• Anonym (Tomten)

    Blir du glad om du får en julklapp á la jag köpte en get, vaccin, yllefiltar osv i ditt namn?

    Hör mycket reklam angående julklappar som alltid gör folk glada, antar att det är en dubbelbottnad innebörd, i form av välgörenhet. Man ska alltså köpa en get, yllefiltar, vaccin mm mm i någon annans namn och ge denne ett kort som visar på vad som är skänkt i dennes namn.
    Handen på hjärtat. du kan vara anonym, skulle du bli glad över en sådan julklapp?

    Det skulle inte jag. Jag vill själv välja vart och vad jag skänker, det är enligt mig någonting personligt och ingenting jag vill få gjort i mitt namn. 
    Ge mig hellre ingenting alls än någonting sådant.  

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Blir du glad om du får en julklapp á la jag köpte en get, vaccin, yllefiltar osv i ditt namn?
  • chrissepisse
    Anonym (Bästa klappen) skrev 2012-12-18 22:56:19 följande:

    Du har väldigt fel i dina antaganden om min person, men då det inte är det tråden gäller så låter och då jag inte tar åt mig låter jag det passera ;) Tanken med gåvan är att någon annan som behövde klappen bättre fick den. Blir du inte glad av vetskapen att ett helt gäng barn fick leva istället för att du fick en matberedare? Är inte det en fantastisk present? Är det verkligen att visa sig fiiin? Jag tycker det visar att man har något hum om hur resten av världen ser ut. Men visst - mottagaren av gåvobrevet kanske också måste ha någon form av kunskap för att kunna uppskatta gesten.

    Men det blir ju i många fall enisidigt eftersom den som ger bort pengar till välgörenhet själv får julklappar. Det är väl också just det som majoriteten av "nej-röstarna" i tråden, inklusive mig själv, har gett uttryck för. Vi är många som har poängterat att vi gärna avstår julklappar till förmån för välgörenhet, men i konsekvensens namn så borde väl den som själv ger pengar till välgörenhet samtidigt aktivt avsäga sig materiella gåvor på julafton. Det jag reagerar på är att man själv glatt tar emot den där matberedaren samtidigt som man tycker att andra människor ska avstå till förmån för välgörenhet.
  • Girlfriend
    Anonym (gärna) skrev 2012-12-19 05:50:13 följande:
    ...eller så mjölkar de geten och barnen får dricka den näringsrika mjölken.

    Jag har fått vaccinationer i julklapp av min syster och jag blev väldigt glad.
    Vad ska de mata geten med då om inget växer där? Klart att lilla geten Berit kommer hamna i grytan förr eller senare!
  • Butterscotch
    Dragonball skrev 2012-12-19 04:42:10 följande:
    Nej. Visst, jag ger gärna bort något onödigt för att ett barn ska få något viktigt, men vill inte ha gåvokort av andra människor för att de ska visa att de är fina människor som ger bort mina julklappar till andra. Bättre att då inte få något alls. De kan ju ge bort sina egna prylar istället för att välja att just MIN julklapp är den som är en klapp som ska bortskänkas. Känns som att de är snåljävlar som inte ger sina egna gåvor till välgörenhet, utan istället andras. Välgörenhet i all ära, men inte ger man väl bort andras prylar till välgörenhet i första hand. Man ger väl bort sina egna.

    + 1
  • Wimsey

    Jag har omvärderat det där och kommit fram till att jag faktiskt skulle glad oavsett vem jag fick den av (innan gjorde jag skillnad på vem som var givaren). Jag skulle också bli lite smickrad eftersom givaren faktiskt verkar tro att jag hellre skänker vaccin till barn än tar emot en present själv


    gammal detektiv i ny förpackning
  • Emmis

    Nja. Jag skulle uppskatta tanken och tycka att det var en bra sak de lagt pengarna på. Men om något ska skänkas i mitt namn så vill jag att jag bestämma till vilken organisation och vilket ändamål osv. Då ser jag hellre att man inom familjen bestämmer att i år köper vi inget till varandra utan skänker pengarna istället.

  • Anonym (Anna)

    Jag hoppas och tror att de allra flesta som köper presenter/julklappar vet hur mottagaren är som person; om hen helst vill ha prylar eller helst vill slippa det.

    Jag köper gärna saker som jag vet att andra vill ha men skulle själv bli gladare för ett vaccinpaket till behövande barn eftersom jag har det jag behöver.

    Ett par av mina släktingar skulle jag aldrig ge en välgörenhetsgåva, eftersom jag vet att de likt många här i tråden inte skulle uppskatta det, men tyvärr kan jag inte få dem att förstå att de gärna (om de vill ge mig något) kan ge mig "en get" utan de envisas med att komma med prylar från nån "fyndbutik". Visst, man får le och säga tack, men jag skulle hellre se att en behövande familj fick hjälp till sitt uppehälle än att jag fick en vas som jag inte behöver/vill ha.

    Så argumentet "sak mot sak i paketen" stämmer inte om man ger något mottagaren skulle uppskatta. Och oavsett vilket -att jag har människor omkring mig som gillar mig tillräckligt mycket för att vilja ge mig något är något jag är oändligt tacksam över!

  • Simon 681
    Girlfriend skrev 2012-12-19 06:01:39 följande:
    Vad ska de mata geten med då om inget växer där? Klart att lilla geten Berit kommer hamna i grytan förr eller senare!



    Getter kan äta saker som inte människor kan äta och det växer visst saker i U-länder, bara inte tillräckligt för att föda befolkningen. Sedan när geten dör blir den uppäten så är det istället för att människor svälter. Sällsynt obegåvat inlägg.
  • Waldo

    Jag skulle bli oändligt mycket gladare och tacksammare för det, än den sorgliga julklapp vi fick från vår arbetsgivare

    Det finns inget som retar mig så mycket som när man slänger ut pengar på reklamprylar
    Fan lägg pengarna på något vettigt

Svar på tråden Blir du glad om du får en julklapp á la jag köpte en get, vaccin, yllefiltar osv i ditt namn?