• Anonym (ts)

    Tvångskonfiskera de rikas pengar!

    Don3 skrev 2019-08-06 13:36:43 följande:

    Att ta någons tillgångar t.ex. konfiskera dem.


    Vad är en tillgång?
  • Anonym (ts)
    sextiotalist skrev 2019-08-06 13:32:38 följande:

    Du har valet att starta eget och behålla dina vinster själv. Vi har den möjligheten att starta eget, men det krävs att man har något att sälja och folk som vill ha de tjänsterna man säljer.

    Du har ett val.

    Själv känner jag mig inte som en slav, jag har inga kunskaper (och inte heller det intresset) att placera vinsten. En del av överskottet går faktiskt tillbaka till mig i form av lön, semester och annat. Ett aktivt val att vara anställd och inte egen företagare. Sambons två äldsta är egna företagare, den ena har varit tvungen att ta extrajobb, då det är fortfarande lång väg att få vinst i företaget. Den andra har ett aktiebolag tillsammans med andra, där de tar ut lön.

    Ofta får man slita dubbelt så mycket för att få samma summa i handen än som anställd.


    I ett kapitalistiskt system är alla människor antingen kapitalägare eller arbetare. En arbetare har inget kapital för skulle han ha det så skulle han inte vara arbetare utan kapitalägare. Att bli sin egen kräver kapital vilket arbetaren inte har och vilket i sin tur innebär att arbetaren aldrig kan bli sin egen.
  • Anonym (ts)
    Virriga Vera skrev 2019-08-06 13:44:41 följande:

    Det är exakt det du argumenterar för. Vad är konfiskering annat än legaliserad stöld?


    Man kan inte stjäla någonting som inte ägs eller kan ägas.
  • Anonym (ts)
    Virriga Vera skrev 2019-08-06 13:44:41 följande:

    Det är exakt det du argumenterar för. Vad är konfiskering annat än legaliserad stöld?


    Tycker du att man kan stjäla luft?
  • Anonym (ts)
    Anonym (Vaf...) skrev 2019-08-06 13:57:29 följande:

    Om du är missnöjd mitt din lön.. säg upp dig, utöver att du får ersättning för din tid och svvett, så har du även möjligheten att dra, vilket ingen slav hade.

    Vilka företag skulle stanna i landet (och erbjuda jobb) om ägarnas pengar konfiskerades?


    Det som föder oss människor är jorden. Den har kapitalet lagt beslag på. Som arbetare kan jag därmed inte välja att gå min väg och bli min egen då det inte finns någonstans att gå. Jag har att välja mellan att slava åt kapitalet eller att dö. Det valet hade ju slaven också.

    Det kapitalistiska systemet är ingenting annat än ett modernare slavsystem.
  • Anonym (ts)
    sextiotalist skrev 2019-08-06 13:58:43 följande:

    OK. Nu har, vilket du skrev tidigare, den stora massan nettotillgångar. Det finns faktiskt rätt många med arbetarbakgrund på rätt bra tillgångar i form av färdigbetalda hus, hus som de sparat ihop till, många gånger byggt själv och betalat helt själv.

    Jo, driftiga arbetare kan mycket väl bli egna, det finns många entreprenörer som är egna i Sverige, de arbetar inom bygg och anläggning t.ex.

    Åk till Småland, så kommer du möta egna företagare, med arbetarbakgrund, i nästan varje håla. Folk som äger och driver sina egna företag.

    Så det finns hur många sk arbetare som blivit egna i Sverige.


    Jag pratar om ett helt världsomfattande och allenarådande system som bygger på att den stora majoriteten av människor brukas och utnyttjas.
  • Anonym (ts)
    Don3 skrev 2019-08-06 13:56:00 följande:

    Konstigt då att jag både är arbetare och kapitalägare. Jag äger kapital och aktier i företag. Men jag arbetar under någon annan.


    Du lever i ett kapitalistiskt system och är antingen nettoutnyttjare eller nettoutnyttjad.
  • Anonym (ts)
    sextiotalist skrev 2019-08-06 14:14:22 följande:

    Åh vad du är tjatig och inskränkt.

    OK, du vill inte generera vinst åt andra, du har valet att bli egen företagare, det behöver inte alls kosta en massa pengar, men du måste vara beredd på att leva snålt under några år.


