• Anonym (tröttochdeppad)

    UTBRÄND Stödgrupp för dig som är sjukskriven för utmattningssyndrom

    Hej!
    Jag är 100% sjukskriven sedan lite mer än ett halvår. Försökte just återigen gå tillbaka till jobbet 25% men efter 5 dagars arbete med oerhört enkla arbetsuppgifter (3,3 timmar två dagar varje vecka nu under julen) blev jag helt apatisk. Låg bara i sängen och kunde inte känna och kunde inte tänka någonting. Det känns så förnedrande att gå på gång vara tvungen att försöka jobba när man innerst inne vet att det inte går - men man måste för att bevisa för Försäkringskassan/sin läkare att det verkligen inte går. För de tror bara att man har ångest inför att gå till arbetet men att det egentligen kommer gå. Varje gång jag går tillbaka till jobbet oroar jag mig 2-3 veckor innan och sedan tar det 2-3 veckor innan ny sjukskrivning tickar in. Allt som allt går en månad som jag kunde använt för att vila mig och återhämta mig istället. Hur gör ni för att fixa detta mentalt? Det är så oerhört slitsamt för mitt psyke. Jag känner mig helt värdelös - svårt att sova, nedstämd, trött och ångest . När jag vilar och inte jobbar minskar ångesten och nedstämdheten. Så fort jag drar upp stress eller något händer kommer det tillbaka. Jag äter inte medicin av något slag och vill helst inte göra det. Hur gör ni för att hantera den här processen? Jag känner att jag pallar inte längre.

  • Svar på tråden UTBRÄND Stödgrupp för dig som är sjukskriven för utmattningssyndrom
  • Anonym (tröttochdeppad)

    Anonym miss bränd - det går att komma tillbaka. Det tar lång tid men jag är övertygad om att jag skall arbeta igen. Även om jag inte klarar det just nu.

     Många andra kommer tillbaka - Jag svänger också fram och tillbaka - när jag utsätts för stress så kan jag inte gå ned i varv snabbt, men när jag får ta det lugnt och puttra på i eget tempo så återhämtar jag mig hela tiden och känner mer ork.

    Problemet för mig är att jag oroar mig så fruktansvärt för avstämningar med läkare och Försäkringskassan att jag blir så oerhört mycket sämre i ca en månad kring varje ny sjukskrivningsperiod. Dvs. jag återhäntar mig inte då utan stressar bara - vaknar på nätterna osv. 

  • Anonym (tröttochdeppad)

    Rox, man behöver inte mediciner. Man kan välja själv. Du får bestämma vad som är bäst för dig. En del tycker det är bra andra inte.  

    Alla läkare jag träffar i stort sett föreslår att jag skall ta medicin. Som tur har har jag fått stöd från psykolog att inte ta medicin så det har hjälpt mig att få stöd. Samt denna site:  beyondmeds.com/

    Det går att leva utan att ta mediciner även med "värre" psykiska besvär än utbrändhet/depression. Men - om jag skulle må riktigt riktigt dåligt - så skulle överväga jag ta medicin. Jag tycker dock att jag klarar mig utan nu. Jag kan må riktigt dåligt några dagar sedan blir det bättre. Kanske skulle jag även klara längre perioder - men jag har små barn så jag kan inte bli liggande apatisk dygnet runt i i månader...Då hade jag nog fått medicinera. Tror jag, men jag vet inte säkert.

    Många beskriver ju i början av utbrändheten och under utbrändhet att de bara ligger ned och känner sig just utmattade - det är inte det jag menar att jag skulle ta medicin mot. Utan jag får små slängar då och då av stark ångest och nedstämdhet - redan innan jag blev utbränd - det är de symptomen jag menar. Som tur är så upplever jag att dessa dagar kommer mer sällan och symptomen blir svagare och svagare efter att ha haft dem i tio år - men så har jag jobbat mycket med mitt liv och mina känslor de sista två åren tillsammans med en psykolog. Fantastiskt att se något resultat. Det går att bli bättre utan medicin helt enkelt!  

