• Anonym (Trött mamma)

    Semester utan barnen

    Vi har valt att ta en veckas semester för att vila, fixa i hemmet, handla och umgås lite med varandra. Killarna är 6 h varje dag på förskolan och är 4 och 6 år gamla. Vi har lite dåligt samvete för att dom ej får sommarlov än då det inte är så många barn där men samtidigt så behöver vi det här. De ska få 5 veckors ledigt efter den här veckan och då ska vi till fullo ägna oss åt dom och göra massor av aktiviteter tillsammans. Men antagligen tycker alla nu att vi är vidriga föräldrar :(

  • Svar på tråden Semester utan barnen
  • Elin P

    TS att göra ett inlägg om detta här på FL är antagligen det bästa sättet för dig/er att få ännu sämre samvete. Varför gör du ens det? Avgör istället själv om du tycker det är ok och förhåll dig till det.

  • Elin P
    Anonym (Risk...) skrev 2019-07-11 10:47:07 följande:

    Jag arbetar i förskolan å ser nackdelen på det som du beskriver. Vi har måååånga barn anmälda över sommaren där vi vet en del del föräldrar som tänker som ni. VI behöver vara lediga från VÅRA barn å vila upp oss... Problemet i andra ändan för oss blir att många pedagoger som skulle behövt sin semester inte kunde få sin ledighet eftersom vi behöver täcka upp för barnen som ska komma hela sommaren (endel som era barn en vecka, eller två.)... jag är oxå trött rätt slutkörd faktiskt men pga föräldrar som ni måste jag vänta med mun semester. Den får jag i augusti men pga inskolningar ksn jag å flera kollegor bara ta tre veckor.... Det leder oxå till att mina barn behöver sin förskola å kan inte få ledigt med sina kompisar... eftersom jag får semester som släpad efter tar jag ut den i höst viket gör att bemanningen blir sämre (vi är flera kollegor som måste lösa det så) å vi har ont om vikarier. Så då kommer det även gå ut över hela barngruppen allt pga att föräldrar ?fuskar? med de regler som finns... så jag säger som övriga är ert vardagspussel så tufft att nu måste ta semester från era barn behöver ni nog ta er en funderare över vardagen först å främst...


    Enligt semesterlagen har ni rätt till 4 veckor. Arbetsgivaren kan inte bara ge er 3 veckor pga inskolningar,då måste ni få hjälp av facket. Man kan diskutera moralen i det TS gör men ni lär väl jobba halva sommaren ändå oavsett hur många barn det är där?
  • Elin P
    Anonym (Risk...) skrev 2019-07-11 10:59:22 följande:

    Jo men om jag inte kan vara ledig när övrig familj är ledig å mina barns vänner är lediga å det dessutom fyller till ofantligt mycket problem att inte vara på plats för att ta emot inskolningar pga att gamla barns föräldrar gör som dina så har flera av oss ansett att de värdefulla semesterdagarna är värda mer i oktober än i total stress när 10 barn ska inskolas av en ensam pedagog. Det blir omöjligt för mig att fokusera på min semester å lika mycket av ett arbetsplatproblem om inte större än att jag bara tar tre veckor i augusti istället för fyra...


    Om en ensam pedagog skulle arbeta i augusti så skulle ni väl få skjuta upp inskolningarna? Inget annat kan vara rimligt.
  • Anonym (Bor inte i sthlm)
    Anonym (L) skrev 2019-07-11 12:30:22 följande:

    Fast nu gäller det semester.


    Samma sak där; här får man ha barn på fsk och frita även under semestern.
  • Elin P
    Alexi skrev 2019-07-11 13:25:52 följande:

    Det är ju elakt mot barnen att ni är lediga nu, mitt i juli när alla andra är lediga. Hade ni gjort detta typ i maj/juni istället hade sannolikt ingen reagerat på det.

    Men nu är det bara synd om de barn som går på förskola och fritids.


    Ja mina barn måste vara en vecka till på fsk + fritids men jag skulle inte göra det om det inte var tvunget. Både jag och min man arbetar och vi har ingen släkt som kan ha barnen på sommaren. Men roligt är det inte. Nästa vecka är det ingen personal på 2-åringens förskola som han känner väl. Det är otryggt. Likaså fritids är ganska tomt på barn så det är tråkigt för 8-åringen där. Det är ett nödvändigt ont att lämna dem där. Det som är positivt är att det är mycket personal jämfört med antal barn. Den här veckan var det typ 4 pedagoger på 8 barn.
  • Anonym (L)
    Elin P skrev 2019-07-11 15:15:27 följande:

    Om en ensam pedagog skulle arbeta i augusti så skulle ni väl få skjuta upp inskolningarna? Inget annat kan vara rimligt.


    Inskolningarna får man inte skjuta på. Man beviljas sällan semester i augusti.
  • Anonym (L)
    Anonym (Bor inte i sthlm) skrev 2019-07-11 15:20:30 följande:

    Samma sak där; här får man ha barn på fsk och frita även under semestern.


    Ok
  • nernu

    Ja så tycker jag inte att man ska göra. Men våra barn är så mycket hos far och morföräldrar så jag är knappast i position att döma någon.

  • Anonym (Trött mamma)
    Lilla Gs mamma skrev 2019-07-11 14:32:50 följande:

    Jag tycker bara att fem veckors sommarlov låter lite för så små barn? De är ju ofta långa dagar på förskolan och behöver återhämta sig på samma sätt som vi vuxna - sovmorgnar utan väckarklocka, gott om tid för frukost och egenstyrd lek.

    Jag förstår att ni är trötta. Men jag skulle aldrig göra så själv.


    Nä, de går endast 9-15 annars och särskilt på vinterhalvåret då jag inte vill att de går ute på förskolan i snö och mörker. Vi slår knut på oss själva för att lyckas ha de så korta tider och ja, nu vilar vi en vecka innan det blir 5 veckor helt ledigt. Vi är även lediga alla högtider i minst 1 vecka.
  • Anonym (förälder)
    Anonym (L) skrev 2019-07-11 13:54:43 följande:
    Nej alla förskolor stänger inte. Det finns alltid jouröppna förskolor och det måste finnas personal hela sommaren. Även om ?min? förskola stänger kanske jag måste jobba nån vecka på den jouröppna förskolan.
    Ok jag förstår men då är det olika för där våra barn gick och även där jag själv jobbade (men det var längesen) fick alla vara lediga, dom som jobbade på jour förskolorna var dom pedagogerna som ville spara semester och kanske inte ha lång semester, alla med barn fick minst 4 veckor beviljat.
    Då handlar det om Stockholms län men inte Stockholms stad.
Svar på tråden Semester utan barnen