Inlägg från: Anonym (Suck) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Suck)

    Otrohet, men från ett annat perspektiv

    Oerhörd skrev 2019-08-14 11:33:18 följande:
    Det här! Precis det hände när jag var monogam, jag behövde sluta känna, och det gick inte att sluta känna enbart lust till andra, all lust stängdes av för att jag skulle vara trogen. Det var jag i tjugo år. Det var hemskt, jag ville ju ha lust (till min man) men inget funkade!

    Min man tröttnade på ett liv med oengagerat sex och föreslog ett öppet förhållande. Jag var helt förstörd över att inte duga, var fostrad till seriemonogami i ett samhälle där kvinnors sexualitet skammas hårt, jag hade ganska exakt samma känslor som alla motståndare till sex vid sidan av känner, uttryckte mig faktiskt ganska precis som du skriver. Jag trodde inte alls att ett öppet förhållande skulle vara en bra lösning annat än för honom. Men vi tenderar lösa problem och jag provar hellre än börjar dela upp barn och hushållsartiklar. Visade sig att han vill ha sex ibland, gärna med mig men om jag inte vill så går det bra med någon annan också, och jag är polyamorös. Nu när jag får känna allt jag känner utan skam har jag lust till min man också igen.
    Wow! Vilken häftig historia! Härligt att läsa :)
  • Anonym (Suck)
    Oerhörd skrev 2019-08-14 18:26:42 följande:
    I några år. Hur bestämde du det? Vi lever fortfarande i samma relation, men den är bättre nu, på fler sätt än bara sexuellt.

    Menar du när någon blir riktigt kär i en annan person? Jag har alltid älskat fler personer, men inte haft eller velat ha sexuella relationer med dem. Naturligtvis handlar vårt val om att slippa skiljas! Vem vill lämna en person som en lever ett gott liv med, är bästa vän med och älskar? Och vem vill leva olycklig ens med den personen?
    Så himla bra svarat!
  • Anonym (Suck)
    Anonym (Hör i hop) skrev 2019-08-14 19:39:23 följande:

    Därför att är man i ett förhållande så hör sex och kärlek ihop. Ha man valt en person att ha ett förhållande med så är det ju bara den personen man ska vilja ha sex med helt enkelt, annars är man ju med fel person.


    Det där sa du bara för att provocera va? :)
  • Anonym (Suck)
    LauraPalmer skrev 2019-08-14 20:10:46 följande:
    Hade min man börjat få ett behov av att ligga med andra så hade jag avslutat relationen. Som jag skrev tidigare så beskrev jag det som att man har som en läggning. Alltså inget som jag skulle kunna jobba bort oavsett om jag försökte. Sen skulle jag aldrig se min "läggning" eller mina känslor som något problem som måste lösas. Jag är jag. Hade min man uttryckt en önskan om att ligga med andra så skulle det uppenbarligen finnas allvarliga problem i förhållandet som jag inte skulle kunna kompromissa kring. 
    Ja, jag vet att du beskrev det så, men jag tror helt enkelt du har fel. Det handlar inte om läggning, på det sätt som man t.ex. är gay eller bi. *Där* är det frågan om läggning. Om man är monogam eller inte tror jag mer handlar om vad man har lärt sig, och precis som alla andra inlärda beteenden kan man jobba med att förändra dem. Omvänt kan naturligtvis den som inte är monogam också jobba på att acceptera exklusivitet, men det är där jag menar att det är en större brist att kräva exklusivitet än att inte göra det, varför det är exklusivitetsbehovet som är naturligast att betrakta som det som ska jobbas med. 
    LauraPalmer skrev 2019-08-14 20:10:46 följande:
    Sen skulle jag aldrig se min "läggning" eller mina känslor som något problem som måste lösas. Jag är jag. 
    Fast det blir ju ett problem om det hindrar ett förhållande? Och det är ju ganska sorgligt att se det som att det är *du*. Lite som att en missbrukare ser missbruket som en del av sin identitet; en ätstörd ser ätstörningen som en del av sin identitet osv. Jag vet att det kan uppfattas provocerande att göra den här jämförelsen. Jag menar inte att vara provocerande, jag bara menar att tittar man på det så är det ju faktiskt ingen skillnad. I båda fallen rör det sig om helt irrationella, känslostyrda behov, som i vissa fall inte behöver leda till några egentliga problem, men som i andra fall kan leda till stora problem.
     
