• Anonym (Sparsam)

    Fattiga får faktiskt skylla sig själva..

    Ja jag vet att den åsikt jag ger uttryck för nu är kontroversiell (därför placerade jag den i känsliga rummet). Men jag känner mig tvungen att ge min åsikt angående alla som klagar över att de är fattiga, inte har råd att försörja sig själva eller barnen och som inte har pengar kvar när månaden går mot sitt slut.

    För det första: Tänk er för när ni handlar mat! Köp inte dyr mat bara för att det ser gott ut, eller för att ni känner att "ibland måste man ju unna sig något". Tänk istället på att pengarna faktiskt ska räcka månaden ut, och då får man, om man inte har det så fett, kanske skippa den där guldkanten på tillvaron ibland. Nu kommer jag säkert få en del svar att "Det gör vi också, vi försöker handla så billigt som möjligt" etc, men är ni verkligen helt ärliga när ni säger detta?

    Skippa cigaretter och alkohol. Många säger det inte rakt ut, men jag vet att de flesta funkar på det viset att när helgen kommer vill de gärna ta sig några groggar eller ett gäng öl för att koppla av. Det ses mer eller mindre som en "rättighet" om än en dyr sådan. Folk som röker erkänner det inte alltid, och i synnerhet inte på forum som detta. Var alltid sann med vad dina pengar egentligen går till när du ber om tips och råd. Då blir det enklare att försöka hjälpa.

    Om du bor i en större stad, så skippa bilen och cykla eller gå istället. Du får motion och sparar dyra bensinpengar! Det är ett otyg med folk som måste ta bilen var de än ska, även kortare sträckor. Dessutom belastar det den redan hårt ansträngda miljön.

    Kort och gott, tänk innan du handlar / köper något. Se över vad du faktiskt kan spara in på och vad du verkligen inte nödvändigtvis behöver köpa /betala för.

    Jag tror tyvärr att många lever som kandidater till "Lyxfällan", men inte är öppna med det för att slippa skämmas.

    Man måste lära sig att har man dålig ekonomi kan man inte leva som andra med högre inkomst. Det går helt enkelt inte! Och gör man det iallafall så visar man att man inte kan ta ett vuxet ansvar för sitt eget liv, och sina barns. Och då kanske man bör gå en kurs eller liknande i hur man bäst hushåller med sin ekonomi, om man nu inte har lärt sig det innan.

    Faktum är att lever man så pass snålt och billigt som man faktiskt skulle kunna göra om man tänkte efter lite först, så skulle många tillochmed kunna spara en slant varje månad.

    Vad ska du t.ex. med en nu Iphone till när din gamla mobil funkar alldeles urmärkt. Bara för att "hänga med"? Herregud, om du känner dig tvungen att "hänga med" inom alla områden bör du inte bli förvånad om du blir utfattig! Det klarar ingen som har en inkomst under 10 000/ mån. Det är en ren illusion och ett självbedrägeri som heter duga.

    Lär er istället att ta vara på och trivas med det ni faktiskt har, istället för att bara jaga nytt och fräscht hela tiden. Man kan inte leva som en höginkomsttagare i USA när man är en låginkomsttagare i Sverige.

    Glöm lyxkonsumtionen, det är den som gör dig fattig. Lev praktiskt, snålt och hitta alltid alternativa billigare lösningar. Annars får du faktiskt skylla dig själv!!

  • Svar på tråden Fattiga får faktiskt skylla sig själva..
  • Mymlan L
    Kiiaan skrev 2014-11-16 22:58:32 följande:

    "Socialtjänstens kylskåpsgranskningar fick stor uppmärksamhet sedan en kvinna i Landskrona anmält sitt fall till Justitieombudsmannen, JO. Ett år har gått, i utredningen som nu är klar fastslår JO hembesök aldrig får vara ett villkor för att man ska få ansöka om bidrag.


