• Anonym (reddish)

    Ovärdigt slut

    Har för första gången (på 45 år) råkat ut för ett avslut på en relation som jag inte förstår mig på. Hoppas någon här kan hjälpa mig förstå.

    För ett drygt halvår sedan träffade jag en kvinna på en dejtingsajt (min ålder, skild sedan snart 3 år, efter 23-årigt äktenskap). Hon tog kontakt med mig, men redan andra meddelandet skrev hon att "hon nog inte var redo för ett förhållande". Jag fick tunnelseende och missade detta, vilket kanske var dumt med tanke på vad som sedan hände.
    Vi träffades, föll för varandra och allt klickade. Det tyckte vi båda. Men efter några dagar berättade hon att hon haft ångestattacker och mått dåligt på grund av livsstress en längre tid. Hon blev osäker på om hon ville/orkade fortsätta, och tyckte vi gick för fort fram. Jag backade lite men förklarade att jag är bra på att stötta och att jag hade egen erfarenhet av en sådan period i livet.

    Hon tog ett djupt andetag och vi kämpade på men jag märkte att hon mådde dåligt. Hon drog sig undan (alla, inte bara mig) och uppvisade samtliga symtom som finns i listan när man läser om någon som lider av depression eller utmattningsdepression. Hon berättade även om riktigt mörka tankar och sade att jag är den ende som någonsin fått ta del av dem.

    Hon gav mig dessa månader väldigt vackra och målande beskrivningar om vad hon tyckte om mig, på alla tänkbara plan. Hon sade aldrig att hon älskade mig, men alla de där orden kändes överflödiga och det kändes verkligen som att hon gjorde det. Med tanke på orden hon gav mig kändes jag som en unik man i hennes liv, och det kändes såklart underbart med tanke på att jag kände likadant för henne. Vi hade fantastisk sex. Vi grälade aldrig, utbytte inte en enda sur min, spydig kommentar eller irriterad blick. Absolut ingenting på över ett halvår. Inte ens in närheten. Vi skrev närmare 20.000 chattmeddelanden och inte heller där blev det någonsin kärvt. Hon sade också flera gånger att hon levt sitt liv bakom ett skal och med en mask, men att jag så snabbt kom bakom skalet och såg bakom masken. Hon tyckte det var både betryggande och otäckt. "Du ser ju rakt genom mig, sade hon flera gånger". Hon var oerhört respektfull och hade så många bra egenskaper och gemensamma intressen med mig att jag måste säga att hon var (är) kvinnan i mitt liv - helt utan att jag tvekat om det en enda gång sedan jag träffade henne.

    Men en dag i somras brast det för henne. Hon sade att hon inte visste vad hon kände för mig (eller för något/någon). Allt var jämngrått och hon kände sig som en belastning och inte värd vatten - trots att jag aldrig någonsin sagt något, bara lyft henne och förklarat hur underbar jag tycker hon är. Hon ville inte bli månad om, tänkt på eller älskad när hon mådde sådär. Ändå kom det ständigt små nödrop i hennes bisatser som gjorde det omöjligt att fråga "hur det var" och spinna vidare på det. Hon storgrät i mina armar flera gånger. Jag gav henne allt jag kunde på alla plan och hon har sagt att hon aldrig upplevt en man som jag i hennes närhet, aldrig känt sig så älskad, ompysslad, sexig eller vacker. För mig var det ingen ansträngning att ge henne allt det där, eftersom jag älskade henne på riktigt.
    Den dagen försökte hon gå, med orden att hon "inte vet vad hon känner" och att hon måste vara själv, helst bo i en grotta. Två timmar senare fick vi kontakt. Hon var ledsen och sade att hon hade uppskattat min famn. Dagen efter kom hon och vi fortsatte som vanligt, med tårdränkt mark att stå och gå på.
    Hon blev även inlagd på sjukhus för att hon fått svåra stressymtom, på sin korta semester. Lite senare var det dags igen. Ungefär samma visa. Hon visste inte vad hon kände för mig - om det var kärlek till en man, ett syskon eller en vän. Hon kände att hon kanske utnyttjade mig för min godhets skull. Samtidigt visste hon inte ens om hon älskade sina barn, hade ångestattacker, enorma sömnproblem och for runt som en skottspole med sina barn och deras träningar/matcher. Jag försökte låta bli att hoppas på att vi kunde ses. Det blev därmed också alltmer sällan.

