• Dohgon

    När skall man då få åka till akuten?!

    Har läst en del här på FL och återigen dyker jag på att många människor anser att man inte skall åka till akuten med spädbarn.

    För ett tag sen var det någon som tyckte att man inte skulle åka in vid en liten förkylning.
    Att man inte skall åka in för feber.
    och nu idag att man inte skall åka in för lite magsjuka.

    Men när ska man då åka in? När barnet blivit tyst och somnat och man inte klarar väcka det längre?

    Ett litet barn kan inte berätta var det har ont eller vad som är fel. Som nybliven förälder är man orolig och är det första barnet blir man rädd för minsta lilla, det är sant.
    Men hur vet man att den där förkylningen som inte vill släppa inte är RS virus.
    Att den där febern kanske är något allvarlig.
    Att barnet inte redan är uttorkat nog så det måste ha dropp?

    Och framför allt, hur kan alla präktiga mammor här sitta och säga sådana saker när de ser en mamma och spädbarn på akuten?! Ni har ingen som helst aning om varför spädbarnet är där! febern kanske suttit i en vecka och ingenting hjälper. spädbarnet kanske har ramlat från något och slagit i huvudet, ett spädbarn skall till läkare direkt om det fått slag i huvudet innan fontanellen växt samman enligt den information jag fått..

    Men kort och gott är min frågeställning snarare: Vet du när "sjukdommen" gått för långt eller är farlig för ditt spädbarn eller ringer du till sjukvårdsrådgivningen av oro och åker in på deras råd? eller stannar du hellre hemma ett tag til och hoppas att det inte behövs läkarvård?

  • Svar på tråden När skall man då få åka till akuten?!
  • little mommy

    jag har åkt in ofta då min minsta varit sjuk ofta och alltid haft svårt att andas.
    Har alltid blivit hemskickad... och dom sagt vi kan inte göra något...

    sist var dottern hes igen och hade konstigt hosta. jag prata med 1177 hon hörde dottern hosta och bad mig åka till akuten på en gång!

    Jag åkte in, dom på akuten skratta och skicka hem mig..
    Jag ringde vårdcentralen och fick en tid samma dag.
    barnläkaren var lungsspecialist och inom medicin. och riktigt duktig och trevlig.

    Då hade min lilla källande hosta, och hade luftrörsinflammation och han konstatera även barn astma. fick två olika kurer med medicin samt sånt som ska vidga luftrören varje gång hon blir sjuk. samt medicin som skulle ta bort inflammationen i luftrören.

    Så ja sur på sjukvården blir  man...  men tur jag lyssnade på 1177, och struntade i akuten och följde min instinkt och träffa en barnläkare ändå. 

  • sextiotalist
    Cocco skrev 2012-01-04 10:54:46 följande:
    För att på vårdcentralen så jobbar allmänläkare och har man redan från början ett barn med lite tuffare bakgrund så vill man till en BARNläkare.
    Det var min erfarenhet också, vi har varit tvungna att vid två tillfällen ha en barnläkare, för att distriktsläkaren var just distriktsläkare, en gång åkte vi in till akuten (höftledsinflammation, och då rådde de från sjukvårdsupplysningen åka in till just barnakuten, just för att det troligen var en barnrelaterad sjukdom). Den andra gången så var det inte akut, men BVC vägrade ta oss på allvar, och när vi fick tag i en barnläkare, så fick vi adekvat hjälp.
    En tredje gång blev vi hänvisade till vuxenakuten, för de på 1177 sa att kompetensen fanns där (misstänkt testikeltorrsion)
  • mamma till tre busungar

    Jag anser oss ha så pass mycket kunskaper att vi kan bedöma när det är läge att åka in akut. Vi är inom vården båda två. Jag dömer inte de som blir oroliga men en enklare magsjuka bör man ju klara upp hemma (vätska, vätska, vätska....) och ett barns allmäntillstånd tycker jag nog att man bör kunna bedöma hyfsat som förälder.

    Vi har varit in akut vid dessa tillfällen:

    Barn 1 med rejäl magsjuka, svårt att få i vätska, första barnet. Hade inte åkt in för det om jag satts i samma situation idag men vi var oroliga förstagångsföräldrar.

    Barn 1 fick i sig av ett läkemedel. Var ingen fara men Giftinformation tyckte vi skulle in.

    Barn 2. Rotavirusinfektion med väldigt kraftig diarré och allmänpåverkan.  Blev inlagd i två dygn.

    Barn 3 fick oklar hög feber vid endast två månaders ålder. Var harmlös virusinfektion men feber hos så små ska kollas.

    Barn 3 fick brännskada. 

    Barn 2 fick sitt epilepsiinsjuknande. Kramper, medvetandepåverkan, kräkningar. Ambulans med blåljus och sirener Inläggning 11 dygn.

    Barn 2 kunde inte gå på ena benet. trolig "höftsnuva" men nödvändigt att kolla upp då vi hade planerad MR-undersökning i narkos nästa morgon och då ville man veta vad det var.

    Barn 2 fick flera anfall tätt och var medvetandepåverkad. Åkte in akut. Inläggning för observation.

    Barn 2 fick täta anfall, var tvungen att få akutmedicin. In med ambulans. inläggning för observation.
     

