Efter upproret – ny förlossningsklinik öppnar i Stockholm

Förlossningskrisen och barnmorskornas kamp för en bättre arbetsmiljö har lett till att makthavare vidtagit flera åtgärder. Den senaste i ledet är att en ny förlossningsklinik öppnar i Stockholm.

En ny förlossningsklinik öppnar på St:Görans Sjukhus i Stockholm.
En ny förlossningsklinik öppnar på St:Görans Sjukhus i Stockholm.

Familjeliv har tidigare rapporterat om förlossningskrisen som lett till att ett hundratal barnmorskor sagt upp sig, om de krav de ställer på politikerna och om miljonerna som satts in för att försöka lösa förlossningskrisen.

Ny förlossningsklinik på St: Görans sjukhus

Nu har regionledningen i Stockholm meddelat att de mött ytterligare ett av barnmorskornas krav – en ny förlossningsklinik på St: Görans Sjukhus kommer att öppna 2023, rapporterar DN. Förlossningskliniken var planerad att öppna först 2026, men barnmorskeupproret har burit frukt och lett till att makthavare beslutat att åtgärder ska vidtas tidigare.

– Det görs varje år en bedömning över förlossningsbehovet, vi hade nog sett det här behovet komma ändå men nu får vi det på plats snabbare. Vi ska verkligen inte undervärdera barnmorskornas insats i att väcka frågan om deras arbetssituation, den har betytt mycket, säger Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm, till DN.

Läs också: Så mycket tjänar en barnmorska – och så mycket mer kräver de

Efterlängtad åtgärd

I en intervju med Familjeliv berättade Rebecca Nilsson, leg. barnmorska och tidigare verksam på Södersjukhuset i Stockholm, att en ny förlossningsklinik i Stockholm varit efterfrågad under en längre tid.

– 2016 stängde två väldigt populära förlossningskliniker i Stockholm, BB Sofia och Södra BB. Sedan dess har ingen ny klinik öppnats, trots att vi under många år blivit lovade en förlossningsklinik på St: Görans sjukhus på Kungsholmen i Stockholm, säger Rebecca Nilsson.

Förlossningen på St: Görans Sjukhus kommer att drivas av Capio.