• Anonym (*TS*)

    Bjudna på bröllop - smörgåstårta??

    Jag måste bara fråga... Min mans arbetskamrat gifter sig ca 40 mil från oss. Känner väl paret sådär, men vi tänkte gå då det ju alltid är kul med fest! Men. På deras bröllopshemsida står att det efter kyrkan serveras smörgåstårta och saft/läsk/kaffe, sedan dans till kl 01.

    Alltså, alla gör ju sin fest som de vill, men jag sa till min man att det är lite trist att åka 40 mil, käka en sunkig smörgåstårta, dricka läsk (dricker vuxna läsk??), sedan dans till sen kväll.  Hur kan man stå sig i flera timmar på enbart smörgåstårta? Vigseln börjar ju 14. Jag vet att det bara serveras smörgåstårta då jag ringde och anmälde våra barns allergier. Blivande frun sa att det som serverades var tårtan och den var "allergivänlig". Blivande frun sa också att det fanns mikro om vi ville ta med oss mat till barnen ändå.

    Och vad sjutton köper man för present till ett par som bara serverar smörgåstårta? Känns ju inte kul att lägga ut 500 kr på present då tycker jag. Undrar om vi själva ska ta med matlåda då man väl knappast kan stå sig utan riktig mat mellan 14-01? *ironi* I min bekantskapskrets är bröllop stora fester med god mat (detta bröllop känns mer som ett dop) och härligt sällskap. Har aldrig stött på sånt här upplägg förut, men det kanske är vanligt??

    Skulle ni åkt?     

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-07-15 12:27
    Jag har förstått att jag är helt fel ute. Att jag är dryg, snobbig etc, och inte ska bestämma över parets dag osv. Men vi har väl olika referenser, ser jag. I vår bekantskapskrets är bröllop stora fester, gärna barnfria så man kan ta sig ett par glas vin, dansa natten lång, utan att behöva tänka på att våra små (3 och 4) ska underhållas/vilja sova/äta. Då reser jag gärna 40 mil för det är en sådan typ av fest vi gillar att gå på. Barnen har det så bra hos mormor & morfar.

    Nu har paret valt att ha sin fest på en ort i ingenstans (vi bor i Sthlm), i en lokal i sitt radhusområde. Jag tror att festen kommer ebba ut framåt 19-snåret, och då tycker inte jag att det är värt att åka 40 mil hem. Det blir hotell = onödig utgift på nåt jag inte ens vill gå på. Det finns ingenting att göra på orten, så en helg där vore inte så kul. Maken åker gärna, men han vill helst att vi följer med då alla andra har sina familjer med sig. Vi har ju inget att skylla på, så en nödlögn om varför frugan/barnen stannar hemma håller inte. Ville mest med denna tråd kolla om det var så vanligt med sådana här upplägg som påminner om grannens barn som tog studenten. Man kom över, åt lite smörgåstårta, pratade, sedan gick hem framåt 22. Inte snack om att resa hem 40 mil eller bo på hotell! Men jag ser nu att det utei landet uppenbarligen finns människor som tycker att enklare bröllop är vanliga och roliga.

  • Svar på tråden Bjudna på bröllop - smörgåstårta??
  • Faber
    slemtorsk i din bralla skrev 2012-07-16 11:38:57 följande:
    jag är ett fetto... och står mig alldeles utmärkt på smörgåstårta som serveras vid 15-16 (vigseln är ju åtminstone en timma plus transfer till festlokal och lite mingel)

    Jag förstår verkligen inte tjafset om att man ska gå hungrig. OM man inte gillar smörgåstårta är ju en sak- har varit på bröllop där maten inte varit god och man blir lite småhungrig men att smörgåstårta inte skulle räcka utan det ska kompletteras med massa nattamat.. jag fattar inte hur mycket folk äter?!?!?!?!?!

    Dessutom så stod det ju att det serverades kaffe och då brukar det ju vara någon kaka eller kanske till och med (troligtvis) bröllopstårta...
    Det stämmer, själv kan jag gå utan mat i tolv timmar eller mer om det krävs men på OP låter det ju som om denne skulle falla ned avsvimmad av näringsbrist  vilket jag reagerade på.
    *Politiskt korrekt sidfot*
  • Delia

    TS skrev att smörgåstårtan skulle serveras klockan 17 så jag ser verkligen inte problemet. Hur många mellanmål behöver en vuxen människa egentligen?

