Inlägg från: UndrandeSökare |Visa alla inlägg
  • UndrandeSökare

    Vi som har ett eller flera MF/MA i bagaget och kämpar för ny graviditet

    Dalia94 skrev 2019-03-05 10:30:08 följande:

    Hoppas ni alla får plus snart. Själv gick jag in i vecka 7 idag men oron ligger där och gnager hela tiden :/ tänker bara att det kommer gå åt helvete den här gången med.. kan inte riktigt glädjas åt graviditeten


    När ska du göra vul och kolla om det finns något foster med hjärtslag därinne?

    Har du tagit hcgblodprov?
  • UndrandeSökare
    halexan skrev 2019-03-05 15:37:24 följande:

    Verkar vara tidigt missfall på g här igen  

    Vi har försökt i 10 månader, har varit gravid två ggr nu men tidigt missfall båda gångerna och jag är 37 år. Har vi rätt till en fertilitetsutredning trots att vi blivit gravida det senaste halvåret? Tänker att jag inte har tid att vänta på nästa graviditet om den ev också slutar i missfall, är rädd att det blir för sent för att få hjälp. Vad tror ni?


    Det finns 2 olika utredningar som Landstinget gör. En för dem som får upprepade missfall och en för dem som inte blir gravida alls.

    Om man försökt bli gravid i 12 månader utan plus så kan man få göra en infertilitetsutredning.

    Man kan få göra en missfallsutredning efter man haft 3 missfall i rad utan levande födda barn emellan.

    Då kontaktar man Kvinnokliniken på närmaste sjukhus och säger att man vill ställa sig i kö.
  • UndrandeSökare
    halexan skrev 2019-03-06 07:42:02 följande:

    Ok, så det finns inget jag kan göra just nu? Inte ens be om hormonprover eller nåt på vc?


    Jo, du kan kontakta din VC och fråga om 2 hcgblodprov eller Kvinnokliniken och fråga om vul (tidigt ultraljud) och hcgblodprov.

    Men om de inte vill hjälpa, så kan du själv köpa blodprovsremisser genom Werlabs.se, Blodkollen.se, eller Medisera.se. Jag har själv tagit hcgblodprover via Werlabs flera gånger.

    Du behöver ta minst 2 hcgblodprover med några dagar emellan. Ta 1 först och sen ett till 2 dagar senare. Hcg ska dubblera sig varannan dag om det är normalt. Om det ej ökar normalt eller minskar så är det tecken på missfall.
  • UndrandeSökare
    Nube skrev 2019-03-09 10:42:08 följande:

    Mitt första missfall var också en ofostrig graviditet och fick också ta cytotec.. jag blödde två veckor och sedan kom mensen tre veckor efter det. Så kroppen kom igång ganska snabbt. Har du varit hos gyn och kollat att allt hat verkligen kommit ut? Beklagar missfallet! :/


    Ang ofostrig graviditet.Jag får ofostrig graviditet varje gång min kropp stöter på något nytt. Dvs allra första graviditeten och även 6e graviditeten (den första med donation).

    Min immunläkare i London har sagt att det beror på mitt överaktiva immunförsvar.Det orsakar ofostrig graviditet. Jag har för låga nivåer skyddande antikroppar som ska skydda embryot från kvinnans immunförsvar (LAD) då får man ofostrig graviditet.

    Men det finns behandling mot det. LIT och IVIG.

    LIT har jag fått 3 ggr redan, och ivig kommer jag få nu nästa ivfförsök. Vid graviditet nr 2-5 har foster utan hjärtslag setts.
  • UndrandeSökare
    Nube skrev 2019-03-09 16:33:27 följande:

    Intressant! Nu har jag ingen aning vad är LIT och IVIG men det går nog att läsa någonstans? Andra gången jag blev gravid gick det ju bra och nu tredje gången fanns ett foster med hjärtslag men den var mindre än väntat. Skulle det också bero på immunförsvar? Har du några andra symptom som visar på att du har för aktiv immunförsvar eller får man bara veta det genom olika tester?


    LiT är immunvaccinering med vita blodkroppar från din makes blod (om ni använder hans spermier) eller från donatorer. Man gör detta för att få kvinnans kropp att bilda antikroppar (som hon saknar), dessa antikroppar skyddar embryot från kvinnans immunförsvar.

    IVIG är normalt humant immunglobulin dvs blodplasma från hundratals donatorer som innehåller dessa antikroppar man behöver. Tas som intravenöst dropp genom en nål i armen upprepades gånger innan och under graviditeten.

    Mer info hittar du i boken "is your body babyfriendly" av Alan E Beer. Finns på Bokus för ca 250kr. Du kan också googla på Dr Gorgy Clinic London så hittar du min läkares klinik.

