• Anonym (Orolig)

    Hur rädd ska man va för Ebola?

    Man läser nu varje dag att det finns fall av Ebola lite här och var...
    Får ändå känslan av att det tystas ner lite för att det inte ska utbryta panik?
    Kan det vara på väg till Sverige? Eller är det redan här?

    Hur rädd ska man vara?
    På vissa ställen står det att risken att smittas är liten. På andra ställen står det att det är lätt att smittas.
    Det är väl via kroppsvätskor det smittar genom. Och om man är smittad så kan det ta tre veckor innan man märker det... Så otäckt!!

    Har läst nu att smittan kan föras vidare via föremål. Alltså så borde det vara möjligt att om en smittad person tar i något i en butik, och det kommer lite blod från ett sår i handen, så kan nästa person som också tar i det bli smittad?

    Eller om någon dricker ur ett glas/flaska och bjuder någon annan att dricka ur samma, så kan det smittas via saliv?

    Känns som att det är så svårt att skydda sig och sina nära...

  • Svar på tråden Hur rädd ska man va för Ebola?
  • Tow2Mater
    Anonym (Ingen fara) skrev 2014-10-03 17:15:40 följande:
    Det kommer aldrig att bli någon större spridning i i-länder, eftersom sjukdomen kommer att bromsas upp väldigt effektivt.
    Vi hoppas och tror det ja. Men som det redan visat sig i Texas USA, hann en smittad person snabbt komma i kontakt med familj och barn, och familj och barn kom snabbt i kontakt med andra; främst barn kan lätt komma i kontakt med många andra via skola och dagis. Nu hoppas vi ju att ingen blivit smittad i Texas, men om ett enda barn skulle ta en smitta till dagis/skola, kan det spridas snabbt. Bara for att vi vet hur man ska bete sig for att stoppa/undvika smitta, är det nog få som skulle folja de råden till punkt o pricka vid kontakter med sina egna barn, speciellt om man inte ens har specifik misstanke om allvarligare saker utan mest tror det är vanlig forkylning nu i hosttider. Att det inte behover leda till storre spridning hjälper ju inte dem som blir smittade, hur få de än är.
  • Iarwain
    Anonym (Frisk) skrev 2014-10-03 17:47:39 följande:

    Ebola är vad jag hört en sjukdom som är framställd av forskare i USA.

    Det finns ett skydd i form av Kolloidaltsilver som fungerar men som man försöker bromsa då läkemedelsindustrin vill sälja värdelösa vacciner.

    Förra så kallade pandemin kallade dom för Svininfluensa, allt för att få sälja vaccin.

    Har jobbat i Afrika och dricker varje dag en skvätt KS, ingen malaria eller annan sjukdom sedan jag började med KS. 


    Jodåserruatt...
    Så urbota dumt!

    www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/PhonyAds/silverad.html
  • Anonym (Ingen fara)
    Tow2Mater skrev 2014-10-03 19:30:34 följande:
    Vi hoppas och tror det ja. Men som det redan visat sig i Texas USA, hann en smittad person snabbt komma i kontakt med familj och barn, och familj och barn kom snabbt i kontakt med andra; främst barn kan lätt komma i kontakt med många andra via skola och dagis. Nu hoppas vi ju att ingen blivit smittad i Texas, men om ett enda barn skulle ta en smitta till dagis/skola, kan det spridas snabbt. Bara for att vi vet hur man ska bete sig for att stoppa/undvika smitta, är det nog få som skulle folja de råden till punkt o pricka vid kontakter med sina egna barn, speciellt om man inte ens har specifik misstanke om allvarligare saker utan mest tror det är vanlig forkylning nu i hosttider. Att det inte behover leda till storre spridning hjälper ju inte dem som blir smittade, hur få de än är.
    Livet har inga garantier, nej, det stämmer. Du kan inte vara säker mot något.

    Nu pratar vi om en epidemi likt den i Afrika, och risken för det är otroligt liten i Sverige.


