• HSOF

    Vill du att en sanningskommission ska utreda Estoniakatastrofen?

    Den 28 September var det 25årsdagen för Estoniakatastrofen som kostade 852 människor varav 501 svenskar livet.

    Haverikommisionen som följde hade många brister och mycket har i efterhand mörkats av olika anledningar. Detta har fött många teorier med allt från smuggling av militär teknologi, radioaktivt avfall, bomber, ubåtar, smuggling, båt som egentligen inte var sjöfartsduglig, handhavandefel mm..

    Röster har med åren stärks över en oberoende sanningskommission som en gång för alla ska undersöka vad som egentligen hände den där ödesdigra natten för drygt 25år sedan. Speciellt från de överlevande eller anhöriga till Estoniakatastrofen. Tekniken är idag också så mycket bättre, så att en komplett 3D- scanning av hela skrovet kan idag göras utan att man ens behöver berg fartyget.

    Själv tycker jag att en grumlig undersökning med hjälp av dagens teknik ska genomföras  så att hela bilden kommer fram. Detta är precis som Palmemordet något som lämnar för många lösa trådar och bör redas ut för att de anhöriga och de överlevande kan få komma vidare på riktigt. Sedan kommer detta sätta punkt för ett alternativt spekulationer eller bevisa att dem var sanna. 

    Vad tycker ni, ska vi kräva en sanningskommission för Estoniakatastrofen?

    Motivera gärna varor du tycker som du tycker.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Vill du att en sanningskommission ska utreda Estoniakatastrofen?
  • EnAnonumius
    HSOF skrev 2019-10-13 20:02:51 följande:
    Finns ju en anledning till att några 100-tals personer äger 99% världens tillgångar. Alla kan köpas.
    Skall du slänga ur dig ett sådant här påstnde så¨anser jag att du kan slänga fram objektiv fakta som stöttar ditt påstående här.

    Bäst att tillägga då jag har sett att du har den ovana att tolka andra svar svartvit och basera dina motfrågor på en svartvit tankemall.
    Nej jag säger INTE att ett mindre antal personer kan äga majoritet av tillgångarna. Jag ifrågasätter dig på huruvida det är så lite som du vill hävda som "några hundra".
    HSOF skrev 2019-10-13 19:42:46 följande:
    Jag har säkert missat det, då denna tråden har varit väldigt aktiv och jag själv inte vart så aktiv i helgen.

    Men av ditt nedlåtande ordval att döma så verkar jag inte missat något viktigt?
    Nej du hade inte "missat det"..  Om du inte tror mig, så kan du själv dubbelkolla det genom att "trycka på visa endast" under ditt egna nick.
    Se ditt egna inlägg #240, där skrev du en motfråga och gjorde en konstig jämförelse. 
    Du jämförde storm som ledde till hög sjögång, med mord.
    HSOF skrev 2019-10-13 19:54:18 följande:
    Det får såklart göras undantag till Griftefriden. Det kan ju inte förhindra att en riktgt utredning görs för att få veta säkert vad som hände speciellt varför hon sjönk så snabbt även om hon var byggd för att inte göra det. Det mänskliga värdet för att anhöriga ska få svar på varför deras anhöriga ligger på Östersjöns botten är väl den viktigaste orsaken till att verkligen gå till botten med det här. Men även för att eventuellt kunna förhindra en liknade olycka i framtiden.

    Bra du kan komma med förslag. Synd att du inte valde att göra det redan i inlägg #240..

    Båten är knappast i "samma skick" som när det sjönk, mycket kan hända med ett skepps som ligger så grunt som Estonia gör, på 25år. Så även om de går ned och filmar och "gör en ny undersökning" så kan det knappast bli tillförlitligt då skeppet har b.la täkts med sand, djurliv och alger, och även rost kan äta upp skeppets skrov.  Inte ens modern fin kamerateknik som vi har i dag med 3d-sakkners kameror, infrakameror etc kan råda bot på eroderings skador och växt och djurlivs påverkan på vraket.

