• trettioplus

    ÖL-nörderier

    Vinlirare och whiskydårar finns det gott om. Här är tråden för oss ölnördar. Alltså inte för dig som beställer en "stor stark" på krogen eller dricker "KUNG", utan för oss som kanske hellre dricker vatten om vi inte får något gott i glaset.

    Vilken typ av öl faller dig i smaken?
    Har du någon favoritöl just nu?
    Tycker du att prisskillnaderna är rimliga mellan olika sorter? (är de värda sin vikt i humle?)
    Vad dricker du på krogen?

    ---
    Själv föredrar jag söt öl åt det mörka hållet. Jag är otroligt svag för porter och sötare ale, men tycker också mycket om en fin mörk lager. Tyvärr fanns det mera av svart lager att få tag på här för ett par år sedan.
    Stout ratar jag däremot. Det är för mycket kaffe och på tok för mäktigt för min smak.

    Favoriten just nu är nog, förutom min stående Karniege Porter, Innis and Gunn rum cask. Jag sitter och njuter av en nu i skrivandes stund faktiskt
    Zübr Classic har inte gått att få tag på under lång tid, men den är annars en stående favorit i bra prisklass. Det händer också att jag beställer hem en kartong med namnet 1847 (om jag minns rätt nu. Jag får alltid kolla i listan innan). En riktig höjdare till bra pris det också.

    Den största nackdelen med sektionen jag sonderar på Bolaget är att många är så starka. Ibland slår alkoholen igenom lite väl mycket, kan jag tycka.


    Att bära polotröja är som att bli strypt av en mycket svag människa
  • Svar på tråden ÖL-nörderier
  • PolyPond

    Hur kan man behålla sötman i ett öl (exempelvis en porter), utan att det jäser ut? Stoppar man jäsprocessen på något vis?

  • mliten

    Provade Mikkeller Summit i förrgår och blev inte så glad, blev för ensidigt tycker jag. Någon som provat den?


    Den enda ändan och har du sett vilket sätt!
  • bajjlada

    Jag säger bara: Gråskägg (från Strömsholms brygghus)

  • Themis
    PolyPond skrev 2012-07-19 14:25:05 följande:
    Men ärligt talat - hur många ölsorter är egentligen smaksatta med frukt och bär? Det är ändå ett fåtal. Att en öl däremot "har toner av persika" innebär ju inte att den är smaksatt med detta, lika lite som viner brukar vara smaksatta med jord och lakrits.
    Kanske en produktidé där...."Rioja- nu med äkta lakritston?"
    För övrigt anser jag att anonyma i trådar om harmlösa ämnen bör ignoreras.
  • Themis
    PolyPond skrev 2012-07-20 09:56:58 följande:
    Hur kan man behålla sötman i ett öl (exempelvis en porter), utan att det jäser ut? Stoppar man jäsprocessen på något vis?
    Jästen dör vid en viss alkoholprocent. Om man dopar brygden med något med högre koncentration etanol så slutar jäsningen, vilket tillämpas på bland annat portvin.

    Eller så sänker man bara temperaturen och får t ex ett underjäst öl.
    För övrigt anser jag att anonyma i trådar om harmlösa ämnen bör ignoreras.
  • EmmPe

    Restsötman är dextrin, jästen kan inte bryta ner det.

    Vill man ha mycket dextrin brukar man mäska länge vid 71-72C, där bryter amylaset ner stärkelsen till just dextrin (alfa-amylas)

    Det går nog inte att göra så starkt öl att jästen dör, den lägger av när allt det jäsbara sockret har tagit slut.
    Alejäst kroknar nog inte förrän uppåt 16-17 procent alkohol. Ska man komma upp i sådana siffror måste vörten vara jättefet, eller så får man tillsätta socker i vörten. 

    Teoretiskt sett skulle man kunna tvinga ale-jäst att gå i ide genom att sänka temperaturen till 12-10 grader mitt i jäsprocessen, eller lagerjäst neråt 2-3 grader C, men jag har aldrig hört att någon gjort det. Flaskor och fat riskerar att explodera där de blir varma och jästen piggnar till igen...

