• trettioplus

    ÖL-nörderier

    Vinlirare och whiskydårar finns det gott om. Här är tråden för oss ölnördar. Alltså inte för dig som beställer en "stor stark" på krogen eller dricker "KUNG", utan för oss som kanske hellre dricker vatten om vi inte får något gott i glaset.

    Vilken typ av öl faller dig i smaken?
    Har du någon favoritöl just nu?
    Tycker du att prisskillnaderna är rimliga mellan olika sorter? (är de värda sin vikt i humle?)
    Vad dricker du på krogen?

    ---
    Själv föredrar jag söt öl åt det mörka hållet. Jag är otroligt svag för porter och sötare ale, men tycker också mycket om en fin mörk lager. Tyvärr fanns det mera av svart lager att få tag på här för ett par år sedan.
    Stout ratar jag däremot. Det är för mycket kaffe och på tok för mäktigt för min smak.

    Favoriten just nu är nog, förutom min stående Karniege Porter, Innis and Gunn rum cask. Jag sitter och njuter av en nu i skrivandes stund faktiskt
    Zübr Classic har inte gått att få tag på under lång tid, men den är annars en stående favorit i bra prisklass. Det händer också att jag beställer hem en kartong med namnet 1847 (om jag minns rätt nu. Jag får alltid kolla i listan innan). En riktig höjdare till bra pris det också.

    Den största nackdelen med sektionen jag sonderar på Bolaget är att många är så starka. Ibland slår alkoholen igenom lite väl mycket, kan jag tycka.


    Att bära polotröja är som att bli strypt av en mycket svag människa
  • Svar på tråden ÖL-nörderier
  • EmmPe
    PumpkinQueen skrev 2012-07-16 16:17:21 följande:
    Dextrin= det som gör att det smakar socker och lakrits om mörk öl?

    Självklart är det skillnad på pilsner och lager? För mig är lager det man dricker när man är i England, eftersom de inte har någon pilsner utan bara ale och Guiness och sånt. Solig

    Jotack, jag vet vad en pilsner är. Men tack för att du vill förklara.
    Ajabaja inte lära pappa kn*lla. Jag äger alltså 50% av ett litet bryggeri.

    Självklart är det INTE skillnad på pilsner och lager. En pilsner är alltid en lager, en lager är däremot inte en pilsner.

    Lager är ALLA öltyper som jästs med "kall" jäst, saccharomyces carlsbergiensis, som jobbar i temperaturintervallet 9-12 grader.  Förr kallades lager för "underjäst" eftersom denna jäststam sjunker till botten.

    Ale är ALLA öltyper som  som jäses med "varm" jäst, saccharomyces cervisium eller saccharomyces pastorianae, i princip vanlig brödjäst. 18-22 grader, den somnar om det är kallare än 15. 
    Kallades förr "överjäst" därför att den flöt upp när sockret i vörten tog slut, MEN moderna stammar sjunker.
    Bagerijäst, Kronjäst alltså, flyter dock upp. Har provat att brygga på den, ölet blir OK men inte bra.

    Pilsner = ljus lager, bryggd på mjukt vatten och orostad kornmalt (pilsnermalt), färg 2-3 ECB, skall vara torr (inget dextrin) och kraftigt humlad helst med Saaz, Hallertauer eller liknande sorter, beska 25-35, vörtstyrka runt 12%, alkohol 4-5%.
     
  • Fridayyy

    Oj, spännande tråd....favoritar denna och läser in mig lite.

  • PumpkinQueen
    EmmPe skrev 2012-07-19 10:49:33 följande:
    Ajabaja inte lära pappa kn*lla. Jag äger alltså 50% av ett litet bryggeri.

    Självklart är det INTE skillnad på pilsner och lager. En pilsner är alltid en lager, en lager är däremot inte en pilsner.

    Lager är ALLA öltyper som jästs med "kall" jäst, saccharomyces carlsbergiensis, som jobbar i temperaturintervallet 9-12 grader.  Förr kallades lager för "underjäst" eftersom denna jäststam sjunker till botten.

