Inlägg från: telly |Visa alla inlägg
  • telly

    Bf feb 2018 (för dig som stannar på FL)

    gul sandal skrev 2017-07-03 17:52:24 följande:

    Ååh det är så svårt att bara ha tillit och tålamod.... är rädd för missfall eller att det helt enkelt inte ska finnas nåt... har två barn men innan barnen hade jag fyra missfall varav ett var MA så oron är där hela tiden.

    Idag tog jag ett nytt digitalt test för att se så veckoindikatorn visade mer. Och ja, det gjorde den... den visade 3+ så det känns ju iaf bra. Men helst hade jag velat göra ett vul för att se så allt är rätt....

    Är det fler än jag som är oroliga hela tiden?


    Jag oroar mig lite grann. Vill bara spola fram tiden tills ultraljudet när man ser att den lever. Eller tills första sparkarna så man får ett bevis. Jag har inte heller så många symptom. Lite ibörjan men nu mår jag som vanligt. Saker smakar inte lika gott som förut, kanske ett symptom?
  • telly
    Smka skrev 2017-07-03 22:51:10 följande:

    Va? Nu pratar vi alltså om dem som födde barn i slutet av 80-talet och i början av 90-talet. Visst fanns det gravtest då? Minst två av dem har gjort IVF så nog fanns det längtan. För övrigt hade jag en 90 åring som berättade att hennes stora sorg var att hon varken fick barn eller barnbarn så även där fanns längtan och utanförskap. Då fanns det ju tyvärr inga möjligheter till utredning eller hjälp.


    Tidigare fick man typ avvakta två menscykler och se om mensen kom eller uteblev. Om man då fick en blödning i v 8 tänkte man inte på det som missfall utan som mens. Idag när man får veta så tidigt som 3+5 och sen får en blödning en vecka senare så kallar vi det missfall. Det är på gott och ont.

    Jag vet inte när det blev vanligt med Graviditetstest för hemmabruk men i en bok jag har hemma som utspelar sig på åttiotalet, tar kvinnan ett blodprov och får svaret på papper i brevlådan: Du är gravid.

    Så man kunde nog testa sig relativt tidigt ändå om man misstänkte graviditet gissningsvis från sextiotalet och framåt. Måste fråga alla äldre jag känner hur det funkade på deras tid!
  • telly

    Från testlagret:

    De moderna graviditetstest som används idag är relativt nya på marknaden. Inte förrän 1978 lanserades det första testet för hemmabruk. För priset av 10 dollar fick man allt som krävdes för att utföra ett test; bl.a. en flaska destillerat vatten, en testtub med röda blodceller från får, pipett och en vinklad spegel för avläsning av testresultatet, som tog 2 timmar att få fram. Ett positivt resultat var 97% pålitligt, medan ett negativt resultat enbart var 80% pålitligt.

    Under 1980- och 1990-talet utvecklades testerna i takt med att reproduktionsforskningen gjorde stora framsteg. År 2003 kom det första digitala graviditetstestet.

  • telly
    Närärdetvårtur skrev 2017-07-04 08:57:54 följande:

    Jag är idag i v 6 +6 och har inte heller mkt symptom alls. För typ två veckor sedan mådde jag både illa och hade molvärk men nu har jag bara lite lite ömma bröst - men mindre ömma än vid vanlig pms så jag är så orolig att allt stannat av. Eftersom det är första barnet så har jag inget att jämföra med heller... På torsdag har jag tidigt VUL (eftersom detta är resultatet av IVF-behandlingar) och jag vill så gärna se ett pickande hjärta. Men försöker mentalt förbereda mig på ett dåligt besked oxå, så att jag inte blir helt förkrossad och förstörd (blir jag väl säkert ändå om det blir dåligt besked men efter alla dessa år av försök och misslyckanden så har både hjärta och hjärna lärt sig hoppet är vanskligt...)

    Håller tummarna för oss alla, med eller utan symptom, att vi får behålla våra pyren!


