Inlägg från: Tillsammans4 |Visa alla inlägg
  • Tillsammans4

    Sjuksköterskestudenter!

    Min basgrupp frågade vår handledare för någon dag sedan eller två om råd då vi alla är sjukt osäkra på vilka sjukdomar vi ska ta lägga extra mycket energi på inför tentan i november. Handledaren svarar i liknande stil "Ni får överplugga och med tur så kommer det ni pluggat på tentan". Say whaaaat? xD Jaha, skit i om det finns övningstentor, om det finns någon form av riktlinjer så att vi inte behöver ta med ALLA magtarmsjukdomar, ALLA former av cancer etc etc.. Vi ska förlita oss på tur. :P Kändes lite som ett skämt för att vara ärligt men hen var stenallvarlig.  Får fortsätta plugga det som lagts mest tid på under föreläsningarna och "med tur så kommer det på tentan." :P

  • Tillsammans4

    NKSE skriver man väl i termin 6? Vi går bara i termin 3. Övningstentan har inte kommit ännu, så kort tid kvar till provet synd nog. :(

  • Tillsammans4

    Går på Ersta och blev idag klar med första praktikdagen på sjukhus (termin 3). Så sjukt mycket att göra men så himla roligt! Fick öva CVK, ta sutration, glukosvärden, hb, puls & blodtryck, ta blodprover etc. Låter inte som mycket men att få göra det på en "riktig" människa istället för en kurskamrat eller en av dockorna är så annorlunda. Stämningen på sjukhuset, eller iallafall avdelningen jag är på, är så himla positivt. Alla är så glada, hjälper gärna till, folk vill sitta med varandra på lunchen etc. På äldreboendet där jag gjorde praktiken under T2 så var all personal så "bittra" eller hur man nu kan säga det, ingen ville vara social och ingen verkade sätta patienten i fokus. Alla ville bara hem så fort som möjligt verkade det som. Men här på avdelningen är det helt annorlunda! Även fast jag var på ett skift på 9 timmar idag så är jag så sjukt glad och pepp! Längtar redan till att skiftet imorgon!!
    Känns verkligen som om man har hittat rätt för en gångs skull, efter äldreboendet blev jag lite avskräckt från detta yrke då jag trodde alla blev bittra efter X-antal år men icke! :)

  • Tillsammans4
    Chetti skrev 2013-11-14 12:54:24 följande:
    Jag går ju också på Ersta T1. Känner du inte att du vill ha mer prakiska kurser?! Visst det är bra med teorier men i verkligheten är det inte viktigare att vara mer praktiskt förberedd!?
    Nu i T3 har vi haft så mycket praktiska kurser och lärande! Det var väldigt skönt att faktiskt ha teori från T2 och T1 i grunden innan vi fick testa så mycket i praktiken och kunna återkoppla teori med praktik antingen med en annan kurskamrat eller med ens handledare. Kände lite som du när jag började också men det löste sig ändå måste jag säga. :) Redan under T2, på praktiken där, kommer du att få testa på med både sprutor och katetrar! Säg bara till på praktikplatsen att du gärna vill göra sånt så kommer du få göra så mycket att du tröttnar! :P

    ---

    Redan nu på måndag (andra veckan av praktiken) så ska jag få gå på operation alltså vara med från att man tar ner patienten till operation, vara med under operationen, vara med på uppvaket för att sedan ta med patienten tillbaka till sin avdelning. Nervös men glad! :D 
  • Tillsammans4

    På Ersta TROR jag att det ser ut såhär gällande praktiken:

    T2 - 6 veckors äldreomsorg (äldreboende, demensboende, långtid/korttid)
    T3 - 5 veckor somatisk vård (kirurgi eller medicin) 
    T4 - 5 veckor somatisk vård (kirurgi eller medicin) 
    T5 - 5 veckor palliativ vård (vård i livets slutskede)
    T6 - 5 veckor primär vård (MVC, BCV) + 5 veckor psykiatri

    Gott och väl tycker jag, det är skönt med både VFU och att få vara i skolan med föreläsningar. :)

     

  • Tillsammans4

    Chetti
    Du kommer i termin 2 att få börja med att få gå på KTC, kliniskt tränings centrum, där du först får handledning och undervisning i olika moment (exempelvis kateter, CVK, PVK etc) för att sedan få kunna öva och leka med det varje dag om du än så önskar vilket är väldigt skönt. Teorin måste man plöja sig igenom och på T2 kommer praktiken komma fram. På praktiken kan du få öva på "riktiga" människor vilket är lite annorlunda, dom är inte alla så tålmodiga som en kurskamrat eller en provdocka kan vara. ;)

  • Tillsammans4

    Är lite glad att Ersta inte har NKSE.^^ Speciellt efter att ha läst det som folk skriver om den i tråden.

