Gravidmat: Vad ska bort från tallriken?

Köttiga parasiter
Bland de första rätterna du kan stryka från din graviditetsmeny är råbiff. Rått kött och rå köttfärs kan nämligen innehålla toxoplasma som kan skada fostret. Toxoplasmaparasiten dör vid minst 18 minusgrader och vid matlagningstemperaturer på över 70 grader. Den försvinner däremot inte om köttet gravas, torkas eller kallröks, så det är också bra att hålla dig borta från exempelvis parmaskinka och salami.

Förpackade bakterier
Precis som toxoplasma kan bakterien listeria skada fostret. Listeria kan finnas i bland annat rökt och gravad fisk. Den kan växa i kylskåpstemperatur och den överlever frysning, men den dör vid temperaturer över 70 grader. Om bakterien får möjlighet att föröka sig i en vakuumförpackning med flera veckors hållbarhet kan bakteriemängderna bli stora, därför är det bra att välja så nyförpackade produkter som möjligt. Det gäller till exempel skivat smörgåspålägg som skinka och korv.
Kall färdigmat som patéer, sallader och röror som börjar närma sig utgångsdatum kan innehålla listeria. Därför är det bra att mer uppmärksam på bäst före-datum när du är gravid.

Godisförbud
Håll tummarna för att du inte får lakritscravings under dina nio månader – som gravid behöver du nämligen tänka på hur mycket lakrits du äter. Högst 50 gram lakrits om dagen, säger Livsmedelsverket.

Kaffe och avec?
Livsmedelsverket rekommenderar att du inte får i dig mer än 300 mg koffein per dag när du är gravid, eftersom koffeinet kan påverka fostret. Men 300 mg är inte så lite – det motsvarar tre små koppar kaffe eller sex muggar svart te per dag. Eftersom koffein finns även i cola- och energidrycker är det smart att vara sparsam med dessa under graviditeten. Och mjölk i kaffet går bra – så länge den inte är opastöriserad.

När det gäller avec-delen finns inga säkra svar på hur mycket alkohol ett foster klarar av utan att få bestående skador. Därför rekommenderar Vårdguiden att gravida kvinnor helt avstår från alkohol.

Hårda bud på osttallriken
Ost som är gjord på opastöriserad mjölk kan innehålla listeria och därför bör du undvika det under hela graviditeten. Hårda ostar är oftast gjorda av pastöriserad mjölk och fetaost finns som både och, men för dig som är sugen på mögelost, kittost, färskost eller andra mjuka ostar gjorda på opastöriserad mjölk blir det svårare. Svårare, men inte hopplöst: Du kan använda ostarna i matlagning om du hettar upp dem till minst 70 grader, eftersom det dödar eventuell listeria.

Fula fiskar
Att hålla koll på fiskarna man ska undvika som gravid är lite av en vetenskap, men låt oss börja med att säga att i princip alla fiskar som finns fabriksförpackade i affärernas frysdiskar går att äta. Det är fiskar från stora hav och därför är risken att de ska innehålla för mycket miljögifter liten. Undantag är strömming och hälleflundra, som man bör undvika.

Vissa fiskar från insjöar och Östersjön kommer med miljögifter, till exempel kvicksilver, och dessa försvinner inte vid tillagningen. Gravida och ammande kvinnor bör inte äta gädda, gös, abborre eller lake oftare än 2-3 gånger per år på grund av innehåll av kvicksilver. Detta gäller också stora rovfiskar från havet som svärdfisk, tonfisk, hälleflundra och haj. Tonfisk på burk går dock bra.

Kvinnor i fertil ålder bör inte äta vildfångad lax, öring och strömming från Östersjön; lax och röding från Vättern; eller lax, öring och sik från Vänern oftare än 2-3 gånger per år på grund av höga halter dioxiner och PCB, och detta gäller förstås även när du är gravid. Odlad lax går dock bra att äta eftersom odlingen sker under kontrollerade former.

För en mer omfattande guide till vad du bör och inte bör äta som gravid,
ta en titt på Vårdguiden här --->