• Cullinan

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    Åh, vad trött jag blir på denna hysteri kring sötningsmedel.

    Det är INTE farligt med sötningsmedel, såvida du inte intar helt sjukt groteska mängder. Och då är nog inte sötningsmedlet ditt största problem, utan psyket.

    Så snälla, sluta sprida vidare felaktigheter kring detta med sötningsmedel.

    "De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket. Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att aspartam eller något annat sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg."

    Källa: overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns

    "Sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Sukralos får användas i till exempel läsk, juice och mjölkbaserade produkter. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker.

    Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) har gjort flera värderingar av sukralos. Vid den senaste värderingen (år 2000) bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.

    Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas."

    Källa: www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx

  • Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!
  • Cullinan

    Experter på alla områden? Nej, men åtminstonde på livsmedel. Därav namnet Livsmedelsverket.

  • Rebekah84
    Cullinan skrev 2007-04-24 17:33:46 följande:
    Experter på alla områden? Nej, men åtminstonde på livsmedel. Därav namnet Livsmedelsverket.
    Äh inte då

    ska kolla WHO när jag kommer hem
    How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood?
  • brokig

    Jag skulle nog ändå säga att Livsmedelsverket är Sveriges främsta expertis inom livsmedelsområdet. Alla kan naturligtvis inte allt om allting, men säkerligen finns det någon toxikolog som är specialiserad på sötningsmedel och någon nutritionist, kemist och dyl dito.

  • Cullinan

    Tror inte alla har riktig koll på vad Livsmedelsverket gör och står för.

  • Moa38

    orkar inte läsa hela tråden.
    Vissa sötningemedel innehåller ämne som omvandlas till fenylalanin i kroppen (tror det är aspartam). En aminosyra som kroppen inte kan bryta ner. Den inlagras i kroppen.
    Tror inte man vet riktigt vad som sker vid intag under lång tid, därför skall tex barn inte dricka drycker med aspartam.
    Dessutom finns det andra sötningsmedel som innehåller en eller annan kloratom!!! *mums*
    Kommer inte ihåg all fakta (läste mkt om detta när jag gjorde arbete i skolan för ett antal år sedan. Pratade bla annat med Charlotte Erlandson, professor vid Lunds unoversitet på fett och socker)

  • brokig

    Moa30: Fenylalanin är en essentiell aminosyra som vi alla får i oss dagligen via kosten och måste så få. Personer med PKU saknar möjligthet att bryta ner fenylalanin fullständigt och måste därför utesluta det ur kosten, därav märks alla produkter med tillsatt fenylalanin ut. Det är inte farligt med fenylalanin utan tvärtrom, farligt att inte äta (om du inte har PKU).

  • Amita

    "Varken socker eller sötningsmedel är "nyttigt". Men allt är ofarligt i normala mängder. Morötter är nyttigt!"

    Håller med till viss del (allt är inte ofarligt faktiskt ens i små mängder men det mesta), men det jag menade är att vissa tror att sötningsmedel är så mycket nyttigare än socker vilket det inte är utan det är en myt.

    Kan du inte ta fram ett sötningsmedel gjort av morötter istället TS som inte är kemiskt? Mer morötter till folket!

  • Cullinan

    Vet ni vad sega råttor innehåller?

    Det är MUMS vill jag lova, gamla slaktrester av mindre trevligt slag.... Men inte fan dör vi av det.

Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!