    Så för en månad sen kom slutet. Vi satt i ösregnet i min bil, och hade bestämt att vi skulle prata om oss. Stämningen var tryckt. Jag pratade lugnt och förklarade igen att hennes mående inte påverkar min syn på henne, att hon är älskvärd som få andra, den mest underbara kvinna jag träffat och att jag är stark nog att bära oss båda om det skulle behövas. Jag var samlad, men hon började gråta. Jag såg gatubelysningens ljus blänka på hennes kinder. Hon sa inte så mycket, men efter en stund sa hon: "Nej... jag måste vara själv". Hon fortsatte gråta. Därefter rasade hon ihop i mitt knä, tog krampaktigt tag i min jacka och drog den mot sig. Jag hade räddat "oss" flera gånger detta halvår och kände att jag inte orkade en gång till. När hon låg där i mitt knä upplevde jag henne som ett barn som höll på att drunkna. Efter en halvminut reste hon sig upp, torkade tårarna och klev ur bilen, men brast återigen ut i tårar, lutade sig in och sade "Hej...". Jag var väl i chocktillstånd, och fick inte ur mig något.

    Det gick några dagar, hon skickade ett slags avskedsmeddelande på sms. Jag svarade kort. Efter en vecka skrev jag att jag saknar henne i mitt liv. Hon skrev att hon saknar mig också, våra samtal och mina varma kramar. Sedan dess har vi fortsatt sms:a. Hon håller sig förvånansvärt nära i meddelandena. Det är mycket kramar, mycket värme. Inte som förut förstår, men jag känner lite att hennes hjärta inte kan släppa detta. Jag får lite känslan av att detta inte blev som hon tänkt sig, och att hon är orolig för att jag ska försvinna in i någon annans famn. Hon jobbar nu på med mindfulness, yoga och annat som hon tror behöver för att må bättre.

    Sammanfattningsvis upplever jag detta som ett mysterium. Vi hade ALLT gemensamt, med enormt bra förutsättningar på alla sätt. Inte ett enda gräl, ingen sur min... ingenting. Vi skrattade, myste och hade fantastisk närhet och sex. Ändå... gick det inte. Och jag kan inte förstå varför. Eller tog hennes depression udden av känslolivet och gjorde henne så utmattad att att hon inte orkade varken ge eller ta emot tillräckligt för att känna sig bekväm eller tillräckligt bra?

    För min del har inget ändrats. Hon är den jag vill leva resten av mitt liv med, och jag skulle kunna göra nästan vad som helst för att det ska bli så. Det finns mycket mer att säga, men det blir för långt. Fråga gärna om ni undrar något.

    Att bara släppa henne och smita undan detta "jobbiga" är inte aktuellt. Så den typen av råd är jag inte intresserad av. Jag är fokuserad på denna kvinna och vill göra allt jag kan för att vi ska få en värdig chans. Det som hände var inte värdigt oss. 
  • Svar på tråden Ovärdigt slut
  • Anonym (erfarenhet)

    Och den kvinnan älskar du? En kvinna som är så introvert att hon bara kunde umgås med sina barn? Inga vänner?
    Hör du inte hur det låter? För mig är detta inte några bra egenskaper.

    Det finns väl ändå ett mellanting mellan att "flaxa runt" som du kallar det och att vara så introvert att man bara kan umgås med sina barn?
    Klart hon är udda.

    Jag finns i omkretsen kring en person som har diagnoser dokumenterade och som mått riktigt dåligt sista månaderna. Så mycket du beskriver stämmer in på denna person också. Den här personen har kört både jobb och äktenskap i skiten (pga sjukdomen)  och det som pågår just nu är att barnen snart inte vill umgås, för de uppfattar föräldern som konstig och inte pressande. Har nästan inga vänner, allt blir fel när det kommer till kontakter med tex försäkringskassan osv. 
    Ett av de stora problemen är just när det ibland blir så att medicineringen inte sköts. Men trots allt, denna person är ändå medveten om diagnoserna och allt var ännu sämre innan det accepterades.

  • Zombie von Rymmen
    MaryM skrev 2015-11-30 15:12:52 följande:

    TS, jag vill inte vara elak. Men när jag läser så är det väldigt uppenbart att hon inte är kär i dig. Och så vill hon inte såra dig och dessutom är du hennes stora stöd och bästa vän.

    Det bästa du kan göra är att vara "hard to get". Då KAN det hända att hon vill ha dig på riktigt. Dra dig undan. Svara inte så ofta på hennes mess. Säg att du ska på dejt. Låter hårt, men du är helt FIXERAD vid henne, hon har dig i en liten ask och en needy desperat person är inte så attraktiv tyvärr.

    Och du, hon är INTE ditt ansvar. Man har ansvar för sig själv och sina barn. Ett tankeexperiment: vad hade du sagt till en tjejkompis som hade samma relation med en man? Hade du inte rått henne att gå, att inte utplåna sig själv för en mans skull? Varför ska du finnas där och ta hand om henne fast du inte får nåt tillbaka bara för att hon är kvinna?