    Det har gått ett år sedan en kvinna fick beskedet att hennes ansökan hos socialtjänsten i Lanskrona om nödpengar till mat bara kunde beviljas om en handläggare fick göra hembesök och gå igenom hennes kyl, frys och skafferi. Kvinnan upplevde det som mycket kränkande och valde att avstå, för att lösa sin akuta situation lånade hon i stället pengar av en bekant. Och anmälde kommunen till JO, som inledde en utredning av ärendet.


    Nu är den klar, slutsatsen är att det inte är acceptabelt att framställa hembesök som ett villkor för att någon ska få göra en ansökan om bidrag. Därmed är det heller inte ok att gå ett steg längre och göra rutinmässiga kontroller i kyl, frys och skafferi för att kunna bedöma om en sökande är berättigad till nödpengar till mat.


    JO fastslår att det varken i regeringsformens eller Europakonventionens bestämmelser om grundläggande fri- och rättigheter finns någonting som uttryckligen ger socialförvaltningen rätt att i ett ärende om bistånd undersöka en enskild persons bostad.


    Ibland kan ett intresse av att göra ett hembesök dock vara befogat, det kan till exempel gälla när man ska avgöra om den sökande verkligen bor på den adress som uppgivits eller om han eller hon bor tillsammans med någon. Men det är ändå så att det aldrig får ske mot den enskildes vilja eller leda till att ansökan per automatik avslås om den enskilde nekar ett hembesök.

    Enligt Landskrona stads socialförvaltnings egna journalanteckningar upplyste handläggaren i det aktuella ärendet om att kravet för att söka hjälp med matpengar var att "man kommer in med färska kontoutdrag samt att ett hembesök görs". JO konstaterar att nämnden i sitt yttrande ger en delvis annan version. Nämnden hävdar att hembesök erbjuds som ett led i utredningen kring ekonomiskt bistånd, att de är helt frivilliga och inte påverkar rätten till hjälp. Och att den sökande informeras noggrant om det."

    Källa: hd.se/landskrona/2012/02/09/jo-inte-ok-med-rutinmassiga/

    Så visst kan man neka hembesök och ändå ha rätt till försörjningsstöd.


    Stort Tack Kilaan!
    Mycket informativt! 
    Jag ska genast informera samtliga personer som jag kommer i kontakt med inom berörda myndigheter i min hemkommun och i den större grannkommunen om vad som egentligen gäller.
  • Kiiaan
    Mymlan L skrev 2014-11-16 23:42:32 följande:
    Stort Tack Kilaan!
    Mycket informativt! 
    Jag ska genast informera samtliga personer som jag kommer i kontakt med inom berörda myndigheter i min hemkommun och i den större grannkommunen om vad som egentligen gäller.
    Glad att jag kunde hjälpa till.
  • Anonym (Allergiker)
    Anonym (Sparsam) skrev 2014-11-16 22:23:40 följande:

    Om man köper basvaror för 1000kr, som ris, pasta, potatis, såser och kanske ett par falukorvar och några burkar köttfärssås, bröd och smör, så blir det ju en del pengar över. Bara som ett tips


    Varför köpa färdig köttfärssås? Det är jättedyrt!

    Själv är jag allergisk mot rotfrukter, soja, fullkorn, de flesta grönsaker och de flesta frukter. Mitt matkonto var mycket lägre när jag fortfarande kunde äta det mesta...
  • Inte jag
    Anonym (Allergiker) skrev 2014-11-16 23:58:19 följande:
    Varför köpa färdig köttfärssås? Det är jättedyrt!

    Själv är jag allergisk mot rotfrukter, soja, fullkorn, de flesta grönsaker och de flesta frukter. Mitt matkonto var mycket lägre när jag fortfarande kunde äta det mesta...
    Ja det är inte lätt att vara allergisk mot en del mat. 
  • Mymlan L
    Anonym (Sparsam) skrev 2014-11-16 22:23:40 följande:

    Om man köper basvaror för 1000kr, som ris, pasta, potatis, såser och kanske ett par falukorvar och några burkar köttfärssås, bröd och smör, så blir det ju en del pengar över. Bara som ett tips


    Köper man basvaror för 1000 kr ingår definitivt inte färdig sås eller pulversås, köttfärssås, knappast heller bröd, falukorv eller smör. Smör på extrapris kan väl vara acceptabelt, men andra nämnda varor är ren lyxkonsumtion. Köper du basvaror för att tillreda en köttfärssås, får du ut en mängd på mellan 3-5 burkar för samma pris som en färdiglagad.
    I en 500 gram burk köttfärssås ingår endast 115 g kött. Största delen är vatten, lite morot, lök och tomat, salt, socker och kryddor. Plus en del tillsatser som inte är bra för kroppen. Rent onyttigt och ganska näringsfattigt. Dessutom inte särskilt gott. Burken kostar 22 kr.

