• dripdrop

    Baby led weaning

    Hej, undrar om det finns några som kör med BLW här?

    Dottern blir 6 månader snart och jag hade då tänkt börja med smakportioner. Än så länge har hon bara ammats. Är nyfiken på BLW-metoden och vill gärna köra på det (trots att jag är säker på att omigivningen kommer tjata och stressa om att hon inte äter tillräckligt osv...suck!). Tänker att det allra bästa ju ändå måste vara att få utvecklas i sin naturliga takt, utan trugande och matande... i alla fall så länge hon växer och mår bra! Skrattande

    Vet att man kan ge typ grönsaker osv i bitar, men hur stora bitar? De måste ju vara greppvänliga, men ändå är jag rädd att hon ska sätta i halsen. Hur gör ni?
    Tips på bra grejer att börja med?

  • Svar på tråden Baby led weaning
  • Mornie Alantie
    scharlotta skrev 2012-03-29 11:00:13 följande:
    Vad ger ni till frukost?  
    Smörgås. Hembakat bröd med smör och ost, lägger ihop till en dubbelmacka och skär i små kuber. 
    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
  • scharlotta
    ränderpåtvären skrev 2012-03-29 13:07:55 följande:
    Älskade aubergine rätt tidigt, kuber stekt i massa olivolja så det blev ingen stekyta bara mjukt. Vi har kommit till rostat bröd, men där går gränsen ;)
    Även om frågan var till alla; förut åt hon persika, eller bröd med smör på ena sidan och inpressad aprikospuré på andra. Nu blir det några klippta torkade aprikosbitar eftersom det nästan bara får vara smör på det numera rostade brödet. Alltid vägrat sked, och fått kväljningar av gröt så det blev bröd..
    Moa äter inte heller gröt, hon petar bort den från skeden och tuggar på skeden istället. Får hon in gröt i munnen så grimaserar hon och spottar ut.

    Jag tycker det är svårt med pålägg på smörgåsen, vi äter  också mjölkfritt, men jag är inte så förtjust i att ge henne margarin, vill ju helst ge henne riktigt smör, men det går ju inte..
    Jag har gett henne leverpastej, men vill inte ge henne det varje dag då det innehåller en del salt..
     
    Vi har inte börjat rosta bröd, men tunnpaltbrödet är så tunt och blir mjukt så fort det hamnar i munnen på henne, så där är jag inte så orolig... 
  • Mornie Alantie
    scharlotta skrev 2012-03-29 14:33:45 följande:
    Moa äter inte heller gröt, hon petar bort den från skeden och tuggar på skeden istället. Får hon in gröt i munnen så grimaserar hon och spottar ut.

    Jag tycker det är svårt med pålägg på smörgåsen, vi äter  också mjölkfritt, men jag är inte så förtjust i att ge henne margarin, vill ju helst ge henne riktigt smör, men det går ju inte..
    Jag har gett henne leverpastej, men vill inte ge henne det varje dag då det innehåller en del salt..
     
    Vi har inte börjat rosta bröd, men tunnpaltbrödet är så tunt och blir mjukt så fort det hamnar i munnen på henne, så där är jag inte så orolig... 
    Har du testat egna pastejer? Då kan man ju skippa saltet.
    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
  • scharlotta
    Mornie Alantie skrev 2012-03-29 14:38:48 följande:
    Har du testat egna pastejer? Då kan man ju skippa saltet.
    Nej, det har jag faktiskt inte gjort.. det kanske vore nåt? Brukar du göra det, och har du ett bra recept?
  • ränderpåtvären
    scharlotta skrev 2012-03-29 14:33:45 följande:
    Moa äter inte heller gröt, hon petar bort den från skeden och tuggar på skeden istället. Får hon in gröt i munnen så grimaserar hon och spottar ut.

    Jag tycker det är svårt med pålägg på smörgåsen, vi äter  också mjölkfritt, men jag är inte så förtjust i att ge henne margarin, vill ju helst ge henne riktigt smör, men det går ju inte..
    Jag har gett henne leverpastej, men vill inte ge henne det varje dag då det innehåller en del salt..
     
    Vi har inte börjat rosta bröd, men tunnpaltbrödet är så tunt och blir mjukt så fort det hamnar i munnen på henne, så där är jag inte så orolig... 
    Kanske ingen koll, men det som står på Mildas mjölkfria låter bra, rapsolja och så. Kanske ska skippa den?
    Brukar hälla på raps- eller olivolja ibland, har också gått bra :) Kan röra ner olja i aprikospuré om det uppskattas. Eller linsröra.
    Samma här, bestick är jätteroliga, utan mat på.

    Ammar fortfarande, så inte alltid hon är speciellt hungrig på morgonen, men vi kör supertidig lunch. Kanske blir lunch direkt på morgonen snart, sover bra på det, bröd vill hon ofta ha ändå under dagen.
  • Mornie Alantie
    scharlotta skrev 2012-03-29 15:05:56 följande:
    Nej, det har jag faktiskt inte gjort.. det kanske vore nåt? Brukar du göra det, och har du ett bra recept?
    Jag är vegetarian och har gjort bönpastej ibland, dock är det länge sedan nu. Då tar man olika sorters bönor efter smak och finfördelar. Köttkvarn är bra, men matberedare går också. Blanda ner en ordentlig klick matfett, smör, margarin eller kokosfett fungerar. Jag tror att det blir bäst med mattfett som stelnar, alltså inte olja. Krydda och tillsätt lite vatten om det behövs för att få en hanterlig smet. Den ska vara ganska fast men ändå smidig. Lägg smeten i smorda brödformar, täck med aluminiumfolie och grädda i vattenbad i ugnen (150 grader ungefär) tills pastejen släpper från formens kanter. Det tar ganska lång tid. 