    Grattis! Det måste vara väldigt omskakande att plötsligt få ett plus efter IVF. Hur många försök har ni gjort?
  • telly
    Närärdetvårtur skrev 2017-07-04 09:23:02 följande:

    Vi har gjort 4 IVF:er som alla misslyckats. På 4e IVF:en fick vi dock för första gången även embryon i så bra kvalité att de kunde frysas och så i början av juni tinades en upp och det är alltså den vi plussat på. Och ja, det är så omskakande att äntligen få ett plus, jag har aldrig fått ett plus i hela mitt liv så det kändes verkligen overkligt. Men jag är ju så rädd att det blir MF/MA  


    Håller alla tummar och tår för att ni får bli föräldrar! Här tog det sig på egen hand på första försöket vilket var en chock i sig, trodde det skulle ta lång tid.
  • telly
    jojjan01 skrev 2017-07-04 10:00:50 följande:

    Eftersom det fortfarande inte börjat blöda ringde jag igår för att få reda på provsvaren då läkaren inte ringde i fredags som jag uppfattade att hon skulle. Jag fick då en tid till idag på morgonen för nya prover och ultraljud och då såg det bättre ut. 

    Hon kunde se att det växt ett foster från gulsäcken och hon kunde se att det pulserade lite. Hon mätte då till 6+1 vilket är 5 dagar mindre än vad jag trodde och enligt sista mens. Har fått en ny tid för ultraljud på fredag igen för att kolla om det växer. Denna väntan är jobbig men får ta en dag i taget.

    Så härligt med inskrivning/hälsosamtal :) Då känns det lite mer verkligt men ändå jobbigt att vänta på ultraljud eller hjärtljud. 


    Åh, du ska se att den här gången kommer det gå vägen
  • telly
    Iowhannah skrev 2017-07-05 14:20:42 följande:

    Ni som fått barn tidigare, har magen börjat synas än? Jag antar att det mest är svullna tarmar men min mage syns redan (i v 10). Jag har förstått att den kommer tidigare än första gången, men inte kunde jag tänka mig att v 10 skulle kännas, och se ut, likadant som i v 16 :O

    I övrigt har jag börjat känna någon mild form av foglossning. Förra gången började det runt v 20-25 så det var också lite av en överraskning.


    Jag har barn sen tidigare och väntar på magen. Tror det börjar bli lite svullet (v8).

    När ni säger mage, menar ni att ni känner livmodern som en kula eller bara att magen blivit rundare?
  • telly
    Iowhannah skrev 2017-07-06 03:12:26 följande:

    För mig är det platt när jag ligger ner så livmodern känner jag inte än. Som sagt så är det nog mest svullna tarmar och lite extra fett (men likväl svårt att dölja).

    Jag tycker det är lite krångligt att vara nygravid på sommaren, när det oftast händer flera saker. Jag vill fortfarande inte gå ut med min graviditet och på lördag ska vi på bröllop så då kommer jag träffa, bland annat, båda mina föräldrar. Som tur är så är bröllopet alkoholfritt.


    Ja, jag hade hellre varit nygravid på våren och gjort klart den hemliga perioden (och osäkra perioden) innan semestern, och sen gått runt med fin mage på sommaren. Men man kan inte styra allt ????
  • telly
    jentorq skrev 2017-07-06 12:42:24 följande:

    Hos min barnmorska har de en liten trä-tratt, dock antog jag bara att det var den de lyssar på hjärtat med haha jag kanske har jättefel och den har en annan funktion. Däremot vet jag att barnmorskor helst inte vill lyssna tidigt pga att det kanske inte hörs/de kanske inte hittar det när det är så litet. Menar du stetoskop när du säger doppler? Alltså det vanliga hjärtlyssnarredskapet?


    Min förra barnmorska hade doppler. Det är som en ultraljudsstav som hon håller mot magen och så hörs hjärtljud ut genom högtalare. En modern version av tratt. Är väl olika vad landstingen har råd med och vad sköterskorna föredrar.
  • telly
    Mchabom skrev 2017-07-06 21:53:49 följande:

    Hej alla

    Tänkte kolla med er att få göra kub test är de farligt???


    Däremot fostervattensprov som görs i nästa steg ifall man får fram en hög sannolikhet på kub, där finns en liten risk för missfall. Men kub är inte inne och petar på fostret på det sättet.
Svar på tråden Bf feb 2018 (för dig som stannar på FL)