    En sås tillreder man oftast av det spad som blir kvar i pannan eller formen vid tillredning av kött, fisk, grönsaker eller andra "rena" varor. Plus någon smaksättning, lite mjölredning, mjöl + vatten,  och eventuellt lite fett, mjölk, eller grädde. Vattnet är gratis. Nästan.
    Att handla färdiglagad mat är rent slöseri med hushållsbudgeten och kan endast tillåtas vid tidsbrist och en stor hushållsbudget. Pasta tillverkar man enkelt själv och det behövs inte ens en pastamaskin. Gnocchi, potatispasta, gör man genom att koka basvaran potatis, mosa den och tillsätta basvarorna ägg och mjöl, en aning olja och lite salt. Mycket billigt och väldigt gott.
    Bröd blir många gånger billigare att tillverka själv av basvarorna mjöl, vatten, jäst, bakpulver eller genom annan jäsmetod och eventuellt med tillsats av någon smaksättning.
    Så om man köper BASVAROR, och inte färdiglagat, får man ett stort utrymme för att leva gott.
    Går man dessutom ut och plockar svamp och bär och örter, skördar sina egna odlingar, jagar och fiskar, så får man livskvalitet. Väldigt många med ansträngd ekonomi lever på detta sätt. Många på landet byter varor och tjänster med varandra. Det finns folk som överlever på nästan ingenting. 
    Jag har vänner som lever så här, som eldar med egen huggen ved under vintern och har ett liv som är långtifrån så bekvämt som det du har, TS.

    Du är inte rätt person att ge andra ekonomiska hushållsbudgettips, TS!
    Och att fördöma andra och deras ekonomiska situation, när man inte har en aning om hur eller vad som styr det sociala trygghetssystemet, är att ta sig vatten över huvudet - och drunkna i sin egen okunskap.
    Lär dig hur systemet är uppbyggt, så kan du så småningom kanske ge konstruktiva tips om hur man löser en ansträngd ekonomi.
    Att människor inte kan klara sig på sina skrala inkomster ä något som du måste acceptera. Så har det alltid sett ut och precis vem som helst kan hamna på obestånd. Det behövs inte mycket för att den man minst trodde ska hamna där.

    Du kan ju börja med att sätta dig in i hur Riksnormen är uppbyggd och hur du gör din egen Provberäkning: Tänk på att de utgifter du tillåts ta med i Provberäkningen är endast de som står i mallen. Internet, bredband, mobiltelefon, person- och sjukförsäkring för vuxen, bilförsäkring, andra försäkringar, läkarkostnader, mediciner, vård, m.fl. icke specificerade kostnader faller utanför Riksnormen och ska ej med i Provberäkningen. Har man extra behov, söker man anslag för det separat.
    Jag anser personligen att alla elever från årskurs sex i grundskolan ska kunna använda sig av Riksnormen och Provberäkningen för försörjningsstöd för sin familj eller för egen del. Har man tillgång till de verktygen, är det betydligt lättare att förstå hur och vad inkomster och utgifter måste räcka till och vad man gör när så inte är fallet.

    Riksnormenwww.socialstyrelsen.se/ekonomisktbistand/riksnormen

    En äldre variant av Riksnormen som visar olika ingående personliga posters storlek:  www.overkalix.se/Documents/Individ-%20och%20familjeomsorg/Riksnormen%20f%C3%B6r%20f%C3%B6rs%C3%B6rjningsst%C3%B6d%202011.PDF (Dessa summor har höjts under senare år, men principen med olika ungefärliga posters minsta belopp framgår tydligt.)