    Så även om man gjorde undantag från griftefriden så är den knappast några garantier på att man kan få tillförlitliga resultat av filmningarna som kan ge "någon ny bevisning" i from av bildmaterial.


    Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
  • Flash Gordon
    HSOF skrev 2019-10-13 19:35:42 följande:
    Tycker det är lite märkligt att du tros dig veta mer om det här än de främsta inom området.

    Och vad vet du om sånna som mig? Du har ingen aning om vad jag ska tycka eller inte tycka. Tror heller inte det är någon mening att berätta för dig heller..
    Men en sak är säker, du är en person som till 100% förlitar dig på vad myndigheter och politiker säger till dig. Noll kritisk tänkande här ser det ut som!
    De främsta på området har redan uttalat sig. Bogvisiret föll av, bilrampen öppnade sig, vatten strömmade in.

    Men du har andra idéer du ...
  • HSOF
    Flash Gordon skrev 2019-10-14 08:16:21 följande:
    De främsta på området har redan uttalat sig. Bogvisiret föll av, bilrampen öppnade sig, vatten strömmade in.

    Men du har andra idéer du ...
    Nej, så är det inte alls. Många experter inom området säger att de har svårt att tro att det var så. Sedan är det en sak att tro och att veta. I detta fallet bör man gå till botten med det och veta, inte bara föra olika teorier som du nöjer dig med.

    Jag tror egentligen ingenting, jag vill att man undersöker haveririsken närmare, speciellt sjunkförloppet.
  • Flash Gordon
    AndreaBD skrev 2019-10-13 21:10:03 följande:
    Jag litar på experter - det är precis det som är poängen!  Här verkade fler experter vara kritiska till det, än emot.

    Det finns bilder och film på hålet. Till exempel här, tredje bilden är tydligast:

    www.estoniaferrydisaster.net/chapter02/2-1-2....

    De i Skottland verkade snarare diplomatiska och sa att man borde undersöka allting, att även inredningen kan bidra till att det går snabbare eller långsammare.

    Det där med att folk hotas, var en mildare formulering. Det finns även varianten att folk mördas. Nej, jag trodde inte heller det när det gällde pedofilhärvan i England, eller lediga mödrar på Irland (där nyfödda barn omkom under skumma omständigheter).
    Mördats? Pedofilringar? Hör du hur du själv börjar låta?

    Det "experterna i skottland" handlar om är huruvida ett fartyg kan lägga sig på sida, eller om det slår runt helt. TS hävdar att det MÅSTE slå runt helt (och det gjorde inte Estonia) om vatten komer in via bogen "för det har experterna i Skottland sagt". Experterna i Skottland har senare medgett att hon inte behöver slå runt helt. Modellförsök bekräftar att hon kunde sjunka som hon vekligen sjönk utan något "hål" inblandat.

    Sidan du länkar till är en konspirationsteori-sida. Bara så du vet.

    Kan du visa var den där bilden på det där hålet är taget någonstans? Finns inget som visar VAR. Bilden påstås vara från år 2000. Detta efter dussintals lagliga och olagliga dykningar som alla manipulerat vraket. Hålet finns inte dokumenterat i de första dykningarna. Hålet har bara, mig veterligt, dokumeterats av Jutta Rabes expeditioner. Du tyckte själv att hon var lite galen va i sina konspirationsteorier?!

    Men en sak ...

    Fartyget ligger på styrbords sida. Den sida du länkar till visar en skiss på hur hon ligger.

    Här:
    http://www.estoniaferrydisaster.net/chapter01/1-2-1_01.html

    (styrbord är höger, för alla landkrabbor)

    Titta på bilden du själv länkat som "bevis"
    http://www.estoniaferrydisaster.net/chapter02/2-1-2.html

    Om vi nu antar att dykaren har simmat rättvänd i vattnet och inte upp-och-ned när han tagit bilden ...

