• Anonym

    Hur mycket pengar har ni lagt undan?

    Hejsan!

    Läste en artikel i Aftonbladet härom dagen och blev mörkrädd. De skrev att de flesta i Sverige har sparat TRE löner på sitt sparkonto - inför svåra tider. Herre gud!! TRE löner! Är det ens möjligt? tänker jag som småbarnsmamma. Jag har EN lön sparad och tycker jag är myyycket duktig. Hur sparar ni? Vi bor ändå i hus och måååste ju spara ifall något händer. Intressant att se om den där artikeln verkligen stämmer, tänkte jag. Hoppas många vågar svara! Man kan vara anonym så jag hoppas fler väljer att svara då. ;)

  • Svar på tråden Hur mycket pengar har ni lagt undan?
  • Argo
    Kjell2 skrev 2011-06-21 17:31:54 följande:

    Det är väldig stor skillnad på "de flesta" och de som skriver på FL. De som oftast har det lite snålt är unga familjer med småbarn, dvs de som skriver på FL. De som ofta har lite pengar undansparade är de som hunnit köpa hus, jobbat ett antal år och har utfugna barn samt pensionärer. 


    Jag har för mig att enligt SCB är den genomsnittlig nettoförmögenheten i Sverige cirka 500 000 kr. Alltså finns det en hel del kapital runt om i Sverige


    Förmögenheten är ju väldigt ojämt fördelad. 40-talisterna i egen villa är miljonärer nästan allihop. Samtidigt frågade Länsförsäkringar folk vilken storlek på extrautgifter som de skulle få problem att klara och hälften svarade "vid max 20.000 i oväntade extrakostnader får vi problem med ekonomin".
  • Anonym (oj)

    Jag har ca 20.000 sparat som buffert och det tycker jag är jättebra!

  • Argo
    Anonym skrev 2011-06-21 17:13:30 följande:
    Hejsan!

    Läste en artikel i Aftonbladet härom dagen och blev mörkrädd. De skrev att de flesta i Sverige har sparat TRE löner på sitt sparkonto - inför svåra tider. Herre gud!! TRE löner! Är det ens möjligt? tänker jag som småbarnsmamma. Jag har EN lön sparad och tycker jag är myyycket duktig. Hur sparar ni? Vi bor ändå i hus och måååste ju spara ifall något händer. Intressant att se om den där artikeln verkligen stämmer, tänkte jag. Hoppas många vågar svara! Man kan vara anonym så jag hoppas fler väljer att svara då. ;) A
    Att "de flesta" skulle ha tre månadslöner på banken rimmar illa med denna undersökning fån Nordea:
    http://www.e24.se/pengar/din-ekonomi/ekonomisk-buffert-i-nordeaundersokning_2638659.e24

    Bara var fjärde har tre månadslöner. Fyra av tio har max en månadslön och var åttonde har ingenting.
  • Anonym (w)

    Jag och min sambo har tillsammans ca 800 000 kr. Hälften kommer gå till insatsen nu när vi ska köpa hus. Ca hälften av våra "besparingar" är ett arv efter min sambos pappa. Resten (400 000) har vi sparat ihop under 1,5 år som vi arbetat efter avslutade studier. 
    Vi har gjort ett par dyra långresor samt köpt ny bil under denna tid så vi borde kunnat spara mer eftersom vi inte har barn än och bor ganska billigt, men ville ändå leva ok eftersom vi levt på existensminimum i princip under 6 års studier. 

  • Anonym (räknat rätt?)
    Anonym (w) skrev 2011-06-21 21:45:47 följande:
    Jag och min sambo har tillsammans ca 800 000 kr. Hälften kommer gå till insatsen nu när vi ska köpa hus. Ca hälften av våra "besparingar" är ett arv efter min sambos pappa. Resten (400 000) har vi sparat ihop under 1,5 år som vi arbetat efter avslutade studier. 
    Vi har gjort ett par dyra långresor samt köpt ny bil under denna tid så vi borde kunnat spara mer eftersom vi inte har barn än och bor ganska billigt, men ville ändå leva ok eftersom vi levt på existensminimum i princip under 6 års studier. 
    Har ni sparat 135000 per person och år trots resor?
  • Anonym (nästan kontant)
    frökenelisabeth skrev 2011-06-21 21:29:42 följande:
    Jag tänkte använda mina sparade pengar till att lägga in som insats i nytt boende den dagen det blir aktuellt. Numera kan man ju inte låna 95% av priset som man kunde under de glada dagarna....
    Vore kul att veta när de glada dagarna var?  

    På 70-talet fick jag ta föreningslån  när det fattades 30 000   till de 150  000 bostadsrätten kostade   (Eriksson- aktier hade plötsligt rasat så jag kunde inte betala allt kontant som jag tänkte när jag lade handpenningen).

    Villor kunde  man låna till via bank -  när det gällde bostadsrätter drev en ledarskribent i DN  en kampanj att det borde finnas något annat sätt att komma över bostadsrätter än att ha rika arvtanter omkring sig.
  • Argo
    Anonym skrev 2011-06-21 18:35:09 följande:
    Jag hade kanske 150000 en gång i tiden, men efter en skillsmässa för 6 år sen, 4 års studier som ensamtstående med två tonårsbarn, en mammaledighet, 3 månaders arbestlöshet, körkort, bal och student till dottern så har jag 5000 kvar :(
    Har ingen som helst aning om hur jag i nuläget ska kunna spara ihop ett enda smack till!! Jag behöver snarare låna
    Samtidigt: den där bufferten har ju gjort sitt jobb. Hållit dig flytande i sex år. Allt enligt plan alltså. 
  • Anonym (lite)

    Jag och min sambo har sparat ca 40 000 sen årsskiftet och då pluggar jag och min sambo jobbar bara 60 % Vi har även unnat oss saker under den här tiden. Vår ungefärliga inkomst är på 20 000 efter skatt. Nu ska vi både skaffa barn och gifta oss så vi ska försöka spara lite mer under hösten.

  • Duvethon

    Vi har ca 200 000 nu, men det kommer alltid stora utgifter som äter upp pengarna (bröllop, långa utlandsresor osv). Nu ska vi snart köpa hus, och snart kommer vårt första barn. Vi har kunnat spara 10 000/mån när vi har haft så lite utgifter och båda har jobbat heltid, men så kommer det inte vara längre. När vi har flyttat till huset och jag går på föräldrapenning är jag glad om vi kan spara 2000/mån.... :P

Svar på tråden Hur mycket pengar har ni lagt undan?