    LauraPalmer skrev 2019-08-14 20:10:46 följande:
    Hade min man uttryckt en önskan om att ligga med andra så skulle det uppenbarligen finnas allvarliga problem i förhållandet som jag inte skulle kunna kompromissa kring. 
    Varför är det uppenbart?
  • Anonym (Suck)
    New Dawn skrev 2019-08-14 20:31:41 följande:
    Ja, man kan förlora en partner ändå, och då mår man dåligt, och just därför vill man inte framkalla situationer som får en att känna av hur det känns. Alltså, att partnern har sex med andra kan framkalla känslor att man håller på att förlora den andre. Att man kan drabbas av det är ju inget man tänker på när man har det bra och är tillsammans. Man mår inte dåligt vetskapen att man teoretiskt kan bli lämnad, om man inte får några sådana känslor.
    Jaha, ok då fattar jag hur du menar. Så det du menade var inte att det är pga risken att man ska förlora sin partner som man inte vill att den ska ha sex med andra, utan att man inte vill hamna i en situation där det *känns* som att man ska förlora den.
    New Dawn skrev 2019-08-14 20:31:41 följande:
    Om det ställer till problem att den ena vill vara exklusiv och den andre inte kanske man är för olika.
    Fast det är det resonemanget jag inte förstår. Det är ju bara en enda ynka aspekt av allting man kan ha gemensamt. Bara för att man ser olika på just den biten innebär ju inte att man är olika i övrigt... jag förstår inte hur den detaljen kan tillåtas bli så stor att man anser att det överskuggar allt annat.
    New Dawn skrev 2019-08-14 20:31:41 följande:
    Varför det är känsligt med sex.? Antagligen för att människor väljer att ha sex med människor de älskar väldigt mycket. Kärlek är en av de mest starka känslor vi har och de leder ofta till sexuell åtrå. 
    Fast det finns många saker man väljer att göra med människor man älskar väldigt mycket, utan att det innebär att man inte kan göra dem med andra också. Om det du menar är att människor väljer att ha sex *enbart* med människor de älskar väldigt mycket kan jag däremot hålla med om att det är ett relevant argument. Eller rättare sagt, det hade varit relevant om det hade varit sant, men det är det ju inte, och det tror jag väl ändå inte att det är speciellt många som hävdar heller. Att kärlek leder till sexuell åtrå är det ju inget snack om, men återigen, detta argument är ju bara relevant om det hade varit det enda som ledde till sexuell åtrå, vilket det ju, återigen, definitivt inte är.
    New Dawn skrev 2019-08-14 20:31:41 följande:
    Sex är också betydelsefullt evolutionärt eftersom det bidrar till fortplantning som är en stark drivkraft. Vi måste se till att våra barn överlever och mår bra, så att vi har sex med rätt person är viktigt rent biologiskt. 
    Fast minst lika viktigt i det här sammanhanget är ju att vi ser till att para oss med så många som möjligt för att säkra artens fortlevnad, så det här var kanske inte det starkaste argumentet till monogamins fördel :)
    New Dawn skrev 2019-08-14 20:31:41 följande:
    Dessutom är sex intimt på det viset att vi är nakna (vilket vi sällan är) och massor av hormoner frigörs, som berör oss. Går inte att jämföra med hobbies, som inte alls är lika viktigt och berör oss känslomässigt. 
    Ah, just det där med nakenheten kan jag faktiskt köpa lite grann. Man är ju mer utlämnad när man är naken, vilket i sin tur leder till att man på nåt sätt blir tajtare med den man har sex med. Men det finns ju psykisk nakenhet också, som man kan ha med nära vänner, men det ifrågasätts so sagt sällan. Skillnaden mellan sex och hobby köper jag, men när det gäller nära vänskap ser jag verkligen ingen skillnad.
  • Anonym (Suck)
    New Dawn skrev 2019-08-14 20:31:41 följande:
    Min berättelse om mannen som blev kär i någon annan var ett exempel på att vi mår dåligt när vi känner oss sekundära. Många av oss reagerar just så här. Det var jättesmå saker som fick mig att må dåligt. Samma oro och obehag som jag fick, får människor av sex. Det jag menar är att min reaktion bara kom, det var inget jag kunde råda över.
    Nä, precis som allt annat psykiskt dåligt mående är det så klart inget man bara kan styra själv, det måste man ju ha hjälp med. Men det är det jag menar med "jobba på" Nu låter jag som att jag inte bryr mig om att du mådde dåligt, men det är så klart inte så jag menar. Jag lider så klart med dig, och är glad att du klarade dig igenom det.
  • Anonym (Suck)
    Anonym (!) skrev 2019-08-15 01:41:42 följande:
    Det hade ju inte funnits något problem med otrogna människor om dessa inte hade varit fega och ljugit - för säger man från början eller i förhållandet att man vill ha sex med andra så får ens partner chansen att bestämma om hen vill vara med den här personen eller inte och då finns ingen otrohet.

