Inlägg från: jemo2014 |Visa alla inlägg
  • jemo2014

    Andra med PCOS, stötta varandra och dela erfarenheter!?

    Hejsan!
    Vill gärna vara med i denna tråd även om jag kanske inte har sådär jättemycket att bidra med... än.
    Jag fick min PCOS diagnos i december så det är ganska färskt även om jag misstänkt sjukdomen i många, många år. Jag har ätit p-piller och haft p-ring sedan jag var 15 år och har därför inte haft så mycket besvär och inte vetat om mina svårigheter att bli gravid. 
    Men jag har haft ALLA symtom, tex mycket finnar, svår övervikt, ökad behåring av manlig typ osv. Och det har blivit mycket värre sedan jag slutade med preventivmedel förra våren. Nu har jag finnar långt ner på halsen och fått en massa mörka strån på hakan (heltidsjobb att få bort). Och dessutom försöker vi ju bli gravida vilket vrkar lättare sagt än gjort. Vi kommer ett påbörja behandling med Pergotime för att få igång ägglossningen nu i januari. Förhoppningsvis blir det ett barn till slut...

    Men jag funderar mycket på hur jag ska "lösa" min pcos-problematik när jag inte försöker bli gravid. Jag vill ju inte vara fet, ha finnar och en massa hår. Jag vet att kosten kan vara en nyckel, men då jag gått ner 45 kilo i vikt och håller vikten, och min pcos inte har förbättrats så ställer jag mig tveksam till att LCHF kan hjälpa mig.
    Vad finns det för mediciner som minskar symtomen?
    Kan man få hjälp med att ta bort oönskad behåring? Det är jättedyrt att göra privat!

  • jemo2014
    längtans skrev 2014-01-09 13:19:00 följande:
    PCO är ju insulinkänsligt (hormoner you know...) så tips är att sluta med socker i alla former, be läkaren att skriva ut metformin tabletter. 

    Lycka till :D:D
    Tror du att en LCHF kost kan hjälpa mig som inte är överviktig längre? Som jag skrev ovan har jag  lyckats gå ner 45 kilo, dock ej med LCHF, och trodde att det skulle hjälpa. Jag har tyvärr fortfarande svår pcos så viktnedgången verkade inte påverka detta. 

    Jag skulle kunna tänka mig att börja med LCHF under en period, men har testat det förut och tyckte att det var väldigt meckigt att hålla koll på kolhydratsinnehåll i all mat. Har du någon bra sida kanske för inspiration?
    Jag gör såklart vad som helst för att öka chanserna!
  • jemo2014
    längtans skrev 2014-01-09 15:40:50 följande:
    Jag kommer operera bort mina äggstockar om några år, vilken är den säkraste metoden att få bort PCO:n, men nu kommer jag göra det av andra skäl, men ser det bara som positivt att få bort detta syndrom då det även medför större bekymmer i framtiden såsom hjärt och kärl sjukdomar till exempel. 

    Tänk på att äta tex Provera (alt P-piller) varje månad så du får en blödning, det är absolut inte bra att inte ha mens varje månad trots att det kan vara skönt. Men en till ökad risk i framtiden när man har PCO är livmodercancer, och det är på grund av att "vi" ofta går med en gammal slemhinna i livmodern som aldrig får blödas ut. En bra metod att hålla PCOn i ordning är p-piller, då "vilar" din PCO :D 
    Riktigt spännande! Känner mig sugen på att testa... Måste bara hitta en bra strategi och planera lite inköp. Det gäller ju att inte göra det för krångligt... Man kan ju fortfarande göra en vanlig köttfärssås tex men utesluta pasta, kanske ha en grönsallad till istället och unna sig en stor klick fullfet creme fraiche. Det jag skulle sakna är mina knäckebröd, men nu hittade jag ett enkelt recept på lchf-knäcke så det behöver jag ju inte heller var utan :)

    Är det vanligt att man opererar bort äggstockarna vid pco? Var det sjukvårdens förslag?