    Tillbaka till utbrändheten I en period var jag nedstämd hela tiden - varje dag varje sekund. Nu har det släppt och jag kan känna mig ledsen flera gånger om dagen omväxlande med att jag känner mig som vanligt. Jag gråter och så släpper ledsamheten! Eller så vilar jag och sedan börjar jag göra något så känns det bättre. Någon beskriver liknande här ovan?? Jag tror det är någon slags läkeprocess som startat för så var det inte för mig i början. Då var allt bara kaos. 

    Försöker vara ute och röra på mig varje dag. Springer / går på yoga när jag orkar. Men så kommer jag in i en "stress"period så fallerar allt igen...sover inte, inga rutiner, orkar inte träna osv. Lite slitigt att inte få känna att det kontinuerligt blir bättre utan hela tiden svänger så mycket. Men som sagt det beskriver ju någon annan liknande här ovan? Jag kommer inte ihåg användar-id. 

  • Anonym (På väg tillbaka)

    Jag var sjukskriven i 4 månader i somras, och så en månad semester, totalt borta från jobbet 5 månader, maj- slutet av september. Var in och testade jobba deltid efter midsommar. Det fanns en "plan" att jag skulle jobba deltid till min semester, men efter 2 veckor var jag helt slut igen, och då hade jag väldigt behagliga arbetsuppgifter MEN orsaken till min totala utmattning var inte åtgärdad.

    Under min sjukskrivning blev jag gravid (har fertilitetsproblem och fått läkarhjälp) så när jag kom tillbaka till jobbet sista veckan i september var jag nästan halvvägs igenom graviditeyen. Via MVC's läkare hade jag fått riktlinjer för att ha största möjlighet att hållas på jobb till januari när mammaledigheten börjar. Efter två veckor var jag omplacerad (med kort varsel, fick veta sista timmarna på fredagen att kl.8 på måndag börjar du på andra stället) till en annan avdelning där jag jobbat för 3-4 år sedan, med en annan chef och helt andra fysiska förutsättningar.

    Jag mådde skit psykiskt vid återgång till arbetet. I september hoppades jag bara att kunna överleva till januari då jag faktiskt inte hade råd att gå på bara sjukpenning längre. Upptäckte i slutet av november att Hej, jag mår ju bra. Känslan var otrolig. Jobbet i sig är tristare än mitt gamla, men trots att jag nu jobbar ensam nästan hela tiden, har jag mer socialt umgänge på jobbet än där jag var innan. Där var alla så slutkörda, och det bytte så mycket personal, att det kunde gå en vecka utan att man hade ett "riktigt" samtal med någon, som inte var direkt arbetshandledning. Jag har även en chef som bryr sig om sin personal nu, och stället för en som anser att personalen är en.plåga och bara ger merarbete. Tyvärr har de inte lärt sig något där och flera har varit sjukskrivna och/eller sagt upp sig. Chefen inbillar sig dock att det måste bero på personliga orsaker och inte har något med arbetet att göra. Jag är väldigt ledsen för det. Jag kämpade dessutom emot alla idiotier de hade för sig, och var den jobbiga som alltid påpekade när saker chefen bestämde stred mot arbetstidslagar, kollektivavtal mm, därav varför jag troligtvis brann ut snabbare. Nu har även de som inte tidigare engagerat sig börjat reagera så hoppas att de kan få igenom en förändring.

    Nu har jag 1,5 vecka kvar innan mammaledigheten börjar och jag mår bra, med undantag för lite krämpor som hör graviditeten till. Det är (oftast) kul att gå till jobbet, jag känner ingen ångest alls, jag funderar till och med på att jobba lite längre för att jag mår så bra.

    Detta hade inte skett utan en omplacering. Och det tråkiga är att det "bara" krävdes en muntlig rekommendation från MVC, som sa samma sak som företagsläkaren sagt hela sommaren, och som finns skriftligt från denne vid 4 (!) trepartsamtal. För det ser värre ut att inte omplacera en gravid, än att inte omplacera en utbränd. Då hade de ju tvingats erkänna att det var jobbet/arbetstiderna/chefen som var problemet...