    Men problemet är alltså att personer som är otrogna ljuger och inte är ärliga
    Jo, fast man kan ju också säga att det hade inte funnits nåt problem med otrohet om vissa människor inte hade varit så fast i sitt monogama tänk, eller hur? Hade ingen tyckt att det var nåt konstigt att man har sex med andra så hade ju ingen *behövt* gå bakom ryggen på nån annan. Sen finns det så klart alltid svin som går igång på själva bedrägeriet, och såna människor kommer ju tyvärr alltid att finnas. Fast då hade de fått hitta nåt annat än sex att vara svekfulla med.

    Jag fattar inte alls det där med att "då får ens partner chansen att bestämma om hen vill vara med den här personen" För det första: hur kan man välja att slänga bort ett förhållande på såna grunder? Ta nån annan psykisk problematik som ställer till det i relationerna med andra. Ta en människa med tvångsproblematik till exempel, där är nog de flesta överens om att det är betydligt bättre att jobba med tvången, och på det sättet att klara leva med en annan människa, än att bara säga att man ska välja bort nåt bra för att man inte vill jobba med tvången. Så när det gäller andra mentala begränsningar är de flesta överens att det är bättre att försöka få bukt med dem, men när det gäller just det här så är det fullt legitimt och självklart att man inte ska göra nåt åt det - man säger till och med att det är en del av en själv, och att det minsann inte är nåt problem med det (tror det var Laura Palmer som sa just det i ett annat inlägg).

    För det andra: vaddå partnern har chansen att bestämma? Vad är det som säger att bara den ena ska ha den beslutsrätten? Varför ska den *ene* personen få ensamrätt på att bestämma över den *andres* lycka? Om båda två älskar varandra; om de har det fantastiskt bra ihop; om de är varandras stora kärlek... ska då den ena få rycka undan det för den andre bara för att den vägrar att jobba med problem som faktiskt bara sitter i hens huvud?? Det är fan inte schysst... 

    Jag kan hålla med om att det är bäst att vara öppen om hur man är från början, men om den andre då säger nej? Vad gör man då? Om man inte kan tänka sig att leva utan den här personen så kan jag förstå att otrohet är det näst bästa alternativet efter ett öppet förhållande. Och dessutom, även om det bästa så klart är att säga som det är från början så är det kanske inte alltid så lätt. Det ses trots allt ändå fortfarande som konstigt av många att man inte vill vara monogam, plus att man inser risken i att vara öppen om det, nämligen att den andre då ska säga tack och hej.
    Anonym (!) skrev 2019-08-15 01:41:42 följande:
    Otrogna människor verkar också omogna inte bara till känslolivet utan det verkar som dom inte klarar av att bo själva.
    Öh... ok... vad menar du med det?
  • Anonym (Suck)
    jrockyracoon skrev 2019-08-15 04:37:02 följande:
    Tack för en intressant frågeställning!
    Tack själv! Superintressant svar du har skrivit!
    jrockyracoon skrev 2019-08-15 04:37:02 följande:
    Jag vill göra jämförelsen med sexuella övergrepp. Säg att ett barn, så litet som 1 - 2 år får vara med om ett sexuellt övergrepp. (Ursäkta om jag framkallar kräkkänslor, men jag tycker jämförelsen är intressent och relevant även om den är fruktansvärd). Även om den sexuella handlingen inte är våldsam i sig, är det ganska välkänt i psykolog-kretsar att detta skadar barnet oerhört i dess kommande liv. Folk går i terapi och förstår inte varför deras liv är så förstört, innan en bra terapeut får dem att komma i kontakt med sina kroppsliga minnen. Kroppen minns, även om inte hjärnan gör det. Den sexuella handlingen har satt spår som förstört personens liv utan att hen själv medvetet förstått att det ägt rum.