    Provberäkningwww.socialstyrelsen.se/hittarattmyndighet/ekonomisktbistand/provberakning 
    Lägg märke till att hela hushållets alla inkomster ska med i beräkningen, även barnens studiestöd och underhåll.
  • katastrofplantagen

    Vilken tur att du ts kommer in här och styr upp fattigdomen på fl. Nu försvinner den nog helt ska du se. Vad skulle de fattiga gjort utan dina ovärderliga råd? Tja antagligen ätit ihjäl sig på dyr mat, supit ihjäl sig på helggrogg eller kört sin bil ihjäl sig i en storstad.

    Gå ut med dina råd i Aftonbladet så når du fler fattiga med dina råd. Verkligen, tummen upp, du är typ gud.

  • Lattjo

    Den här månaden fick jag inget underhåll från barnens pappa då han valt att följa sia drömmar och då finns inga pengar till mig. Jag ska gå via FK men hoppades på att han skulle ta sitt ansvar mot sina barn men tydligen är han själv viktigare. Jag är dessutom sjukskriven 50% för utbrändhet så mindre pengar in bara där. Månaden innan kunde jag inte ta ut någon lön. Sonens gitarrlektioner skulle såklart betalas just den här månaden, eftersom han har gått halva terminen kan jag inte bara skita i den räkningen.

    Dottern fyllde år i månadsskiftet. Efter räkningar, present och kalas hade jag 1 500,- kvar (då kostade hela hennes födelsedagsmiddag för släkten 200,- ibland kan jag trolla med knäna). Nu har jag 50,- kvar av det. Då har jag handlat mat för max 100,-/vecka. Men min sjukdom har gjort att jag varit på flera läkarbesök och kuratorbesök, fått nya mediciner, jag har b12 brist så jag har varit tvungen att ta ut sprutor, betala 100,- för att gå till distriktssköterskan för att få en spruta i skinkan.

    Jag klagar inte, jag har sparpengar, en full frys och jag har en pojkvän som hjälpte mig att köpa en cykel till min dotter och kunde köpa en vinterjacka till min son. Utan honom hade jag nog känt mig extremt fattig. Ibland blir det bara tokigt. Jag tror att det är fler än jag som inte har några pengar kvar efter räkningarna. Skillnaden är att jag vet att nästa månad kommer jag att få det bättre. Jag kan inte ens föreställa mig hur det måste vara att veta att nästa månad kommer att vara likadan!

    Ja, jag röker ibland. Ett paket per helg (aldrig på vardagarna), det paketet köper min kille och så delar vi på det. Man måste inte slösa för att ha dåligt med pengar.

  • Anonym (malla)
    Inte jag skrev 2014-11-16 21:56:11 följande:
    Nej jag är inte för fin för ett jobb på Mcdonalds. Kanske ska försöka söka på mcd oxå och får se om jag får något. Där jag bor nu har de ju 3 mcd, 1 mac och en bk men där jag bodde innan så var det ca 40 minuters enkel resväg till närmaste. Inget jag tänkte söka då när jag var arbetslös och inte hade något körkort
    Ja för på McD finns det alltid vakanser? McD dras alltid fram i diskussioner kring arbetslöshet. Där ska tydligen alla arbetslösa kunna få jobba om de inte var för "fiiiina"! Suck
  • Anonym (Sparsam)
    Inte jag skrev 2014-11-16 22:37:09 följande:
    Vad kan man köpa om man inte äter ris, pasta eller potatis? :)
    Då är du enbart bortskämd! Man rättar munnen efter matsäcken. Det där med gnället om att "jag äter inte det och det" hade inte förekommit under ransoneringen på 40-talet. Men köp då sådant som du KAN äta, om det är frukt eller grönsaker, för du är väl en sån där vegan då antar jag?

  • Anonym (Sparsam)

    Mymlan: Bra att du hjälper till med råd och tips. Kommenterar ditt inlägg senare idag. Nu kallar jobbet!

Svar på tråden Fattiga får faktiskt skylla sig själva..