• trettioplus

    ÖL-nörderier

    Vinlirare och whiskydårar finns det gott om. Här är tråden för oss ölnördar. Alltså inte för dig som beställer en "stor stark" på krogen eller dricker "KUNG", utan för oss som kanske hellre dricker vatten om vi inte får något gott i glaset.

    Vilken typ av öl faller dig i smaken?
    Har du någon favoritöl just nu?
    Tycker du att prisskillnaderna är rimliga mellan olika sorter? (är de värda sin vikt i humle?)
    Vad dricker du på krogen?

    ---
    Själv föredrar jag söt öl åt det mörka hållet. Jag är otroligt svag för porter och sötare ale, men tycker också mycket om en fin mörk lager. Tyvärr fanns det mera av svart lager att få tag på här för ett par år sedan.
    Stout ratar jag däremot. Det är för mycket kaffe och på tok för mäktigt för min smak.

    Favoriten just nu är nog, förutom min stående Karniege Porter, Innis and Gunn rum cask. Jag sitter och njuter av en nu i skrivandes stund faktiskt
    Zübr Classic har inte gått att få tag på under lång tid, men den är annars en stående favorit i bra prisklass. Det händer också att jag beställer hem en kartong med namnet 1847 (om jag minns rätt nu. Jag får alltid kolla i listan innan). En riktig höjdare till bra pris det också.

    Den största nackdelen med sektionen jag sonderar på Bolaget är att många är så starka. Ibland slår alkoholen igenom lite väl mycket, kan jag tycka.


    Att bära polotröja är som att bli strypt av en mycket svag människa
  • Svar på tråden ÖL-nörderier
  • Punkster

    Här är det IPA som går hem. Favoriterna är det mesta ur Oppigårds sortiment, speciellt Amarillo som finns i beställningssortimentet. Fin humlebeska med mycket bett och en trevlig citruston. Mycket uppfriskande öl! Gillar även Brewdogs Punk IPA, men den är inte riktigt lika fin. St: Eriks IPA är också ett bra budgetalternativ.

    Annars gillar jag vanliga ales av typen Marstons Pedigree, Boddington, Oxford Gold osv. Funkar till vardags och smakar definitivt bättre (och mer!) än vanlig lager. Om jag ska dricka lager så ska den helst smaka så lite som möjligt och vara iskall. Då är det en bra törstsläckare. Tänk Corona och liknande.

  • EmmPe

    Ett senkommet svar.

    Jag äger ett halvt bryggeri, så jag är otroligt partisk, och otroligt picky vad det gäller öl. Smak är dessutom tyckande, inte fakta

    1)  Engelsk pale ale, gärna lite svagare, kring 4% alkohol, med mycket humlekaraktär och orangebrun.
    Brygger en hel del av detta själv, med Goldings och Fuggles-humle och Fuller's egen jäststam.

    2) Amerikansk India Pale Ale. Ibland ska tilläggas, för de är väldigt smakrika och ganska starka. Sierra Nevadas Torpedo är god.

    3) Ordentligt humlad pilsner, något som blir allt svårare att hitta tyvärr. Brygger numera en hel del pilsner också, eftersom det är lager kräver det kalla lokaler att jäsa i, men det har vi numera tillgång till. Pilsner ska inte vara för stark, 4-5%, och mycket aromhumle i den. Själv har vi mycket Hallertauer-humle till pilsnern, och håller den runt 4.3-4.4%. Det ska lukta lite "gräsigt" och ha en lång efterbeska.

    4) Belgiska tripplar, vid enstaka tillfällen. Typisk höstöl, de är jättestarka och enormt smakrika, och ska avnjutas i små mängder. Ganska söta, inte så mycket humle. Kwak tycker jag är god. EN, det är över 8% alkohol i den. Har aldrig gett mig på att brygga så starka öl, belgiska jäststammar är väldigt egensinniga och de jäser varmt, uppåt 25C. 

    5) Porter. Något jag också bryggt med varierande framgång, vår källa har lite för mjukt vatten för att fungera klockrent till mörka öl. De har en tendens att bli lite för syrliga. Sista stoutbrygget gjorde vi i mars, med tre sorters malt och Goldings-humle, "vanlig" Fuller's ale-jäst. Stout = porter med 10-15% rostade korngryn i mäsken, det är därför den känns "torrare" än portern som bara har kornmalt (torkad och 10-15% rostad).

     

  • PumpkinQueen

    Jag tycker inte att det kan existera "ölnördar". Det är en självmotsägelse. Den som gillar öl gillar inte konstiga ölsorter som inte smakar öl. Gillar man öl så är det ölsmaken man är efter. Och då gäller bara en ljus pilsner. Inte Ale och Belgisk Körsbärsöl.

    Oj, det lät snobbigt va? Solig

  • EmmPe

    Nej, det lät inskränkt, ungefär som att "gillar man ost är det bara hushållsost som gäller, annan ost smakar inte ost". Men var och en blir ju salig på sin fason. 