      

  • EmmPe

    Fick just Bryggeriföreningens lista över definierade öltyper, tänkt att användas för bedömningmall för smakdomare och liknande.

    1. Ljus lager 
    1A Modern ljus lager
    1B Internationall lager
    1C Tjeckisk pilsner 
    1D Tysk pilsner
    1E Dortmünder export
    1F Münchner helles
    1G Amerikansk lager
    1H Helles Bock och maibock
    1I Övrig lager 

    2. Mörk lager
    2A Modern mörk lager
    2B Wiener
    2C Märzen oktoberfestbier
    2D Münchner dunkel
    2E Mörk tjeckisk lager
    2F Schwarzbier
    2G Amerikansk mörk lager
    2H Traditionell Bock
    2I Dopfelbock
    2J Eisbock
    2K Övrig mörk lager

    3. Mild ale
    3A Engelsk dark milde
    3B Kölsch
    3C Irish red ale
    3D Skotsk 70- och 80-ale
    3E English brown ale
    3F English ordinary bitter
    3G övrig mild ale

    4. Karaktärsfull ale
    4A English Best Bitter
    4B English Strong Bitter
    4C Amerikansk pale ale
    4D Amerikansk brown ale 
    4E Engelsk India Pale Ale
    4F Düsseldorfer Altbier
    4G Övriga

    5. Kraftig ale
    5A Skotsk strong 90-ale
    5B Strong pale ale
    5C Amerikansk India Pale Ale
    5D Black India Pale Ale
    5E Double India Pale Ale
    5F Barley Waine
    5G Övrig kraftig ale

    6. Veteöl
    6A Deutsches Weizen/Weissbier
    6B Dunkelweizen
    6C Belgisk witbier
    6D American Wheatbeer
    6E Weizenbock
    6F Övrig veteöl

    7. Mild stout och porter
    7A Dry stout
    7B Extra stout
    7C Brown porter
    7D Porter
    7E Oatmeal stout
    7F Milk and sweet stout
    7G Övrig mild porer och stout

    8. Kraftig porter och stout
    8A Foreign stout
    8B Modern stout or modern porter
    8C Imperial porter
    8D Imperial stout
    8E Övriga

    9. Belgisk och fransk ale
    9A Ljus belgisk ale
    9B Blonde
    9C Tripel
    9D Ljus stark belgisk ale
    9E Bruine
    9F Duble
    9G Mörk stark belgisk ale
    9H Saison
    9I Bière de garde
    9J Supersaison
    9K Fransk och belgisk specialöl

    10. Syrlig öl
    10A Lambic
    10B Geuze
    10C Fruktlambic
    10D Oud bruin
    10E Berliner Weisse
    10F Övrig syrlig öl

    11. Specialöl
    11A. Öl innehållande frukt, bär eller grönsaker
    11B. Öl innehållande kryddor
    11C. Modifierade övriga typer
     

  • mliten

    Emmpe: jo, den fick vi också men jag är förvirrad, är denna tråden till för att diskutera öl eller bryggning?

  • SVejsan
    mliten skrev 2012-07-26 21:23:31 följande:
    Emmpe: jo, den fick vi också men jag är förvirrad, är denna tråden till för att diskutera öl eller bryggning?

    På det tycker jag vi skall Svara JA på, bättre att man kör "allt" i denna (Det är ju intressant ju!).

    Vad skulle då en Belgisk Red Ale (Rodenbach Grand Cru) hamna under för "Produkttyp"?  Mörk stark belgisk ale eller  Fransk och belgisk specialöl eller kanske 10F Övrig syrlig öl

    http://olhunden.se/recension/rodenbach-grand-cru/

    Skulle väl hamna under 10F Övrig syrlig Öl...
  • Grande Rock
    PumpkinQueen skrev 2012-07-19 11:03:48 följande:
    Med tanke på att de flesta som brygger egen öl eller engagerar sig i småbrygerier bara lyckas åstadkomma något som i min mun smakar avföring, så är informationen om att du äger 50% av ett bryggeri inte helt relevant för mig.