    Immunförsvaret kan orsaka att barnet blir tillväxthämmat, eller för vissa att man inte blir gravid alls, eller för andra att man bara får upprepade missfall. Vissa kvinnor har autoimmuna sjukdomar som tex eksem, allergier, sköldkörtelsjukdom, etc medan andra är fullt friska förutom att de har överaktivt immunförsvar och det yttrar sig när det gäller fertiliteten. Detta är tyvärr inget svenska läkare "tror på" så man får vända sig utomlands till Aten, London eller USA.

    Köp och läs gärna "is your body babyfriendly", den utkom i ny uppdaterad utgåva nu i mars 2019.
  • UndrandeSökare
    Nube skrev 2019-03-11 12:28:25 följande:

    Tack för informationen! Hur förhåller sig allt detta till eventuella kromosom avvikelser som ändå är rätt så vanliga och som orsakar många tidiga missfall? Jag tänker att nåt sånt kanske hände mig nu, att fostret helt enkelt inte utvecklades normalt och var därför mindre i storleken trots att hjärtat slog. Jag har ju låg amh och har läst att missfallsrisken ökar något då det finns färre ägg utan kromosomfel. Däremot är jag lite hoppfull då jag ändå blivit gravid och lyckats få ett friskt barn. Men så klart är det ingen garanti att det kommer att hända igen.

    När sma ni göra nästa behandling?


    Om embryot är för litet, så kan en möjlig orsak vara att kvinnans immunförsvar försöker ta död på embryot genom att göra blodproppar i moderkakan. Då dör embryot till slut och det blir missfall.

    Detta är bara ett av de många olika sätt som immunförsvaret kan försöka göra sig av med "inkräktaren" på.

    För att förhindra att detta sker så tar man Trombyltabletter och Fragminsprutor i magen dagligen. Man måste börja med det innan man blir gravid.

    Ja, om embryot är onormalt kromosommässigt så blir det ofta minus eller missfall. Därför valde vi att göra PGS (kromosomanalys på embryona på deras dag 5). Då slängs alla onormala embryon direkt och endast normala embryon sätts in. Tyvärr är PGS ej tillåtet i Sverige, men utomlands i tex Lettland (Riga) är det lagligt och används som ett tillval om man vill det.
  • UndrandeSökare

    Nube- Om du vill veta mer om hur och varför kcinnans immunförsvar kan orsaka minus och missfall, så kan jag rekommendera boken " is your body babyfriendly " av Alan E Beer. Kostar ca 250kr på Bokus. En ny uppdaterad utgåva har nyss kommit ut nu i mars 2019.

    Jättebra bok, köp gärna den och läs.

  • UndrandeSökare
    Dalia94 skrev 2019-03-19 20:48:08 följande:

    Jag är nu inne i vecka 9, mår fruktansvärt dåligt och får knappt i mig mat. Men försöker se det positivt att så länge jag mår illa så växer det nog som det ska. Oron för missfall börjar släppa mer och mer


    Köp Sea band på Apoteket, de tog bort mitt illamående helt i förra graviditeten. Man bär ett armband runt vardera handled. Testa i någon vecka så får du se om de hjälper för dig !
  • UndrandeSökare
    Dalia94 skrev 2019-03-20 08:51:56 följande:

    Åh tack för tipset ska absolut prova :)


    Jättebra, ja det är värt att testa, de är inte så dyra. De säljs både på Apoteket och på Apotea.se och kanske även på andra sidor på nätet. Jag köpte mina på ett lokalt Apoteket AB. Du kan handtvätta dem och återanvända dem. Jag bar mina armband dygnet runt även på natten. Tog endast av dem när jag skulle duscha. Det är ett akupressur-armband som trycker på en punkt vid handleden. Jag tyckte de funkade jättebra på mig. Testa om det funkar för dig också. Annars om det inte skulle fungera för dig, så återkom till mig så har jag fler tips.
  • UndrandeSökare
    Nube skrev 2019-03-24 12:03:10 följande:

    Jag håller ju på och slutar amma min dotter nu. Gyn sa förra veckan när jag var där att jag borde ha slutat direkt när hag fick veta att jag var gravid i januari. Men visst borde inte amningen ha orsakat missfallet? Det finns ju folk som tandemammar. Har även läst på internet att det inte är ett problem men gyn tyckte det...


    Man rekommenderas ha slutat amma innan man försöker bli gravid. Detta pgr av att amningen gör att hormonet Prolaktin stiger i kroppen, och hos vissa gör det då att man får missfall eller inte blir gravid alls.
Svar på tråden Vi som har ett eller flera MF/MA i bagaget och kämpar för ny graviditet