  • mamma till tre busungar
    sextiotalist skrev 2012-01-04 14:13:04 följande:
    Det var min erfarenhet också, vi har varit tvungna att vid två tillfällen ha en barnläkare, för att distriktsläkaren var just distriktsläkare, en gång åkte vi in till akuten (höftledsinflammation, och då rådde de från sjukvårdsupplysningen åka in till just barnakuten, just för att det troligen var en barnrelaterad sjukdom). Den andra gången så var det inte akut, men BVC vägrade ta oss på allvar, och när vi fick tag i en barnläkare, så fick vi adekvat hjälp.
    En tredje gång blev vi hänvisade till vuxenakuten, för de på 1177 sa att kompetensen fanns där (misstänkt testikeltorrsion)
    Det är så också att har man ett barn med känd problematik och grundsjukdom som vi har så skyr vårdcentralen en som pesten.....de hänvisar rakt av till Astrid Lindgren....
  • liv10

    när det gäller sina små bebisar och barn så tror jag inte det är så konstigt att det blir en hel del falska alarm på akuten. som förälder är det lätt att nojja upp sig och bli väldigt orolig.
    i min värld är det inget konstigt att någon kanske kommer in med en liten bebis som "bara" har en förkylning om de upplevt att allmäntillståndet försämrats.

    däremot så kan man väl lägga krut på att klaga på de vuxna med ont i halsen eller annat strunt som upptar tid på natten. vuxna som borde kunna ta en värktablett och försöka sova tills VC öppnar om några timmar.

    bebisar och barn som inte kan prata och ibland kan bli jättedåliga av en magsjuka eller förkylning får gärna uppta lite tid för mig.

  • Amlin

    JAg är stammis på 1177. Är jag orolig för något av barnen så ringer jag oftast dit först om det inte är öppet på VC och då får man ju ringa deras rådgivning istället. Jag har aldrig varit in till akuten med nåt av våra 3 barn men jag har dock varit många gånger både till vårdcentralen och den jourvårdcentral som finns här.

    Jag vill gärna dra på att åka in så länge som möjligt. Jag tänker som så att är det något ställe där man vet att folk är sjuka så är det på akuten och andra vårdinrättningar. Alltså kan man komma för en sak och åka därifrån med ytterligare en. Att sitta i sådana lokaler och vänta är också mycket mycket slitigare på ett barn än att vara hemma. Däremot är det givetvis så att om något inträffar som får mig att tro att mig barn är eller är på väg att bli allvarligt sjukt, ja då åker vi ju givetvis in.    Skulle jag känna att det var så akut att jag inte kunde ringa 1177 så skulle jag naturligtvis åka direkt ändå.

    När jag själv varit på akuten så har jag dock inte haft några synpunkter på om de andra i väntsalen har mer eller mindre rätt än mig att vara där. Det är inte min sak att bedömma.   

  • MammaTillDomFinaste

    ursäkta, men om jag var du skulle jag sluta gapa i vad ALLA ANDRA TYCKER och gapa på sin sambo istället, för hur smart är han om ungen inte ätit, inte kissat och suttit HELA DAGEN å stirrat framför sig, och han ÄNDÅ inte gör nåt? sluta skrik över vad andra tycker du ska göra, och gör nåt åt problemet. en inkompetent föräldraledig förälder! eller ni kanske inte känner någon med bil, inte har nummer till taxi, eller ni kanske inte har någon telefon alls? eftersom han inte själv förstod att han skulle ringa och få hjälp.

    har bara behövt akuten en gång åt min 3åring, då blev de ambulans då hon fick alergisk reaktion å svällde i ena armen å ansiktet. kunde inte avgöra om tungan svällde ellerv ej. (de gjorde den inte som tur va)

    vi har 12 min till akuten men vårdcentralen stänger typ 16.30 eller nåt sånt. finns en jour, men den är också 12 mil.

    men jag tycker ändå vc gjorde rätt, de finns inte pengar för dom att köra varenda test på varje barn som kommer in med förkylnings symptom under förkylningstider. men man ska alltid lita på sej själv också, sin egen magkänsla. 

  • Dr Mupp
    Dohgon skrev 2012-01-04 13:20:14 följande:
    föräldern som är föräldraledig hade vid tillfället ingen bil att åka iväg med och trodde inte att det var så illa som det var med honom. och som sagt hade vi varit på vårdcentralen dagen innan då jag åkte hem tidigare för att hinna med allt.

    Det var först när jag kom hem som han berättade att M inte alls varit sig själv under dagen och verkat väldigt hängig. Man lägger inte tankarna på hur många blöjor man byter och sådant och han trodde att även små barn tappade aptiten vid sjukdom, vilket ju faktiskt stämmer. Men när jag då frågade om han fått i sig vätska så kom det fram att nja inte så mycket för han orkade inte svälja. och när jag frågade om blöjorna om han kissat bra under dagen så kom han på det att det faktiskt varit sämre än vanligt och att han inte hade behövt byta blöja på honom alls från lunch.

    Vi har tvillingar och att då reagera över vem som gör vad utan att tänka på det lite extra kan vara svårt och man hinner inte riktigt tänka över vad de gör, man sköter deras behov och får dagen att fungera.

    När jag då tog tempen på han när jag kom hem var den över 40 och han var verkligen inte sig själv och blev mer och mer hängig för varje minut som gick så jag gjorde valet att ringa in även fast vi fått besked dagen innan att det var en lätt förkylning. Väl på akuten så upptäcktes ju att det inte var en liten förkylning enbart en dag efter att vi fått höra att det inte var någon fara alls.
    Hade min man haft så dålig koll hade jag aldrig vågat låta honom vara föräldraledig. 
    Never Underestimate the Power of Stupid People in Large Groups
  • sextiotalist
    Dr Mupp skrev 2012-01-04 12:05:59 följande:
    Och det är just det tänket som gör att folk med benbrott och liknande får vänta 8-10 timmar innan de får vård.
    Att folk får vänta 8-10 timmar pga benbrott beror inte på att det är förkylda barn i väntrummet, de mer sjuka prioriteras alltid först. Dessutom är det olika avdelningar i de flesta fall (har kompisar som har arbetat som läkare på akuten, svårast fall går alltid först, mest akut går alltid först)
Svar på tråden När skall man då få åka till akuten?!