    Satsa på dig själv. Träna. Dejta.


    Kan inte låta bli att kommentera detta.

    Om man har dejtat i månader, uppenbarligen tycker om varandra, haft en massa skönt sex och känner att man kommit varandra nära som ingen annan, så ska man inte visa hur mycket man tycker om den andre för att man då plötsligt blir oattraktiv?

    Förlåt, men jag tycker det är helt efterblivet. Hur ska man bygga en relation på det?

    Jag känner precis tvärtom, folk som ska hålla på och spela och inte kan vara uppriktiga är väldigt oattraktiva och går fetbort.

    Men det är väl ingen större fara då det ju är ömsesidigt. Jag känner avsmak för dem, och de känner avsmak för mig.

    På mig låter det som att du aldrig varit riktigt kär.

    Och jag upplever det inte som att TS inte orkar med, det är inte riktigt det som är problemet. Och jag kan förstå det, är man väldigt förälskad i någon kan man ge all sin lediga tid åt personen.
  • Anonym (reddish)
    MaryM skrev 2015-12-01 04:23:22 följande:

    TS: man kan ju egentligen bara ge råd utifrån sig själv. Och hon är inte jag. Så det kan vara fel.


    Och lite mer, för att ge en klarare bild. Hon är otroligt vacker och har varit i final i en av våra största skönhetstävlingar (c:a 25 år sedan). Men hon tyckte det var pinsamt (anmäld av mamman) och har knappt berättat det för någon, inte ens för sin man som hon var gift med i 20+ år. Hon har inget behov alls av bekräftelse för sin skönhet, sminkar sig aldrig, har bytt profilbild på Fb en gång sedan hon registrerade sig där för ett par år sedan, postar ALDRIG något klämkäckt eller bekräftelsefrämjande där, tycker själv hon är tråkig och alldeles för vanlig, är som sagt aldrig ute och svirar med väninnor och håller generellt en VÄLDIGT låg profil i alla sammanhang. Inte ens när jobbet har firmafest blommar hon ut. Hon säger alltid att hon helst sover hemma, trots att hon blir bjuden på hotellnätterna. Ja, det finns mycket liknande att berätta.

    Den kombinationen - så vacker, underbar att umgås med, charmig (för det är hon ändå), sexig, fantastisk i sängen, intelligent och många fler egenskaper än så i kombination med att hon inte har något behov av att göra väsen av sig, har jag fallit hårt för. 

    Men som jag tolkat det följer det ett antal komplikationer med hennes sätt att vara. Jag är fullt medveten om att det ändå kan vara så att hon inte är kär i mig, men bilden blir väldigt suddig när jag har att göra med en kvinna som framstår så annorlunda i sitt beteende och sina tankar, jämförd med nästan alla andra jag tidigare träffat.
  • Anonym (reddish)
    Anonym (erfarenhet) skrev 2015-12-01 07:15:10 följande:

    Och den kvinnan älskar du? En kvinna som är så introvert att hon bara kunde umgås med sina barn? Inga vänner?
    Hör du inte hur det låter? För mig är detta inte några bra egenskaper.


    Jag älskar henne för den hon är, oavsett vilken sjukdom som är inblandad. Jag skiljer på människa och yttre faktorer som påverkar hennes beteende. Jag tog mig snabbt in bakom hennes skal och fick av henne alla maskerna som hon sprungit runt med de senaste åren för att ingen ska märka hur hon mått. Och där bakom såg jag det finaste som finns. Inte lätt att bortse från.
  • Anonym (reddish)
    Zombie von Rymmen skrev 2015-12-01 07:16:04 följande:
    Kan inte låta bli att kommentera detta.

    Om man har dejtat i månader, uppenbarligen tycker om varandra, haft en massa skönt sex och känner att man kommit varandra nära som ingen annan, så ska man inte visa hur mycket man tycker om den andre för att man då plötsligt blir oattraktiv?

    Förlåt, men jag tycker det är helt efterblivet. Hur ska man bygga en relation på det?

    Jag känner precis tvärtom, folk som ska hålla på och spela och inte kan vara uppriktiga är väldigt oattraktiva och går fetbort.
    Här håller jag med. Skulle aldrig kunna "jobba" på det viset. Om hon nu är typen som faller för män som gör så, är hon inte min typ trots allt annat som drar. Då faller det på det, helt enkelt. Men även det har vi pratat om. Och enligt henne själv tänker hon precis som jag: "En man som inte visar intresse är väl inte intresserad, och honom ska man väl inte lägga tid, energi och kärlek på?". Hennes egna ord.