    Nu vill ju jag bli gravid så p-piller är inte aktuellt. Men när jag åt p-piller fick jag mens perfekt varje månad! Nu har jag en cykel på 30-60 dagar. När jag var på vul för att få min pcos diagnos sa hon att jag hade en tunn och fin slemhinna, kändes skönt.
  • jemo2014
    josephiine skrev 2014-01-22 22:00:10 följande:
    Hej alla! Hoppar in i detta forum jag med! Dock är jag inte på någon resa just nu till att bli gravid, men det är en stor önskan jag har i framtiden! Fick min pcos diagnos för 14 dagar sen och har nu gjort första perioden med provera. Har manlig behåring MEN får inte äta p-piller pga att jag är för överviktig och riskerar blodproppar! Nu har jag kört med LCHF i 1,5 och hoppas det kommer hjälpa mig. Har massor av kilon, och då menar jag MASSOR av kilon att gå ner och vågen har redan visat 3,7kg. Lång väg kvar men i rätt riktning! Just nu går jag och väntar på min konstgjorda mens som jag ska ha när som helst. Följ gärna bloggen där jag är väldigt personlig men dock anonym för tillfället. kampenmotfetma.blogg.se Styrkekram till er alla som kämpar och ni andra som också kan behöva en kram :)
    Hej och välkommen!
    Jag har också lidit av övervikt till och från hela mitt liv. Gått ner 10kg - upp 20kg - ner 30kg - upp 40kg osv osv. Till slut tröttnade jag och genomgick en överviktsoperation. Sedan dess har jag gått ner 45 kilo och mår toppen! Det passar såklart inte alla med operation, men det är definitivt något att tänka på. När jag fick min pcos diagnos föll alla bitar på plats, jag har ju sedan jag var liten varit så otroligt hungrig hela tiden och aldrig förstått varför. Alla som har pcos drabbas ju inte av övervikt, men det är väldigt vanligt.
    Sedan viktnedgången har jag oregelbunden mens, men fock mens i alla fall med en cykel på 30-50 dagar så det är helt ok. Jag kommer dock antagligen behöva äta Pergotime för att få till ägglossning i alla fall, men jag hade inte fått någon hjälp om jag haft ett bmi över 30 så det är ju en anledning till att gå ner i vikt :)

    Ska läsa din blogg! Kram
  • jemo2014
    josephiine skrev 2014-01-22 22:00:10 följande:
    Hej alla!
    Såg nu att du väntar på kallelse till gastric bypass :)
  • jemo2014
    josephiine skrev 2014-01-23 11:04:38 följande:
    Jajamen, förhoppningsvis får jag den i mars och hoppas på att få operation i sommar innan semestertiderna, men det är bara en önskan. Gör inte så mycket om det blir till hösten heller men ju tidigare desto bättre. Men jag läste någonstans att man kan få "påskyndning" om man har tex pco/pcos och är så pass överviktig som jag är. jag väger liksom som två personer, så det är mycket övervikt vi snackar om. Är det något någon känner igen, det här med "förtur"?

    Nej, det är ingenting jag hört något om och jag vet ganska mycket om just överviktsoperationer så jag tror tyvärr inte det funkar så. Jag hade tur och väntade endast tre månader från mitt besök hos VC för remiss och operationen. Det här var i Stockholm och jag sökte mig till Ersta sjukhus, där är det korta väntetider! 

    Mitt tips för att påskynda processen är följande:
    Hör av dig till opererande sjukhus NU och be dem att sätta dig på "återbudslistan". Säg att du är redo att opereras när som helst och att du gärna tar en återbudstid.
    Operationer blir avbokade hela tiden av olika anledningar och de vill gärna fylla platserna!
    Det var så jag gjorde och då fick jag min kallelse med operationstid om 14 dagar :)

  • jemo2014

    För någon timme sedan tog jag min första Pergotime tablett! Hoppas ägglossningen sätter igång och att jag får en eller två fina blåsor som släpper fint och blir befruktade. 

  • jemo2014
    LinnMMc skrev 2014-01-30 03:50:24 följande:
    Hej! Jag har haft pcos i många år, och fick min dotter i 2012 med hjälp från metformin, pergotime och lchf. Vi försöker nu på nummer två, men den här gongen tar jag också myo-inositol och folsyra. Det ska vara jättebra för kvinnor med pcos. Vet inte om det kommer att fungera för oss, men är värt ett försök. Myo-inositol och folsyra är innehållet i något som heter Pregnitude. Om ni googlar så är det mycket information. Från va jag har läst så hjälper det med viktnedgång, mannlig behåring, ägglösning, regelbunden mens och mycket mer. Jag fann tyvärr inte någon som skickar pregnitude hit så jag köpte myo-inositol från England och tar vanlig folsyra och jag har nu fått min första mens utan medicin på flera år. www.pregnitude.com/content/what-is-pregnitude
    Hej och välkommen!
    Vad är skillnaden mellan Myo-inositol och bara Inositol? Eller är det samma sak?
    Jag ska prova med Pergotime nu för första gången och hoppas att det fungerar. Gör det inte det så går jag nog all in och provar  någon lchf variant (fast inte så mkt fett, mår illa då) och eventuellt något tillskott också.
Svar på tråden Andra med PCOS, stötta varandra och dela erfarenheter!?