• 19Mamma87

    Vill ha tips på frukost lunch middag

    Jag skulle vilja ha tips på vad man kan äta för bra mat om man vill gå ner i vikt. Både frukost lunch och middag.

  • Svar på tråden Vill ha tips på frukost lunch middag
  • K grrl

    Jag tycker att det är fullständigt onödigt att minska på kolhydraterna. Ok för att väldigt många äter för mycket pasta - som innehåller mycket energi per hundra gram - men potatis är t ex både kalorisnålt och mycket volym (det vill säga mättande), och det finns mycket andra kolhydrater som är både nyttiga, mättande och bra för kroppen. I synnerhet om man vill träna. Jag anser att energitäthet och volym spelar stor roll för hur man väljer vad man äter - inte nödvändigtvis utesluta en viss födoämnesgrupp ur kosten. Jämför till exempel lax och avokado med olja - allt är bra fetter, men man får mycket "på köpet" om man äter lax eller avokado snarare än olja (energitäthet och volym!).

    Mat med låg energitäthet sett till deras volym är till exempel grönsaker (kålväxter, spenat), kolhydratkällor som rotfrukter, quinoa, matkorn, matvete, havregryn, rågflingor, fullkornsprodukter, sötpotatis, kokt potatis, bönor, linser och kikärtor, frukt. Protein med låg fettandel som kyckling, älg, fläskfilé, ägg, keso, kvarg, utskuren kotlettrad eller kassler, tonfisk, vit fisk, räkor. Ät frukt tillsammans med en proteinkälla. Och glöm inte fettet - avokado, lax, nötter.

  • Jennie med ie

    Å andra sidan är kolhydraterna ofta det energigivande näringsämnet som är lättast att minska ner rejält på utan att få i sig för lite av det som kroppen behöver.

    TS. Vad äter du nu och vad gillar du? Om du beskriver det kanske vi kan modifiera det.Jag skulle kunna skriva vad jag äter men det behöver ju inte alls passa dig.

  • K grrl
    Jennie med ie skrev 2015-02-01 14:24:10 följande:

    Å andra sidan är kolhydraterna ofta det energigivande näringsämnet som är lättast att minska ner rejält på utan att få i sig för lite av det som kroppen behöver.

    TS. Vad äter du nu och vad gillar du? Om du beskriver det kanske vi kan modifiera det.Jag skulle kunna skriva vad jag äter men det behöver ju inte alls passa dig.


    Nej, det är vad folk tror att det är lättast att minska ner rejält på. Fett innehåller mer än dubbelt så mycket energi som både kolhydrater och proteiner (per gram). För en matsked nötsmör kan du äta mer än hundra gram kokt potatis. Stekmargarin, gratängost och feta såser är måhända gott, men det är fullständigt onödigt och du kapar ordentligt med kalorier genom att hålla lite koll på fettintaget (därmed inte sagt att man ska utesluta fettet). 

    Potatis, rotsaker, råris och andra fullkornsprodukter ger volym och mättnad utan att man får i sig onödigt mycket kalorier. 
  • K grrl

    Antingen går man på en ketogen diet, eller så gör man det inte. Och gör man det inte är det vettigt att äta mat som ger volym och mättnad utan att tillföra onödigt mycket kalorier = grönsaker, rotsaker, fullkorn (syftar då ej på bröd). Fettkällor som fet fisk, avokado, ägg och nötter (mättande, mer substansgivande) snarare än olja, steksmör och grädde.

  • Anonym (diet)
    K grrl skrev 2015-02-01 14:32:51 följande:
    Nej, det är vad folk tror att det är lättast att minska ner rejält på. Fett innehåller mer än dubbelt så mycket energi som både kolhydrater och proteiner (per gram). För en matsked nötsmör kan du äta mer än hundra gram kokt potatis. Stekmargarin, gratängost och feta såser är måhända gott, men det är fullständigt onödigt och du kapar ordentligt med kalorier genom att hålla lite koll på fettintaget (därmed inte sagt att man ska utesluta fettet). 

