Vem tjänar mest: En barnmorska eller Iréne Svenonius?

En förlossningsvård i kris. Barnmorskor som ropar på hjälp. Löner som skulle höjas och en arbetssituation som skulle förbättras, men var gick pengarna?
– Inte fan har det gått till min lön i alla fall, sa en barnmorska till SVT tidigare i år. Hur mycket tjänar regionrådet Iréne Svenonius? Och hur mycket tjänar en barnmorska? Ta reda på det här.

Hur mycket tjänar regionrådet Iréne Svenonius? Och hur mycket tjänar en barnmorska? Ta reda på lönerna här.

Den svenska förlossningsvården har varit eftersatt i flera år och är fortsatt i en situation där vårdpersonal går på knäna, inte minst i Stockholm där regionen samtidigt går med miljardvinst.

Flera miljarder till förlossningskrisen – men var gick pengarna?

Under hösten 2021 sade ett hundratals barnmorskor upp sig i protest mot deras arbetssituation. I början av november samma år presenterade Region Stockholm ett åtgärdspaket som bland annat sa att en barnmorska per födande skulle vara standard. De lyfte även fram att förlossningskliniken på St:Görans sjukhus skulle öppna tidigare än planerat.

Förlossningsvården skulle även få en halv miljard extra för att "lösa förlossningskrisen", och mellan åren 2016 och 2020 gav regeringen cirka 5,5 miljarder kronor i stöd till regionerna i Sverige för att ge ett extra stöd till framför allt förlossningsvård och kvinnohälsa.

Skulle gå till barnmorskornas löner

Pengarna sades då vara till för löner, utbildningar, utrustning eller till andra områden där regionen ansåg att det behövdes kompletteras. Men exakt vad pengarna har gått till verkar vara oklart, enligt en granskning som SVT gjort.

– Ja, inte fan har det gått till min lön i alla fall, sa barnmorskan Camilla Segerlind till SVT Nyheter Skåne, tidigare i år.

Granskningen visar att hela två miljarder kronor av satsningen inte redovisats. Några regioner har inte redovisats något alls, vilket väcker starka reaktioner hos de som arbetar inom förlossningsvården.

– Det har inte gått till förlossningsvården. Det har inte gått till de födande. Det har inte gått till barnmorskor, sa barnmorskan Camilla Segerlind till SVT.

Hur mycket tjänar en barnmorska?

Enligt SACO, Sveriges akademikers centralorganisation, är den rekommenderade ingångslönen för barnmorskor 34 650 kronor i månaden. Det innebär en årsinkomst på 415 800 kronor – med reservation för att lönesättningen är individuell och kan variera beroende på hur mycket erfarenhet barnmorskan har, samt inom vilket område i vården hen jobbar.

Läs mer: "Så mycket tjänar en barnmorska – och så mycket mer kräver de"

Enligt vårdförbundet.se är medellönen för barnmorskor idag cirka 39 325 kronor i månaden, men enligt SCB ligger medellönen på 38 700 kronor i månaden.

Iréne Svenonius lön

Däremot har regionrådet i Stockholm, Iréne Svenonius (M), som mötts av stark kritik under hela förlossningskrisen från både privatpersoner, oppositionspolitiker och från de som arbetar inom förlossningsvården, en lön på över 140 000 kronor – i månaden.

Enligt de senaste uppgifterna hos Skatteverket tjänade Irene Svenonius 1 733 100 kronor under 2020.