    Öl är avkok på mältat spannmål som fått jäsa, det kan bli lite hus som helst. Pratar jag med min branschkollega påstår hon att det måste finnas humle i öl, annars är det inte öl. Jag är inte beredd att hålla med om det, humle har inte använts i Sverige förrän på tidig medeltid, men man bryggde öl innan dess.

    Svagdricka och milde är ju öl enligt hennes definition, det kan jag dock hålla med om.

    Frågan är om japansk sake är öl, det är gjort på mältat ris, koji, men det är det förmodligen få personer som håller med om.  

  • AMV

    Gillar belgiska ales, smakrika Saisons och American Pale Ale, även välgjorda amber ale.

    Har inte hittat så många bra APA i Sverige men Jädraöls King Kong är inte alls tokig.
    Många av de svenska mikrobryggerierna har bra öl;
    Slottskällan: Imperial Stout, Freedom IPA, Zeven (svart Saison) och Kloster.
    Oppigårds: Indian Tribute (IPA)
    Mora Bryggeri: Mora Amber Ale

    Från Belgien finns ju Leffe Radieuse och Gulden Draak, som är sötare öl som jag verkligen gillar.
    Från Skottland kommer Brewdogs 5 AM (amber ale) och från USA Deschutes Mirror Pond (APA) samt The Abyss,  även Harpoon Brewerys IPA.

  • PumpkinQueen
    EmmPe skrev 2012-07-16 15:23:45 följande:
    Nej, det lät inskränkt, ungefär som att "gillar man ost är det bara hushållsost som gäller, annan ost smakar inte ost". Men var och en blir ju salig på sin fason. 

    Öl är avkok på mältat spannmål som fått jäsa, det kan bli lite hus som helst. Pratar jag med min branschkollega påstår hon att det måste finnas humle i öl, annars är det inte öl. Jag är inte beredd att hålla med om det, humle har inte använts i Sverige förrän på tidig medeltid, men man bryggde öl innan dess.

    Svagdricka och milde är ju öl enligt hennes definition, det kan jag dock hålla med om.

    Frågan är om japansk sake är öl, det är gjort på mältat ris, koji, men det är det förmodligen få personer som håller med om.  
    Inskränkt eller ej, för mig är en öl en pilsner. Japansk sake är alltså inte öl. Om någon frågar mig om jag gillar öl så utgår jag ifrån att de menar något som smakar öl, inte något som smakar jästa persikor eller något annat trams.
  • EmmPe

    Jag har inget emot pilsner, problemet är att det inte bryggs pilsner längre. Svenne Banan skulle bli livrädd och spotta ut en riktig torr, ljus och besk pilsner, och säga nåt i stil med "amen fy faan, det här är ju ingen riktig öl. Ge mig öl som smakar ÖL! Slisk-lager tack!"

    Jever var rätt OK förr, men nu har man börjat dra ner på humlen eftersom den ska exporteras... Krušoviće är skaplig, finns lite diacetyl-toner i den, något jag själv aldrig lyckats få fram. 

    Egentligen är det ingen större skillnad på att brygga ale och lager, det är olika jäststammar som jobbar vid olika temperaturer, ale-stammarna ska ha 18-20 C och producerar mer biprodukter, medan lagerstammarna jäser neråt 10 grader och ger ett väldigt klart och "rent" öl. Lagern tar ungefär dubbelt så lång tid att jäsa.

    Vattenkvaliteten påverkar i viss mån, ju mjukare vatten desto ljusare öl. Ungefär som med rostningsgraden på kaffe alltså, Zoégas smakar surt här, men är gott i Skåne.

     

  • EmmPe
    PumpkinQueen skrev 2012-07-16 15:32:21 följande:
    Inskränkt eller ej, för mig är en öl en pilsner. Japansk sake är alltså inte öl. Om någon frågar mig om jag gillar öl så utgår jag ifrån att de menar något som smakar öl, inte något som smakar jästa persikor eller något annat trams.
    Har du några exempel på pilsner som är bra då?
  • PolyPond
    PumpkinQueen skrev 2012-07-16 15:15:41 följande:

    Jag tycker inte att det kan existera "ölnördar". Det är en självmotsägelse. Den som gillar öl gillar inte konstiga ölsorter som inte smakar öl. Gillar man öl så är det ölsmaken man är efter. Och då gäller bara en ljus pilsner. Inte Ale och Belgisk Körsbärsöl.

    Oj, det lät snobbigt va? Solig


    Jag förstår inte vad du menar. En ale eller exempelvis en mörk lager smakar många gånger mera öl än en ljus pilsner.
  • PumpkinQueen
    EmmPe skrev 2012-07-16 15:39:57 följande:
    Har du några exempel på pilsner som är bra då?
    Det finns ju massor av utländska sorter som jag tycker är goda, till exempel Pilsner Urquell, Jever, Budweiser (inte den Amerikanska då), Slatopramen och så vidare.

    Fast ibland räcker det gott med bara "en öl", typ en Falcon Export eller en Norrlands Guld. Helst inte Pripps Blå och absolut inte en Åbro. Glad
Svar på tråden ÖL-nörderier