  • Anonym (ior)

    Jag tror inte ebolan bryr sig om hur rädd jag är för den, så jag lägger ner det bara.
    Händer det så händer det.

  • Anonym
    vampyria2 skrev 2014-10-03 17:52:33 följande:
    Ja så är det men man får väl hoppas på att när nått sånt här drabbar befolkningen så ställer folk upp och ger blod.
    Påven Johanna skrev 2014-10-03 16:35:27 följande:
    Men snälla människa, det där är ett totalt falsarium som du verkligen inte borde vara med att sprida. 

    Den här sjukdomen sprider sig på ett sätt som gör att det är oerhört svårt att begränsa den även i länder med god sjukvård. Dessutom är det enormt krävande (förutom att vara potentiellt farligt) att vårda dessa människor, så vi som är hittills oprövade i Europa kan förstås vänta oss extrema svårigheter och stor tragik även vi, om det är så att Ebola får minsta fäste här. 
    Hm hur mycket koll har du egentligen? Såg du inte tex att när det visade sig att det var en i USA som var smittad så sa de till och med i rapporteringen där i från att de räknade med att de flesta som blev smittade i västvärlden skulle de klara av att bota, varför skulle de säga så om det inte var sant?

    Menar du att det finns rutiner för att testa donerat blod för Ebolavirus?
  • Anonym ([Valfri Symbol])
    Några saker oroar med ebola. 

    Det första är lång inkubationstid. En lång inkubationstid kan medföra att det kan vara svårt att se sambandet mellan sin sjukdom och själva smittotillfället. I sin tur kan det leda till att man riskerar att smitta människor i sin närhet efter att sjukdomen brutit ut men innan den fastställts, helt enkelt för att man inte ser kopplingen mellan kontakten (tre veckor tillbaka) och sjukdomen. Normalt åker man väl inte heller till sjukhus med symptom på maginfluensa, om man inte har någon särskild misstanke, utan stannar hemma i resten av familjens närhet, använder samma toalett etc. 

    Dessutom - och det är förvånande för mig - verkar smittsamheten även vara mycket hög under lång tid efter döden. Som någon citerade i tråden har man uppgett att det kan räcka med att 'vidröra' den döde för att överföra smittan. I min värld måste det anses oerhört smittsamt (dvs. man kan smittas även utan att ha kommit i kontakt med kroppsvätskor). Jag kan ha missuppfattat. Kanske krävs mer långvariga eller omfattande kontakter. Men, mannen som konstaterats bära på smittan i Texas har uppgett att han skulle ha burit en gravid kvinna som var döende i sjukdomen från sin bil till hennes lägenhet (eller något liknande). Om smitta kan överföras så lätt är det svårt att hindra smittspridning även i länder där man inte har samma kontakter med de döda som man verkar ha i vissa delar av Västafrika. 

    Sannolikt blir fallet i Texas ett 'stresstest' för västerländsk sjukvård i vid bemärkelse. Om nya sjukdomsfall uppkommer, som har samband med den smittade liberianske mannen, finns anledning till stor oro även i Europa och Sverige. För om inte världens bästa sjukvård kan isolera smittade kan vi med säkerhet veta att inte något annat land kan det heller. Framtiden får utvisa.

  • Filip1990

    Man ska inte gå och oroa sig över någonting som inte finns här. Ännu har inget fall konstaterats i Sverige.

    I övrigt gäller vanlig hygien; nys i ärmen (inte i handen eller rakt ut), tvätta händerna innan mat och drick inte ur samma glas.