    Om vi godtar ovanstående, kan vi då rimligen tro att det är barnets inlärda beteende som har fått det att må dåligt över det sexuella övergreppet. Knappast, eller hur. 1 - 2 - åringar har inte tillräckligt utvecklad hjärna för att bli påverkade av en sådan inlärning hur nu denna skulle kunna tänkas äga rum. Slutsatsen jag drar att det finns inbyggt i oss att sex är något intimt, och att vi skadas av att bli ofrivilligt utsatta för våldtäkter.
    Alltså, jag kan bara hålla med fullt ut om detta. Men jag har aldrig sagt att sex inte är nåt intimt eller känsloladdat. Det är klart att det är! Bara att ha sex när man inte är på humör är ganska otrevligt, och att bli tvingad till det som i en våldtäkt är ju obeskrivligt vidrigt. Detta tror jag absolut finns inbyggt hos oss, det tror jag inte är ett inlärt beteende som man kan jobba bort. Vad jag inte riktigt fattar är varför det faktum att sex är intimt och känsloladdat skulle innebära att man bara kan dela det med en enda person. Det är *där* det blir konstigt för mig. Det är *den* fixa idén jag menar är ett inlärt beteende som man kan jobba med. Är du med på skillnaden?
    jrockyracoon skrev 2019-08-15 04:37:02 följande:
    Nu till min tro:

    Jag tror att vår kropp är något vi behöver vara rädda om, och inte dela ut till vem som helst. Det är också svårt att skilja mellan kropp, själ och känslor. De går ihop. 

    Det betyder att det för en människa med normal uppväxt, inte gärna har sex med vem som helst. Det skadar oss. Den som har sex med kreti och pleti vårdar inte sin kropp, och det är ett slags självskadebeteende.
    Ok, först blev jag ärligt talat ganska provocerad av detta. "Normal uppväxt"? "Det skadar oss"? "Självskadebeteende"? Jag har haft en extremt normal svensson-uppväxt, men jag har en hög sexdrift, och jag anser ärligt talat inte vare sig att jag skadats av att ha (haft) många sexuella relationer, eller att det är ett självskadebeteende. Sen såg jag att du skrev "sex med vem som helst". Ok, där kan jag kanske hålla med dig. Om man ständigt ränner på krogen och drar hem en massa ons som man inte vet namnet på nästa dag så kanske. Jag har själv aldrig levt så, och jag kan därför inte uttala mig om hur man mår om man lever så men ok, jag kan väl tänka mig att det kan vara som du säger där. Men oavsett vilket var det ju inte det vi pratade om här, utan enbart om situationen där man har sex med andra än sin partner. Att automatiskt tolka det som att knulla runt hej vilt utan att nånsin titta i backspegeln tycker jag är lite drastiskt. 
    jrockyracoon skrev 2019-08-15 04:37:02 följande:
    I en nära relation är sex och kärlek intimt förknippat med varandra. När man rör varandra uppstår kärlek och känslor och när man har kärlek och känslor vill man ha sex. 
    Ja, så kan det förstås vara, men jag kan inte se att det är det enda möjliga scenariot. Alltså, som sagt, *känslor* uppstår så klart alltid, det är nog svårt att komma ifrån, men de känslor som uppstår när man har sex med den man verkligen älskar är ju annorlunda mot de som uppstår när man inte älskar den man har sex med.
    jrockyracoon skrev 2019-08-15 04:37:02 följande:
    Om då personen går iväg och har sex med andra är det dels ett biologiskt hot, men också ett hot/svek mot den kärlek som personen har byggt upp med den andra. 
    Och det är just det jag inte förstår. Med mindre än att man inte *kan* ha sex utan att älska den andre förstås, och det är väl där pudelns kärna ligger. Du anser att man inte kan det, och med den utgångspunkten kan jag förstå att det kan upplevas som ett hot, även om jag tycker att det ändå är ett konstigt argument med tanke på att det även finns många som faktiskt är polyamorösa, och som *inte* upplever det som ett hot att man har flera kärlekspartner (återkommer till detta nedan)
    jrockyracoon skrev 2019-08-15 04:37:02 följande:
    Det polyamorösa förhållandet passar för vissa människor, ja. Men varför passar det vissa men inte andra? Det är nog svårt att ge ett enda svar på det, men jag kan tänka mig att det finns genetiska såväl som känslomässiga svar på det. Har man tidigt lärt sig att koppla bort ens kropp från ens känslor, kan det vara en orsak varför ett polyamorös liv fungerar friktionsfritt. Eller om man har en viss genetisk disposition som ger detta som en konsekvens.

