• Anonym (vad fan)

    Förvirrad och besviken på biståndshandläggaren

    Jag vill mest bara skriva av mig, för jag är grymt förvirrad, frustrerad och besviken just nu.

    Av diverse anledningar har jag boendestöd. Under väldigt lång tid, många år, fungerade det så där, men det senaste året lite drygt har det fungerat bra. Det är lagom ofta, det är samma personer som kommer regelbundet och vi trivs ihop och jobbar bra ihop, det enda felet har varit att jag skulle behöva lite mer tid. Inte mycket, kanske 1 timme till i veckan.

    I våras gick beslutet om boendestöd ut och skulle då uppdateras. Biståndshandläggaren pratar med mig och med boendestödsgruppen, och vi säger det att det är ok med timmarna vi har, men vi skulle vara glada för en timme till i veckan. Handläggaren lovar att titta och räkna på det.

    Idag hämtar jag och boendestödet ut det rekommenderade brevet som handläggaren skickat och läser det nya beslutet, och inte har jag fått en timme mer, inte. Nej, utan trots att det i beslutet står flera gånger att jag har samma stödbehöv nu som förut så har handläggaren nästan halverat mina timmar. 45% av tiden är borta. 

    Jag förstår inte hur man kan skriva flera gånger i beslutet att behovet kvarstår som förr, och sedan neka till hälften av behovet. Suck.

    Överklagan är skriven och inskickad.  Jag ville, som sagt, mest bara skriva av mig. FUCK.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2016-09-02 16:43
    Hej igen alla intresserade. Här kommer en uppdagtering.

    Jag har varit på möte idag med biståndshandläggarens chef och boendestödets arbetsledare och den på boendestödet som är hos mig mest och är ansvarigperson för meg eller vad de nu kallar det. Biståndshandläggaren var inte med.

    Förklaringen handläggaren hade gett för att ta bort så många timmar var att hon tyckte att det räcker att tvätta en gång i månaden och att jag skulle ha en kontaktperson. Det där med tvätten står inte i beslutet jag fick hem, men det spelar inte så stor roll, eftersom chefen och boendestödet ansåg att det var totalt orimligt att bara tvätta en gång i månaden, och då inte heller ta hänsyn åt att vi gör andra saker också på den tvättiden. Både chefen och arbetsledaren höll med om att om jag ska ha mindre timmar så ska det stå i proportion till hur många timmar jag missar/avbokar, eftersom behovet av stöd inte har förändrats, men eftersom det inte har förändrats, i alla fall inte åt ddet hållet, så ska jag ha mina timmar, vare sig jag avbokar eller missar. Det är till och med så, enligt bidståndshandläggarens chef, att om jag ringer och avbokar för att jag är sjuk så ska boendestödet fixa fram en ny tid så jag får mitt stöd, i den mån det går.

    Jag bad också om ett papper, med undrskrifter från arbetsledaren och chefen, vad som gäller och vad som ingår i boendestödet, så vi gick igenom och listade det, och här är de sakerna, så så här ska det fungera i min kommun.

    *Boendestödet har fasta tider med fast längd på varje pass, som kommits överens med brukaren. De anställda har inget annat att göra under den tiden, utan den specifika boendestödjaren och den specifika brukaren har den tiden.
    *Exakt klockslag gäller och kommer boendestödet tidigt eller sent så ska de höra av sig och meddela.
    *Kommer de före eller på utsatt klockslag ska de vänta i 10 minuter efter utsatt klockslag om brukaren inte öppnar dörren genast. Under de 10 minuterna ska de försöka få tag på brukaren genom att ringa eller smsa minst en gång.

    Saker boendestödet ska göra med mig som brukare är
    *hjälp och stöd att organisera och utföra städning, tvätt och disk
    *hjälp och stöd att plannera och utföra inköp av mat, hushållsartiklar och baskläder, samt att organisera och stoppa in inköpen i lådor och skåp
    *påminna om tider och deadlines som att betala räkningar och lämna till baka hyrfilm och biblioteksböcker
    *boka och komma iväg på möten ex. läkartider
    Det här är alltså saker som vi gjort hittills.

    Saker som boendestödet kan göra med mig om jag vill, och som jag inte behöver ha i mitt beslut, utan som vi kan göra bara för att:
    *Gå till biblioteket
    *Gå på promenad
    *Shoppa i närcentrum
    *Gå och fika/äta lunch
    Det här är inget jag känner behov av att göra med boendestödet, förutom gå till bibblan och det av samma orsaker som jag behöver stöd med att handla mat. Jag har vänner jag kan göra sånna saker med.