    Ser du något märkligt med bilden?

    Ser skrovet ut att ligga åt rätt håll om det där skall vara "ett hål på styrbord sida"? 

    Om inget jättemärkligt har skett under själva dykningen så simmar dykaren OVANFÖR hålet när bilden tas. Hur det ska gå ihop med skissen av hur styrbords sida ligger ned mot havsbotten? F*n vet!
  • AndreaBD
    HSOF skrev 2019-10-13 23:22:03 följande:
    En meters glipa hade inte släppt in vatten tillräckligt snabbt för att hon skulle kantrat och sedan sjunka så snabbt.

    Ja bombteorin som finns innefattar ju även att bogvisiret kan ha sprängs av och visst kan det ha varit Ryssar som isåfall haft motivet till det. Men allt detta kan man spekulera i för evigt. Det bästa är att man får till en ny och grundlag utredning som kanske inte kan ge svar på allt men iallafall för att utesluta olika teorier.

    Jo man kan se om någon varit där och mixtrat i efterhand, den tekniken har funnits länge. Så även om någon försökt efterkonstruktionera något, så kommer det att upptäckas.

    Det där förvånade mig inte, för 10års sedan ja, men idag så förvånar mig inget. Samhället handlar bara om makt och pengar idag.
    Vi vet ju inte ens under hur lång tid vatten kom in tills man märkte av det. Sedan gick det snabbt, ja. Ett eventuellt hål var ju också ungefär av den storleken. Jag tror säkert att det går fort om vatten kan komma in obehindrat.

    Däremot var ju den stora frågan hur det kan ha kommit in på dem nedre våningarna, under bildäcket. Och där är ju alternativen antigen att det fanns ett hål, eller att dem där vattentätta dörrarna inte varit stängda (kanske kan man se det i en scan, men risken är också att t.ex. dykare har öppnat dem. Om de går att öppna mekaniskt) eller att vattnet kan ta sig in via ventilationssystemet.

    Vad man också skulle kunna undersöka är om det är möjligt att någon kan ha satt dessa bomber på insidan av bogvisiret. Det borde ju nästan varit nån personal. Samtidigt, vem vill gå under med båten själv? Kanske någon som jobbar i hamnen, eller låtsades göra det? Uppenbarligen hade en av dem överlevande, Sara Hedrenius, sett något misstänksamt som hon funderade på efteråt, något med militär. Läste det nånstans.

    Samhällen har ALLTID handlat om makt och pengar, ännu mer tidigare, men så mycket har den inte minskat heller. 
  • Kjell2
    HSOF skrev 2019-10-13 20:02:51 följande:
    För det första handlar det inte om konspirationsteorier även om det klart kan vara sant eller delvis sant som många av dem hävdar. När det kommer till Estonia så är det främst för att få klarhet i själva förlisningen, inte som idag där man tror sig veta vad som hände. Men allt runtomkring Estonia har idag blivit väldigt känsligt, så det finns säkert en del hundar begravda här även om det inte behöver handla om att hon sprängdes.

    Sedan att det inte förekommer kurroption i samhället, det är man bara naiv om man inte tror.

    Finns ju en anledning till att några 100-tals personer äger 99% världens tillgångar. Alla kan köpas.
    Så vem av alla korrumperade ska sitta i den nya sanningskommissionen och hur ska den finansieras? Är det minder korruption i t ex Australien och Japan?


  • HSOF
    EnAnonumius skrev 2019-10-13 23:37:18 följande:
    Skall du slänga ur dig ett sådant här påstnde så¨anser jag att du kan slänga fram objektiv fakta som stöttar ditt påstående här.


    Det är inte siffran som är min poäng här, det är att det är en lite del av världens befolkning som äger de mesta av tillgångarna som är min poäng.

