Inlägg från: Anonym (Anna) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Anna)

    Varför ska staten finansiera aborter till stor del(borträknat våldtäkter och minderåriga) då sex inte är en rättighet?

    Anonym (Ebba) skrev 2019-07-12 08:43:05 följande:
    Du skriver att du inte är helt emot abort om en kvinna blivit våldtagen och samtidigt säger du att du är pro-life. För att få ihop tanken att allt liv börjar vid befruktningstillfället betyder att embryot/ fostret som blir till via en våldtäkt har ett lägre värde än andra foster -varför skulle det annars vara en möjlighet att den existensen avslutas men inte de andra? Och om, vid en våldtäkt, det går att vikta fostrets värde gentemot andra, varför går det inte att göra så i andra fall?

    Även om du är intresserad av normalfallet så går det inte att ducka för de andra situationerna. Alla kvinnor som blir våldtagna klarar inte av att anmäla våldtäkten direkt, skall de då bli dubbelt straffade för att de inte gick till polisen direkt och sedan upptäckte att de blev gravida vid övergreppet?

    Eller skall vi komma till en situation där män blir anklagade för våldtäkt en månad eller så efter ett ömsesidigt samlag för att kvinnan skall få rätt att avsluta den oönskade graviditet som blev resultat av det samlaget?

    Du måste inte ha tänkt klart, vi diskuterar. Men genom att jag och andra ställer frågor till dig kan du vässa dina argument eller omvärdera dem -vilket du än själv kommer fram till.
    Anonym (Bra fråga) skrev 2019-07-12 08:02:31 följande:

    M : Jag tcker du skriver bra.


    Så, du som kristen tycker att (M) skriver bra som likställer dem som gör en abort med mördare, förespråkar att våldtäktsmän skall avrättas och kallar sina meningsmotståndare för trögfattade idioter utan moral?
    (Bra fråga) är lika lite kristen som jag är. Är bara ute efter att provocera. Har väldigt starka åsikter om abort, men kan inte ta ställning för en kvinna som blivit gravid genom våldtäkt. Det säger ju det mesta.
  • Anonym (Anna)
    Anonym (Bra fråga) skrev 2019-07-10 20:34:34 följande:

    I o f s är det väl mera landstingen, men frågan är bra. Som skattebetalare vill jag inte att mina skattepengar går till att döda foster, utom i extremfall. Ett medicinskt nödfall, där inte 2 liv går att rädda, räknar jag som ett extremfall.


    Jag betalar gärna skatt till sjukvård, men graviditet i normalfallet är inte en sjukdom. Jag ser det inte som skattebetalarens uppgift att bidra till aborter generellt.


    Sedan vad gäller abortfrågan tycker jag att det är synd att den etiska debatten aldrig hörs, utan bara den juridiska  - om regler och lagar. Jag vill bidra till ett klimat med sådana värderingar hos enskilda män o kvinnor så att de i sin tur bidrar till att aborter helt enkelt inte efterfrågas även om de är lagliga, alltså helt oberoende av lagstiftning.


    Och privat finansiering av aborter skulle jag föredra framför i huvudsak offentligt finansierade - även om jag allra helst inte ser några aborter alls. Dit kommer vi i o för sig inte över en natt, men på sikt är det en vision inom denna sektorn.


    Så abort ska alltså vara en ekonomiska fråga, de som är mest utsatta ska alltså inte ha samma rättigheter som de som är mer välbärgade? Konstig inställning när man kallar sig kristen.

    Varför blandar du in sjukdomar, vi använder ju skattemedel till massor av saker som inte är sjukdomar, ska det också betalas privat, menar du?
  • Anonym (Anna)
    Anonym (Bra fråga) skrev 2019-07-12 10:32:35 följande:

    Det beror på vad du menar med "ha med att göra". I en offentlig debatt där det är frivilligt att läsa vad jag skriver måste det vara OK att tala för sådana värderingar hos både män och kvinnor att man inte väljer att göra abort, även om aborten är laglig i sig. Ingen tvingar en att läsa det. edan är det också så att ett oönskat barn i vissa fall förvandlas till ett önskat beroende på ändrade omständigheter.Jag tycker fortfarande att det är bättre att eliminera hinder och problem än att eliminera fostret självt.


