sjukhus som de har avtal med, tror att det i dagsläget är Ersta, Danderyd och något till. Då ringer du och kollar med dessa sjukhus och ser om de kan erbjuda en bättre väntetid än Landskrona, är det något som verkar bra så kan du flytta remissen dit. Men om du får din remiss flyttad står du helt utanför vårdgarantin. Om det sjukhuset du har valt helt plötsligt får längre väntetider än utlovat så har du inga rättigheter att skynda på dem. Så är det med Ersta nu, de har plötsligt ändrat till 6 månader från 3.
    Man får helt enkelt överväga om man tror går fortast, vårdgarantin eller valfriheten..
  • Mli79
    Anna 73a skrev 2010-04-30 09:26:32 följande:
    Hejsan.. Måste bara får skrika ut lite här!!! Jag va på Sofhiahemmet igår och jag fick op tid den 15 Juni.. Så himla lycklig!!! Ska gå ner 5 kilo innan men det spelar ingen roll hur jag gör det.
    Grattis!!  5 kg på 7 veckor det fixar du säkert lätt!
  • Mli79

    Det är den här tråden. Den första skulle stängas eftersom de gamla FLreglerna var att trådarna stängdes efter 3 månader. Den som då skapades flyttade vi ifrån pga allt strul där det senaste dygnet, risken finns att den stängs ner. Så nu är det denna som gäller

    När jag pratade med Landskrona i slutet på januari så hade de skickat alla från förra året till Aleris, sen _tror_ jag inte att det har hänt något där eftersom Aleris-platserna tog slut. Så väljer man vårdgarantin så har man alla som fått remiss tidigare detta år framför sig i kön för att ens komma på bedömning. Väljer man att flytta till ex Ersta så säger de 6 månader till bedömning nu, så jag tror ändå att det går fortare att flytta till Ersta än att stå kvar i kön. Men det säkraste är att ringa runt och kolla vad de olika har för aktuella tider det kan ändra sig från en dag till en annan. Det är ett skitsvårt val. För mig var det dock viktigt att inte OPas på ett sjukhus som låg fel till geografiskt. Om man väljer vårdgarantin kan man bli OPad nästan varsomhelst i sverige, och snart säkert även i eu. Trots att jag bor i skåne så passade Ersta mig bra eftersom jag har hela min släkt däruppe. Hellre vänta ett par månader extra och kunna välja ett sjukhus som man vet håller en bra kvalité än att skickas till ett ställe man aldrig har hört talas om innan och som kanske är nyöppnade och nyutbildade.


  • Mli79
    Mile skrev 2010-04-30 10:03:20 följande:
    Hej! Vad jag förstod så valde du då valfrihet i vården? du flyttade din remiss till erstad jag hittade en sida, vilka sjukhus som kunde ta emot patienter från andra sjukhus och väntetiden! Jag bor ju oxå här nere, så men både krianstad och landskrona har två år så det är skit långt tid jag kanske e tjatig men jag måste få rättsida på all info.. Dessa kan ta emot, vilket blir om man väljer valfrihet/vårdgaranti Stockholm Ersta sjukhus, Stockholm Stockholm Capio S:t Görans sjukhus, Stockholm Stockholm Danderyds sjukhus, Stockholm Stockholm Norrtälje sjukhus Uppsala Akademiska sjukhuset, Uppsala Dessa är väntetiderna på de olika/alla gäller ju inte vid vårdgaranti Falu lasarett 5 - 8 veckor Sunderby sjukhus 5 - 8 veckor Danderyds sjukhus, Stockholm 9 - 13 veckor Ersta sjukhus, Stockholm 9 - 13 veckor Gävle sjukhus 9 - 13 veckor Hudiksvalls sjukhus 9 - 13 veckor Lycksele lasarett 9 - 13 veckor Länssjukhuset i Kalmar 9 - 13 veckor Sjukhuset i Torsby 9 - 13 veckor Sjukhuset i Varberg 9 - 13 veckor Södersjukhuset, Stockholm 9 - 13 veckor Västerviks sjukhus 9 - 13 veckor Akademiska sjukhuset, Uppsala Längre än 13 veckor Blekingesjukhuset, Karlshamn och Karlskrona Längre än 13 veckor Capio S:t Görans sjukhus, Stockholm Längre än 13 veckor Centrallasarettet Växjö Längre än 13 veckor Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge och Solna Längre än 13 veckor Kärnsjukhuset i Skövde Längre än 13 veckor Lasarettet i Landskrona Längre än 13 veckor Lindesbergs lasarett Längre än 13 veckor Ljungby lasarett Längre än 13 veckor Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand Längre än 13 veckor Norrtälje sjukhus Längre än 13 veckor Nyköpings lasarett Längre än 13 veckor SU/Sahlgrenska sjukhuset, Göteborg Längre än 13 veckor Universitetssjukhuset i Örebro Längre än 13 veckor Vrinnevisjukhuset i Norrköping Längre än 13 veckor Värnamo sjukhus Längre än 13 veckor Östersunds sjukhus Längre än 13 veckor
    Även om det står att de kan ta emot måste Skåne ha avtal med dem. När jag pratade mer Ersta igår så sa dem att de hade en väntetid på 6 månader, så tyvärr kan man inte lita på den listan.
  • Mli79
    Titti Långstrump skrev 2010-04-30 10:57:54 följande:
    Ersta har inte en väntetid på 6 månader, de bara säger det för annars blir folk sura om det inte går fort nog. Jag fick veta samma sak när jag ringde och frågade. Först sa de sex månader. Så jag ringde tillbaka några timmar senare och då sa de 4 månader. Och nästa dag när jag ringde för att en annan tjej fått höra 3 månader när hon ringt samma dag sa de att de drar till i överkant just för att slippa bli nedtjatade om att få komma snabbt. Så från att de tog emot remissen tills jag blev opad tog det två månader.
    Enligt henne jag pratade med senast igår så hade de fått så mkt att göra nu och eftersom de bara kör på halvfart under sommaren så har väntetiden till bedömning ökat till 6 månader. Innan var det 3 månader.
  • Mli79

