Inlägg från: Anonym (S) |Visa alla inlägg
  • Anonym (S)

    Börja studera eller göra som FK vill och vänta?

    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-16 20:10:04 följande:

    Det verkar inte spela någon roll vad sjutton jag än skriver. Alla verkar redan ha bestämt på förhand att jag inte kommer att klara av något av det jag tar mig för.

    Med den inställningen kan jag ju säga att det inte blir lättare för mig att ta mig för någonting utan tvärtom. Då känner jag ju direkt att kraven bli ännu högre på att jag måste klara det jag tar mig för.


    Fast jag har typ varit i din sits. Är inte autistisk, men har adhd och hade en massa andra problem i tonåren, blev sjukskriven från gymnasiet och gick sen på aktivitetsersättning. När jag var 20 tog jag tag i mig själv och pluggade klart gymnasiet. Sen skaffade jag en praktik som ledde till lönebidragsanställning och efter några år började jag på universitetet.

    Om du skaffar rimligare drömmar och en mer realistisk inställning så tror jag att det kan gå bra för dig också!

    Alla vi som får vardagen med barn och studier/jobb och hushåll att gå runt har inte alltid haft det så himla lätt, vilket du ibland verkar tro. Men det går ju att bli bättre om man tar emot den hjälp som erbjuds.
  • Anonym (S)
    Tiina87 skrev 2018-11-17 00:22:03 följande:

    Varför skulle då fått IG? Hög frånvaro och enbart deltagit en del på kursen ger inget betyg.


    Jo, det kan det visst göra.
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-17 00:31:22 följande:

    Men strunt samma jag behöver ändå läsa kursen igen i och med att jag inte tog till mig av den samt att frånvaron var hög.


    Varför svarar du inte på vad det är för område du vill ha jobb inom?
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-17 02:46:36 följande:

    Allra helst ser jag att slaveriet med att arbeta och konsumtionssamhället osv. ändras i grunden och att basinkomst betalades ut till alla. Men nu ser inte verkligheten ut sådan och för att få sin försörjning och slippa leva på myndigheterna måste man arbeta. Detta är jag då tvungen till och vill göra för att göra rätt för mig. Nu har jag ett extra stort sömnbehov, har aldrig jobbat tidigare plus en del annat. Då är det orimligt att ens tro och ens försöka börja med att jobba heltid. Jag är realist och kan sätta mig in i hur det skulle gå då samt att jag känner mig själv. Det skulle inte gå alls att gå från noll till heltid. Hade jag varit yngre hade jag ju kunnat jobba i lägre omfattning på sommarlovet eller sett till så att jag hade kunnat praktisera under skoltiden som man brukar. Då hade jag haft lite erfarenhet av arbete och det hade varit lättare att gå på fler timmar idag.

    Jag har aldrig vågat börja arbeta tidigare i livet därför att jag dels inte har någon utbildning och ingen erfarenhet samt att jag har varit rädd att bli utan inkomst. Samtidigt har jag alltid haft ett stort sömnbehov och jag har allt som oftast sovit 10 timmar. När jag var barn ka jag mig oftast vid 20 och vaknade vid 6-6.30. Detta har gjort att jag inte har vågat att ta ett arbete tidigare i livet. Osäkerheten för min försörjning har varit förstor för att våga testa. Hade mitt sömnbehov inte sett ut som det gör och jag hade haft en utbildning redan för säg 10 år sedan då hade jag ju fixat mig ett jobb på en gång.

    Att jobba gratis eller ta ströjobb för att få erfarenhet och meriter har inte heller fungerar i och med att min aktivitetsersättning då har kunnat dras in. Minsta möjliga snesteg så vips dras hela ersättningen in och jag står utan pengar till hyran. Det är bl. a. detta som har orsakat att jag inte har jobbat tidigare trotts att jag har velat. Men nu vill jag jobba ännu mer än förut för att kunna höja min inkomstoch få ett bra liv men det ser mörkt ut.

    Chanserna ser väldigt mörka ut om jag ska göra som myndigheterna tycker. Då har jag kanske lagom fått en hyfsad inkomst till min 50- eller 60-årsdag. Jag måste tydligen ta tag i saken på egen hand och strunta i myndigheterna.

    Söka jobb och se i fall jag får ett. Men jag ser inte ljust på framtiden det kan jag ju säga på en gång.


    Jag fick både volontärjobba, plugga och praktisera när jag hade aktivitetsersättning. Låter konstigt att du inte skulle få göra nåt
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-17 14:08:13 följande:

    Ja men då blir väl ersättningen vilande?,dessutom för att få plugga är det aktivitetsersättning vid förlängd skolgång som gäller. Man får tror jag jobba när man har aktivitetsersättning men det får typ bara vara en timme om dagen för att fortsatt få ersättningen utbetald. Man kan ha åtgärder för att rehablitera sig och samtidigt få ersättningen utbetald men inte om det är något som likställs med arbete tror jag. Men jag kan ha fel, jag är ingen expert på området.