    Självklart är båda föräldrarna ansvariga. Vad som gör en oönskad graviditet till en önskad är helt individuellt, och det finns inget allmänt recept på det, men förbättrade omständigheter för båda föräldrarna är en bra sak, och där kan såväl de själva som t.ex vänner, släktingar och andra spela en betydande roll


    Sedan har jag inte skrivit något om att tvinga Jag för inte så mycket den juridiska abortdebatten utan snarare den etiska. Jag talar för sådana värderingar hos män o kvinnor att man inte efterfrågar dödande av foster, oavsett lagstiftningen.. 


    Man kan jämföra med att jag är djurrättsaktivist (fastän många sådana har andra åsikter än jag om aborter).. Jag ser inte lagstiftning som det stora svaret där, utan jag talar för sådana värderingar hos enskilda män och kvinnor att man inte efterfrågar uppfödning och dödande utav djur.


     


    Vem ska sprida dessa värderingar du har när det gäller abort? Och hur ska det gå till?
  • Anonym (Anna)
    Anonym (Bra fråga) skrev 2019-07-12 12:48:06 följande:

    Värderingar påverkas av många saker i t.ex vän- och familjekretsen, Att sprida de värderingarna är också något jag gör just nu i denna minut, men det finns många exempel:


    För min del är jag aktiv i Svenska Kyrkan på Råslätt i Jönköping, och om jag är med och vinner fler män och kvinnor för att följa Jesus är också det något som förändrar. När man kommer till tro förändras ens liv. Man får en ny syn på livet, nya värderingar och nya prioriteringar. Människor som vinns för att gå den andliga vägen är också människor som senare i livet troligen inte kommer att efterfråga aborter., vilket en del kanske hade gjort om de haft andra värderingar.


    Visserligen är det inte främst av abortskäl jag vill dela det kristna budskapet, men det blir en bieffekt att de som vinns för denna väg också får en förnyad syn på livet, och det påverkar också abortläget.. Så för min del är mitt kyrkliga engagemang på fritiden ett exempel på att arbeta för både en viss tro och en viss livssyn.


    Men jag hade varit för sådana värderingar att man inte gör abort även ifall jag varit en ateist eller en agnostiker, och hade då också talat för dem.


    Jag sprider också andra icke-vålds-budskap än i fråga om fostren. Jag arbetar t.ex. för att sprida sådana värderingar som betyder att man inte efterfrågar uppfödning + dödande av djur.


    Fast hur många aborter hindrar du, egentligen?


  • Anonym (Anna)
    Anonym (Bra fråga) skrev 2019-07-12 13:06:37 följande:

    Det blir ändå en merkostnad vad gäller äldrevård och sjukvård.Dessutom tycker jag att även fosters liv är något positivt + att pengar inte är något självändamål. däremot kan pengar tjäna livet.


    Att jag som skattebetalare  inte vill bidra till aborter /utom i extremfall - tänker då främst på medicinska nödfall- beror inte på att jag är snål, utan på principen. Jag betalar gärna skatt till andra saker ,t.ex vård av sjuka och skadade.


    Men är du villig att betala för skyddsjakt, eller för du även ut ditt budskap i de kretsarna?
  • Anonym (Anna)
    Anonym (Bra fråga) skrev 2019-07-12 13:21:00 följande:

    Jag är naturligtvis inte för att välbeställda gör abort heller. Dessutom är inte abort det dyraste som görs på sjukhus, Det är inte av egenintresse jag säger att jag inte vill att det jag jobbar ihop delvis skall gå till aborter, utan det är att jag så lite som möjligt vill vara en del av ett dödsmaskineri.


    Var skrev jag att jag var emot offentlig sjukvård ? Tvärtom skrev jag ju att jag gärna betalar till den. Jag bidrar gärna med skatt till din sjukvård om du blir sjuk o vi bor i samma landsting, men inte till om du vill göra en abort. Då vill jag ju inte vara en del av det. Om du  och fadern sedan betalar själva eller om någon annan(RFSU eller andra?) gör det är då en annan sak.


    Varför använder du ord som dödsmaskineri och mord, när det kommer till abort? Anser du att det gagnar debatten? Eller är det ett maktspråk, du vill skamma de som gör abort?


