• Anonym (tuffa tider)

    fler medicinmissbrukare här? jag ska sluta. hjälp..

    Jag är tablettmissbrukare. - det var första gången jag sa det - !

    Är välutbildad mamma. med man och barn som jag älskar. Har av olika skäl fått olika tabletter utskrivna av läkare de senasre åren (shit - vad tiden går).

    Det började med Tramadol. Älskade jag! För mkt. Blev så pigg och glad och uppåt av den. Skit i värken, jag orkade ändå. Så jag knaparade i mig Tramadol som godis. Inga mängder men i ett kör tills det var slut.
    ABSTINENS!!! Den kom som ett brev på posten. Men jag trodde tabletterna var lösningen på mitt problem. Fick mer. Åt upp dom igen, men slutade. Abstinens.

    Jag visste redan då att jag fastnar för tabletter. Det kändes så rätt när jag tog dom och så fel och skamligt när jag hade perioderna utan.

    Ersatte med Citodon. Intalade mig själv att det var mindre farligt. Åt upp alla rör i ett kör. Sen: abstinens. Adrig över max-dosen men inte en dag kunde jag vara utan.

    Har jag det hemma så äter jag.

    Så fick jag sömnproblem. Senaste tiden har jag missbrukat sömntabletter i omgångar. Snabbt började jag ta tabletterna tidigare och tidigare på kvällen för att "lugna ner mig". Fick abstinens under dagarna.

    Nu har jag bestämt mig. Jag har spärrat ALLA recept på apoteket. På egen begäran. Och nu är allt slut hemma. Jag vill bli fri från detta missbruk! Jag vet att jag missbrukar tabletter eftersom jag tar dem av fel anledning och på fel sätt och får panik utan dom. Men jag vill sluta NU innan det går för långt! Killen på apoteket hade inte hört någon som spärrat alla sina recept tidigare. Han var så förvånad och sa att alla han träffar bara vill ha mer och mer. "Just det" sa jag. Man blir BEROENDE. Därför ska jag sluta.
    Nu kommer jag få jordens abstinens. 

    Finns det någon mer som fastnat i ett läkemedelsmissbruk/beroende? Som kan hjälpa och stötta?                 

  • Svar på tråden fler medicinmissbrukare här? jag ska sluta. hjälp..
  • Anonym (tuffa tider)
    metbäcksfru skrev 2012-06-27 07:38:38 följande:
    Bra gjort TS att sätta P för ditt läkemedelsberoende/missbruk! Glad

    Jag har själv ätit starkaste sorten Tradolan (tramadol) i 20 års tid på maxdos + lite andra beroendeframkallande mediciner såsom Lyrica och Saroten/Tryptizol p g a min kroniska värk och fibromyalgi - men har nu slutat med allt då vi nu genomgår IVF-behandling för att försöka få till en bebis. 
    Läkarna sa att jag skulle bli inlagd för avgiftning den dagen det var dags att sluta äta smärtstillande piller, men jag tog tag i saken på egen hand istället och gjorde ett eget nedtrappningsschema. Tufft var det, men nu är jag helt fri dessa starka piller!  Äter endast Panodil på maxdos, och det är okej enligt läkarna.

    Men så pyton som man mår vid en nedtrappning, det vill man knappt att ens värsta ovän ska vara med om... Huga vilka "roliga" veckor jag hade i våras med skakningar, myrkrypningar, svettningar osv + då att försöka uthärda den vanliga dagliga smärtan upp i allt också!

    Skönt att familjen stöttar dig i ditt beslut, men du kanske skulle lufta det hela med den där terapeuten också (om du känner att det behövs vill säga). Det är ju en väldig stress i sig att ha tagit ett sånt här stort beslut så ta all hjälp du kan få så att du inte trillar dit igen!

    Lycka te! Stor kram {#emotions_dlg.flower} 
    Tack! Jag är inte ensam då... det känns SÅ otroligt skamligt! Och förfärligt dumt! Och när ångesten ökar nu så blir självskammen såklart värre. Hur kan jag vara så dum? Osv osv. Jag önskar att jag kunde känna mig stolt och stark som vågar erkänna detta för mig själv + familj men istället straffar jag mig med skulden. Men jag vet att abstinens ger ökad ångest så jag ska försöka att särskilja ångesten från vanliga tankar.