    Det är en del jobb, men man kan göra stor sats och frysa in i lagom stora bitar. Jag tror att principen är densamma även för andra pastejer men eftersom jag är vegetarian har jag inte så bra koll på tillagning av kött
    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
  • scharlotta
    Mornie Alantie skrev 2012-03-29 23:01:35 följande:
    Jag är vegetarian och har gjort bönpastej ibland, dock är det länge sedan nu. Då tar man olika sorters bönor efter smak och finfördelar. Köttkvarn är bra, men matberedare går också. Blanda ner en ordentlig klick matfett, smör, margarin eller kokosfett fungerar. Jag tror att det blir bäst med mattfett som stelnar, alltså inte olja. Krydda och tillsätt lite vatten om det behövs för att få en hanterlig smet. Den ska vara ganska fast men ändå smidig. Lägg smeten i smorda brödformar, täck med aluminiumfolie och grädda i vattenbad i ugnen (150 grader ungefär) tills pastejen släpper från formens kanter. Det tar ganska lång tid. 

    Det är en del jobb, men man kan göra stor sats och frysa in i lagom stora bitar. Jag tror att principen är densamma även för andra pastejer men eftersom jag är vegetarian har jag inte så bra koll på tillagning av kött
    Det känns inte så jätteavancerat.. frågan är ju bara hur gott det blir, själv äter jag bara lever i form av leverpastej, tycker det är fruktansvärt äckligt att äta som det är, och köpes innehåller ju både salt och socker och andra tillsatser som får det att smaka så lite lever som möjligt :)
    Men bönpastej låter ganska gott! Kanske ska testa det också!

    Jag brukar göra typ hummus, fast egentligen så är det väl bara kikärtspure jag gör, för jag har varken tahini eller vitlök i, utan kryddar bara efter vad jag är sugen på.. Men jag äter alltid upp allt direkt, för jag tycker det är så gott! Och jag orkar inte dra fram matberedaren varje dag, måste nog köpa mig en stavmixer som inte är så jobbig att diska.. så kan man lättare göra olika geggor till pålägg.
  • scharlotta
    ränderpåtvären skrev 2012-03-29 21:30:01 följande:
    Kanske ingen koll, men det som står på Mildas mjölkfria låter bra, rapsolja och så. Kanske ska skippa den?
    Brukar hälla på raps- eller olivolja ibland, har också gått bra :) Kan röra ner olja i aprikospuré om det uppskattas. Eller linsröra.
    Samma här, bestick är jätteroliga, utan mat på.

    Ammar fortfarande, så inte alltid hon är speciellt hungrig på morgonen, men vi kör supertidig lunch. Kanske blir lunch direkt på morgonen snart, sover bra på det, bröd vill hon ofta ha ändå under dagen.
    Nej, det är väl inte jättemycket konstigheter i milda, jag är bara uppväxt med ett tänk att det ska vara så rena produkter som möjligt (säger jag i inlägget efter jag brättat att jag bara äter köpesleverpastej )
    Men just när det gäller smör så sitter det så djupt rotat att lättmargariner är skit, och smör är bra.  

    För oss blir det ofta en sen lunch, men vi vaknar ganska sent också, så hennes sovstund är alltid mitt i lunchtid, som nu.
  • Peach

    Hej,

    Jag har en dotter på snart åtta månader som ätit mat i form av puré i ett par månader. På sistone har det gått mer och mer trögt med matningen, så jag har växlat över till plockmat. På någon vecka bara, så har hon blivit duktig på att äta själv. Grönsaker, rotsaker och frukt i stavar funkar bra.

    Skulle vilja ha tips på vad ni börjat med för proteinkällor? Hur tillagar man det på ett bra sätt? Har gett kokt ägg, räkor, köttfärsbiffar och kött som kokats länge. Det senare var ändå för svårt att sönderdela för henne. Räkor var för segt. Ägg och biff har hon fått i sig lite av, men hon föredrar grönsaker. Hon har lite svårt att äta sig mätt märker jag. Jag ammar och det har blivit mer sedan vi bytte över till plockmat. Några tips?   

    Har läst en del i tråden, men den är så lång, så svårt att läsa i kapp! Inspirerande i alla fall att läsa om matglädjen hos alla bebisar Glad.

  • scharlotta
    Peach skrev 2012-03-30 21:37:55 följande:
    Hej,

    Jag har en dotter på snart åtta månader som ätit mat i form av puré i ett par månader. På sistone har det gått mer och mer trögt med matningen, så jag har växlat över till plockmat. På någon vecka bara, så har hon blivit duktig på att äta själv. Grönsaker, rotsaker och frukt i stavar funkar bra.

    Skulle vilja ha tips på vad ni börjat med för proteinkällor? Hur tillagar man det på ett bra sätt? Har gett kokt ägg, räkor, köttfärsbiffar och kött som kokats länge. Det senare var ändå för svårt att sönderdela för henne. Räkor var för segt. Ägg och biff har hon fått i sig lite av, men hon föredrar grönsaker. Hon har lite svårt att äta sig mätt märker jag. Jag ammar och det har blivit mer sedan vi bytte över till plockmat. Några tips?   

    Har läst en del i tråden, men den är så lång, så svårt att läsa i kapp! Inspirerande i alla fall att läsa om matglädjen hos alla bebisar Glad.
    Vad kul att hon börjat äta mer

    Vi har inte testat ge rött kött än, men kyckling fungerar bra för Moa att äta, hon tycker om det jättemycket.
    Antingen har vi stekt den i bitar i ugnen, men jag har även gjort kycklingköttbullar, jag hade inte mald färs utan tog kycklingfilé som jag körde i matberedaren, och sen gjorde precis som en vanlig köttbullssmet. Det var riktigt populärt!
Svar på tråden Baby led weaning