    Lycka till i ert tillfrisknande allihop!

  • Anonym (Miss bränd)
    Anonym (tröttochdeppad) skrev 2017-01-08 07:34:46 följande:

    Tillbaka till utbrändheten I en period var jag nedstämd hela tiden - varje dag varje sekund. Nu har det släppt och jag kan känna mig ledsen flera gånger om dagen omväxlande med att jag känner mig som vanligt. Jag gråter och så släpper ledsamheten! Eller så vilar jag och sedan börjar jag göra något så känns det bättre. Någon beskriver liknande här ovan?? Jag tror det är någon slags läkeprocess som startat för så var det inte för mig i början. Då var allt bara kaos. 

    Försöker vara ute och röra på mig varje dag. Springer / går på yoga när jag orkar. Men så kommer jag in i en "stress"period så fallerar allt igen...sover inte, inga rutiner, orkar inte träna osv. Lite slitigt att inte få känna att det kontinuerligt blir bättre utan hela tiden svänger så mycket. Men som sagt det beskriver ju någon annan liknande här ovan? Jag kommer inte ihåg användar-id. 


    Jag har precis som du kommit in i en period där det svänger fort. Jag kan vara deppig och allt känns hopplöst, sedan mår jag bättre igen. Vila och ibland aktivitet hjälper mer nu (tror jag?). På ett sätt skönt att läsa att man inte är ensam om detta. Hoppas det är en del av läkningsprocessen! Det som är konstigt är att jag har fått en del nya dåliga symptom på sistone med så det talar ju emot kanske?

    Det är som en berg och dalbana att vara utbränd. Tydligen väldigt vanligt och inget konstigt. 

    Får man fråga vad dina symtom är? 
  • Anonym (Miss bränd)

    Kan tillägga att det alltså nu svänger under dagarna. Kan bli helt orkeslös och sedan få lite energi t.ex. Innan var jag totalt utmattad i dagar/veckor eller på benen (begränsad dock).

  • experience

    Hej,

    Hittade det här forumet idag och har följt tråden:

    Det verkar finnas väldigt många synpunkter på medicinering mot utbrändhets symptom! och väldigt många just emot användandet av sådana!

    Jag har själv levt med "utmattnings symptom/syndrom" i 20 års tid nu, så jag kan säga att jag känner igen mig i "nej sägarnas" argument!
    Efter så här många år av lidande pga ovan nämnda symptom har jag själv en mer nyanserad bild av frågan medicin eller ej; det tog många, många år i början av mitt illamående innan jag ens övervägde att medicinera, jag tror personligen att det motståndet är ett uttryck för den personlighets typ som oftast utvecklar liknande symptom, nämligen "A- personlighet", kreativa, arbetsamma, perfektionistiska människor som har svårt att säga nej!
    Troligen därför vi har svårt att tacka ja till hjälp som kommer utifrån. och att vi minsann skall klara av det själva! säkert också därför vi försöker att lösa våra trauman på egen hand, ofta tyvärr med resultatet att vi till slut "bränns upp"!

    Många missbrukare är bevis på detta då de omedvetet har "självmedcinerat" sig med alkohol eller andra droger, samma mekanismer ligger bakom shopping beroende, spel och sex beroende mm. det dövar helt enkelt ett överreaktivt nervsystem!

    I grund och botten skulle jag säga att all orsak till utbrändhet ligger i en långvarig överaktivering av HPA axeln, (det endokrina system som reglerar kroppens respons på bla stress)
    Troligen finns det en genetisk sårbarhet då många som drabbas har en eller två föräldrar med ngn form av stress relaterad ohälsa, psykisk instabílitet etc, inte sällan finns där inslag av psykisk sjukdom. detta i sin tur medför att vi som barn föds in i en miljö med en redan "förprogrammerad" sårbarhet, samt att vår allra tidigaste omgivning i livet (våra föräldrar) omedvetet "för över" sin ohälsa på oss när vi "speglar" oss i dessa rollfigurer (läs gärna vidare om anknytnings teorin)
    Eller som den senaste forskningen visar att vi alla har "trigger gener" som kan aktiveras av tex en sådan omgivning.
    Än tydligare blir det om vi utsätts för kraftigt trauma i tidiga år.

