Gravid och ont i svanskotan? Barnmorskan svarar

Gravid och ont i svanskotan? Barnmorskan svarar. Foto: Unsplash
Gravid och ont i svanskotan? Barnmorskan svarar. Foto: Unsplash

I denna artikel tar vi upp en fråga som ställdes i familjelivs forum.

Fråga: “Är gravid och har ont i svanskotan”

"Jag är gravid i vecka 12 och har sedan tre till fyra veckor tillbaka haft ont i svanskotan. Har haft lite extra ont de dagar när jag suttit mycket. Detta är min första graviditet och mycket nytt händer i kroppen och jag vet inte om detta kanske är något som är vanligt? Kan det hänga ihop med foglossning? Vad kan jag i så fall göra så att det inte blir värre? Finns det något att tänka på eller tips för att minska smärtan?

Barnmorskan: “Foglossning kan vara svaret”

Grattis till din graviditet! Mycket händer i kroppen när man är gravid. Alla leder mjukas upp och ledvätskan ökar och förtjockas av hormonet Relaxin. Detta medför att bäckenlederna och fogarna blir mer rörliga. På så vis anpassas hållning och bäckenet efter hur barnet växer. Bäckenet ska dessutom kunna vidga sig under förlossningen så att barnet lättare kan komma ut. Foglossning är alltså en naturlig omställning, och en förutsättning för att barnet ska kunna födas genom slidan. Det börjar under den första trimestern och fortsätter under hela graviditeten. Däremot är det inte alla som får besvär av foglossning.

Familjelivs forum

Här diskuterar fler medlemmar som är gravida och har ont i svanskotan. Du kan diskutera smärtor i svanskotan med andra gravida.

Försök att ta korta pauser ofta när du sitter och res dig upp och rör på dig. Du kan berätta för din barnmorska så kan hon hjälpa dig komma i kontakt med en sjukgymnast som kan prova ut ett bäckenbälte för att stadga ditt bäcken. Dagliga knipövningar, sjukgymnastik och vanlig träning kan hjälpa att stärka musklerna runt bäckenet och på så vis minska smärtan. Skulle besvären tillta kan man prova akupunktur. Ibland behöver man även bli sjukskriven.

Smärta i svanskotan – inget att oroa sig för

Det är vanligt att ha ont i svanskotan när man är gravid. Smärtan är inget du behöver oroa dig för, men det kan vara bra att prata med sin barnmorska om sina känningar. Oftast beror smärtan på foglossning eller att du inte har rört på dig tillräckligt.