    Har inte tid att sitta och researcha om allt jag skriver, jag skriver inte en magisterexamen här.
    Men eftersom du var så noga med det så kollade jag upp det.
    Det var 1% av jorden befolkning som äger lika mycket tillgångar som resterande 99% av världen befolkning.  
    EnAnonumius skrev 2019-10-13 23:37:18 följande:
    ".Nej du hade inte "missat det"..  Om du inte tror mig, så kan du själv dubbelkolla det genom att "trycka på visa endast" under ditt egna nick.
    Se ditt egna inlägg #240, där skrev du en motfråga och gjorde en konstig jämförelse. 
    Du jämförde storm som ledde till hög sjögång, med mord.
    HSOF skrev 2019-10-13 19:54:18 följande:
    Det får såklart göras undantag till Griftefriden. Det kan ju inte förhindra att en riktgt utredning görs för att få veta säkert vad som hände speciellt varför hon sjönk så snabbt även om hon var byggd för att inte göra det. Det mänskliga värdet för att anhöriga ska få svar på varför deras anhöriga ligger på Östersjöns botten är väl den viktigaste orsaken till att verkligen gå till botten med det här. Men även för att eventuellt kunna förhindra en liknade olycka i framtiden.

    Bra du kan komma med förslag. Synd att du inte valde att göra det redan i inlägg #240..

    Nä jag tyckte väl säkert att jag redan har svarat på detta flera gånger här i tråden. Har varken tid eller ork att svara till alla här. Du får väl läsa mina svar till andra och tråden som helhet. 

    Och nej jag jämförde inte en hög sjögång med mord i inlägg #23. Jag frågade dig om du fortfarande såg vraket som en gravplats om det var ett mord. Alltså om det visar sig att båten sänktes av någon? (Jag har inte sagt att det är fallet, men möjligheten finns)
    EnAnonumius skrev 2019-10-13 23:37:18 följande:
    Båten är knappast i "samma skick" som när det sjönk, mycket kan hända med ett skepps som ligger så grunt som Estonia gör, på 25år. Så även om de går ned och filmar och "gör en ny undersökning" så kan det knappast bli tillförlitligt då skeppet har b.la täkts med sand, djurliv och alger, och även rost kan äta upp skeppets skrov.  Inte ens modern fin kamerateknik som vi har i dag med 3d-sakkners kameror, infrakameror etc kan råda bot på eroderings skador och växt och djurlivs påverkan på vraket.

    Så även om man gjorde undantag från griftefriden så är den knappast några garantier på att man kan få tillförlitliga resultat av filmningarna som kan ge "någon ny bevisning" i from av bildmaterial.
    Jag är ingen expert på det här men kan man återskapa fossil från dinosaurer som är flera miljoner år gamla så kan man nog få fram en hel del av ett båtvrak på 25 år. Det är även det jag hört experter inom området säga och det har gjorts förut.

    Men du kanske är en expert själv inom området, men då får gärna lyfta fram hur det fungerar?

    Jag skapade den här tråden pga 25 års dagen av förlisningen. Detta för att det fortfarande 25 år efter katastrofen finns ett stort intresse av att få svar på frågor och att det finns väldigt många obesvarade frågor angående Estoniakatastrofen.
    Jag startade inte den här tråden för att bråka med någon eller tvinga på andra mordhistorier, konspirationsteorier och sprängningar. Vilket du och några till här verkar tro. 

    Du får tro på vad du vill, Ja, Nej eller Osäker!


  • AndreaBD
    HSOF skrev 2019-10-13 23:32:15 följande:

    [quote=79961676][quote-nick]AndreaBD skrev 2019-10-13 23:01:16 följande:[/quote-nick]

    Så länge det inte är bevisat och samtidigt låter konstigt, så ÄR det en konspirationsteori. 

    Huvudsak är att man hittar faktan som kan bevisa eller motbevisa, inte att spekulera om hur samhällen ser ut. Där kommer vi ifrån faktan och in på ideologi.