    Detta blev lite mer än jag hade tänkt mig! så åter till ämnet medicin eller inte:

    Ett stort problem enligt min egen erfarenhet gällande medicinering är att vi som lider av dessa symptom har en överreaktivitet/obalans i HPA systemet (som bla skall varna för fara) är så hyperaktivt att det tom detekterar olika kemiska substanser som fara och därmed reagerar med ovanligt kraftiga biverkningar!
    Ngt som jag själv erfarit och erfar dagligen, har tex medicinerat med Lyrica under 1 års tid nu, lägsta förskrivbara dosen är kapslar om 25 mg, då jag av erfarenhet vet att jag inte tolererar mediciner bra, delade jag kapselns innehåll och hällde över i annan kapsel och startade på 2,5 mg! dvs 1/10 del av den lägsta dos som går att få förskriven! resultatet : fruktansvärda insättnings symptom!
    Under året som har gått har jag sakta kunnat komma upp i som mest 2X25 mg/dygn, (detta en mycket låg dos, då detta preparat ges upp till 800mg/dygn)

    Så ett tips till er som är i början av er medicinering tala med er läkare om att gå in på lägsta möjliga dos och trappa upp väldigt långsamt, det kan också vara så att ni då kan klara er på en avsevärt lägre dos en den föreskrivna med fullgod effekt, och med minskade biverkningar som följd!

    Min erfarenhet är att det är otroligt viktigt att bryta en kronisk stress reaktion (som jag menar att utbrändhet är) så fort som möjligt! nervsystemet "byggs" nämligen om av vissa hormon som Kortisol, Adrenalin mm får "flöda" hjärnan under lång tid. det har skadlig inverkan på fysiologisk nivå!
    Bla neurogenes (celldöd)i Hippocampus vilket kan förklara en del av minnes svårigheter som patienter med långvarig stress upplever! (obs man vet att dessa celler återbildas), men tar tid, samt att man måste bli fri det överflöd/brist på kroppsegna substanser som påverkar dessa symptom.

    Var inte heller rädda för att häva en sömnstörning så fort det bara är möjligt! utebliven sömn är förmodligen den enskilt största orsaken till att dessa obalanser blir bestående och följdproblematik uppkommer, gäller framför allt er som har ångest reaktioner kopplade till ert tillstånd.

    Slutligen Fibromyalgi, CFS (kroniskt trötthets syndrom) är ingenting annat än symptom beskrivningar! de är inga egentliga diagnoser, även om de är godkända som sådana (även av Försäkrings kassan) dessa benämningar är egentligen bara uttryck för vetenskapens oförmåga att lokalisera, påvisa och diagnostisera orsakerna till det illamående som vi alla upplever som är drabbade av dessa symptom!
    Tack och lov pågår en del forskning just nu så vi får hoppas att kunskapen ökar.

    Till dig som går hos en "vanlig" läkare på vårdcentralen:

    Tyvärr är min erfarenhet att de flesta läkare inte är insatta i den komplexa fysiologin som ligger bakom dessa symptom, inte sällan kommer du bli bemött som att det du lider av är en "psykisk" åkomma!
    Tror det synsättet ändå börjar förändras en del med den ökande forskningen och förståelsen som är på gång! men finns allt för många "manchester psykologer" där ute som tror de kan hjälpa ditt endokrina system att balansera sig!
    När du nått det tillstånd som vi kallar utmattnings syndrom har de själv reglerande systemet just inte klarat av det som det gör hos en frisk individ, nämligen att reglera sig självt!

    Alla som drabbas av utmattnings syndrom, ångest depression mm, (dessa tillstånd är nära besläktade för övrigt) kommer att uppleva psykisk ohälsa! ngt som kommer att skapa en ohälsosam cyckel som ger mer stress vilket ökar obalansen i det endokrina systemet, vilket ökar våra symptom!
    En väldigt svår ond cirkel att bryta om den fått pågå under lång tid! vilket nästan alltid är fallet vid utbrändhet.

