• Mli79

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)

    JohannaL skrev 2010-05-06 19:02:20 följande:
    hej kom hem igå efter op i tisdags, måste säga att jag är oförskämt pigg och mår sjukt bra, ska det verkligen va så tro? e bara lite öm på ena sidan men inte mycket mer tydligen fick man inte skriva nått om flytet så det har jag plockat bort denna gång så ni inte behöver anmäla mitt inlägg igen =)
    Va bra att du mår så bra!
    Jag blir också nyfiken på vad anmäldes i ditt förra inlägg..
  • Mli79
    cattis1234 skrev 2010-05-07 09:12:28 följande:
    Angående vilket BMI som krävs i stockholmsläns landsting hittade jag följande som är skrivet i vår. Dessutom nämns att sammarbete om riktlinjer pågår tillsammans med Skåne och Västra götaland. Dvs alla över BMI 35 kan bli aktuella för GBP. www.sll.se/Handlingar/HSN/2010/%284%29%2027%2... Det känns ju mer meningsfullt om man inte behöver anstränga sig för att ligga kvar på bmi kring 40 för att få sin operation. Strävan måste ju vara att kunna försöka gå ner.
    Jag tycker att det borde vara typ inskrivningsvikten på VC som räknas. Viktnedgång är ju oftast inte det största problemet, det är ju att hålla vikten som många av oss behöver hjälp med.

    Jag låg på BMI 40, 5 när remissen skrevs. Jag vågade inte gå ned i vikt innan bedömningen utan släppte bara på allt, åt det jag kände för och tänkte att det är ju bättre att ligga på några kg + än att nekas OP. Jag har på detta sätt gått upp 4 kg sedan i januari. Inte kul alls.
  • Mli79
    MissHellen skrev 2010-05-07 10:31:45 följande:
    Så känner jag oxå! Dock blev jag aldrig vägd på VC, utan läkaren fråga bara vad jag vägde. Men hur mycket jag än försöker, går jag inte upp i vikt Haha! Första gången någonsin! Nu ska jag på bedöming den 26, så vi får väl se.. Jag har oxå BMI på 40,7 eller nått.
    Hehe, jag tänkte precis som du, att det var konstigt att jag inte går upp. Gick någon månad... sen small det till. Typ alla kilona över en natt. Det var igår jag upptäckte att de sista kilona har satt sig, och de har gjort att jag har helt tappat orken. Idag tänkte jag börja tänka på vad jag äter, inte för att jag ska gå ned i vikt nu 6 veckor innan OP (får inte ens försöka eftersom jag är med i en studie om normalkost fram till Op) men för att jag ska bli lite piggare. Jag orkar inte ha 10 sockerchocker med tillhörande dipp på en dag. Nu blir det till att bunkra vitaminer och dra ned på de tomma kolhydraterna och hoppas att jag finner någon typ av ork med en bättre balanserad kost
  • Mli79
    kaylaSTHLM skrev 2010-05-07 21:31:36 följande:
      Visste läkaren om detta ? fick du bort fett från levern ? En skum tanke som skagit mig nu den senaste tiden.. kanske nerverna som sätter igång .. men att jag ligger på brittsen och ska sövas ner och blir korsförhörd ...om jag ätit nått annat än nutrilett.. och sen vaknar efter OP och läkaren har inte gjort något förutom att kika in med ett titthål i magen och sätt då att jag ljög.. hem och vänta yttligare 1 år på OP.. hahahah
    Jag förstår hur du tänker, men försök att låta bli
    Det är väl inte så konstigt att man blir frestad och dessutom faller för frestelsen när man inte ätit mat på två veckor?! Det är ju inte för inget som vi faktiskt måste operera oss för att kunna gå ner och hålla vikten. Din kirurg kommer inte att skicka hem dig. Han hade ju ingen aning om hur din lever såg ut innan flytstart, eller hur?
    Själv är jag med i en studie så jag får inte flyta innan OP. Jag måste äta normalkost. Om de inte tvekar att göra en sådan studie och operera någon som äter normalkost fram till OP (och jag har dessutom gått upp i vikt!) så kommer det gå finfint att OPa dig! 
  • Mli79

    lycka till alla ni som ska OPas imorgon!