    Nä, den var inte vilande utan det flöt på som vanligt. Och det var samma ersättning när jag pluggade såvitt jag vet.
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-19 18:19:26 följande:

    Jag lever redan med väldigt knappa resurser och att då börja leva ännu snålare skulle inte fungera bra. Jag begär inte att jag ska tjäna 20.000 efter skatt varje månad på första jobbet. Men jag vill ju gärna att det ska löna sig att arbeta jämfört med att leva på bidrag, annars är det ju systemfel någonstans.


    20 efter skatt kommer du troligen aldrig att få. Systemfelet ligger ju i att man låtit dig gå på bidrag såhär länge utan att kräva någon motprestation. Du är ju det perfekta exemplet på det för folk som vill sänka bidragen eller göra dessa svårare att få.

    Vi lever på mindre pengar än du per vuxen i vår familj och ändå lyckas vi med att lägga undan några tusen varje månad. Skillnaden är väl att vi äter billigare och inte unnar oss dyra kläder, gym och frisör/barberarbesök. När jag fick aktivitetsersättning kunde jag också lägga undan nån tusenlapp varje månad. Så jag köper inte att du inte kan leva mycket billigare än du gör.
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-19 20:50:48 följande:

    Så du påstår att jag aldrig kommer kunna tjäna 20.000 per månad i lön? Vad baserar du det antagandet på? Och bet är ju möjligt att jobba sig uppåt och få högre och högre lön vartefter. Även studier bör höja lönen på sikt, inte till en början men med både studier och 10 års arbete så kanske..


    Men dels så har du ju en lång väg att gå innan du ens får ett jobb, dels säger du ju själv att du aldrig kommer att orka jobba heltid. Sen har jag svårt att se att du skulle klara av att få något annat än okvalificerat arbete med tanke på sånt du sagt i alla dessa trådar. Och lönerna på såna jobb som du eventuellt sjuke kunna få och kunna klara av på deltid är ju inte så höga.
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-19 21:00:44 följande:

    Jag har inte latat mig ett dugg. När jag är vaken sitter jag inte still mer än på kvällen ett par timmar. Lat i min mening är någon som ligger på sofflocket dagen igenom och kolla Netflix, är fet och inte motionerar, äter skräpmat, inte städar sitt hem, inte betalar sina räkningar, inte tränar osv. Jag är precis motsatsen till detta. Samt att jag även försöker ta tag i mitt liv och vill ha en förändring. Detta kallar inte jag lathet. Dock är det svårt att komma någon vart i min situation eftersom jag har varit utan jobb/studier i så många år.


    De flesta har nog en mindre snäv definition av lättja än du. Du uppfattas som lat för att du inte flirt något särskilt vettigt under din tid som vuxen. Att ägna sig åt sina hobbys istället för att göra sådant som att jobba eller studera i så lång tid uppfattas nog av många som lättja.
  • Anonym (S)
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-19 21:28:23 följande:

    Känner du mig? Nää och då kan du ju omöjligt veta vad jag klara av eller ej. Det ända som jag har påtalat i denna tråd är att jag inte orkar med 12 timmar på denna arbetsplatsen jag är på idag samt att jag troligtvis inte kommer att orka mer 100% på någon arbetsplats. men för den delen så är det inte sagt att jag inte kommer klara fler arbetstimmar på en annan arbetsplats.

    Folk som påstår vad jag klara av och inte när de inte ens har träffat mig 5 minuter ska inte uttala sig.


    Men jag har läst dina typ 6 trådar och det är utifrån vad du säger som jag bildar min uppfattning om dig. Och den uppfattningen jag har är nog snarlik den väldigt många som deltagit i dessa trådar har.

    Varför startar du alla dessa trådar om du ändå bara ska komma med "du har aldrig träffat mig så du ska inte säga nåt" varje gång någon säger något du inte gillar?

    Jag säger inte detta för att vara taskig, men tycker det är tråkigt att du har så orealistiska förväntningar på livet. De flesta av oss kommer ju ner på jorden lite i tonåren, men du verkar ju inte alls kunna anpassa dina drömmar och mål efter dina förutsättningar
  • Anonym (S)
    Tiina87 skrev 2018-11-20 20:44:21 följande:

    Just därför är träningen bra...

    Nej, ts har inte börjat försöka.


    Fast för en autistisk människa som inte gjort något på 10 år så är ju det han gör nu faktiskt att ta ett litet steg i rätt riktning. I en av hans tidigare trådar trodde han att han skulle kunna få ett kvalificerat deltidsjobb som betalade ut 20k efter skatt. Sen dess har han ju blivit något mindre verklighetsfrånvänd ändå.
Svar på tråden Börja studera eller göra som FK vill och vänta?