  • Anonym (samba)
    sextiotalist skrev 2014-10-02 21:40:46 följande:

    Jag tror att risken att den epidemi, likt den i Afrika, har svårt att bryta ut här, dels för att våra levnadsförhållande är annorlunda, vi lever inte så tätt inpå varandra, vi har en högre hygienstatus och vi har en bättre utbyggd sjukvård. 
    Klimatet är annorlunda.
    Nu vet man inte helt säkert hur Ebola smittas, men om man googlar så hittar man på internmedicin

    "Smittvägarna är fortfarande osäkra för Marburg och Ebola, trots omfattande studier. Kontakt med kroppsvätskor från vissa djur som gnagare, apa och fladdermöss anses vara en primär smittväg. En typ av fladdermus, flyghund (fruit bat) anses vara den naturliga värden för Ebola. Nosokomiala utbrott finns beskrivna. Smittspridning mellan människor sker genom kontakt med infekterade kroppsvätskor. Tradition att sörjande vidrör den döde har också misstänkts orsaka smitta. Luftburen smitta anses mindre sannolik. Risken för sekundärfall förefaller att minska allt eftersom tiden för utbrottet går och virus har passerat genom fler individer. "
    (från den (8:e september i år)
    Så min uppfattning, nej, finns ingen anledning att vara rädd här i Sverige, det känns lite som när
    HIV kom, folk var livrädda och sedan visade det sig att det var inte alls så lätt att bli smittad

    Jag håller inte med här. Sverige har ju under lång tid varit förskonat från sjukdomar.Under 60 talet gick polio i Finland flera gånger under 40 talet nära den by min mamma föddes, under 60 talet åkte mamma och min bror dit och fick vaccineras, jag skulle följt med men var för sjösjuk och åksjuk
    Polio gick som värst 1953 i Sverige och många blev sjuka, TBC var något min släkt och andra drabbades utav och difteri.
    Idag kanske vi in te tänker så mycket på det. Jag minns när smittkoppor gick i Sverige, hann bli vaccinerad året före
    Om inte HIV Aids varit ett problem och inte smittats lätt som en del säger hade det inte ökat. Men det ökar
    När man talar om rädsla för Ebola i Europa gäller det just för att människor flyger mellan Västafrika och London och New York och Europa ,På så vis smittar det lätt mellan kontinenter

    Nu finns det och många är redan sjuka. jag skulle avråda från att resa till Västafrika kanske även Gambia just nu.Det går att fråga på vaccinationscentraler och via sajter på internet  Man får nog vara mer försiktig vid ökat resande jorden runt och få råd via vårdcentraler och vaccinationscentraler


  • Anonym (samba)

    vi kan helt enkelt inte blunda, under smittkoppsepidemin under tidigt 60 tal minns jag att inte  många var ute.. jag och mina syskon hade precis  hunnit komma utomhus efter 4 månaders isolering inomhus av 4 till 5 barnsjukdomar samtidigt
    Vi blev sjuka samtidigt och återhämtade oss när vi fick nästa barnsjukdom

    Polio gick i FInland  1961 och meningen var att jag också skulle åka men jag var för sjösjuk den gången och reste dit 2 år senare

    Mamma och en bror åkte och fick vaccin före, 

    Vi får inte tänka så att Aids i början av debatten väckte stor uppståndelse, just för att många får det .Det är osynligt och märks inte . 

    Vi vill inte tänka på att domedagen är här.. men vi kan inte blunda heller

    Vi får bara vara mera vaksamma speciellt om man ska resa jorden runt

  • Påven Johanna
    Anonym (Ingen fara) skrev 2014-10-03 17:15:40 följande:
    Du har fel. Sättet den sprider sig på gör att den sprider sig nästan uteslutande i länder som har dålig levnadsstandard, undermålig sjukvård samt rituella beteende vid dödsfall/begravningar.

    Det kommer aldrig att bli någon större spridning i i-länder, eftersom sjukdomen kommer att bromsas upp väldigt effektivt. Bara en sådan sak som att de flesta i Sverige redan vet att den sjukdom finns och att den härjar i Afrika, är ju en stor fördel. Kunskap är makt.
    Jag har gärna fel om den här saken.
Svar på tråden Hur rädd ska man va för Ebola?