    Ale är ALLA öltyper som  som jäses med "varm" jäst, saccharomyces cervisium eller saccharomyces pastorianae, i princip vanlig brödjäst. 18-22 grader, den somnar om det är kallare än 15. 
    Kallades förr "överjäst" därför att den flöt upp när sockret i vörten tog slut, MEN moderna stammar sjunker.
    Bagerijäst, Kronjäst alltså, flyter dock upp. Har provat att brygga på den, ölet blir OK men inte bra.

    Pilsner = ljus lager, bryggd på mjukt vatten och orostad kornmalt (pilsnermalt), färg 2-3 ECB, skall vara torr (inget dextrin) och kraftigt humlad helst med Saaz, Hallertauer eller liknande sorter, beska 25-35, vörtstyrka runt 12%, alkohol 4-5%.
     
    Med tanke på att de flesta som brygger egen öl eller engagerar sig i småbrygerier bara lyckas åstadkomma något som i min mun smakar avföring, så är informationen om att du äger 50% av ett bryggeri inte helt relevant för mig.

    För mig är det enkelt: En pilsner är god. En lager är mindre god. En ale smakar öht inte öl och bör därför inte ens nämnas i samma mening. Bär och frukt är gott, men hör inte hemma i öl.

    Om man talat om kaffe, så hade ingen föreslagit att man kallar det för kaffe om det smakar jordgubb eller är gjort på majs.

    Varför kalla något för öl, om man smaksatt det med till exempel persika? Kan inte drycken få ett annat namn då, eftersom den skiljer sig från det som vi normalt sett menar med "öl"? Det tycker jag är en intressant språkfilosofisk fråga.
  • overdose

    Arboga 10,2, det är ett öl för riktiga finsmakare. Fem för en hundring får man också. Passar bra till Sardellpizza, allt enligt röda näsan. Lite jobbigt att äta sån pizza 7^H^H^H ibland, dock.

  • PolyPond
    EmmPe skrev 2012-07-19 10:49:33 följande:
    Pilsner = ljus lager, bryggd på mjukt vatten och orostad kornmalt (pilsnermalt), färg 2-3 ECB, skall vara torr (inget dextrin) och kraftigt humlad helst med Saaz, Hallertauer eller liknande sorter, beska 25-35, vörtstyrka runt 12%, alkohol 4-5%.
    Om man brygger en öl på det viset, blir det automatiskt en pilsner då, eller kan man kalla den för en lager rätt och slätt, om man hellre känner för det?
  • PolyPond
    PumpkinQueen skrev 2012-07-19 11:03:48 följande:
    Varför kalla något för öl, om man smaksatt det med till exempel persika? Kan inte drycken få ett annat namn då, eftersom den skiljer sig från det som vi normalt sett menar med "öl"? Det tycker jag är en intressant språkfilosofisk fråga.
    Men ärligt talat - hur många ölsorter är egentligen smaksatta med frukt och bär? Det är ändå ett fåtal. Att en öl däremot "har toner av persika" innebär ju inte att den är smaksatt med detta, lika lite som viner brukar vara smaksatta med jord och lakrits.
  • PumpkinQueen
    PolyPond skrev 2012-07-19 14:25:05 följande:
    Men ärligt talat - hur många ölsorter är egentligen smaksatta med frukt och bär? Det är ändå ett fåtal. Att en öl däremot "har toner av persika" innebär ju inte att den är smaksatt med detta, lika lite som viner brukar vara smaksatta med jord och lakrits.
    Det är så klart inte så många, men varför ska de (få) som är på det viset kallas för öl?