    För mig är det enkelt: En pilsner är god. En lager är mindre god. En ale smakar öht inte öl och bör därför inte ens nämnas i samma mening. Bär och frukt är gott, men hör inte hemma i öl.

    Om man talat om kaffe, så hade ingen föreslagit att man kallar det för kaffe om det smakar jordgubb eller är gjort på majs.

    Varför kalla något för öl, om man smaksatt det med till exempel persika? Kan inte drycken få ett annat namn då, eftersom den skiljer sig från det som vi normalt sett menar med "öl"? Det tycker jag är en intressant språkfilosofisk fråga.

    mao du gillar pilsner, inte andra sorters öl, varför bekommer dig vilka andra typer av öl det finns. Jag gillar kavring men tycker det är helt ok att andra kalar formfranska för bröd trots att det inte alls smakar kavring.


     

  • Grande Rock

    För att besvara TS


     


    Jag gillar Barley Wine, t ex Old Ruffian från Great Divide Brewing Co


     


    Barley Wine snubblar inte så ofta över på krogen eller bolaget, iaf inte här i småstan, så det blir att aktivt söka up den själv i beställningssortimentet.


     


    Annars är det lite säsongsbetonat vad som faller mig på läppen. Så här på sommaren avnjuter jag gärna veteöl eller lite syrligare ales. På höst och vinter är det Porter och Stout som gäller fram till Julölen tar vid. På våren föredrar jag IPA, gärna med kraftig beska.


     


     

  • EmmPe

    Bra skit på Bolaget m.m.

    Brakspear på ICA!! Går som  folköl, men det är en bitter i den svagare änden av skalan.  
    Maredsous 6 . Belgisk ale
    Fuller's London Pride. Engelsk pale ale utan krusiduller
    Jämtlands Hell. Lager som smakar mycket!
    Karlovacko. Pilsner, riktigt bra, kroatisk. 
    Northcoast Brewing Red Seal, amerikansk humlig amber ale. Lysande.
    Sierra Nevada Torpedo. Tunga amerikanska artelleriet, american india pale ale. 
    Duvel, belgisk blond ale, len som innanlåret på en nunna, livsfarlig. Kluven till den, ibland god ibland för len.
    Dugges Kals stout, tja, en stout. Smakar mycket, är man sugen på stout är den bra.

    Joker: 
    Spendrups Premium Gold,
    en öl som Spendrups tog fram för att säljas exklusivt i Tyskland. Faktiskt en riktigt
    bra klon på nordtysk pilsner, ett tag fanns den på bolaget. Jag är inte 100% säker på att den hette "Premium Gold".. men den var betydligt snärtigare i smaken än Spendrups vanliga trötta alltför söta lager.   
     

  • PumpkinQueen
    Grande Rock skrev 2012-07-27 15:59:20 följande:

    mao du gillar pilsner, inte andra sorters öl, varför bekommer dig vilka andra typer av öl det finns. Jag gillar kavring men tycker det är helt ok att andra kalar formfranska för bröd trots att det inte alls smakar kavring.


     


    Fast om vi ska ta ditt exempel så tycker jag att det haltar lite. Om vi istället säger att en person gillar bröd, så kanske hon eller han blir irriterad om hon eller han beställer bröd och får en tallrik gröt istället, även om beståndsdelarna som de båda produkterna består av är de samma.

    Öl är öl, ale är ale.

    Men självklart får var och en tycka om precis vad de vill.
  • Grande Rock
    PumpkinQueen skrev 2012-07-30 11:04:05 följande:
    Fast om vi ska ta ditt exempel så tycker jag att det haltar lite. Om vi istället säger att en person gillar bröd, så kanske hon eller han blir irriterad om hon eller han beställer bröd och får en tallrik gröt istället, även om beståndsdelarna som de båda produkterna består av är de samma.

    Öl är öl, ale är ale.

    Men självklart får var och en tycka om precis vad de vill.

    Haltar nte ett ögonblick.


     


    en ale är en öl, det är inget tyckande i det

Svar på tråden ÖL-nörderier