    Hoppas detta kunnat vara till ngn hjälp för er som lider av detta mycket svåra och handikappande tillstånd!

  • i-o
    Anonym (tröttochdeppad) skrev 2017-01-08 07:34:46 följande:

    Många beskriver ju i början av utbrändheten och under utbrändhet att de bara ligger ned och känner sig just utmattade - det är inte det jag menar att jag skulle ta medicin mot. Utan jag får små slängar då och då av stark ångest och nedstämdhet - redan innan jag blev utbränd - det är de symptomen jag menar. Som tur är så upplever jag att dessa dagar kommer mer sällan och symptomen blir svagare och svagare efter att ha haft dem i tio år - men så har jag jobbat mycket med mitt liv och mina känslor de sista två åren tillsammans med en psykolog. Fantastiskt att se något resultat. Det går att bli bättre utan medicin helt enkelt!  


    Kolla om det finns någon korrelation till umgänge också. Ibland har fel umgänge en påtaglig skillnad på hur man mår. Ibland förstår man det inte själv heller.
  • i-o
    experience skrev 2017-01-08 16:38:00 följande:

    Hej,

    Hittade det här forumet idag och har följt tråden:

    Det verkar finnas väldigt många synpunkter på medicinering mot utbrändhets symptom! och väldigt många just emot användandet av sådana!

    Jag har själv levt med "utmattnings symptom/syndrom" i 20 års tid nu, så jag kan säga att jag känner igen mig i "nej sägarnas" argument!
    Efter så här många år av lidande pga ovan nämnda symptom har jag själv en mer nyanserad bild av frågan medicin eller ej; det tog många, många år i början av mitt illamående innan jag ens övervägde att medicinera, jag tror personligen att det motståndet är ett uttryck för den personlighets typ som oftast utvecklar liknande symptom, nämligen "A- personlighet", kreativa, arbetsamma, perfektionistiska människor som har svårt att säga nej!
    Troligen därför vi har svårt att tacka ja till hjälp som kommer utifrån. och att vi minsann skall klara av det själva! säkert också därför vi försöker att lösa våra trauman på egen hand, ofta tyvärr med resultatet att vi till slut "bränns upp"!

    Många missbrukare är bevis på detta då de omedvetet har "självmedcinerat" sig med alkohol eller andra droger, samma mekanismer ligger bakom shopping beroende, spel och sex beroende mm. det dövar helt enkelt ett överreaktivt nervsystem!

    I grund och botten skulle jag säga att all orsak till utbrändhet ligger i en långvarig överaktivering av HPA axeln, (det endokrina system som reglerar kroppens respons på bla stress)
    Troligen finns det en genetisk sårbarhet då många som drabbas har en eller två föräldrar med ngn form av stress relaterad ohälsa, psykisk instabílitet etc, inte sällan finns där inslag av psykisk sjukdom. detta i sin tur medför att vi som barn föds in i en miljö med en redan "förprogrammerad" sårbarhet, samt att vår allra tidigaste omgivning i livet (våra föräldrar) omedvetet "för över" sin ohälsa på oss när vi "speglar" oss i dessa rollfigurer (läs gärna vidare om anknytnings teorin)
    Eller som den senaste forskningen visar att vi alla har "trigger gener" som kan aktiveras av tex en sådan omgivning.
    Än tydligare blir det om vi utsätts för kraftigt trauma i tidiga år.

