Förlossningskrisen: Allt fler barnmorskor och chefer säger upp sig

Allt fler barnmorskor och chefer inom förlossningen säger upp sig på grund av den ohållbara situation som råder inom förlossningsvården

Barnmorskor och chefer på förlossningar runt om i Stockholm säger upp sig.
Barnmorskor och chefer på förlossningar runt om i Stockholm säger upp sig.

I och med den rådande förlossningskrisen säger fler och fler barnmorskor upp sig. Redan för två veckor sedan uppmärksammades ett inlägg på Instagram där barnmorskor vittnade om en ohållbar arbetsmiljö inom förlossningsvården – väntrum görs om till undersökningsrum och vaginala undersökningar tvingas göras i en fåtölj.

– Det är inte värdigt ett land som Sverige att behandla sina gravida och födande på det här sättet och det är inte värdigt att behandla barnmorskor på det här sättet, säger Rebecca Nilsson, tidigare barnmorska på Södersjukhuset i Stockholm.

Läs mer: Förlossningsvården i kris: "Inte värdigt att behandla barnmorskor på det här sättet"

Barnmorskor säger upp sig

Och läget ser inte ut att bli bättre – förra veckan sa flera barnmorskor från bland annat Danderyds sjukhus och Södersjukhuset i Stockholm upp sig.

I fredags rapporterade DN om att 26 barnmorskor från Danderyds sjukhus säger upp sig och enligt TV4 har totalt över 100 barnmorskor sagt upp sig i Region Stockholm det senaste året.

Chefer på förlossningen säger upp sig

Men det är inte bara barnmorskor inom förlossningsvården som sagt upp sig, utan också samtliga förlossningschefer på Södersjukhuset.

Enligt Vårdförbundet beror uppsägningarna bland cheferna delvis på en brist på resurser och en maktlöshet vad gäller att kunna ge deras personal en bra arbetsmiljö:

– Cheferna försöker göra ett gott arbete men de är bakbundna av regionens budget. De får inte förutsättningarna att se till att vi får en dräglig arbetsmiljö och då väljer de att avsluta sina chefsuppdrag. Det är sorgligt, säger Lotta Dickman, IVA-sjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet på Södersjukhuset, till SVT.