    Ni som är OPade eller som bara har koll på Ersta, OPar de alla dagar i veckan eller är det så alla ska hinna bli utskrivna till helgen?
    Jag har ju fått reda på att jag ska OP v24, men datumet är inte satt än. Jag håller på att planera inför en kompis möhippa (hon bor i Gävle), det vore himlans bra om man kunde ha den på helgen och sen OPas i början på veckan som kommer efter. Då slipper jag extradagar i sthlm och ffa extra resor..


  • Mli79
    ChokladMoshin skrev 2010-05-01 10:42:11 följande:
    Tror dom op:ar mån-ons men är inte helt säker.
    Det känns ju logiskt, hoppas bara att man får en tid på måndagen då..
  • Mli79
    Lalalong skrev 2010-05-02 13:14:04 följande:
    Jag har inte hört att någon har fått svaret från sitt landsting att de inte omfattas av vårdgarantin. Men det förekommer kanske. Tråkigt i så fall. Men det jag försöker få fram är att det finns begränsade resurser. Om man säger att vårdgarantin ska vara absolut trots att det inte finns resurser till att ge alla vård inom 90 dagar. Vad ska de göra? Det går inte att trolla med knäna. Finns det inga operationsplatser så finns det inga operationsplatser. De kommer ju inte flygande från ovan precis. Därför hade jag tyckt det var mer ärligt att inte säga att det finns något som heter vårdgarantin.
    Jag håller med dig. Fördelen med vårdgarantin nu är att man kan ställa större krav än innan, tror knappast att så många hade kunnat få en betalningsförbindelse till andra sjukhus som man kan få nu. Sen att garantin i sig inte fungerar det är ju bara ett faktum.
  • Mli79

    Igår pratade jag med en god vän i telefon och hon började ställa frågor om vad jag kommer att sakna att äta sen när jag är OPad. Jag kunde inte komma på något sådär direkt, det jag tycker är godast är sådant jag räknar med att kunna äta efter OP. Men sen sa hon - friterade lökringar då? Faaan! Var hon tvungen att säga det? Det har varit min favoritföda under ett par månader och det lär man ju inte kunna frossa i sen.
    Så igår gjorde jag ett försök till att föräta mig på lökringar. Åt massor, säkert 15 st stora tjocka billiga färdigpanerade som jag friterade hemma. (doppade i bea-sås och med pommes och grillad kyckling till) Det var gott i början, men började ta emot efter ett tag. Behöver jag säga att jag har tillbringat hela kvällen och halva natten på toaletten? Tänkte att jag kunde  förstärka effekten genom att även se efter hur det såg ut när det väl var ute ur systemet igen. Mission accomplished!! Aldrig mer att jag kommer att äta lökringar igen.


Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)