    Saker som boendestödet ska göra med mig från och med nu, utöver det i första delen:
    *Plannera veckomatsedel, frukost, lunch och middag
    *Göra inköpen
    *Laga en del av maten, som grytor och sånt som kan lagas och ha i matlådor/frysas
    *Påminna med sms att jag ska äta maten också
    Det var det här vi ville ha en timme till i veckan för från början.

    Mötet avslutades med att alla ansåg att handläggaren hade tänkt fel och mina gamla timmar utökas med 3 timmar i veckan, för att få tid till att lösa matsituationen. 2 timmar mer än vi bad om från början. Vi fick också 6 timmar extra ledsagartid den här hösten för att kunna träffa en almänläkare och en dietist.

    Tack för visat intresse för min situation och tråden. Det värmer.

  • Svar på tråden Förvirrad och besviken på biståndshandläggaren
  • Anonym (E)
    Anonym (......) skrev 2016-07-27 12:59:51 följande:

    Du avbokar ofta och det medför att du får sänkt antal timmar beviljat eftersom du inte är i behov av mer. Är det svårt att förstå? Du kanske borde ta upp det med både boendestödet och din kontaktperson.


    Varför trpr du att ts avbokar för att hen inte är i behov av stödet? Det famgår ju tydligt att hen avbokar endera vid sjukdom eller när hen på grund av måendet inte klarar av att ta emot boendestödjaren.

    Hur vet du att det dessutom är orsaken till sänkt stöd, den motiveringen har ju inte ta fått.
  • Anonym (mor)

    TS verkar i alla fall vara en rätt tuff person med rejält med skinn på näsan. Jag vet många som aldrig någonsin skulle få ngt stöd av samhället som har betydligt mindre av den varan. Jag tror TS kommer klara sig alldeles utmärkt med färre stöd-timmar.

  • Anonym (vad fan)
    Anonym (mor) skrev 2016-07-27 14:08:03 följande:

    TS verkar i alla fall vara en rätt tuff person med rejält med skinn på näsan. Jag vet många som aldrig någonsin skulle få ngt stöd av samhället som har betydligt mindre av den varan. Jag tror TS kommer klara sig alldeles utmärkt med färre stöd-timmar.


    Du har rätt, jag är tuff och jag har skinn på näsan. Men det hjälper mig inte ett dyft med saker som initiering, organisering, genomförande, struktur, plannering, hålltider och annat sånt. Tyvärr, faktiskt, 

    Det verkar vara några i tråden som förutsätter att jag har boendestöd för att jag har problem med sociala bitar, trots att jag faktiskt inte sagt något om det, och ingen har frågat heller. Det har jag inte. Det är också därför jag ställer mig frågande till varför min handläggaren tycker att jag ska ha kontaktperson. Jag förstår inte den motiveringen. Kanske har det inte framgått från mig ordentligt i tråden.

    Med nästan hälften stödtimmar än jag har nu kommer tiden inte ens räcka till för ett tvättpass i veckan. Att hinna städa, diska, planera matlista, handla, slänga sopor, sortera post, betala räkningar, fylla i papper, eller ens få in tvätten i skåpen kommer inte hinnas med. Eller så kommer inte tvätten hinnas med, för den kanske inte är viktigast. Någonting kommer få bortprioriteras, och då är frågan vad som inte ska göras, snarare än vad som ska göras. Vad är inte tillräckligt viktigt? Och vad händer om jag blir sjuk när jag bara har 1 inte tillräkligt långt pass 1 dag i veckan och inga andra, kortare pass så vi kan ta igen i alla fall något? Jag vet inte. Det enda jag vet är att det kommer hända.
  • Anonym (Boendestödjare)
    Anonym (......) skrev 2016-07-27 13:30:52 följande:

    Och du påstår sig arbeta med boendestöd och har ändå ingen som helst aning.

    Att klara av och handla är ett socialt behov, vare seg du förstår det eller inte. Vilket är en uppgift för både kontaktperson och boendestöd.

    Vad är hemtjänst för dig?


    Du kläcker ur dig det ena och det andra utan att kunna ett endaste dugg och ställer bara till förvirring. Kanske det är det du är ute efter? Och förstår inte skillnaden mellan boendestöd, hemtjänst och kontaktperson alls. Du svarar med en motfråga dessutom. Om du nu svarar på min enkla undran vad skillnaden mellan hemtjänst och boendestöd är så lovar jag att berätta för dig om du har rätt eller inte. Kontaktperson har liksom inget i sammanhanget att göra då det inte är ett yrke och ingen utbildning behövs utan ett uppdrag för att människor som behöver ska ha ett socialt liv och komma ut. Men de har inget ANSVAR för dennes dagliga behov över huvudtaget.Att man kan gå och handla någon gång med sin kontaktperson är väl självklart men kontaktpersonen har fortfarande inget ansvar. Varför begriper du inte skillnaden? Men var snäll och berätta skillnaden mellan bboendestödjare och hemtjänsten nu du som vet?
  • Anonym (vad fan)
    Anonym (......) skrev 2016-07-27 13:30:52 följande:
    Och du påstår sig arbeta med boendestöd och har ändå ingen som helst aning.