    Och nej, jag talar inte om öl som har "persikotoner", jag pratar om persikoöl och körsbärsöl och andra drycker av den typen. Är tydligen rätt vanligt i beligen, om jag förstått det rätt.
  • kvs
    PolyPond skrev 2012-07-19 14:21:28 följande:
    Om man brygger en öl på det viset, blir det automatiskt en pilsner då, eller kan man kalla den för en lager rätt och slätt, om man hellre känner för det?
    Det kan man väl, en pilsner är en lager, men en lager är inte nödvändigtvis en pilsner.
  • EmmPe

    Dags att reda ut begreppen, det här är fakta och inte tyckande & pladder:

    Lager kallas ALL öl som jästs med "kall" jäst, saccharomyces carlsbergiensis, jäst som funkar mellan 9-12 grader. Varmare än så börjar den producera svavelföreningar och ölet smakar träsk.

    Ale är ALL öl som jästs med "varm" jäst, saccharomyces cervisium, jäst som funkar mellan 16-25 grader.
    Är det för kallt somnar alejästen. Alejäst är samma "art" som bagerijäst, och den jäser dubbelt så snabbt som lagerjäst.

    Lager blir "renare" i smaken eftersom den jästen producerar mindre biprodukter.

    De vanligaste lagertyperna:  Pilsner (torr,ljus, besk), Dortmünder (gul, aningen söt, alkoholstark), International Pale Lager (snikvariant av dortmünder och pilsner, där man humlar väldigt lite och drygar ut kornmalet med ris),
    American Pale Lager (extremt lätt, mycket låg humlebeska, kornmalten utdrygad med majskross och ris), Münchner helles (mörkgul, ganska stark, åt det söta hållet), Münchner dunkel (kallas "Bayerskt" i Sverige),
    Bamberger Rauchbier (rökt malt, brunsvart), Schwarzbier (svart lager), Wiener (rödbrun ganska söt), Bockbier (mörk eller ljus lager, hög vört och alkoholstyrka för att klara sommarvärmen), Weissbier (ljus lager med 1/3 vetemalt), Zwickelbier (färsklager på fat)

    De vanligaste aletyperna: Pale ale (all ale där malten torkats på heta golv). Porter/stout (alla ale där malten rostats över öppen eld). Bitter (engelsk pale ale på fat, 3-4% alkohol), Pale Ale (på flaska, mycket humlebeska), Brown ale (mörkare), India Pale Ale (jättebesk och alkoholstark, för export England - Indien),
    Blonde-, Amber-, Red ale (färgen!), Belgian Blonde (alkoholstark, aningen söt), Triple (svinstark belgisk ale),
    Kölsch/Bönnsch (tysk ljus ale från Köln eller Bonn), altbier (tysk mörk ale från Düsseldorf, Krefeldt och Mönchengladbach), saison (nordfransk svag ale), bière de garde (nordfransk stark ale), stout (porter med rostad korngryn eller rostad havre), imperial stout (svinstark stout runt 12% för export till Ryssland), porter (brunsvart ale)

    Spontanjästa. Ingen jäst tillsätts, jäst i luften får göra jobbet.
    Lambic (belgisk sur öl), geuze ("blended lambic" olika årgångar), oude bruin (bisarr sur belgisk öl)

    Hybrider öl-cider:
    Kriek (krikoncider med bas av lambic, där man slängt i frukt som orsakar en andra jäsning). Framboise (same same, fast med hallon).

    Det finns fler öltyper än de jag räknat upp.  

  • EmmPe
    PolyPond skrev 2012-07-19 14:25:05 följande:
    Men ärligt talat - hur många ölsorter är egentligen smaksatta med frukt och bär? Det är ändå ett fåtal. Att en öl däremot "har toner av persika" innebär ju inte att den är smaksatt med detta, lika lite som viner brukar vara smaksatta med jord och lakrits.
    Det finns några få. Egentligen är det en hybrid mellan cider och öl.

    Belgiska öl innehåller kornmalt, ibland lite vetemalt, humle och vatten. Några triplar skrämmer man upp med kandisocker eftersom det höjer alkoholhaten utan att tillföra speciellt mycket smak, Duvel är ett exempel.
    Duvel är dock inte söt. 
Svar på tråden ÖL-nörderier