  • Anonym (Anna)
    Anonym (Bra fråga) skrev 2019-07-12 13:21:00 följande:

    Jag är naturligtvis inte för att välbeställda gör abort heller. Dessutom är inte abort det dyraste som görs på sjukhus, Det är inte av egenintresse jag säger att jag inte vill att det jag jobbar ihop delvis skall gå till aborter, utan det är att jag så lite som möjligt vill vara en del av ett dödsmaskineri.


    Var skrev jag att jag var emot offentlig sjukvård ? Tvärtom skrev jag ju att jag gärna betalar till den. Jag bidrar gärna med skatt till din sjukvård om du blir sjuk o vi bor i samma landsting, men inte till om du vill göra en abort. Då vill jag ju inte vara en del av det. Om du  och fadern sedan betalar själva eller om någon annan(RFSU eller andra?) gör det är då en annan sak.


    Du skrev att du inte ville betala för abort för att graviditet inte är en sjukdom. Men det är alltså för att du är emot abort du inte vill betala för det, inte för att det inte är en sjukdom?

    Du vill att man ska betala för sin abort privat. Alla har inte råd med abort, men det stör inte dig, trots din kristna tro. Dvs de som med all sannolikhet har svårast för att ta hand om ett barn ska tvingas föda barnet, pga dålig ekonomi. Är det så kyrkan ser på abort?


  • Anonym (Anna)
    Anonym (Bra fråga) skrev 2019-07-12 13:37:16 följande:

    Jag är djurrättsaktivist och vegan,. och arbetar mot all uppfödning av produktionsdjur liksom mot fiske. Jag skulle  aldrig äta kött från jaktdödade djur, liksom jag inte äter av andra djur, och är emot all nöjesjakt.


    Vad gäller skyddsjakt är det tyvärr kanske så att det vid vissa tillfällen på vissa platser är nödvändigt med en viss avskjutning, men samtidigt tror jag inte att allt som kallas skyddsjakt är nödvändigt.


    Det  vill jag inte betala till. Jag antar att du menar kommunal skyddsjakt. Jag för debatt även i såna frågor. Djurfrågor står högt på min agenda och det diskuterar jag ofta.


    Men om man förbjuder nöjesjakt så måste man ju öka skyddsjakten?

    Men intressant att du kan tänka dig viss skyddsjakt, men när det kommer till våldtagna kvinnor, så kan du inte ta ställning i frågan...

    Är du även emot abort på unga flickor? Anser du att det är rätt att tvinga barn att föda barn, som görs i vissa länder?
  • Anonym (Anna)
    Anonym (Bra fråga) skrev 2019-07-12 13:38:30 följande:
    Jag ser ändå fostret som värdefullt.
    Men inte den gravida kvinnan?
  • Anonym (Anna)
    Anonym (Bra fråga) skrev 2019-07-12 13:52:56 följande:

    Naturligtvis betalar jag gärna till annat än sjukvård också, men att jag skrev att graviditet inte är en sjukdom var för att  det görs inom landstinget. Just sjukhusen vill jag skall syssla med sjukdomar och skador.


    Jag vet inte vad du menar med ordet "kyrkan". Om du menar ett visst samfund, t.ex Svenska Kyrkan där jag är aktiv så är det olika. Man kan inte säga att "Svenska Kyrkan har en viss samlad syn på aborter" eftersom den består av olika individer med olika åsikter i olika frågor, precis som samhället i övrigt. Det finns säkert en del som skulle applådera dig  Däremot tror jag att den som verkligen följer Jesus inte kommer att vara den som efterfrågar aborter.


     Jag hjälper hellre t.ex. mina vänner och släktingar ekonomiskt med att klara sin familj än med att göra abort. Dessutom, om det skulle vara så att aborter i större utsträckning vore privatbetalda torr jag säkert att det skulle finnas pengar till aborter. Då tror jag t.ex RFSU skulle agera, och andra "abortvänner".. Den som är allra svagast, allra skyddslösast är fostret självt, oh jag vill inte med det jag betalat vara en del av att det dödas. Det dilemmat kan man inte hur gärna man än vill komma ifrån.


    Så de som är mest utsatta ska få vända sig till välgörenhet? Vara beroende av andra?
Svar på tråden Varför ska staten finansiera aborter till stor del(borträknat våldtäkter och minderåriga) då sex inte är en rättighet?