• Anonym (Hjälplös)

    Arbetslös man - vår relation håller på att gå under!

    Hej på er,

    Jag och min man har ett problem som verkligen håller på att spräcka vår relation - han är arbetslös och hittar inte jobb!

    Min man kom till Sverige för två år sedan och har sedan dagen han kom gjort allt för att fort lära sig svenska (vilket han lyckats med) för att kunna hitta ett jobb så fort som möjligt! Han har arbetat med diverse småjobb som timvikarie och städare men nu känner vi att det verkligen är dags för honom att få ett riktigt jobb! Men vad gör vi för fel?

    Han har jättefint CV med fina meriter från sitt hemland men trots sökningar till säkert 1000 jobb, både spontan och på annonser samt lämnat cv på arbetsplatser så har ingen ens hört av sig för intervju? Vad är felet???

    Min man har tappat självförtroendet totalt och känner sig helt värdelös. Jag får också ständigt höra hur värdelös jag är som är svensk men inte kan hjälpa honom in på ett jobb heller.. har ingen kontakt med mina föräldrar och har inga vänner som kan hjälpa till = inga kontakter. Han beskyller mig för att göra fel när jag söker jobb åt honom och att jag inte har någon koll alls på hur jobbsökning fungerar..

    Vi har ett barn på 6 månader och vill gärna ha fler barn, skaffa hus och flytta från staden vi bor i, men vi sitter fast i denna situation och tar oss inte ur :(... vi älskar varandra och vill leva tillsammans men vi lever i en enorm hopplöshet och depression pga arbetslösheten. Hur gör man? Hur svårt ska det vara att få ett jobb?? Hur ska man bära sig åt? Han är givetvis inskriven på arbetsförmedlingen.

    Om inte vi har löst detta inom ett år känner jag att jag tar livet av mig! Jag orkar inte se min mans tidigare så glada ansikte nu vara full av hopplöshet och hans tappade förtroende för mig gör att jag känner mig värdelös.. jag vill ingenting längre!

  • Svar på tråden Arbetslös man - vår relation håller på att gå under!
  • Anonym (B)

    Sitt ner i båten nu. Ja det är jobbigt och trist att vara arbetslös men många som får hantera en sådan period, låter som det tappat alla proportioner om ni båda mår så pass dåligt och han lägger all skuld på dig. Inte så mycket annat att göra än att fortsätta söka jobb och ev. fundera på att sadla om med utbildning om han har svårt att få jobb inom sitt fält.

  • Anonym (konsult?)

    Du skriver inte vilket yrke, men I min bransch, verkstadsindustrin, är det manga som börjar som konsulter.
    En kompis med utländsk bakgrund fick jobb via praktikplats. Hon gick något program som hette Utländska tekniska ingenjör tror jag.
    I vissa branscher (teknik, it) är det ok att skriva ansökningar på engelska och det är också ok att bara prata/skriva på engelska på arbetsplatsen. Kanske ger bättre resultat?

  • LoveRain

    Förstår att det är jobbigt. Att vara arbetslös tär verkligen på ens självkänsla och när man mår dåligt är det ofta lätt hänt att msn försöker skylla det på någon eller något. I ert fall blir det dig eftersom du är hans närmaste. Inte ok från hans sida men jag kan förstå att han gör så pga att han mår dålig, har svårt att sätta ord på det han känner och att du är hans närmaste. Ni måste prata med varandra om hur ni mår, utan att hamna i bråk, och komma överens om hur ni ska förhålla er till er situation. Som det är nu riskerar detta att komma emellan er istället för att ni håller ihop.

    Hur många känner han från sitt eget land här i Sverige? Finns det någon ingång där? Får han komma på intervju eller blir han ratad redan på ansökningsstadiet?

    Känner för er och hoppas att det ska bli bättre!

  • Anonym (a)

    Jag undrar som andra: Vad är det för utbildning han har? Inom vilka brancher söker han jobb? Hur gammal är han?

    Att utbilda sig till tex lokförare, busschaufför etc ger ju ett jobb efteråt, men kanske inget han kan tänka sig?

    Min man (också utländsk, i 45-årsåldern, rätt kass svenska) fick jobb via en lokal jobb-sida på facebook. Har ni provat det? Det blev inget jobb där längre utbildning krävdes, men han har nu fast anställning, arbetskamrater och en egen inkomst (även om den är låg).

  • Anonym (a)

    En annan sak... min man kände sig värdelös en period som arbetslös. Han hade tänkt lämna oss och flytta tillbaka till sitt hemland. Det som fick honom att känna sig lite bättre var att jag förklarade hur viktig han trots allt var för familjen, och att "bara gå hemma" inte alls var att förakta. Han kunde stötta mig i hemmet när andra barnet var nyfött. Han kunde sedan hämta och lämna på förskolan så barnen fick korta dagar när han sökte jobb. Han möjliggjorde för mig att kunna jobba kväll och natt, och därmed jobba med det jag önskade. Han bidrog till vårt hus, vår familj, och vår inkomst (genom att jag kunde jobba när han hade barnen). Det var aldrig viktigt för mig att han skulle få ett jobb snabbt, även om vi hade ansträngd ekonomi.

  • Anonym (Kvinna)

    Han får utöka sitt jobbsökande helt enkelt.

  • Anonym (A 2)
    Anonym (.....) skrev 2019-09-22 10:19:37 följande:
    DU söker jobb åt honom?! Han får ju söka sina jobb själv. Börja där.
    Håller med
  • Utvandraren

    Vilket yrke?

    Han kanske kan ringa ett närliggande äldreboende och fråga ifall de kan prova honom som timanställd? Eller personlig assistent? 

  • Anonym (Äh)

    Det går att få jobb, bara man kan tänka sig ett sämre betalt jobb så finns det, i mitt jobb som personlig assistent skriker vi efter folk, här gör vi ingen skillnad på bakgrund men folk är för kräsna!

  • scanmia

    Vi var i en liknande situation för ganska länge sedan nu. Min man kom med mig till Sverige och fick absolut noll och inget gensvar på sina ansträngningar att hitta jobb. Han hade fin utbildning och lärde sig svenska i snabb takt. Och vi gav upp efter 8 månader och flyttade till hans hemland. Han åkte först och fick jobb på en månad och jag kom efter några månader senare (gick färdigt min utbildning) och fick jobb på två veckor. I min bok gick Sverige miste om två högutbildade individer genom att inte släppa in en av dem i yrkeslivet. När man håller på att etablera sig i världen, och även i sin relation, så är jobb otroligt viktigt.

    Dock hade jag nog inte flyttat till ett annat land med en person som uppför sig som du beskriver att din man gör.  

Svar på tråden Arbetslös man - vår relation håller på att gå under!