Undersökning: Majoritet av svenskar har sömnbrist

Tidigare i år publicerades Life Hälsobarometer som visar att 6 av 10 svenskar har upplevt sömnbrist.

Statistik för sömnbrist

Upplever du att du lider av sömnbrist? Då är du inte ensam om detta då majoriteten av alla i Sverige säger sig lida av sömnbrist enligt Life Hälsobarometer.

De vanligaste symtomen bland de som har sömnbrist är koncentrationssvårigheter, irritation, trötthet och stress Hela 64% av alla kvinnor och 54% av alla män uppger att de under de senaste året upplevt sömnbrist!

De vanligaste symtomen på sömnbrist

Enligt Life Hälsobarometer är dessa de vanligaste symtomen som vi känner vid sömnbrist.

  • Ångest
  • Huvudvärk
  • Tröttare än vanligt
  • Blir lätt irriterad
  • Nedstämdhet
  • Blir lätt stressad
  • Orkar inte med att göra allt som du egentligen vill göra
  • Glömmer bort saker
  • Glömmer av att äta/äter dåligt
  • Svårt med koncentrationen

Många känner att de inte kan få livet att gå ihop alla dagar med allt vad det innebär. Att hinna med jobb, städning, barn, träning och så vidare gör att många känner att de inte hinner med sin familj och vänner. Det är väldigt viktigt med återhämtning efter stressiga dagar för att orka med allt som hör vardagen till och för att orka delta i sociala sammanhang. Ett tips kan därför vara att försöka minska på skärmtiden när du kommit hem från jobbet.

Sömnbrist Tips: Tillåt dig själv att varva ner på kvällarna

Ta det lugnt, helst utan en skärm. Läs en bok, lyssna på en podd, lyssna på musik, lägg pussel, måla i en målarbok, ta en dusch eller ett bad, testa på att göra lite yoga eller andningsövningar. Du ska inte lägga dig i sängen och känna dig stressad utan det är viktigt att du försöker varva ner en stund innan för bästa möjliga chans att få en god natts sömn. Försök gå och lägga dig lite tidigare än vanligt för att hinna med att varva ner, och testa om något av detta kan funka för just din sömn.

Sömnbrist tips: Mat som kan hjälpa dig sova bättre

Visste du att du det finns vissa livsmedel som du kan äta och som kan få dig att sova bättre? Livsmedel som innehåller kalium och magnesium är väldigt bra då de främjar avslappning. Därför är det bra att försöka ha till exempel banan, kiwi och mandlar hemma att äta för att hjälpa dig med sömnen. Du kan också försöka somna varje tid varje kväll för att ställa in kroppen på när det är dags att sova.

Källa: https://www.flipsnack.com/lifeeurope/h-lsobarometern-2022.html

Läs mer om sömnbrist hos 1177