• k girl

    fortsättningstråd: vi som väntar marsbebis 2012 :-)

    Vi var på bvc idag för vägning... Selma växer som jag vet inte vad på längden, hon har ökat tre cm de senaste två veckorna och nästan ett kilo mer än när hon föddes.

  • k girl
    Carla82 skrev 2012-03-12 15:46:37 följande:
    Jaha...är det därför det blir grönt?? Dalia bajsar nästan bara grönt bajs. Bra att veta.  Jag tror också på samma teori iom att båda mina barn ätit fort och bara den första mjölken som rinner till snabbt och växt bra och sovit fint. Jag ammar förresten också fritt. 

    Marlin: Tack! Glömde förresten säga att oftast håller sig nivån ok även om det kan börja spänna innan hon vill äta. Men det går åt rätt mycket inlägg här hemma.

    Qatteriin: Tack fina du!

    Mary Jo: Så fin han är och jag är imponerad över alla formel 1 förlossningar härinne!! Underbart att du mår så bra! 

    Ja, alltså, grönt bajs beror på att de äter sig mätta på den tunnare mjölken och inte den feta. Jag har fått lära mig att överproduktion många gånger gör att barnet äter ofta (min son åt varannan timme eller oftare), de går antingen upp väldigt bra i vikt eller också kan de gå upp dåligt i vikt, de är missnöjda vid bröstet osv.

    Jag hade en otrevlig överproduktion de första månaderna med sonen. Det bara sprutade mjölk, han var missnöjd och skrek sig igenom nätterna av magont, storknade och satte i halsen så fort han kom vid bröstet, jag hade mjölkstockningar i ett och sprängfyllda bröst på nolltid. Och jag gick jämt och luktade surmjölk för att jag läckte överflöd i tid och otid. Jag har mycket mjölk nu också men det är inte ens i närheten av hur det var med Hugo... och det är jätteskönt. 
  • k girl
    Marlin16 skrev 2012-03-13 20:32:21 följande:
    Kgirl, om man har en sån kraftig överproduktion finns det inget sätt att förbättra situationen? Eller måste man vänta ut det för att inte upprätthålla kroppens tro om att den måste producera?

    Man kan blockamma, alltså amma från ena bröstet i flera timmar. Men jag har fått lära mig att man inte bör göra det så tidigt, utan när barnet är lite äldre.
  • k girl
    Elisabeth83 skrev 2012-03-14 05:14:14 följande:
    Mina har i princip slutat nu och jag är på dag 12 efter förlossning nu! Var riktigt otäckt att vakna helt genomblöt och iskall! 

    Är det någon mer här inne som öppnat sig fort? Jag åkte in kl 4 till sjukhuset eftersom vattnet börjat sippra. Fick lite småvärkar men inget som direkt kändes. Sedan kl: 10:00 så gick resten av vattnet och efter det började det på allvar. Vid 11:30 började det helt plötsligt bli olidligt och jag stod inte ut längre. Då var det första gången de kollade hur öppen jag var. 5 cm. Bad om epidural som skulle komma om 30 min.. började känna att det var dags att krysta men de trodde mig inte riktigt. Får någon medicin via dropp (finns inte lustgas i usa). Då först kan jag slappna av lite men känner att jag inte kan hålla emot längre och känner att hon är på väg ut. Läkarteamet rusar in och bebisen flyger ut på 2 krystningar. Isadora kom  ut 12:08. Alltså öppnade jag mig från 5cm tills hon kommer ut på ca 30 min... tycker det var sjukt jobbigt eftersom att jag inte hann med.. allt gick så fort och så plötsligt.. hur var det för er andra? Hur upplevde ni det? Första dottern kom också fort.. från vattenavgång tills hon var ute ca 4 tim. jättejobbig och intensiv förlossning..vet inte om jag skulle våga med en 3:e.. 
    Inte lika fort, men från det att de undersökte mig och jag var 4 cm öppen till att de undersökte mig och jag var 10 cm öppen tog det 45 minuter. Krystade i fjorton minuter. Från att värkarna var etablerade (och kännbara, mer än bara "småvärkar")  tog det två timmar och en kvart innan hon var ute.

    Jag blev lite överrumplad över att det gick så fort, i synnerhet som jag hade en mer utdragen förlossning med sonen. Men jag visste att jag hade öppnat mig snabbt upp till 8 cm med honom och kände var jag befann mig ungefär. Jag upplevde min förlossning som toppenbra. Anledningen tror jag är att jag så aktivt jobbade med avslappning och jag kände att jag hade kontroll. Plus att barnmorskan faktiskt undersökte mig när jag sade att det var dags att krysta, om än det var lite "ska bara" först. De blev stressade men det blev inte kaos.
  • k girl
    Wielkip skrev 2012-03-14 08:27:28 följande:
    Handwritten; personligen tror jag det är bättre att låta barnet sova om det sover.

    När Charlie var inne på andra dygnet åt hon 3 h i streck 2 gånger, sen sov hon i princip i ett streck i 7h. Surfade runt här inne och snappade upp 'tips' i diverse forum men det ledde bara till att hon var vaken HELA natten när jag väckte henne för mat på regelbundna tider. Sov på riktigt 15 min för hon vägrade somna om och var så ledsen.