    Egentligen är det ju ingen större idé att känna skuld. Jag har tagit bra OCH dåliga beslut i mitt liv. Det här är ett bra. Nu måste det bara hålla. Men jag har gjort något annat än jag gjort tidigare. Jag har nu erkänt för min man att det här ÄR ett beroende av läkemedel och att han MÅSTE tala mig till rätta om jag kommer på andra tankar. 

    Jag har läst massor om vård för läkemedelsberoende men där jag bor behövs remiss till vården OM man inte klarar det på egen hand. Det verkar som att de hjälper de som är mkt nere i sitt missbruk och inte alls kan bryta själva. Jag ska klara detta, men med hjälp av min familj. Jag tycker att det svåraste har varit familjen att förstå att JAG tycker att det är ett problem med att jag blivit läkemedelsberoende. Det kanske är svårt att förstå att man kan bli beroende av medicin? Och att man kan missbruka detta. Men nu vet dom. Och jag är beslutsam. Jag har egentligen tagit det här beslutet för länge sedan men nu är det dags på riktigt.

    Jag har läst massor om detta beroende och hur lurad man kan bli av ex: abstinens. Att det kan ge ångest som i sin tur gör att läkare skriver ut ångestdämpande osv. 

    Den värsta abstinensen jag någonsin varit med om var när jag slutade med Tramadol efter 2-3 månaders användning. Åt aldrig mer än högsta dagsdos men blev mkt sjuk. Som en knarkare tror jag.

    Kanske är den här abstinensen jag får nu av Imovane ganska enkel i jämförelse men jag vet att det är min missbrukspersonlighet jag måste jobba med. Med beroendet som fenomen. Och jobba med grundproblemet: stress, ångest osv. Min terapeut är på semester men när hon kommer tillbaka ska jag berätta att jag utvecklat ett beroende. 

    Det jobbiga nu är att vara så spänd och yr. Och ångesten. Jag ska försöka sysselsätta mig under dagen nu. Men jag vet att det förbättras dag för dag.   
  • Anonym (tuffa tider)
    Queenie70 skrev 2012-06-27 07:33:14 följande:
    Bra gjort att klara natten. Men varför envisas du med att genomföra detta på egen hand? Risken att du så småningom återfaller igen om ett tag är tyvärr överhängande. Alla kan bli drogfria under perioder, men oftast så krävs det nån slags stödkontakt för att klara av en varaktig drogfrihet. Återigen. Det är ingen SKAM att be om hjälp. Du är långt ifrån ensam om ditt problem. Lycka till framöver.

    Tack för att du skriver. Du har rätt i att det du säger. Det svåra är att det inte finns någonstans att vända sig utan remiss. Dessutom skäms jag för mkt. Men jag har varit mkt på Länkarna med min pappa när jag var liten. Kanske går jag dit senare någongång. Om jag vågar. De är ju medvetna om beroende som problem. Kanske vågar jag gå dit senare. Där tro jag att jag skulle känna mig lite mer lugn att gå. Jag funderar också på att be läkare skriva i min jourlan att jag är läkemedelsberoende så att jag inte kan få ut mer. Men det gör jag senare också, när jag vågaar och orkar och inte skämms som en hund.

    Hur ska man bäst ta sig igenom abstinensen?

    Hur länge tror ni att det värsta varar? Det jag avgiftar på är ca 2 st 7,5 mg Imovane/dag.  
  • Anonym (tuffa tider)
    gerd123 skrev 2012-06-27 07:20:51 följande:
    Är det inte svårt att få beroendeframkallande läkemedel utskrivna av läkare? Jag åt också Tramadol när jag brytit handleden och den är ju så underbar och man blir lugn som en filbunke och ingen värk. MEN jag kan inte tänka mig att jag skulle kunnat få fortsätta med dem när min arm blivit bra? 