    Jag funderar på hur man ska få tid för träning sen när det är dags att börja röra på sig igen. Jag har problem med ryggen sedan många år tillbaka som förvärrades med den senaste graviditeten -07. En disk är komprimerad och blir inflammerad så fort jag anstränger ryggen. Detta avhjälps genom att träna upp en stabilitet i magmusklerna vilket inte gick efter graviditeten då de var riktigt uttänjda + att jag fick sammanväxningar av kejsarsnittet. Känns lite som moment 22. Men nu efter OP hoppas jag på att viktminskningen ska påverka så att jag kan träna upp magen och ryggen. Men när?? Som det är idag så har jag inte ens tid att fodra djuren innan barnen har somnat, och efter det så har jag svårt att tro att jag skulle orka ett träningspass.
    Kan man få typ som träning på recept, att man får gå och träna på vissa lokaler enl sjukgymnastens ordination undertiden barnen är på dagis?


  • Mli79
    FMEmbla skrev 2010-05-10 12:03:48 följande:
    Lycka Till alla som op:as idag! Vilken spännande ny fas i livet.. Jag som inte kommit så långt undrar lite hur ni andra har gjort med att åberopa vårdgaranti. Har ni gjort det och OM ni gjort det, har ni fått långt hemifrån? Hur länge har ni behövt vänta i så fall?
    Vilket landsting tillhör du, och vart ligger remissen nu?
    Åberopa vårdgaranti kan man ju göra så fort som möjligt, då har man ju en liten säkerhet iallafall medan man tittar runt efter andra alternativ.
  • Mli79
    FMEmbla skrev 2010-05-10 14:47:44 följande:
    Mli79: Jag tillhör Västa Götaland och har inte ens en remiss klar än. Jag ska på mitt första besök på vc den sista maj, där jag hoppas han skriver en remiss (kan han förresten neka till att skriva remiss?).
    Visst kan läkaren neka om du inte uppfyller landstingets kriterier. Men jag antar att man kan skriva en egenremiss om den läkare du träffar skulle sätta sig på tvären.
    När du har fått en remiss och den är reggad på regionens överviktsenhet kan du ringa till vårdslussen och höra vilka sjukhus de har avtal med, sen ringer du runt och hör vilket som har bäst tider och så kan du be att få remissen skickad dit. Men det är klart, har västra götaland bra tider själv så är det ju onödigt arbete att flytta remissen.
  • Mli79
    FMEmbla skrev 2010-05-10 22:44:49 följande:
     vänat:det låter verkligen som att vårdgarantin funkar för dem som åberopat den. Känns tryggt att veta.
    Vänat är nog den enda som vårdgarantin har funkat för.. tyvärr.
  • Mli79
    Mli79 skrev 2010-05-11 07:42:16 följande:
    Vänat är nog den enda som vårdgarantin har funkat för.. tyvärr.
    Postade för fort!

    Det är inte alla sjukhus som tar emot dig, de måste ha avtal med ditt hemlandsting. Annars så får du betala OPen själv. Mitt tips är att börja med att ringa till vårdslussen och få reda på vilka de har avtal med, och sen ringa runt bland dem.
  • Mli79
    cattis1234 skrev 2010-05-10 23:08:10 följande:
    Är det någon som vet om man ska åberopa vårdgarantin igen när man flyttat remissen?  Åberopade v-garantin i L-krona och då det inte händer mycket ideras kö, har jag begärt att flytta den till Ersta. När den anländer dit ska man då åberopa v-garantin där eller har man förbrukat den möjligheten? Någon som har numret till Ersta dit man ringer och hör om remissen kommit fram eller hör om  tider/kallelser besök odyl.
    Vårdgarantin är förbrukad när du själv väljer att flytta din remiss. Nr till Ersta är 08-714 61 88. Kan det utantill vid det här laget
Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)