• hipsterpappan

    Bör Sverige göra som Danmark och införa förbud mot Niqab och Burka?

    Nu bestraffas kvinnor som bär heltäckande ansiktsmaskering på offentliga platser i Danmark med höga böter och vid tredje regelbrottet hela 10000kr. Ett parti ville även införa fängelse men så långt gick det inte. Men bör vi följa efter och risken är väl att vi nu få en ström av dessa kvinnor med familjer över sundet?

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Bör Sverige göra som Danmark och införa förbud mot Niqab och Burka?
  • K Kalle
    Thereisthat skrev 2018-05-31 22:06:35 följande:

    Jajamän! Alla dagar i veckan. Att du har rånarluva på dig utomhus ska inte vara olagligt utan det som skulle vara olagligt är om du använder rånarluvan för ett rån. Men klädesplagget ska vara lagligt. Helt klart!

    Du får även gå klädd i hakkors, en bild föreställande Jesus som bränns på bål och ett porträtt av Josef Stalin på tröjan också om du så önskar för mig. Den bortre gränsen skulle vara textereller motiv som uppmanar till våld eller rent förtal. Där går yttrandefrihetens bortre parentes för mig. Att staten ska ha befogenheter att bestämma över hur människor ska få gå klädda är för mig att ge staten befogenheter en legitimitet de inte har rätt till.

    Jag är ledsen men du kommer inte kunna brista mina principer. Jag är liberal och vill ge staten så lite befogenheter som möjligt att inskränka i människors liv. Tyvärr!


    Det som du nämner, tröja med hakkors, är inte lagligt i dagsläget.
  • K Kalle
    Thereisthat skrev 2018-06-01 09:58:59 följande:

    Fast vissa tycker ju att korta kjolar är ett uttryck för kvinnoförtryck. Ska man förbjuda det också?


    Korta kjolar är inte tecken på kvinnoförtryck snarare tvärtom. Det är bara i fria och jämställda samhällen det är OK.
  • K Kalle
    Thereisthat skrev 2018-06-01 10:10:20 följande:

    Fast fotboja strider ju mot integritetslagen och det är väl knappast så att en liberal gillar integritetskränkande material?


    Om kvinnorna själva "väljer" fotboja?
  • K Kalle
    Thereisthat skrev 2018-06-01 10:40:25 följande:

    Och som svar på din fråga: jag vurmar för kvinnans rätt att såväl bära som att slippa burka eller niqab. Är inte det rätt uppenbara liberala principer?


    Väldigt få kvinnor bär dessa plagg helt frivilligt!
  • K Kalle
    BrunaSolglasögon skrev 2018-06-01 11:35:45 följande:

    Jag röstade nej. Burka/Niqab är inte utbrett i Sverige, och således bör inte statens resurser läggas ner på detta.

    Sedan kan man diskutera om Burka/Niqab i sig är ett problem, eller bara ett symptom/tecken på andra problem. Kvinnorna som tidigare gick ut i Burka/Niqab kommer högst sannolikt (min egna tolkning) att nu inte alls lämna hemmet. Tror knappast att religiösa övertygelsen/eller mannens förtryck, minskar på grund av en ny lag. Man måste komma åt problemets grund, och inte bara bota ett symptom. Dessa kvinnor kommer inte få det bättre.

    Tycker själv att man ska få visa sig hur man vill (tycker även maskering på allmänn plats är OK) i allmänheten. Det knepiga blir sen för affärsverksamhet och så vidare, där tycker jag att den enskilda näringsidkaren ska ha rätt att neka service till någon som döljer ansiktet pga riskerna det kan medföra sig.


    Eftersom så få syns ute i dessa utstyrslar så blir det ju inte resurskrävande alls, men manliga terrorister och bankrånare hindras från att maskera sig i niqab och burka.
  • Thereisthat
    K Kalle skrev 2018-06-01 13:17:43 följande:

    Korta kjolar är inte tecken på kvinnoförtryck snarare tvärtom. Det är bara i fria och jämställda samhällen det är OK.


    Jo men där går åsikterna isär så det kan inte vara underlag för en lagändring.
    K Kalle skrev 2018-06-01 13:19:06 följande:

    Om kvinnorna själva "väljer" fotboja?


    Ja, väljer man det ska man få ha det på sig. Varför skulle man inte få välja det enligt dig?
    K Kalle skrev 2018-06-01 13:20:41 följande:

    Väldigt få kvinnor bär dessa plagg helt frivilligt!


    Men om det är så är det ju snarare tvånget man är emot och inte själva klädesplagget. När den de grå vargarna hetsade mot armenier var jag emot uppviglingen och inte mikrofonen som gjorde uppviglingen möjlig. Förstår du min poäng?
  • gamlapappan3

    Att förbjuda var och en att klä sig som man vill tycker jag är helt fel. Självklart måste det vara tillåtet att signalera politisk, religiös eller annan uppfattning genom sin klädstil och t.ex. genom knappar och smycken. Att ha rätt att uttrycka sin åsikt är en fundamental beståndsdel i ett demokratiskt samhälle. Enda undantag jag kan tänka mig är när själva klädstilen i sig utgör en beståndsdel i eller uttryck för "Hets mot folkgrupp". Så att bära en tröja där det står "Juden raus!" är inte och bör inte vara tillåtet.

  • punktslash
    Thereisthat skrev 2018-06-01 10:24:05 följande:
    Ja, men tvångshandlingar i sig är ju förbjudet. Varför inte rikta resurserna på att se till att jobba emot tvångshandlingarna än att förbjuda ett klädesplagg? För du säger ju själv att det är själva tvånget som är problemet.

    Min fråga till dig är varför du tycker att staten ska ha befogenheter att inskränka i människors klädval?
    För att det är det sätt att förhindra förtryck, som jag redan påpekat.

    Har du något realistiskt alternativ?
  • John22

    Återigen extremt dåliga svarsalternativ som lägger ord i munnen på folk. Burka och dylikt har i allra högsta grad med islam att göra, men jag tycker lik förbannat att de bör förbjudas.

  • AnneSophia

    Vad är det här för dåliga alternativ? Antingen så bryr man sig inte, eller så tycker man inte de ska förbjudas eller så ska de förbjudas men inte pga att det är kopplat till religionen.

    Varför saknas det enda självklara alternativet? Dvs förbjuda plagget just pga att det är kvinnoförtryckande och har sin grund i islam?

    En mer vinklad tråd får man ju leta efter.

Svar på tråden Bör Sverige göra som Danmark och införa förbud mot Niqab och Burka?