  • Tillsammans4
    Tresko skrev 2013-12-15 02:50:26 följande:
    Kan ju hända att de får den..  Nationell klinisk slutexamination för sjuksköterskeexamen har planer på att alla skolorna ska ansluta sig till den pga att det då blir att man ligger på samma nivå kunskapsmässigt oavsett vilket skola man går på. 

    Ja, men tror inte det kommer att hända inom ett år, det är många saker som flera skolor är osäkra på gällande NKSE eller så har de en egen version av den. Tre timmar är inte mycket för att bli bedömd på och patientfall till patientfall skiljee sig så mycket. Vi kommer examineras med en simulationsdocka, men inte med ett stoet skriftligt prov. www.dagensmedicin.se/Global/Dagens_medicin/Bilder/2013/Januari/nationellslutexamination.pdf
  • Tillsammans4
    minoela skrev 2014-01-09 22:50:02 följande:

    Hur vet man vilka man ska köpa/låna om man inte behöver alla?
    Dom brukar säga till vilka böcker som kursen kommer lägga stort fokus på vid introduktionen oftast och dom böckerna kan vara bra att skaffa, resten kan du låna så länge.
  • Tillsammans4
    Mosaik skrev 2014-01-13 10:41:48 följande:
    Vad handlar den om?

    "A Beautiful Mind är den sanna och gripande historien om matematikgeniet, John Forbes Nash Jr. Filmen utspelar sig mestadels under 50-talet där Forbes Nash Jr. formulerade sin matematiska teori den så kallade Game theory, som han tilldelades Nobelpriset i ekonomi för. Trots att vi i dag ser honom som ett av de största matematiska genierna under vår tid, klassades han som schizofren av sin samtid. Filmen har fått 8 oscarnomineringar och vann fyra Golden Globe." Kopierat från bio.nu. Älskar den filmen! Även om du inte väljer den för skolarbetet, se den! Den skildrar hans livsberättelse med sin sjukdom på ett mycket bra och fängslande sätt.
  • Tillsammans4

    Lämnade in C-uppsatsen idag, det blir att opponera i början av januari och sedan är en ny termin igång. Den sista terminen (VA?!). Idag fick vi de preliminära VFU-platserna för våren, är så nervös! 3 veckor VC, 2 veckor KUA, 5 veckor psykiatri, 1 vecka BMM samt 1 vecka BVC. 12 veckors praktik i rad! Vi har haft praktik sedan termin 2 (började då med 6 veckor äldrevård) och har sedan har 5 veckor på medicin i termin 3, 5 veckor kirurgi i termin 4 och denna termin var det 5 veckor palliativ. Men hur i världen ska det gå med 12 veckor utan paus? VFU är så mycket jobbigare än att "bara" arbeta eller "bara" gå i skolan, man ska göra båda samtidigt samt skriva en massa inlämningsuppgifter. Kommer vara helt slut efter det, tur att man får sätta sig på skolbänken igen en månad eller så innan sommaren börjar.

    Hur går det för ni andra? Slutspurt inför julen? :D

  • Tillsammans4
    Momalicious skrev 2014-12-10 17:11:09 följande:
    Vi har 13 veckor den här terminen utan paus. Är jobbigt. Jobbigast är nu på slutet tycker jag när det bara är några veckor kvar och julen närmar sig, vill bara plugga så jag får vara ledig över jul typ. Blä.
    Oj, 13 veckor?! Skönt att du snart är klar då och får vila upp dig under julen. :) Har du något tips för att man ska klara sig igenom alla veckorna?
  • Tillsammans4

    sskstudent skrev 2015-01-12 21:20:54 följande:

    Tack så mycket för länken! 


    Hej kära student på ersta. Går själv där och börjar termin 6 på onsdag. Kollade igenom gamla dokument och hittade exempelfrågor till examinationen. Kan du skicka din mail till mig så kan jag bifoga exempelfrågor (står även lite av mina svar, lite kladd) om du vill ha. :) Det är en tuff tenta och det är få som klarar den på första försöket så det är bra att du är ute i god tid.
  • Tillsammans4
    Emmeliina skrev 2015-01-11 16:25:32 följande:

    Vi ska ha ha opponering/respondering på tisdag och onsdag av vår kandidatuppsats, så sjukt nervös! Det är nästan värre än hela uppsatsskrivandet.