    Att klara av och handla är ett socialt behov, vare seg du förstår det eller inte. Vilket är en uppgift för både kontaktperson och boendestöd.

    Vad är hemtjänst för dig?
    Det kanske är ett socialt behov för en del. För andra är det ett praktiskt behov. Jag personligen går inte till mataffären för att socialisera med andra, utan för att handla mat. Jag har inga problem med att det är folk i mataffären, jag har problem med att ta mig dit. Jag har inga problem med att hälsa på kassörskan, jag har problem med att göra och följa en inköpslista, att ta varor i vettig ordning, ja, det har hänt att jag har kommit hem 2 timmar efter att jag gått till affären 7 minuter bort, med smält glass, för att jag tog glassen först, att hitta det jag ska ha trots att jag handlat i samma affär i 15 år, att hitta alternativ och tänka om ifall det behövs,  Hade jag inte haft problem med det hade jag kunnat gå och handla helt själv.

    Även om jag redan gett att biblioteket kanske är bättre med en kontaktperson än med en boendestödjare så är mitt behov där detsamma som i mataffären. Plannera, komma iväg, hitta och ta det jag vill låna, stämpla ut det och gå hem igen. Inte de eventuella sociala interaktionerna. 

    Jag är helt för att de som har behov av stöd i det sociala har en kontaktperson, men jag har inte det behovet och jag förstår inte varför hendläggaren tror det när det inte är något som varken jag eller någon runt omkring mig har uttryckt. 
  • Anonym (......)
    Anonym (E) skrev 2016-07-27 13:39:30 följande:

    Varför trpr du att ts avbokar för att hen inte är i behov av stödet? Det famgår ju tydligt att hen avbokar endera vid sjukdom eller när hen på grund av måendet inte klarar av att ta emot boendestödjaren.

    Hur vet du att det dessutom är orsaken till sänkt stöd, den motiveringen har ju inte ta fått.


    Jag tror inte det, men det är vad handläggaren anser. Därav sänkt antal timmar.
  • Anonym (......)
    Anonym (Boendestödjare) skrev 2016-07-27 14:56:48 följande:

    Du kläcker ur dig det ena och det andra utan att kunna ett endaste dugg och ställer bara till förvirring. Kanske det är det du är ute efter? Och förstår inte skillnaden mellan boendestöd, hemtjänst och kontaktperson alls. Du svarar med en motfråga dessutom. Om du nu svarar på min enkla undran vad skillnaden mellan hemtjänst och boendestöd är så lovar jag att berätta för dig om du har rätt eller inte. Kontaktperson har liksom inget i sammanhanget att göra då det inte är ett yrke och ingen utbildning behövs utan ett uppdrag för att människor som behöver ska ha ett socialt liv och komma ut. Men de har inget ANSVAR för dennes dagliga behov över huvudtaget.Att man kan gå och handla någon gång med sin kontaktperson är väl självklart men kontaktpersonen har fortfarande inget ansvar. Varför begriper du inte skillnaden? Men var snäll och berätta skillnaden mellan bboendestödjare och hemtjänsten nu du som vet?


    Jag vet skillnaden och om du vill veta det så får du googla. Eller fråga din arbetsgivare.
  • Anonym (Boendestödjare)
    Anonym (......) skrev 2016-07-27 15:36:58 följande:

    Jag vet skillnaden och om du vill veta det så får du googla. Eller fråga din arbetsgivare.


    Så lätt var det att avslöja dig! Du är bara en liten besserwisser som tror att du vet men inget kan. Patetiskt. Tror även att ts fattar det.
  • Anonym (Boendestödjare)
    Anonym (......) skrev 2016-07-27 15:36:58 följande:

    Jag vet skillnaden och om du vill veta det så får du googla. Eller fråga din arbetsgivare.


    Så lätt var det att avslöja dig! Du är bara en liten besserwisser som tror att du vet men inget kan. Patetiskt. Tror även att ts fattar det.
  • Anonym (Greta)

    Jag har självt haft och har boendestöd i helt olika kommuner och diskussioner av typen "Så här är det" och dessa regler gäller är mycket bortkastade för det fungerar mycket olika i olika kommuner!  

Svar på tråden Förvirrad och besviken på biståndshandläggaren