    Potatis, rotsaker, råris och andra fullkornsprodukter ger volym och mättnad utan att man får i sig onödigt mycket kalorier. 
    Nej du har fel.De flesta i vårt land i alla fall får betydligt mer än hälften av sin energi från kolhydraterna trots att varje g kolhydrater ge hälften så många kcal som varje g fett t ex. De allra flesta kan med lätthet minska mängden kolhydrater med hälften utan att riskera brist på viktiga näringsämnen och då är det inte linser och bönor, grönsaker och bär, d v s de "bra" kolhydraterna som menas utan brödet och pastan t ex. Minskar man på fettet och framför allt proteinet i stället blir det en sämre balans mellan näringsämnena och större risk att gå miste om bra fettsyror, viktiga mineraler, aminosyror med mera. (Byta ut _källorna_ till fettet skulle däremot många må bra av).
  • Anonym (FG)
    Anonym (diet) skrev 2015-02-01 14:40:04 följande:
    Nej du har fel.De flesta i vårt land i alla fall får betydligt mer än hälften av sin energi från kolhydraterna trots att varje g kolhydrater ge hälften så många kcal som varje g fett t ex. De allra flesta kan med lätthet minska mängden kolhydrater med hälften utan att riskera brist på viktiga näringsämnen och då är det inte linser och bönor, grönsaker och bär, d v s de "bra" kolhydraterna som menas utan brödet och pastan t ex. Minskar man på fettet och framför allt proteinet i stället blir det en sämre balans mellan näringsämnena och större risk att gå miste om bra fettsyror, viktiga mineraler, aminosyror med mera. (Byta ut _källorna_ till fettet skulle däremot många må bra av).
  • K grrl
    Anonym (diet) skrev 2015-02-01 14:40:04 följande:
    Nej du har fel.De flesta i vårt land i alla fall får betydligt mer än hälften av sin energi från kolhydraterna trots att varje g kolhydrater ge hälften så många kcal som varje g fett t ex. De allra flesta kan med lätthet minska mängden kolhydrater med hälften utan att riskera brist på viktiga näringsämnen och då är det inte linser och bönor, grönsaker och bär, d v s de "bra" kolhydraterna som menas utan brödet och pastan t ex. Minskar man på fettet och framför allt proteinet i stället blir det en sämre balans mellan näringsämnena och större risk att gå miste om bra fettsyror, viktiga mineraler, aminosyror med mera. (Byta ut _källorna_ till fettet skulle däremot många må bra av).
    Fast om du läst vad jag skrivit förespråkar jag ju att man ska äta kolhydratkällor som ger lite kalorier till stor volym, vilket i sig är en "rejäl minskning av kolhydraterna" (per hundra gram livsmedel). Och det är det jag menar. Att inte våga ta mer än 25 gram potatis eller en matsked ris för att man är kolhydraträdd är bara idioti. Man bör och ska kunna äta sig mätt och ändå gå ner i vikt.

    Jag äter ungefär 35 energiprocent fett och det är inte speciellt lite, ändå vet jag att folk i gemen äter väsentligt mycket mer fett än vad jag gör. Jag förespråkar inte att man ska "minska kraftigt" på vare sig proteiner, fettet eller kolhydrater. Att se över källorna och välja sådant som är mindre energirikt till större volym, oavsett källa, är ett bra sätt att få en god volym (=mer mättnad) på tallriken utan att få i sig för mycket energi.

    Återigen, se över fettkällot, se över kolhydratkällor - och gå inte hungrig - men uteslut inte någotdera.
  • Anonym (diet)
    K grrl skrev 2015-02-01 14:56:46 följande:
    Fast om du läst vad jag skrivit förespråkar jag ju att man ska äta kolhydratkällor som ger lite kalorier till stor volym, vilket i sig är en "rejäl minskning av kolhydraterna" (per hundra gram livsmedel). Och det är det jag menar. Att inte våga ta mer än 25 gram potatis eller en matsked ris för att man är kolhydraträdd är bara idioti. Man bör och ska kunna äta sig mätt och ändå gå ner i vikt.

    Jag äter ungefär 35 energiprocent fett och det är inte speciellt lite, ändå vet jag att folk i gemen äter väsentligt mycket mer fett än vad jag gör. Jag förespråkar inte att man ska "minska kraftigt" på vare sig proteiner, fettet eller kolhydrater. Att se över källorna och välja sådant som är mindre energirikt till större volym, oavsett källa, är ett bra sätt att få en god volym (=mer mättnad) på tallriken utan att få i sig för mycket energi.

    Återigen, se över fettkällot, se över kolhydratkällor - och gå inte hungrig - men uteslut inte någotdera.
    Och om DU läser så ser du också att jag inte talat om att utesluta det heller. Och inlägget du protesterade mot handlade om att minska mängden kolhydrater, inte att utesluta och inte att plocka det från grönsaker med mera. De flesta svenssons kan utan större bekymmer minska sitt kolhydratintag med 100 g (ger ca 400 kcal) t ex,många betydligt mer, utan att riskera brist på viktiga ämnen. Att minska på de övriga två energigivande näringsämnena, d v s fett och protein, ger betydligt större risk för det. 
Svar på tråden Vill ha tips på frukost lunch middag