    Och om en vecka börjar T6, sista terminen. Heeeelt galet!


    Hade opponering förra veckan och idag ska jag ut i "vårdverksamheten" och presentera min uppsats för en avdelning. Suck, vill bara bli klar. Har inte fått tillbaka uppsatsen ännu heller, vill få ett G och kunna gå vidare. :)

    Nästa vecka, termin 6! Herre gud, vi börjar med praktik direkt. Vad har ni under den sista terminen? :)
  • Tillsammans4

    Jag skrev min uppsats själv (bad om det), skrev om upplevelsen av långvarig smärta. Vad skrev ni om för ämne? Fick tillbaka och skrev om små saker på uppsatsen så som "vilket tempus ska detta ord vara i" mm. Skickade in det i måndags och väntar på svar. Var en mening hon skrev för hand som jag inte kunde tolka (massa kladd), skrev och berättade det för henne och sa att jag kan göra om den biten också bara jag får reda på vad hon ville. xD Tänkte att det var bättre att hon kollade igenom hela revideringen om hon ändå skulle gå igenom uppsatsen och se vad hon menade/ville.

    Samma här (skrev fel i tidigare inlägg) men introduktion 08:30-17:00 på måndag (föreläsning/färdighetsträning venös och arteriellt insufficiens och linda ben på eftermiddagen) och börjar praktiken på tisdagen. Har mailat praktikplatsen men inte fått något svar ännu om när/hur/var jag börjar. :/ Suck. Börjar med 3 v VC, 2 v KUA, 1 v BMM, 1 v BVC och 5 v psykiatri. Och som du skriver, tentor och uppgifter under den tiden också. Är klar med all praktik i andra veckan av april och sedan är det lite i folkhälsovetenskap samt någon etik/livsåskådningsvetenskaplig kurs. Sedan är terminen över. Låter inte så mycket när man skriver det såhär på någon mening men det kommer att bli en tuff men samtidigt rolig termin. :) KUA är jag nog mest nervös inför, man ska gå runt som en självständig sjuksköterska där och arbeta med andra studenter (sjukgymnast-, läkar- och sjuksköterskestudenter). Det innebär också praktik på helger under just den perioden, vilket vi i vanliga fall inte har.

  • Tillsammans4

    Vi har inte NKSE på vår skola men skolan har en egen mindre version av den där vi har 5 min på olika stationer där vi förklarar hur vi skulle göra i olika situationer. Exempelvis station 1 hygien, station 2 läkemedelshantering etc, Vet inte om jag ska vara glad över detta eller inte. :P

  • Tillsammans4

    Det är 5 stationer och därför går hela provet (?) ut på ca 25-30 min, glömde lägga skriva det.

  • Tillsammans4

    Examen på torsdag, kan inte förstå det! Allt är klart sedan förra veckan, 180 hp! Shit alltså, ska jag börja jobba som sjuksköterska? Kan jag något? Är så nervös men ändå så förväntansfull inför att börja jobba nästa vecka! :D

  • Tillsammans4
    Blivande syrra skrev 2016-03-09 02:37:56 följande:

    Går nu termin 3 och det är superkul då vi har tre VFU-placeringar denna termin. Vad har ni andra fått göra? Och hur har er sista termin, alltså T6 sett ut? Längtar så och med tanke på hur tiden bara rusar iväg så känns det inte som så långt kvar. 


    Beror nog på vilken skola du går på. På Ersta skrev vi C-uppsatsen i termin 5 (vet att det finns skolor som skriver den i termin 6 istället) då den sista terminen bestod mest av VFU så som KUA, BVC, MVC, Psyk etc. Sedan hade vi också en egen praktisk examination (inte NKSE) utan 5 olika stationer där man muntligt eller skriftligt besvarar på frågor under ca 5 minuter. Exempel station 1: Diabetes, station 2: Hygien, station 3: Läkemedelsberäkning etc. 
  • Tillsammans4
    Chetti skrev 2016-02-26 22:52:51 följande:

    Termin 6 - helt galet!

    Söker jobb och går på en massa intervjuer. Snart är det dags att jobba på riktigt =)


    Inom vilket område vill du börja arbeta inom när du är klar med examen? :)
Svar på tråden Sjuksköterskestudenter!