    Det är inget fel på att vara polyamorös, men jag vill ändå påstå att det åtminstone ibland finns bakomliggande problem till varför dessa personer blir polyamorösa.
    Jag tror att du har missuppfattat lite vad det innebär att vara polyamorös. Är man polyamorös har man förmågan (och behovet!) att *älska* många. Inte bara ha sex med många. Men det är inte polyamori jag pratar om i den här tråden. Jag pratar om dem som inte är polyamorösa, men som vill ha sex med andra *utanför* en kärleksrelation. Ditt resonemang om att koppla isär känslor och sex håller möjligtvis för den senare kategorin, men inte för polyamorösa. 
    jrockyracoon skrev 2019-08-15 04:37:02 följande:
    Jag tvekar också lite kring det här med biologin, för det finns ju vissa kulturer där man har sex med flera (d.v.s. inlärt beteende), men & andra sidan finns det ju kulturer där det ingår element som skadar människor i andra sammanhang också.
    Jag är inte hundra på att jag fattar dig rätt här, men jag tror att detta är exakt min poäng :)

    Tack för ett jättebra inlägg! Vi har ju tydligt väldigt olika syn, men du har bara uttryckt dig alltigenom respektfullt och trevligt. Stor eloge!!
  • Anonym (Suck)
    Anonym (Hanna) skrev 2019-08-15 06:18:51 följande:

    Folk som inte anser att det är problematiskt att partnern har sex med andra har öppna förhållanden. Då är det inte otrohet när man har sex med andra.

    Det du undrar egentligen är varför inte alla har öppna förhållanden. Varfär sexuell monogami är normen?


    Ah men precis. Fast det är ändå en otrohetsdiskussion eftersom det är detta som *leder* till otrohet. 
    Anonym (Hanna) skrev 2019-08-15 06:18:51 följande:

    Den största anledningen till det är nog graviditeter. Det har varit vuktigt för människor att veta vem som är förälder till ett barn. Det har varit viktigt med tydliga ekonomiska enheter och vem som ansvarar för dessa. 

    Sen har ju sex också varit otroligt viktigt inom kristendomen (och andra religioner) där tvåsamheten propagerats för och sex på andra sätt än mellan två personer av motsatt kön inom äktenskapet länge fördömdes.


    Och det är exakt detta som är min poäng. Det finns inga rationella anledningar. Ok, det där med att veta vem som är förälder var kanske rationellt förr, men inte längre. Så det är bara ett inlärt beteende, en social konstruktion.
  • Anonym (Suck)
    Anonym (Hanna) skrev 2019-08-15 06:18:51 följande:

    Folk som inte anser att det är problematiskt att partnern har sex med andra har öppna förhållanden. Då är det inte otrohet när man har sex med andra.

    Det du undrar egentligen är varför inte alla har öppna förhållanden. Varfär sexuell monogami är normen?

    Den största anledningen till det är nog graviditeter. Det har varit vuktigt för människor att veta vem som är förälder till ett barn. Det har varit viktigt med tydliga ekonomiska enheter och vem som ansvarar för dessa.

    Sen har ju sex också varit otroligt viktigt inom kristendomen (och andra religioner) där tvåsamheten propagerats för och sex på andra sätt än mellan två personer av motsatt kön inom äktenskapet länge fördömdes.


    Och tack för reflekterande trevligt svar!
Svar på tråden Otrohet, men från ett annat perspektiv