    [/quote

    Nej där har du helt fel. Ett samhälle som ser på andra åsikter så är rent farligt. Man ska alltid se med kritiska ögon på saker. Men självklart måste man belägga sina argument med fakta. Fast samtidigt är det alltid enklare för dem med makt och politiskt inflytande att styra samtalet och verklighetsbilden. Har du dessa instrument tillgängliga kan du nästan lura i civilsamhället vad du vill. Finns många goda exempel på det speciellt här i Sverige men får bli till en annan tråd.


    Jag ÄR kritisk, både mot den officiella sidan OCH på alla som kommer med alternativa förklaringar, medans du mest verkar vara kritisk mot den officiella sidan. 
  • AndreaBD
    EnAnonumius skrev 2019-10-13 23:37:18 följande:
    Båten är knappast i "samma skick" som när det sjönk, mycket kan hända med ett skepps som ligger så grunt som Estonia gör, på 25år. Så även om de går ned och filmar och "gör en ny undersökning" så kan det knappast bli tillförlitligt då skeppet har b.la täkts med sand, djurliv och alger, och även rost kan äta upp skeppets skrov.  Inte ens modern fin kamerateknik som vi har i dag med 3d-sakkners kameror, infrakameror etc kan råda bot på eroderings skador och växt och djurlivs påverkan på vraket.
    Nja, min man påpekade att just östersjöns vatten är lite speciell, då det finns knappt salt i det och det är dessutom - jag tror syrefattigt, om jag minns rätt nu. Han menade i alla fall att det kan vara så att båten fortfarande inte är i så mycket sämre skick.
  • HSOF
    AndreaBD skrev 2019-10-14 09:05:22 följande:
    Vi vet ju inte ens under hur lång tid vatten kom in tills man märkte av det. Sedan gick det snabbt, ja. Ett eventuellt hål var ju också ungefär av den storleken. Jag tror säkert att det går fort om vatten kan komma in obehindrat.

    Däremot var ju den stora frågan hur det kan ha kommit in på dem nedre våningarna, under bildäcket. Och där är ju alternativen antigen att det fanns ett hål, eller att dem där vattentätta dörrarna inte varit stängda (kanske kan man se det i en scan, men risken är också att t.ex. dykare har öppnat dem. Om de går att öppna mekaniskt) eller att vattnet kan ta sig in via ventilationssystemet.

    Vad man också skulle kunna undersöka är om det är möjligt att någon kan ha satt dessa bomber på insidan av bogvisiret. Det borde ju nästan varit nån personal. Samtidigt, vem vill gå under med båten själv? Kanske någon som jobbar i hamnen, eller låtsades göra det? Uppenbarligen hade en av dem överlevande, Sara Hedrenius, sett något misstänksamt som hon funderade på efteråt, något med militär. Läste det nånstans.

    Samhällen har ALLTID handlat om makt och pengar, ännu mer tidigare, men så mycket har den inte minskat heller. 
    Ja det är klart att vatten hade tagit sig in med en mindre öppning med, men tror teorin med att vatten kom in genom rampen är att den var fullt öppen. För om den stänger sig uppåt så borde vågorna istället täppt till den för varje gång det kom en stor våg mot den. Skulle det ändå vara den den där glipan så hade nog förloppet inte gått så fort. Bildäck är stort.

    Ja det är just det en dykning kan kolla eller om man scannar av vraket som den skottska experten hävdar. Det är ju de frågorna som är knäckfrågorna här. Hur kom vattnet ned under bildäck, då hon inte var skapad för att släppa in vatten där. Var det något fel på systemen, var ventilationsluckorna öppna eller var det ett hål någonstans.

    Om det var någon som ville sänka henne med en bomb så var det nog riggat när hon stod i hamn. Får hoppas den norska dokumentärserien som kommer i vår är bra och belyser nya teorier och sätter fart på opinionen än mer för nya undersökningar. 
Svar på tråden Vill du att en sanningskommission ska utreda Estoniakatastrofen?