    Detta blev lite mer än jag hade tänkt mig! så åter till ämnet medicin eller inte:

    Ett stort problem enligt min egen erfarenhet gällande medicinering är att vi som lider av dessa symptom har en överreaktivitet/obalans i HPA systemet (som bla skall varna för fara) är så hyperaktivt att det tom detekterar olika kemiska substanser som fara och därmed reagerar med ovanligt kraftiga biverkningar!
    Ngt som jag själv erfarit och erfar dagligen, har tex medicinerat med Lyrica under 1 års tid nu, lägsta förskrivbara dosen är kapslar om 25 mg, då jag av erfarenhet vet att jag inte tolererar mediciner bra, delade jag kapselns innehåll och hällde över i annan kapsel och startade på 2,5 mg! dvs 1/10 del av den lägsta dos som går att få förskriven! resultatet : fruktansvärda insättnings symptom!
    Under året som har gått har jag sakta kunnat komma upp i som mest 2X25 mg/dygn, (detta en mycket låg dos, då detta preparat ges upp till 800mg/dygn)

    Så ett tips till er som är i början av er medicinering tala med er läkare om att gå in på lägsta möjliga dos och trappa upp väldigt långsamt, det kan också vara så att ni då kan klara er på en avsevärt lägre dos en den föreskrivna med fullgod effekt, och med minskade biverkningar som följd!

    Min erfarenhet är att det är otroligt viktigt att bryta en kronisk stress reaktion (som jag menar att utbrändhet är) så fort som möjligt! nervsystemet "byggs" nämligen om av vissa hormon som Kortisol, Adrenalin mm får "flöda" hjärnan under lång tid. det har skadlig inverkan på fysiologisk nivå!
    Bla neurogenes (celldöd)i Hippocampus vilket kan förklara en del av minnes svårigheter som patienter med långvarig stress upplever! (obs man vet att dessa celler återbildas), men tar tid, samt att man måste bli fri det överflöd/brist på kroppsegna substanser som påverkar dessa symptom.

    Var inte heller rädda för att häva en sömnstörning så fort det bara är möjligt! utebliven sömn är förmodligen den enskilt största orsaken till att dessa obalanser blir bestående och följdproblematik uppkommer, gäller framför allt er som har ångest reaktioner kopplade till ert tillstånd.

    Slutligen Fibromyalgi, CFS (kroniskt trötthets syndrom) är ingenting annat än symptom beskrivningar! de är inga egentliga diagnoser, även om de är godkända som sådana (även av Försäkrings kassan) dessa benämningar är egentligen bara uttryck för vetenskapens oförmåga att lokalisera, påvisa och diagnostisera orsakerna till det illamående som vi alla upplever som är drabbade av dessa symptom!
    Tack och lov pågår en del forskning just nu så vi får hoppas att kunskapen ökar.

    Till dig som går hos en "vanlig" läkare på vårdcentralen:

    Tyvärr är min erfarenhet att de flesta läkare inte är insatta i den komplexa fysiologin som ligger bakom dessa symptom, inte sällan kommer du bli bemött som att det du lider av är en "psykisk" åkomma!
    Tror det synsättet ändå börjar förändras en del med den ökande forskningen och förståelsen som är på gång! men finns allt för många "manchester psykologer" där ute som tror de kan hjälpa ditt endokrina system att balansera sig!
    När du nått det tillstånd som vi kallar utmattnings syndrom har de själv reglerande systemet just inte klarat av det som det gör hos en frisk individ, nämligen att reglera sig självt!

    Alla som drabbas av utmattnings syndrom, ångest depression mm, (dessa tillstånd är nära besläktade för övrigt) kommer att uppleva psykisk ohälsa! ngt som kommer att skapa en ohälsosam cyckel som ger mer stress vilket ökar obalansen i det endokrina systemet, vilket ökar våra symptom!
    En väldigt svår ond cirkel att bryta om den fått pågå under lång tid! vilket nästan alltid är fallet vid utbrändhet.

    Hoppas detta kunnat vara till ngn hjälp för er som lider av detta mycket svåra och handikappande tillstånd!


    En hel del kreativa osanningar där. Bättre kan du.
  • Anonym (tröttochdeppad)

    Miss bränd - hur menar du med symptom? Det är en ärligt ställd fråga och inte på något sätt ironiserande. 

  • Anonym (tröttochdeppad)

    Miss bränd, jag skulle också fråga dig, vad upplever du för nya symptom? 

Svar på tråden UTBRÄND Stödgrupp för dig som är sjukskriven för utmattningssyndrom