    Men visst - jag vet att det biologiska kan ta över alla sunda tankar för vissa. Jag vet som sagt också hur jag själv fungerar. Jag faller inte för kvinnor som går med näsan i vädret och tror att de kan få vem som helst, och att mitt enda sätt att få dem är att jaga. Därför vill jag inte heller vara med en kvinna som fungerar så. Det känns oerhört omoget och går verkligen "fetbort" Flört Som tur är finns det inte så många i min ålder som beter sig så. Och hon gör det verkligen inte.
  • Anonym (reddish)
    MaryM skrev 2015-12-01 04:23:22 följande:

    Vill du vara en Bra Man och Göra Rätt eller vill du ha henne? ;)


    Allra högsta prio är att jag får vara mig själv, vara en bra man och göra rätt. Näst högsta prio är att få vara med henne. Jag är mycket nöjd med vem jag är och den insats jag gjorde med henne. Jag ångrar ingenting. Hon fick det bästa av mig på alla plan, utan att jag jagade henne, var klängig eller betedde mig som att jag inte kunde få någon annan. Jag var bara vidöppen, lyhörd, kärleksfull, omtänksam och förbannat bra i sängen Cool

    Allt detta har hon bekräftat spontant med väldigt målande beskrivningar med jämna mellanrum. Har aldrig behövt be om bekräftelse på dessa (eller andra) punkter. Men ja, jag har varit väldigt tillgänglig. Jag insåg ju från början att hon mådde dåligt, och valde att bli den som inte bara stod för närheten utan också för tryggheten. Ska man inte göra det? Jo, det ska man.
  • Anonym (reddish)
    Anonym (erfarenhet) skrev 2015-12-01 07:15:10 följande:

    Och den kvinnan älskar du? En kvinna som är så introvert att hon bara kunde umgås med sina barn? Inga vänner? Hör du inte hur det låter? För mig är detta inte några bra egenskaper.


    För att förtydliga gör jag en fri översättning av en av mina favoriter:

    "Jag älskar henne inte för hennes rådjursögons skull, hennes ödmjuka sätt, våra gemensamma intressen, hennes vackra kropp, hennes sätt att prata, hennes sätt att smeka mig, hennes intelligens, hennes jordnärhet, hennes oskuldsfullhet, hennes charm eller hennes sätt att se på mig. Jag älskar henne för att hon sjunger en sång som bara jag kan höra"
  • Anonym (reddish)

    Några citat från våra samtal efter avslutet:


    Hon: "Jag orkar inte mer. Jag orkar inte känna mig så här svag vid din sida, att jag inte kan ge, att jag inte orkar med annat än min vardag, och att varje nytt kryss i kalendern får mig att gå i spinn även om det innebär att jag får umgås med de människor jag tycker mest om. Jag måste hitta mig själv igen och känner så starkt att jag behöver göra det på egen hand. Annars lär jag mig aldrig"

    Jag: "Förstår att du behöver tid för dig själv och tänker inte jaga dig eller försöka övertala dig att stanna. Jag vet inte var i livet jag då befinner mig, men om det kommer en dag då du känner dig redo och har lust, hoppas jag att du tar kontakt igen"
    Hon: "Det kommer jag att göra, för min egen skull. Men jag vill att du lever under tiden, för din egen skull"
    Jag: "Det ska jag göra"

    Har svårt att tro att hon spelar teater om detta och bara säger så för att vara snäll eller "inte såra". Varför skulle hon dra ut på processen i över ett halvår om hon var säker på att hon visste att hennes känsloliv var stabilt och att hon inte var kär? En månad kanske man orkar spela teater för att inte såra och för att bekräfta vad man känner eller inte känner. Så tänker jag, men alla är väl olika :)
  • Furienna

    Hon har som sagt problem, som hon måste ta itu med. Jag hoppas bara att hon gör det också, även om det skulle betyda att hon måste inse att hon inte är så stark. Synd att du inte kan hjälpa henne mer, men du har tydligen gjort mycket redan. Glad

  • Anonym (reddish)
    Furienna skrev 2015-12-01 10:51:55 följande:

    Hon har som sagt problem, som hon måste ta itu med. Jag hoppas bara att hon gör det också, även om det skulle betyda att hon måste inse att hon inte är så stark. Synd att du inte kan hjälpa henne mer, men du har tydligen gjort mycket redan. Glad


    Ja, det har jag.
    Och vad det än beror på att det blev så här, var hon värd allt hon fick av mig.
    Ångrar inte en sekund.
Svar på tråden Ovärdigt slut