  • Anonym

    jag hade aldrig gått på en fest med smörgåstårta ... speciellt inte om det är 40 mil
    Precis som du skriver så är bröllop en riktig fest med riktigt god mat och dryck.
    jag har varit på bröllop där paret snålade in på kvalité på maten och nästan inget vin serverades heller. kan ju ärligt säga att det va det stelaste bröllop jag varit på.. tror inte paret va direkt nöjda efteråt!
    de roliga var också att dom önskade sig pengar i bröllopspresent .. men tjena!

    Hade jag inte haft ekonomin att bjuda på begränslöst med alkohol eller en bra trerätters hade jag väntat och sparat ett par månader till!

  • Tom Araya
    Delia skrev 2012-07-16 11:45:49 följande:
    TS skrev att smörgåstårtan skulle serveras klockan 17 så jag ser verkligen inte problemet. Hur många mellanmål behöver en vuxen människa egentligen?
    2 eller fler om vi ska vara petiga.
  • Faber
    Tom Araya skrev 2012-07-16 11:51:33 följande:
    2 eller fler om vi ska vara petiga.
    Eller inga, äter aldrig mellanmål.
    *Politiskt korrekt sidfot*
  • Anonym

    Vi hade en liten budget på 20000 när vi gifte oss så vi bjöd bara tio personer, de allra närmaste. Det blev litet, intimt och kändes ändå påkostat.

    En kompis gifte sig på Fårö, det är ganska långt att åka när man bor i Stockholm. Resan och boende i tre dagar kostade en hel del. Men då sa de också att de inte ville ha presenter, de var glada om folk kom. Nu gav visserligen folk presenter ändå, men kanske en aning billigare.  

  • MrsMcC

    Smörgåstårta är gott, väldigt mättande och faktiskt inte alls billig mat. Faktum är att jag klurar på om det inte kostar lika mycket per kuvert som Nobellaxen som serverades på vårt bröllop...
    Paret har kanske valt just smörgåstårta för att det är det godaste de vet, eller för att det betyder något speciellt för dem.

    Jag begriper inte inställningen att allt skall vara så überflott, att det skall kosta och glänsa som kattguld...
    Bröllop handlar om att fira två personers kärlek till varandra och att få äran att bevittna deras löften inför människorna (och gud om de så vill).

    Det är en ära att bli inbjuden och chockerande ofint att gnälla om den förtärning som bjuds. Take it or leave it!  

    Vad gäller att ni inte brukar ta med barnen, det är väl ingen som tvingar er att göra det nu heller? Packa maken i bilen dagen innan, ta in på hotell i närheten och gör en romantisk helg av det hela! 

  • KimPossible

    Spelar väl ingen roll hur länge man själv kan gå utan mat, jag hade tyckt det var en skam om det inte fanns ordentligt med mat och dryck till mina gäster. 

    Så är jag uppfostrad, ingen ska behöva gå hungrig.

    Jag har varit på bröllop där maten varit så snålt tilltagen att man inte ens var mätt efter en trerättersmiddag. Inga alternativ till att köpa något själv fanns. Inte heller fanns några snacks eller vickning, men man ombads ändå stanna till klockan 02 minst, trots att "middagen" slutade 18. Dessutom tog nästan all dryck slut (som man betalade själv). Pinsamt. 

    Då är det väl bättre att säga redan från början att "nu kör vi knytis", eller talar om att man själv får stå för maten och då ser till att det finns någonstans att köpa eller förvara medhavd mat.

    Och nej, varken jag eller våra vänner är några fetton, vi ogillar bara att gå hungriga. 

  • Cloudyberry

    Bra att du redan förstått  att du är dryg, snobbig etc. Då slipper jag skriva det.

    I mina ögon så förtjänar du inte ens att bli bjuden dit. 

  • Delia
    Tom Araya skrev 2012-07-16 11:51:33 följande:
    2 eller fler om vi ska vara petiga.
    Jag känner ingen vuxen människa som behöver äta mellanmål.
Svar på tråden Bjudna på bröllop - smörgåstårta??