    Igår fick hon äta som hon ville hela dagen, vilket blev oftare än var tredje timme, och det ledde till att vi bara ammade vid två inatt och sen sov hon till 7 imorse :)

    Det är ju inte direkt så att barnet ligger helt tyst och svälter ihjäl om det är hungrigt..
    Jo, så kan det visst bli, snälla Wielkip. En nyfödd bebis med lite höga bilirubinvärden eller som är trött efter förlossningen kan bli väldigt trött och slö. Det hände mig och det har hänt vänner till mig - en av dem fick åka akut till Umeå för sondmatning. Stinis William var också för trött för att äta ordentligt. En trött och slö bebis kan mycket väl misstas för en nöjd bebis och det är svårt att avgöra vad som är vad i text. "Hon sover bara och somnar vid bröstet" kan vara en något man bör vara vaksam på, men det behöver naturligtvis inte heller vara det.

    Jag personligen skulle inte låta det gå så långt mellan amningarna innan jag sett att ungen går upp bra i vikt, men det är jag.
  • k girl
    handwritten skrev 2012-03-14 02:48:22 följande:
    Har inte läst ikapp än, men har en fråga. Hemma från BB idag och Idag rann mjölken till o han har för första gången ätit mycket och flera gånger. men nu på natten vill han inte. Han sover i sover trots att jag tog upp honom o försökte väcka honom. "måste" dom ammas på natten? Han kommer säkert vilja det sen med tiden, men eftersom han ätit bra idag kanske han är mätt? Man kan ju inte tvinga honom att amma liksom. Som på bb sa att "det får inte gå mer än Max 4h mellan" men vill han inte så vill han inte, eller vad säger ni? Allt detta är så nytt för mig..
    Några saker som kan vara bra att känna till om amning, med tanke på vad som skrivits i tråden:

    - En bebis tömmer ett bröst på 5-10 minuter. Resten är att betrakta som "snuttning" vilket har sitt syfte också (att öka mjölkproduktionen och tillfredsställa sugbehov).

    - Generellt bör en bebis äta 6-8 gånger per dygn. Det innebär ungefär var fjärde timme om man slår ut det över dygnet, men bebisen kan ju givetvis äta oftare än så och glesa ut amningarna vid andra tillfällen. Att ligga och småsnutta vid ett bröst i flera timmar räknas som en amning och inte flera.

    - För att i övrigt bedöma om bebisen behöver äta eller inte bör man givetvis se på bebisens allmäntillstånd. Jag har tidigare skrivit att en bebis som somnar vid bröstet är ett observandum. Men om bebisen äter effektivt under dagen och inte bara somnar efter några sugtag och bara ligger och småsnuttar i sömnen, samt är piggt och vaket emellanåt så behöver man ju inte vara lika vaksam, givetvis. Man kan också se hur barnet kissar och bajsar. En bebis som får i sig tillräckligt producerar minst fem kisstunga blöjor per dygn.

    - Har barnet gått upp i vikt? Hur ser viktnedgången ut? Ett barn vars vikt inte vänt uppåt skulle jag definitivt väcka för mat för att blodsockret inte ska bli för lågt.
  • k girl
    Wielkip skrev 2012-03-14 09:32:02 följande:
    Och föresten, vi fick lära oss på mvc o föräldragruppräen att amningen är slut när barnet börjar slumra till alt. Somna. Tycker det känns logiskt...varför är det en varningssignal?

    Fortfarande förutsatt att bebin är pigg och glad i övrigt :)
    Jag har redan skrivit det till Strontza, men jag kan ta det igen. Det är skillnad på ett barn som tar några sugtag och sedan somnar och ett barn som suger aktivt i fem, tio, femton minuter och sedan eftersuger och somnar. Det är därför det kan vara svårt att se skillnad på en mätt och nöjd bebis och en trött och slö bebis om man inte har någon amningsvana. Amningen är slut när barnet har sugit snabbt för att få igång utdrivningen, sugit och sväljt aktivt och somnar under eftersugningen.
  • k girl

    Stinis: Det visar ju hur svårt det kan vara att skilja på en bebis som är nöjd och en bebis som är trött. Våta blöjor och viktuppgång är ju det bästa sättet att se om barnet får i sig vad det behöver och jag skulle som sagt absolut väcka en bebis som inte har vänt i vikten och åtminstone börjar närma sig sin födelsevikt.

  • k girl
    camamill skrev 2012-03-14 11:18:45 följande:
    Hur är det med amning hos er andra, Maya äter ofta bara 5-10 min, ute ofta hon äter längre och mest nästan 5 min sen slumrar hon eller så ligger hon o snuttar bara..

    Har gått upp till 4 kg från 3,9 på 2 veckor.. 100g på 8 dagar.. Hur har era gått upp?
    När Selma blev av med sonden och började amma fritt, elva dagar gammal, gick hon upp 140 gram från fredag till måndag. Veckorna därefter har hon gått upp 200 gram, 300 gram respektive 230 gram varje vecka. Hon var tre veckor gammal när hon nådde födelsevikten, men hon hamnar ju också på prematurkurvan.

    Det är ju jättebra att hon ligger över födelsevikten, camamill. Nu kan du nog vänta dig att vikten och längden börjar spruta iväg.
  • k girl
    camamill skrev 2012-03-14 12:31:09 följande:
    Ok det va mycket hon gick upp :), hur länge ammar hon per gång ungefär?

    Maya vägde 3900 vid födseln och sen vid återbesöket 5 dagar senare vägde hon 3904 så födelsevikten va uppnådd men nu "bara" 100 g på en vecka.. Aja BVC sa att inget om det så antar att det räcker ..
    Hon ammar 10-15 minuter per gång ungefär. Men min son ammade bara i fem minuter innan han var nöjd.
Svar på tråden fortsättningstråd: vi som väntar marsbebis 2012 :-)