    Föreställ dig en människa utan kapital och som bara får lön som räcker för överlevnaden. Säg en outbildad mattfabriksarbetare i Indien. Hur ser den personens väg ut till ett liv som egen?
  • Anonym (ts)
    Anonym (G) skrev 2019-08-06 14:29:39 följande:

    För mattarbetaren i Indien blir det inte så lätt.

    I Sverige finns mycket bättre möjligheter. Den finns verskamheter där det inte krävs en massa kapital. T ex som konsult odh sälj din kunskap. Det behövs inte mer än en telefon, en dator och några applikationer på datorn.

    Istället för att låta som en grammofon som hakat upp sig, vad är det för affärsidé du har som kräver kapital? Har du inget kapital, börja nätverka bland investerare. Din idé kommer bli synad, duger den har du partners att joina dig och dela riskpremien. För du kommer inte vilja ta den själv, jag lovar.

    Men tyvärr verkar du endast intresserad av att mala på med dina teser och stänga dörren för dig själv och säga att det inte går. Men din inställning kommer det definitvt inte gå.


    Jag vill inte avancera i systemet, jag vill ändra på det.
  • Anonym (ts)
    sextiotalist skrev 2019-08-06 14:31:36 följande:

    Jag trodde vi pratade om Sverige, som du skrev i trådstarten. Inte om indiska förhållande, som ser helt annorlunda ut än i Sverige.

    Men vet du, man har grupper som hjälper fattiga i Indien, med hjälp att bli egna. Det är en lång process och man når långt ifrån alla.

    Så det finns även hopp och möjlighet för den outbildade mattarbetaren att bli självförsörjande på egen verksamhet.

    Men nu är vi i Sverige och som jag skrev tidigare, så den blandekonomin vi har, med en offentlig verksamhet och en reglerad privat verksamhet (reglerad, dvs vi har ett regelverk vida lagstiftningen och via kollektivavtal) gör att vi har det bra. Vi har friheten att skapa egna företag och stå för egen försörjning, något som man även kan få ekonomisk hjälp till.

    Du verkar däremot missnöjd med ditt arbete, din inkomst och din arbetsgivare. Men vi är flera som är nöjda med vår inkomst, trivs med vår arbetsgivare, vi väljer ibland att byta arbetsgivare (vilket en slav inte kan göra). Vi har ett trygghetssystem (som förvisso krävs lite aktivitet av en själv för att slippa få det minsta).

    Vi har möjligheten, även om vi inte är stormrika, att äga vårt eget boende.


    Bör vi ha kvar vårt nuvarande system när så många människor far illa i det?
  • Anonym (ts)
    Anonym (Avundsjuk?) skrev 2019-08-06 14:34:51 följande:

    Har man utbildat sig och investerat i ett företag som driver in kapital, ger jobb åt andra människor som man anställer så lever man ju på frukten av sitt egna arbete.

    Skillnaden är att man har arbetat upp en grund som värnar både för sig själv samt andra som vill arbeta. All skatt ifrån de anställda samt en betydligt högre skatt ifrån sin egna inkomst går direkt tillbaka till välfärden. Om alla hade lågbetalda arbeten så hade ekonomin tagit åt sig besynnerligt mycket mer stryk.

    Vart går gränsen? Är det okej att vara lågbetald och äga en pizzeria som knappt går runt med vinst men inte okej att utbilda sig och skapa ett multimiljonföretag?Du låter otroligt bitter och avundsjuk. Gör om, gör rätt.  


    Det säger sig självt att man inte lever på frukterna av sitt egna arbete om man låter någon annan göra själva jobbet och tar vinsten själv.
  • Anonym (ts)
    sextiotalist skrev 2019-08-06 14:44:27 följande:

    För att det inte gynnar dig?

    Fast du får väl göra som man gör i en demokrati, ansluta dig till det parti som tycker som du.

    Som information så har de partier som delar din uppfattning inte haft så stora framgångar i valen, vänsterpartiet är det enda som har en plats i riksdagen, de andra har knappt några väljarröster alls. Som du förstår, så ser inte svensken i gemen samhället på samma sätt som du gör. Och KPML (r), SKP har sedan decennier försökt "omvända" svenskarna utan framgång. (Jodå, dina argument hörde jag redan under 70-talet).


    Det är klart det inte gynnar mig att vara slav! Vad jag än må tro själv.
  • Anonym (ts)

    Kommer att lämna tråden nu och dedikera min tid åt politiskt arbete istället. Rättvisa och solidaritet kommer att vinna!

Svar på tråden Tvångskonfiskera de rikas pengar!