    Ja, det ska inte vara så lätt att få ddetta utskrivet. För mig har det varit RIKTIGA anledningar, svår värk och sömnproblem. Dilemmat är när man medicinerar långvarit. Då riskerar man bli beroende. Och då har man plötsligt större problem än innan.
  • DreamBitch

    Utsättningssymtom på imovane och stilnoct brukar bara vara i några dagar. Självklart är det väldigt individuellt och jag kan ju såklart bara tala för mig själv men när jag var yngre tog jag upp till 80mg stilnoct per dag i ungefär ett halvår och det enda problem jag hade när jag slutade var att jag sov väldigt dåligt i 2-3 dagar.

    Lycka till!

  • Queenie70
    Anonym (tuffa tider) skrev 2012-06-27 08:52:12 följande:

    Tack för att du skriver. Du har rätt i att det du säger. Det svåra är att det inte finns någonstans att vända sig utan remiss. Dessutom skäms jag för mkt. Men jag har varit mkt på Länkarna med min pappa när jag var liten. Kanske går jag dit senare någongång. Om jag vågar. De är ju medvetna om beroende som problem. Kanske vågar jag gå dit senare. Där tro jag att jag skulle känna mig lite mer lugn att gå. Jag funderar också på att be läkare skriva i min jourlan att jag är läkemedelsberoende så att jag inte kan få ut mer. Men det gör jag senare också, när jag vågaar och orkar och inte skämms som en hund.

    Hur ska man bäst ta sig igenom abstinensen?

    Hur länge tror ni att det värsta varar? Det jag avgiftar på är ca 2 st 7,5 mg Imovane/dag.  

    Finns det ingen beroendemottagning på din ort? Dit behöver man ingen remiss. T kontakt med NA kanske?
  • Anonym (tuffa tider)
    Queenie70 skrev 2012-06-27 11:03:27 följande:

    Finns det ingen beroendemottagning på din ort? Dit behöver man ingen remiss. T kontakt med NA kanske?

    Det finns det men där behövs remiss. Verkar vara akuta fall av avgiftning mm. Däremot verkar det finnas massor för de som missbrukar alkohol! NA skulle inte kännas rätt alls eftersom jag inte någonsin missbrukat något olagligt.

    Har i varje fall tagit mig igenom dagen. Snart. Är supertrött, spänd och dimmig i ögonen och lite darrig

    Jag tror nog att jag har en slags beroendepersonlighet. Allt eller inget liksom. 

    Det är relativt länge sedan jag använde starkare mediciner än dessa sömntabletter, så jag hoppas att abstinensen går över ganska snabbt. Men sen kommer det svåra. Att hålla detta. Men min familj får vara mitt skyddsnät. Jag har aldrig dolt ngt för dom och NU skulle det såklart  vara dumt att börja med det.

    Dumma mediciner! Och dumma mig! Jag pratade länge med min mamma idag och hon verkar lättad att jag försöker ta rätt beslut.           
  • Anonym (tuffa tider)

    metbäcksfru - Hur länge hade du det tufft med din abstinens? Jag har ju också ätit Tramadol tidigare och det var det jävligaste att bli av med! Dessutom fick jag ökat tolerans mot det och behövde mer för samma effekt. Hur var det för dig när du åt det så länge? Jag kan tänka mig att de till slut knappt hjälpte. Kroppen blir ju van det.

    Jag har liknande smärtproblematik som fibro och har också ätit Lyrica. Men jag missbrukade aldrig Lyrica. Jag slutade med det för ngt år sedan och blev jättesjuk när jag slutade.   

  • Anonym (tuffa tider)

    Kan inte någon beskriva hur bra/viktigt/härligt det är att bli fri sina tabletter? Behöver pepp...

  • DreamBitch
    Anonym (tuffa tider) skrev 2012-06-27 18:39:55 följande:
    Kan inte någon beskriva hur bra/viktigt/härligt det är att bli fri sina tabletter? Behöver pepp...
    Hade du inte slutat med tramadol? Om du fixar det så är imovane inget problem för dig :)
  • Anonym (Jotack)

    Det är så grymt skönt att vara av med dem så det kan du inte ana! Kämpa på och lycka till.

Svar på tråden fler medicinmissbrukare här? jag ska sluta. hjälp..